Reisadvies Mozambique | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 15-06-2018 | Nog steeds geldig op: 13-12-2018

Door gewelddadige aanvallen door onbekende groepen op onschuldige burgers is het onrustig in het noordoosten van de provincie Cabo Delgado. Reis alleen als het noodzakelijk is naar het noordoosten van de provincie Cabo Delgado.

Kaart bij reisadvies Mozambique
Download 'Kaart bij reisadvies Mozambique' (PDF, 480 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Maputo, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

In de omgeving van de stad Moçimboa da Praia en in meerdere districten in het noordoosten van de provincie Cabo Delgado worden gruwelijke aanvallen uitgevoerd door onbekende groepen op onschuldige burgers. Hierbij zijn dodelijke slachtoffers gevallen.

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het noordoosten van de provincie Cabo Delgado.

Houd rekening met onvoorspelbare incidenten in het hele land. Zeker omdat er in 2018 verkiezingen worden gehouden.

Bent u in deze gebieden? Wees alert en blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de (social) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Demonstraties

In Mozambique  kunnen demonstraties voorkomen. Deze kunnen tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties.

Informeer naar veiligheidssituatie ter plaatse

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de lokale en sociale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Verkeersveiligheid

Reis niet met het openbaar vervoer in Mozambique. De staat van onderhoud van de voertuigen is vaak slecht en er wordt vaak hard en slecht gereden. Reis na zonsondergang niet buiten de grote steden. De wegen zijn onverlicht en er is een verhoogde kans op criminaliteit.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 119 (politie), 117 (ambulance), 198 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Maputo

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Maputo op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de districten Palma, Mocimboa da Praia, Nangade en Macomia in het noordoosten van de provincie Cabo Delgado.

Let op, veiligheidsrisico’s

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Mozambique.

De situatie in heel Mozambique is onvoorspelbaar.

Piraten voor de kust

Er zijn piraten actief in de Indische Oceaan. Dat komt voornamelijk bij Somalië voor. Ook in Mozambique heeft zich een geval voorgedaan. Reist u naar of in de Indische Oceaan bij Mozambique? Houd hier dan rekening mee.

Naar boven

Criminaliteit

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen;
  • wees ook overdag op uw hoede en loop bij voorkeur niet alleen over straat. Overdag vinden ook overvallen plaats. Vooral op plekken waar overvallers snel ongezien kunnen verdwijnen, zoals parken en struiken;
  • vermijd sloppenwijken;
  • draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt;
  • draag geen opvallende sieraden of juwelen;
  • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
  • reist u met een auto? Houd dan de ramen dicht en de deuren gesloten, ook als u in een taxi zit. Toon geen kostbaarheden. Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Er is risico op ontvoeringen. Tot nu toe zijn vooral zakenmensen uit Mozambique hier het slachtoffer van geworden.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dit niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Stempel

Let erop dat de immigratiedienst van Mozambique een inreisstempel of uitreisstempel in uw paspoort zet als u het land binnenkomt of verlaat.

Politiecontrole

Wordt u door de politie aangehouden voor een standaardcontrole? Bijvoorbeeld tijdens een autorit? Blijf dan vriendelijk en raak niet geïrriteerd. Dat is de beste manier om te zorgen dat u snel uw reis kunt vervolgen.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Houd tijdens het regenseizoen rekening met wateroverlast en overstromingen in het hele land. Daardoor kan infrastructuur beschadigd raken.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig.  Wilt u meer informatie over reisdocumenten en visa? Informeer dan bij de ambassade van Mozambique in Brussel (België). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Formeel kunnen onderdanen uit landen waar geen ambassade van Mozambique is een visum kopen aan de grens. Deze regel wordt echter niet altijd toegepast. Het is voorgekomen dat een Nederlander bij aankomst op het vliegveld geen visum aan de grens kon kopen. Zorg daarom dat u bij aankomst in het bezit bent van een geldig visum of een geldige verblijfsvergunning.

Reist u via Zuid-Afrika naar Mozambique? Houd dan rekening met de aangescherpte regels

Sinds 1 juni 2015 heeft South African Department of Home Affairs de regels aangescherpt. Deze regels gelden voor personen onder de 18 jaar die Zuid-Afrika in- of uitreizen. Deze gelden ook als zij zonder directe doorvlucht doorreizen via Zuid-Afrika. Kijk voor meer informatie op de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Zuid-Afrika.

Naar boven

Tips van de ambassade

U bent in Mozambique verplicht u te identificeren met een geldig paspoort of geldig identiteitsbewijs. U bent strafbaar als u dit niet kunt laten zien. Een gestempelde kopie van een paspoort wordt niet geaccepteerd als origineel.

Verliest u uw originele identiteitsdocumenten? Zorg ervoor dat u goede kopieën op een veilige plek bewaart.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven