NederlandWereldwijd

Hoe kan ik mij inschrijven in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI)?

Woont u in het buitenland? U kunt zich inschrijven in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) door persoonlijk langs te gaan bij een van de 19 gemeenten met een RNI-loket in Nederland. Afhankelijk van uw situatie kan een overheidsorganisatie u ook inschrijven.

Let op: Verhuist u vanuit Nederland naar het buitenland? Dan schrijft u zich uit bij uw gemeente en komen uw gegevens automatisch in de RNI.

Inschrijven bij een RNI-loket in Nederland

U kunt zich inschrijven bij een van de 19 gemeenten met een RNI-loket in Nederland, als u:

  • buiten Nederland woont, of
  • als u minder dan 4 maanden in Nederland verblijft.

Na uw inschrijving bij een RNI-loket ontvangt u een burgerservicenummer (BSN) en kunt u een DigiD aanvragen.

Maak eerst een afspraak bij een RNI-loket. U mag zelf kiezen bij welk RNI-loket u dit doet. Inschrijven in de RNI is gratis. De wachttijden verschillen per gemeente.

Persoonlijk langsgaan

U moet persoonlijk langsgaan bij het RNI-loket, zodat een medewerker uw identiteit kan controleren. Wilt u ook iemand anders inschrijven? Dan moet deze persoon ook persoonlijk aanwezig zijn. Dit geldt ook voor kinderen.

Wat moet ik meenemen?

  • Een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart.
  • Spreekt u geen Nederlands of Engels? Neem dan iemand mee die voor u kan vertalen.
Let op: U kunt het inschrijfformulier alvast online invullen. U ontvangt dan een persoonlijke QR-code. Neem deze mee naar het RNI-loket.

Kind jonger dan 16 jaar inschrijven

Bij het inschrijven van een kind jonger dan 16 jaar neemt u extra mee:

Afspraak maken

Maak een afspraak bij een gemeente met een RNI-loket

Let op: Blijft u langer dan 4 maanden in Nederland? Dan kunt u niet terecht bij een RNI-loket, maar moet u zich inschrijven bij de gemeente waar u gaat wonen.

Na uw inschrijving

Bij het loket ontvangt u een overzicht van uw gegevens in de RNI en een brief waarin uw burgerservicenummer (BSN) staat. Dit nummer heeft u nodig om zaken te regelen met de Nederlandse overheid.

DigiD aanvragen

Met uw BSN kunt u een DigiD aanvragen.

Inschrijven via een overheidsorganisatie

Geldt een van de onderstaande situaties voor u? Dan kan een overheidsorganisatie u mogelijk inschrijven in de RNI. U hoeft hiervoor niet naar Nederland te reizen. Na uw inschrijving ontvangt u een BSN en kunt u een DigiD aanvragen.

Woont u op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius of Sint Maarten en gaat u studeren in Nederland? En heeft u de Nederlandse nationaliteit? Als u studiefinanciering aanvraagt voordat u naar Nederland vertrekt, kan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) u inschrijven in de RNI. Na uw inschrijving ontvangt u een BSN. Ook mbo-studenten onder de 18 jaar kunnen hier gebruik van maken.

Studiefinanciering aanvragen bij DUO

DigiD aanvragen

Met uw BSN kunt u een DigiD aanvragen.

Woont u buiten Nederland en ontvangt u binnenkort AOW? Dan kan de Sociale verzekeringsbank (SVB) u inschrijven in de RNI. Na uw inschrijving, ontvangt u een BSN. U hoeft hiervoor niet naar Nederland te reizen.

Aow aanvragen in het buitenland

DigiD aanvragen

U kunt DigiD aanvragen via de SVB. Met uw BSN kunt u ook een DigiD aanvragen via DigiD.nl.

Woont u buiten Nederland en wilt u zich inschrijven in de RNI (en een BSN ontvangen) voor een aangifte erfbelasting? Dan kan de Belastingdienst u inschrijven in de RNI. Na uw inschrijving ontvangt u uw BSN.

U kunt ook een BSN aanvragen voor een andere erfgenaam die buiten Nederland woont.

Lees meer over een BSN aanvragen voor erfbelasting

DigiD aanvragen

Met uw BSN kunt u een DigiD aanvragen.

Woont u buiten Nederland en wilt u zich inschrijven in de RNI (en een BSN ontvangen) omdat u recht heeft op een uitkering of toeslag uit Nederland? Bijvoorbeeld van de Belastingdienst, het CAK of het UWV? Dan kan een van deze organisaties u mogelijk inschrijven in de RNI. U hoeft dan niet naar Nederland te reizen. Na de inschrijving in de RNI ontvangt u uw BSN.

DigiD aanvragen

Met uw BSN kunt u een DigiD aanvragen.

Woont u buiten Nederland? En gaat u werken op een schip dat onder Nederlandse vlag vaart? Dan kan de Belastingdienst u inschrijven in de RNI. U hoeft dan niet naar Nederland te reizen. Na de inschrijving in de RNI ontvangt u uw BSN.

Neem contact op met de Belastingdienst

DigiD aanvragen

Met uw BSN kunt u een DigiD aanvragen.

Woont u buiten Nederland? En wilt u uw toeslagpartner inschrijven in de RNI omdat die een burgerservicenummer (BSN) nodig heeft? Dan kunt u een BSN aanvragen voor uw toeslagpartner via een formulier van de Belastingdienst. De Belastingdienst registreert uw toeslagpartner in de RNI. U en uw toeslagpartner hoeven hiervoor niet naar Nederland te reizen.

BSN aanvragen voor uw toeslagpartner via een formulier van de Belastingdienst.

Uw toeslagpartner ontvangt daarna een brief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In deze brief staat het BSN van uw toeslagpartner en met welke gegevens uw toeslagpartner in de RNI staat ingeschreven.

DigiD aanvragen

Met een BSN kan uw toeslagpartner een DigiD aanvragen.

Via aanvraag kinderbijslag

Woont u buiten Nederland en heeft u recht op kinderbijslag? Als u kinderbijslag wilt ontvangen, dan kunt u deze aanvragen via de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Lees meer over kinderbijslag aanvragen

Als de gegevens van uw aanvraag voor kinderbijslag kloppen, dan zorgt de SVB voor de inschrijving van uw kind in de RNI. U ontvangt daarna voor uw kind een brief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In deze brief staat het BSN van uw kind en met welke gegevens uw kind in de RNI staat ingeschreven.

Met het BSN van uw kind kunt u een DigiD voor uw kind aanvragen.

Via aanvraag kinderopvangtoeslag

Woont u buiten Nederland en heeft u recht op kinderopvangtoeslag? Dan kunt u deze toeslag aanvragen via de Belastingdienst.

Lees meer over kinderopvangtoeslag aanvragen

De Belastingdienst kan uw kind inschrijven in de RNI. Dit regelt u door een brief te sturen naar de Belastingdienst. U ontvangt daarna voor uw kind een brief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In deze brief staat het BSN van uw kind en met welke gegevens uw kind in de RNI staat ingeschreven.

Lees hoe u een BSN aanvraagt voor uw kind bij de Belastingdienst

Met het BSN van uw kind kunt u een DigiD voor uw kind aanvragen.