Nederland Wereldwijd

Hoe kan ik stemmen als ik in het buitenland woon?

Woont u buiten Nederland? Dan kunt u stemmen per post. Bij de verkiezingen van de Tweede Kamer en het Europees Parlement kunt u ook per volmacht en bij een stemlokaal in een Nederlandse gemeente stemmen. U moet zich in alle gevallen wel eerst registreren als kiezer buiten Nederland.

Stemmen per post

Nederlanders die in het buitenland wonen stemmen standaard per post. U stuurt uw stembiljet dan samen met uw briefstembewijs en een kopie van uw geldige Nederlandse paspoort of identiteitskaart naar het briefstembureau in Den Haag. Ook kunt u de stempapieren opsturen naar de ambassade in uw woonland of daar afgeven.

Lees meer over stemmen per post

Stemmen per volmacht

Is de postbezorging in uw land traag of onbetrouwbaar? Dan kan het verstandig zijn om te stemmen per volmacht. U laat dan iemand in Nederland namens u stemmen. Dit is mogelijk bij de verkiezingen van de Tweede Kamer en het Europees Parlement. U moet dit per verkiezing aanvragen.

Lees meer over stemmen per volmacht

Stemmen in Nederland

Bent u tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer of het Europees Parlement in Nederland? Dan kunt u stemmen bij een stemlokaal in een Nederlandse gemeente. U moet daarvoor per verkiezing een kiezerspas aanvragen.

Lees meer over stemmen in Nederland

Registreren als kiezer buiten Nederland

Om vanuit het buitenland te kunnen stemmen, moet u zich registreren als kiezer buiten Nederland. Dat kan via de website van de gemeente Den Haag.

Tijdelijk in het buitenland tijdens de verkiezingen?

Bent u slechts tijdelijk in het buitenland tijdens de verkiezingen? Dan stemt u op een andere manier. Voorwaarde is dan wel dat u staat ingeschreven in Nederland. 

Lees meer op Rijksoverheid.nl

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons

Ook nuttig