Reisadvies Sudan | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 04-04-2017 | Nog steeds geldig op: 19-10-2018

Blijf bereikbaar in crisissituaties. Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Download 'Kaart bij reisadvies Sudan' (PDF, 366 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Khartoum, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Reist u naar Sudan of verblijft u er? Zorg er dan voor dat men weet waar u verblijft, waar u heen gaat en hoe men u kan bereiken. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie in het land. En van de politieke ontwikkelingen en spanningen in de regio (bijvoorbeeld Zuid-Sudan). Die kunnen invloed hebben op de veiligheidssituatie in Sudan.

Blijf op de hoogte

Download de 24/ BZ Reis appin Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

In Sudan kunnen (gewelddadige) demonstraties voorkomen. Dat heeft te maken met de slechte economie en de politieke situatie. De demonstraties worden meestal in de grotere steden gehouden. Bijvoorbeeld Khartoum, Omdurman, Port Sudan en Wad Medani. De autoriteiten maken vaak met geweld een eind aan de demonstraties. Vermijd daarom demonstraties.

Informeer naar veiligheidssituatie ter plaatse

Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Reis naar Sudan via een officieel vliegveld

Reist u naar Sudan? Reis dan via een officieel vliegveld het land binnen. Of via de officiële grensovergangen met Egypte (Wadi Halfa) en Ethiopië (Metema, bij Gedaref).

Vergunning nodig voor reizen door Sudan en fotograferen

Wilt u door Sudan reizen, dan moet u een vergunning aanvragen bij het Sudanese ministerie van Toerisme. Dat geldt ook als u foto’s wilt nemen.

Bepaalde wijken in Khartoum niet toegankelijk

Wilt u naar buitenwijken (met name waar vluchtelingen wonen), dan heeft u een vergunning nodig.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 999 (politie), 333 (ambulance), 998 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Khartoum kan niet altijd tijdig helpen

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Khartoum op de website. Vanwege de veiligheidssituatie in het land kan de Nederlandse ambassade niet overal in Sudan (tijdig) consulaire hulp bieden.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Niet reizen

Reis niet naar:

 • Darfur;
 • Abyei;
 • Zuid-Kordofan;
 • Blue Nile;
 • (delen van) White Nile en Noord-Kordofan;
 • Het grensgebied met Libië.

Darfur

De veiligheidssituatie in de 5 staten van Darfur is slecht. Er zijn aanhoudende gewapende conflicten tussen overheid en rebellen. Ook zijn er veel bandieten actief. Verder zijn er militaire troepen van de Verenigde Naties (VN) en de Afrikaane Unie (AU) in Darfur.

Abyei

De grensregio van Abyei is onveilig. Zowel Sudan als Zuid-Sudan eisen het gebied op. Er is aanhoudende spanning tussen stammen. In Abyei zijn troepen van een VN-vredesmacht aanwezig.

Zuid-Kordofan, Blue Nile en Noord-Kordofan

Sinds 2011 is er een burgeroorlog in Zuid-Kordofan en Blue Nile. In deze gebieden zijn rebellen actief. Ze zijn ook actief in delen van Noord-Kordofan (ten zuiden van de weg Kosti – El Obeid – En Nahud).

Het zuiden van White Nile

In het zuidelijk deel van White Nile (ten zuiden van de stad Kosti) zijn veel vluchtelingen uit Zuid-Sudan. De veiligheidssituatie is daardoor slecht.

Grensgebied met Libië

In het grensgebied met Libië is het niet veilig. Er is een dreiging van (islamitisch) terrorisme. Ook komt er mensenhandel voor.

Let op, veiligheidsrisico’s

 • Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Sudan. De politieke situatie is er niet stabiel. In verschillende regio’s zijn er gewapende conflicten. Er komen (gewelddadige) demonstraties voor in een aantal grotere steden van Sudan. Ook in de hoofdstad Khartoum. Geweld en gewelddadige demonstraties kunnen toenemen. Vermijd demonstraties.
  Door ontwikkelingen in de regio en de aanwezigheid van radicale islamitische groepen bestaat er een risico op ontvoeringen.
 • Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de grensgebieden met Ethiopië, Egypte en Eritrea. Het grensgebied met Ethiopië is relatief veilig, maar let op, er komt ook mensenhandel voor.  Wees alert en informeer naar de laatste ontwikkelingen rond de veiligheid. Gebruik altijd de officiële grensovergang bij Metema (bij Gedaref).
  Het oostelijke deel van het grensgebied met Egypte is niet veilig. Sudan en Egypte hebben een conflict over de Hala’ib-driehoek. Deze ligt in het grensgebied aan de Rode Zee. Wees alert in overige delen van het grensgebied met Egypte. Informeer naar de laatste ontwikkelingen rond de veiligheid. Gebruik de officiële grensovergang bij Wadi Halfa.
Naar boven

Criminaliteit

Straatcriminaliteit en inbraken komen voor in het hele land. Zware criminaliteit komt voor in de onveilige conflictgebieden. Er bestaat ook een risico op ontvoeringen.

Criminaliteit in de grote steden

Straatcriminaliteit en inbraken komen in Khartoum voor. Het gaat vooral om diefstal uit geparkeerde auto’s en zakkenrollerij. Ook in de grotere steden buiten Khartoum komen straatcriminaliteit en inbraken voor.

Criminaliteit in de onveilige gebieden

In de onveilige conflictgebieden komt zware criminaliteit voor. Het gaat om gewelddadige berovingen en banditisme (criminaliteit door boevenbendes).

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen;
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats;
 • Vermijd sloppenwijken;
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt);
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen;
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Naar boven

Terrorisme

Aanvallen op Westerse doelen

In Sudan zijn vijandige gevoelens over de westerse wereld. Dat komt omdat bij het Internationaal Strafhof in Den Haag een aanklacht is ingediend tegen president Bashir. Radicale groepen binnen de Islam versterken de vijandige gevoelens. Dit verhoogt het risico op aanvallen op westerse doelen en burgers. Wees alert op plaatsen waar veel westerlingen komen.

In Sudan is er een risico op ontvoering door de instabiele situatie in het land.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering. 

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is 6 maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Sudan in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Bij aankomst in Sudan moet u zich binnen 72 uur registreren bij de Immigratiedienst. Daarvoor moet u betalen en 2 pasfoto’s afgeven.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven

Blijf op de hoogte