NederlandWereldwijd

Hoe stem ik als ik tijdelijk in het buitenland ben?

Bent u tijdelijk in het buitenland, bijvoorbeeld voor werk, studie of vakantie? En staat u ingeschreven bij een Nederlandse gemeente? Afhankelijk van de verkiezingen, kunt u stemmen via een volmacht of per brief.

Stemmen voor de Tweede Kamer of het Europees Parlement

Bent u tijdelijk in het buitenland tijdens verkiezingen voor de Tweede Kamer of het Europees Parlement? Dan kunt u zowel per volmacht als per brief stemmen. Voor stemmen met een volmacht doet u een aanvraag bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Stemmen per brief vraagt u aan bij de gemeente Den Haag.

Stemmen voor Provinciale Staten, waterschappen of gemeenteraad

Bent u in het buitenland tijdens verkiezingen voor Provinciale Staten, waterschappen of gemeenteraad? Dan kunt u alleen per volmacht uw stem uitbrengen. 

Stemmen voor de kiescollegeverkiezing

Bent u tijdelijk in het buitenland en staat u ingeschreven bij een Nederlandse gemeente? Dan kunt u niet stemmen voor de verkiezing van het kiescollege niet-ingezetenen voor de Eerste Kamer. In plaats daarvan kunt u voor de Provinciale Staten stemmen. Met uw stem voor de Provinciale Staten heeft u ook invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons.