NederlandWereldwijd

Wat is een burgerservicenummer (BSN)?

Een burgerservicenummer (BSN) is uw eigen persoonsnummer waarmee u staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Het BSN bestaat uit 8 of 9 cijfers.

Waar heb ik een BSN voor nodig?

U gebruikt uw burgerservicenummer als u iets wilt regelen met de Nederlandse overheid. Bijvoorbeeld uw zorgverzekering, uw belastingaangifte of uw pensioen. U heeft ook een burgerservicenummer nodig als u een DigiD wilt aanvragen.

Geldigheid BSN

U ontvangt een burgerservicenummer eenmalig. Uw burgerservicenummer blijft altijd geldig en ongewijzigd. Ook als u in het buitenland woont (of gaat wonen). Of als u vanuit het buitenland terugkeert naar Nederland.

Vervanger van oude sofinummer

Het burgerservicenummer is de vervanger van het oude sofinummer.

Let op: bent u vóór 1 oktober 1994 uit Nederland vertrokken? Dan is uw sofinummer mogelijk niet meer bruikbaar als burgerservicenummer. Neem dan contact op met een van de gemeenten met een RNI-loket.

Heb ik een BSN?

U heeft een burgerservicenummer als u bent ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) of de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). Weet u niet zeker of u een burgerservicenummer heeft? Lees waar u uw BSN kunt vinden.

Nog geen BSN?

Heeft u geen burgerservicenummer? Lees dan hoe u aan een BSN komt of hoe u een BSN voor uw kind kunt regelen.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons