NederlandWereldwijd

Hoe kan ik stemmen als ik in het buitenland woon?

Woont u buiten Nederland? Dan kunt u stemmen per post of per volmacht. Dit is wel afhankelijk van voor welke verkiezing u wilt stemmen. U moet zich in ieder geval wel eerst registreren als kiezer buiten Nederland.

Nederlanders die in het buitenland wonen stemmen standaard per post. U stuurt uw stembiljet samen met uw briefstembewijs en een kopie van uw geldige Nederlandse identiteitsbewijs naar het briefstembureau in Den Haag. U kunt uw briefstem ook opsturen naar een ambassade of consulaat-generaal. Of u kunt uw briefstem daar afgeven.

Lees meer over stemmen per post of hoe u uw stem afgeeft bij de ambassade of het consulaat-generaal

Is de postbezorging in uw land traag of onbetrouwbaar? Dan kan het verstandig zijn om te stemmen per volmacht. U laat dan iemand in Nederland namens u stemmen. Dit is mogelijk bij de verkiezingen van de Tweede Kamer en het Europees Parlement. U moet het stemmen per volmacht voor iedere verkiezing aanvragen bij de gemeente Den Haag.

Lees meer over stemmen per volmacht

Bent u tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer of het Europees Parlement in Nederland? Dan kunt u stemmen bij een stemlokaal in een Nederlandse gemeente op de dag van de verkiezingen. U moet daarvoor voor iedere verkiezing een kiezerspas aanvragen bij de gemeente Den Haag.

Lees meer over stemmen met een kiezerspas

Bent u tijdelijk in het buitenland tijdens de verkiezingen? Bijvoorbeeld voor werk, studie of vakantie? En staat u ingeschreven bij een Nederlandse gemeente? U kunt iemand voor u laten stemmen via een volmacht. Of stemmen per brief.

Lees hoe u kunt stemmen als u tijdelijk in het buitenland bent