NederlandWereldwijd

Verklaring van in leven zijn (attestatie de vita) in Zuid-Afrika

Woont u in Zuid-Afrika? En heeft u een verklaring van in leven zijn nodig? De ambassade in Pretoria of het consulaat-generaal in Kaapstad kan deze voor u opstellen.

Wanneer heeft u een verklaring van in leven zijn nodig?

Nederlandse uitkeringsinstanties zoals het ABP en de Sociale Verzekeringsbank kunnen om een verklaring van in leven zijn (attestatie de vita) vragen.

Wat heeft u nodig?

Om een verklaring van in leven zijn aan te vragen moet u in persoon langskomen bij de consulaire afdeling van de ambassade of het consulaat. Daarbij gelden de volgende voorwaarden:

 • u heeft een geldig Nederlands paspoort of ID-kaart
 • uw nationaliteit of nationaliteiten kan of kunnen worden vastgesteld
 • uw adres en woonplaats kunnen worden vastgesteld. Bijvoorbeeld door een bewijs van inschrijving van de gemeente waar u woont
 • uw burgerlijke staat kan worden vastgesteld: bijvoorbeeld door een huwelijksakte

Het kan zijn dat u het origineel moet laten legaliseren en vertalen. De regels verschillen per land.

Stempelen van een verklaring van in leven zijn

Informatie: Ontvangt u een verzoek van de SVB om te bewijzen dat u nog leeft? U kunt via een app een levensbewijs verzenden. Lees hoe u dat doet op de pagina Levensbewijs voor AOW.

Sommige uitkeringsinstanties hebben eigen voorbedrukte verklaringen van in leven zijn opgesteld. De ambassade of het consulaat kan deze documenten ondertekenen en stempelen. Het ondertekenen en stempelen is gratis, behalve als u dit lokaal gratis kunt laten doen.

U moet wel aan enkele voorwaarden voldoen:

 • u heeft de Nederlandse nationaliteit
 • u komt zelf naar de ambassade of het consulaat
 • u laat een geldig Nederlands paspoort of ID-kaart zien
 • u toont uw woonadres aan: bijvoorbeeld met officiĆ«le documenten van de autoriteiten
 • u tekent de documenten op de ambassade of het consulaat in het bijzijn van een medewerker van de ambassade of het consulaat

Verklaring bij gemeentehuis of notaris ook mogelijk

Als u niet naar de ambassade of het consulaat kunt komen, dan kunt u in sommige landen terecht bij het gemeentehuis of een notaris in de buitenlandse gemeente waar u woont.

Verklaring van in leven zijn in dit land of gebied

Maak via het online afsprakensysteem een afspraak voor het aanvragen van uw verklaring.

Laten stempelen van voorbedrukte verklaringen van in leven zijn van de SVB

U kunt een voorbedrukte verklaring van in leven zijn laten stempelen bij de Nederlandse ambassade in Pretoria of bij het consulaat-generaal in Kaapstad. Dat is gratis. De ambassade of het consulaat-generaal zorgt dat het formulier bij de SVB terechtkomt.

 • Bij de ambassade in Pretoria: van maandag t/m donderdag tussen 08.00 en 12.30 uur. Maak voordat u komt een afspraak door te bellen met het nummer +27 12 425 4590
 • Bij het consulaat-generaal in Kaapstad: van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 12.00 uur. U hoeft in Kaapstad geen afspraak te maken.

U kunt het formulier ook bij de lokale politie laten stempelen. Het laten stempelen van de formulieren bij de lokale politie is ook gratis. Daarna kunt u het formulier scannen en per e-mail opsturen naar de ambassade in Pretoria. U kunt het door de lokale politie gestempelde formulier ook afgeven bij de ambassade of het consulaat-generaal.

Nog vragen?

Heeft u vragen? Stuur ons een e-mail via het contactformulier.