Nederland Wereldwijd

Hoe registreer ik mij als kiezer buiten Nederland?

Woont u buiten Nederland? En wilt u bij verkiezingen vanuit het buitenland stemmen? Registreer uzelf dan als kiezer buiten Nederland via de gemeente Den Haag. De papieren waarmee u kunt stemmen, krijgt u automatisch bij iedere verkiezing van de Tweede Kamer, het Europees Parlement en het kiescollege niet-ingezetenen voor de Eerste Kamer.

Let op: Wilt u stemmen voor de Tweede Kamerverkiezing van 22 november 2023? Om u te registreren als kiezer buiten Nederland, moet uw volledige aanvraag uiterlijk 11 oktober 2023 ontvangen zijn door de gemeente Den Haag.

Voorwaarden voor registratie

  • U woont buiten Nederland en staat niet ingeschreven bij een Nederlandse gemeente.
  • U heeft de Nederlandse nationaliteit.
  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U heeft een geldig Nederlands identiteitsbewijs. Dit mag een Nederlands paspoort of een Nederlandse ID-kaart zijn. Of een identiteitskaart van Bonaire, Sint Eustatius of Saba. Of een identiteitskaart van Aruba, Curaçao of Sint Maarten waarop de Nederlandse nationaliteit staat vermeld. U kunt geen rijbewijs of een verklaring van Nederlanderschap gebruiken om u te registreren.
Let op: Woont u op Aruba, Curaçao of Sint Maarten en heeft u de Nederlandse nationaliteit? Dan gelden er andere voorwaarden om u te registreren. Lees meer over het registreren voor inwoners van Aruba, Curaçao of Sint Maarten.

Hoe werkt de registratie?

U vult het registratieformulier voor kiezers buiten Nederland in op de website van de gemeente Den Haag. Op dit formulier vinkt u aan voor welke verkiezingen u wilt stemmen. U kunt ook aangeven of u uw stembiljet per e-mail of per post wilt ontvangen.

Het ingevulde en ondertekende formulier stuurt u met een kopie van uw geldige Nederlandse identiteitsbewijs naar de gemeente Den Haag.

Registreren als kiezer buiten Nederland

Wanneer ontvang ik mijn stempapieren?

Bent u geregistreerd als kiezer buiten Nederland? De papieren waarmee u kunt stemmen, krijgt u automatisch bij iedere verkiezing van de Tweede Kamer, het Europees Parlement en het kiescollege niet-ingezetenen voor de Eerste Kamer.

Uw briefstembewijs wordt ongeveer 12 weken voor de verkiezingen per post verstuurd. Uw stembiljet wordt ongeveer 4 weken voor de verkiezingen per e-mail verstuurd, of per post als u dat heeft aangegeven bij uw registratie.

Lees wat u kunt doen als u geen stempapieren heeft ontvangen

Hoe kan ik stemmen?

Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer en het Europees Parlement kunt u stemmen per post, per volmacht of bij een stemlokaal in een Nederlandse gemeente. Bij de verkiezingen voor het kiescollege niet-ingezetenen voor de Eerste Kamer kunt u alleen per post stemmen.

Lees meer over hoe u kunt stemmen als u in het buitenland woont

Tijdelijk in het buitenland tijdens de verkiezingen?

Bent u tijdelijk in het buitenland tijdens de verkiezingen? U kunt stemmen via een volmacht. Of u doet een aanvraag om per brief te stemmen

Voor stemmen met een volmacht doet u een aanvraag bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Stemmen per brief vraagt u aan bij de gemeente Den Haag.

Lees meer over hoe u kunt stemmen als u tijdelijk in het buitenland bent

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons

Ook nuttig