Nederland Wereldwijd

Levensbewijs voor AOW

Als u AOW krijgt buiten Nederland, dan kan de Sociale Verzekeringsbank (SVB) u vragen om een bewijs dat u nog leeft. Dat heet een levensbewijs. 

Andere namen voor een levensbewijs zijn:

  • Bewijs van in leven zijn
  • Verklaring in leven zijn
  • Attestatie de vita

Formulier levensbewijs

U ontvangt een formulier levensbewijs van de SVB per post of digitaal via de Berichtenbox. Dit formulier moet u:

  1. invullen
  2. officieel laten ondertekenen
  3. terugsturen naar de SVB 

U ontvangt niet elk jaar een formulier levensbewijs. Heeft u geen formulier levensbewijs gekregen? Dan hoeft u niets te doen.

Formulier laten ondertekenen

Na het invullen laat u het formulier officieel ondertekenen. Op het formulier dat u heeft ontvangen van de SVB ziet u bij wie u terecht kunt voor het ondertekenen van uw formulier. U moet daarvoor persoonlijk langsgaan.

U kunt in ieder geval terecht bij:

Staan er ook andere mogelijkheden op uw formulier, zoals een notaris? Dan kunt u daar ook terecht. Maar houd er dan rekening mee dat u uw formulier moet laten vertalen en legaliseren. Dit kost geld.

Let op: Door het coronavirus is het ondertekenen van een verklaring van in leven zijn bij een ambassade of consulaat-generaal beperkt mogelijk. U kunt zien of het mogelijk is door een afspraak te maken via het online afsprakensysteem. Zijn er geen tijdstippen beschikbaar, dan is het nog niet mogelijk om de ambassade of het consulaat-generaal te bezoeken.

Formulier opsturen naar de SVB

Is uw ingevulde formulier officieel ondertekend? Dan stuurt u het formulier, en eventuele bewijsstukken, terug naar de SVB. Dat kan op 2 manieren:

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons.