Nederland Wereldwijd

Verklaring omtrent de burgerlijke staat in de Verenigde Arabische Emiraten

Heeft u in de Verenigde Arabische Emiraten een verklaring van burgerlijke staat nodig? Wanneer de lokale autoriteiten deze niet afgeven, kan het consulaat-generaal in Dubai deze voor u opstellen.

Verklaring omtrent de burgerlijke staat

U kunt de verklaring omtrent de burgerlijke staat nodig hebben als u in het buitenland trouwt. Om deze verklaring te krijgen, heeft u bij de aanvraag enkele documenten nodig om te bewijzen dat u niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft gesloten.

Welke documenten zijn er nodig bij een aanvraag?

Als u nooit getrouwd bent geweest

 • een bewijs dat u de Nederlandse nationaliteit heeft, dit kan met een van de volgende documenten:
  • een geldig Nederlands paspoort
  • een geldige Nederlandse identiteitskaart
  • een geldige Verklaring van Nederlanderschap
 • een adres en bewijs van woonplaatsregistratie
  Een bewijs van inschrijving van de gemeente waar u woont of, als dat niet bestaat in uw land, een huurcontract of gas- of elektriciteitsrekening met daarop uw naam en adres.
 • een ongehuwdverklaring. Bent u uitgeschreven uit de Basisregistratie Personen (BRP) in Nederland? Vraag deze verklaring dan aan als RNI-uittreksel. Dan heeft u een bewijs van uw burgerlijke staat op het moment van uw vertrek uit Nederland.

Als u eerder getrouwd bent geweest

 • een bewijs dat u de Nederlandse nationaliteit heeft. Dit kan met een van de volgende documenten:
  • een geldig Nederlands paspoort
  • een geldige Nederlandse ID-kaart
  • een geldige Verklaring van Nederlanderschap
 • een adres en bewijs van woonplaatsregistratie
 • echtscheidingsakten, buitenlandse vonnissen of een overlijdensakte

Het kan zijn dat u het origineel moet laten legaliseren en vertalen. De regels verschillen per land.

Let op: Vraagt u deze verklaring aan omdat u wilt gaan trouwen? Dan heeft u ook een kopie nodig van een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart van uw partner. Stuur deze kopie mee met uw aanvraag.

De term ongehuwd

De term ongehuwd wordt alleen gebruikt als u nog nooit getrouwd bent of niet eerder een geregistreerd partnerschap heeft gesloten. Als u eerder getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had, worden de termen ‘gescheiden’ of ‘weduwe/weduwnaar’ gebruikt in de verklaring. De gegevens van een of meerdere eerdere huwelijken moeten in de verklaring worden opgenomen.

Extra documenten

Naast de eerder genoemde benodigde documenten heeft u ook de volgende stukken nodig:

 • Kopie van het huidige residentievisum en voorgaande residentievisa van de VAE
 • Bewijs van uitschrijving van de laatste gemeente in Nederland met daarop de vermelding van uw burgerlijke staat op het moment van uitschrijving uit Nederland. Als u voor 1994 uit Nederland bent vertrokken, kunt u een verklaring opvragen bij het Bureau Vestigingsregister van de gemeente Den Haag (tel. 070-3533177, fax 070-3532850)
 • Wanneer u na Nederland en voor uw verblijf in de VAE in een ander land(en) heeft gewoond, moet u daarvan een bewijs van uw burgerlijke staat aanleveren
 • Als u naast het Nederlanderschap nog een andere nationaliteit heeft, moet u een kopie aanleveren van het paspoort of identiteitsbewijs van uw tweede nationaliteit.

Hoe vraag ik de verklaring aan?

De verklaring vraagt u aan per e-mail:

 1. Stuur uw e-mail naar: dba-ca@minbuza.nl.
 2. Vermeld de naam van de verklaring en uw achternaam in het onderwerp van uw e-mail.
 3. Geef in de e-mail aan waar u de verklaring voor nodig heeft. Het consulaat-generaal vermeldt het doel waar u de verklaring voor nodig heeft in de verklaring.
 4. Vergeet niet om uw (mobiele) telefoonnummer in de mail te vermelden.
 5. Maak van alle documenten die nodig zijn een pdf en stuur deze mee als bijlage (een foto van uw documenten is niet toegestaan).
  Is het pdf-bestand te groot om in 1 keer te versturen? Splits de documenten dan op en verstuur ze in 2 (of meer) e-mails.

Is uw dossier niet compleet? Of is er iets onduidelijk of zijn er vragen? Dan kan het zijn dat u extra documenten op moet sturen.

Hoe ontvang ik de verklaring?

U kunt de verklaring ophalen bij de ambassade. U krijgt een e-mail als uw verklaring klaar is. Daarin staan ook de tijden waarop u kunt langskomen.

Hoeveel moet ik betalen?

De verklaring kost € 30. U betaalt wanneer u de verklaring ophaalt bij de ambassade. U kunt betalen met pinpas, creditcard of contant geld (AED).

Hoelang duurt het?

Het duurt gemiddeld 5 werkdagen om uw aanvraag te verwerken.

Moet u extra documenten opsturen omdat uw aanvraag niet compleet is? Dan duurt het langer.

Nog vragen?

Heeft u vragen? Stuur ons een e-mail via het contactformulier.