Nederland Wereldwijd

Hoe kan ik mij inschrijven in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI)?

U kunt zich inschrijven in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) bij een gemeente met een RNI-loket. Verhuist u vanuit Nederland naar het buitenland? Schrijf u dan uit bij een Nederlandse gemeente. Uw gegevens komen dan automatisch in de RNI.

U kunt zich inschrijven in de RNI bij een van de 19 gemeenten met een RNI-loket in Nederland. U mag zelf kiezen bij welk RNI-loket u zich inschrijft.

Let op: Momenteel is de wachttijd bij de RNI-loketten langer dan gebruikelijk. Houd hier rekening mee.

Persoonlijk langsgaan

Maak eerst een afspraak bij een RNI-loket. U moet daarna persoonlijk langsgaan bij dit loket. Wilt u ook iemand anders inschrijven? Dan moet deze persoon ook persoonlijk aanwezig zijn. Dit geldt ook voor kinderen.

Meenemen

Neem een geldig identiteitsbewijs mee naar het RNI-loket. Dit is een paspoort of identiteitskaart.

Spreekt u geen Nederlands, Engels of Duits? Neem dan ook een tolk mee.

Bij het inschrijven van een kind jonger dan 16 jaar neemt u extra mee:

Inschrijfformulier

U kunt het inschrijfformulier alvast downloaden, digitaal invullen en printen. Neem het ingevulde formulier mee naar het RNI-loket waar u zich gaat inschrijven.

Kosten

Inschrijven in de RNI is gratis.

Na uw inschrijving

Als alles akkoord is, schrijft de gemeente u in de RNI in. U krijgt direct een uittreksel. Ook krijgt u een burgerservicenummer (BSN). Dit nummer heeft u nodig voor contact met de Nederlandse overheid.

Zorg dat uw gegevens in de RNI juist blijven

Veranderen uw gegevens? Geef de wijzigingen dan door in de RNI, zodat Nederlandse (overheids)organisaties nog steeds contact met u kunnen opnemen.

Hoe verander ik mijn gegevens in de RNI?

Ik verhuis naar het buitenland

Woont u in Nederland en verhuist u naar het buitenland? Dan moet u zich uitschrijven bij de gemeente waar u woont. De gemeente zorgt ervoor dat uw gegevens in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) komen te staan.

Hoe moet ik mij uitschrijven als ik naar het buitenland ga?

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons