NederlandWereldwijd

Hoe registreer ik mij als kiezer buiten Nederland?

Woont u buiten Nederland? En wilt u bij verkiezingen vanuit het buitenland stemmen? Registreer uzelf dan als kiezer buiten Nederland via de gemeente Den Haag. 

  • U woont buiten Nederland en staat niet ingeschreven bij een Nederlandse gemeente.
  • U heeft de Nederlandse nationaliteit.
  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U heeft een geldig Nederlands identiteitsbewijs. Dit mag een Nederlands paspoort of een Nederlandse ID-kaart zijn. Of een identiteitskaart van Bonaire, Sint Eustatius of Saba waarop de Nederlandse nationaliteit staat vermeld. Of een identiteitskaart van Aruba, Curaçao of Sint Maarten waarop de Nederlandse nationaliteit staat vermeld. U kunt geen rijbewijs of een verklaring van Nederlanderschap gebruiken om u te registreren.
Let op: Woont u op Aruba, Curaçao of Sint Maarten en heeft u de Nederlandse nationaliteit? Dan gelden er voor de Tweede Kamerverkiezing en de kiescollegeverkiezing andere voorwaarden om u te registreren. Lees meer over het registreren voor inwoners van Aruba, Curaçao of Sint Maarten (denhaag.nl).

U vult het registratieformulier voor kiezers buiten Nederland in op de website van de gemeente Den Haag. Op dit formulier vinkt u aan voor welke verkiezingen u wilt stemmen. 

Het ingevulde en ondertekende formulier stuurt u met een kopie van uw geldige Nederlandse identiteitsbewijs naar de gemeente Den Haag.

Registreren als kiezer buiten Nederland (denhaag.nl)

Let op: Bent u al geregistreerd als kiezer buiten Nederland? En wilt u een wijziging van uw adres en of uw e-mailadres doorgeven? Vul dan het wijzigingsformulier (denhaag.nl) in. Geef eventueel aan of u ook voor andere verkiezingen wilt stemmen. Het ingevulde en ondertekende formulier stuurt u met een kopie van uw paspoort of identiteitskaart naar de gemeente Den Haag.

Bent u geregistreerd als kiezer buiten Nederland? De papieren waarmee u kunt stemmen, krijgt u automatisch thuisgestuurd bij deze verkiezingen:

  • Tweede Kamer
  • Europees Parlement
  • Kiescollege niet-ingezetenen voor de Eerste Kamer

Uw briefstembewijs wordt ongeveer 12 weken voor de verkiezingen per post verstuurd. Uw stembiljet wordt ongeveer 4 weken voor de verkiezingen per e-mail verstuurd, of per post als u dat heeft aangegeven bij uw registratie.

Lees wat u kunt doen als u geen stempapieren heeft ontvangen

Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer en het Europees Parlement kunt u stemmen per post, per volmacht of bij een stemlokaal in een Nederlandse gemeente. Bij de verkiezingen voor het kiescollege niet-ingezetenen voor de Eerste Kamer kunt u alleen per post stemmen.

Lees meer over hoe u kunt stemmen als u in het buitenland woont

Bent u tijdelijk in het buitenland tijdens de verkiezingen? U kunt stemmen via een volmacht. Of u doet een aanvraag om per brief te stemmen.

Voor stemmen met een volmacht doet u een aanvraag bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Stemmen per brief vraagt u aan bij de gemeente Den Haag.

Lees meer over hoe u kunt stemmen als u tijdelijk in het buitenland bent