NederlandWereldwijd

Hoe kom ik aan een burgerservicenummer (BSN)?

Woont u buiten Nederland en heeft u geen burgerservicenummer (BSN)? Hoe u aan een BSN kunt komen hangt af van uw situatie.

Als u buiten Nederland woont, kunt u een burgerservicenummer krijgen als u zich inschrijft in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). In sommige situaties kunt u ook op een andere manier aan een BSN komen:

  • Heeft u recht op AOW? Dan kunt u ook een burgerservicenummer krijgen via de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
  • Heeft u een BSN nodig voor erfbelasting? Dan kunt u ook een burgerservicenummer krijgen via de Belastingdienst.

U kunt ook een burgerservicenummer regelen voor uw toeslagpartner of uw kind.

Manieren om een BSN te regelen

Woont u buiten Nederland? Of komt u voor korter dan 4 maanden naar Nederland? Dan kunt u zich inschrijven in de Registratie Niet-Ingezeten (RNI).

Inschrijven doet u in persoon bij een van de 19 gemeenten met een RNI-loket in Nederland. Na inschrijving in de RNI krijgt u een burgerservicenummer.

Hoe kan ik mij inschrijven in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI)?

Wilt u buiten Nederland AOW aanvragen en heeft u nog geen burgerservicenummer? Dan zorgt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) ervoor dat u wordt ingeschreven in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). U hoeft hiervoor dus niet naar Nederland te reizen. Na de inschrijving ontvangt u uw burgerservicenummer.

Hoe vraag ik AOW aan buiten Nederland?

Heeft u een burgerservicenummer nodig in verband met erfbelasting? Dan kunt u een burgerservicenummer aanvragen bij de Belastingdienst. U hoeft hiervoor niet naar Nederland te reizen. U kunt een burgerservicenummer aanvragen voor uzelf of voor een andere erfgenaam die buiten Nederland woont.

Lees meer over een BSN aanvragen voor erfbelasting.

Wilt u een toeslag aanvragen of wijzigen bij de Belastingdienst, maar heeft uw toeslagpartner nog geen burgerservicenummer? Dan kunt u een BSN aanvragen voor uw toeslagpartner via een formulier van de Belastingdienst. U hoeft hiervoor niet naar Nederland te reizen.

U ontvangt daarna een brief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In deze brief staat het burgerservicenummer van uw toeslagpartner.

Woont u op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius of Sint Maarten en gaat u studeren in Nederland? En heeft u de Nederlandse nationaliteit? Als u studiefinanciering aanvraagt voordat u naar Nederland vertrekt, kan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) u inschrijven in de RNI. Na uw inschrijving ontvangt u een BSN. Ook mbo-studenten onder de 18 jaar kunnen hier gebruik van maken.

Studiefinanciering aanvragen bij DUO

Tijdelijk onderwijsnummer

Gaat u of uw kind onderwijs in Nederland volgen? En heeft u of uw kind geen burgerservicenummer? Dan maakt DUO een tijdelijk onderwijsnummer aan.

Het tijdelijke onderwijsnummer is geen burgerservicenummer. U krijgt dit onderwijsnummer van de school waar u of uw kind staat ingeschreven. Als u of uw kind later een burgerservicenummer krijgt, moet u dit doorgeven aan de school.

Ik verhuis naar Nederland

Verhuist u voor langer dan 4 maanden naar Nederland? Dan moet u zichzelf inschrijven in de gemeente waar u gaat wonen. Uw gegevens komen dan in de Basisregistratie Personen (BRP) te staan. Na uw inschrijving krijgt u een burgerservicenummer.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons