Reisadvies Kenia

Laatst gewijzigd op: 20-12-2017 | Nog steeds geldig op: 21-06-2018

Op 28 november 2017 is president Kenyatta voor een tweede termijn ingehuldigd. De kans op onrust en ongeregeldheden blijft aanwezig. Vermijd demonstraties en politieke bijeenkomsten vooral in de grote steden.

Kaart bij reisadvies Kenia
Download 'Kaart bij reisadvies Kenia' (PDF, 437 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Nairobi, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

In Kenia hebben eind oktober 2017 opnieuw presidentsverkiezingen plaatsgevonden. De oppositie heeft deze verkiezingsronde geboycot. Na een onrustige verkiezingsperiode is op 28 november 2017 president Kenyatta voor een tweede termijn ingehuldigd. Rond de verkiezingen zijn er op verschillende plaatsen gewelddadige confrontaties geweest tussen demonstranten en politie. Daarbij zijn tientallen doden gevallen. De kans op onrust en ongeregeldheden blijft aanwezig.

Vermijd demonstraties, politieke bijeenkomsten en protesten. Komt u hier toch in terecht? Verlaat deze dan direct.

Wees voorzichtig in Central Business Districts (CBD) van de grote steden en gebieden waar de oppositie sterker vertegenwoordigd is. In bijvoorbeeld west Kenia waaronder de stad Kisumu en de stedelijke sloppenwijken.

Informeer naar veiligheidssituatie ter plaatse

Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg het plaatselijke nieuws via de internationale en lokale media. Volg ook de informatiekanalen van de ambassade via Facebook en Twitter. En vraag bij uw hotel om informatie.

Risico op aanslagen

Houd in de grote steden Nairobi en Mombasa en langs de kust rekening met het risico op aanslagen. Dit heeft te maken met de grote terroristische dreiging in Kenia. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg altijd de instructies van de autoriteiten op.

Sinds 2011 zijn er regelmatig aanslagen in Kenia. Daarbij vielen honderden doden en  veel gewonden. Onder de slachtoffers waren ook westerlingen. De grootste aanslagen vonden plaats in de stad Nairobi en in de provincies Lamu en Garissa. Deze aanslagen zijn opgeëist door terroristenbeweging Al-Shabaab.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie. 

Verbod op plastic tasjes

Vanaf 28 augustus 2017 zijn plastic tasjes ten strengste verboden in Kenia. Er is al sprake van een overtreding als u betrapt wordt met een plastic tasje in de auto. Na een eerste waarschuwing kan bij een tweede overtreding een hoge boete of een gevangenisstraf worden gegeven. Hoe de wet precies gehandhaafd zal worden, is nog onduidelijk.

Naar boven

Algemeen

Demonstraties

In Kenia kunnen demonstraties voorkomen. Deze kunnen tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties. In Mombasa kan het na het vrijdagmiddaggebed in de moskeeën onrustig zijn. Zorg dat u uit de buurt blijft van samenscholingen rond moskeeën in het centrum en daarbuiten.

Informeer naar de veiligheidssituatie ter plaatse

Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Verkeersveiligheid

Veel wegen in Kenia zijn slecht. Houd daarnaast rekening met onverantwoord rijgedrag van andere weggebruikers. Een groot probleem in Kenia is het rijden onder invloed van alcohol. Met name in het weekend. Vermijd zoveel mogelijk rijden in het donker op wegen buiten de steden. In Kenia wordt er aan de linkerkant van de weg gereden, met het stuur rechts.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Kenia op de website van de ANWB.  

Vakantiehuisjes huren

Gaat u een vakantiehuisje aan de kust huren? Let er dan op dat uw vakantiehuisje goed is beveiligd. Vermijd logeergelegenheden op afgelegen stranden.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 999.

Andere belangrijke telefoonnummers:

 • Police Headquarters: +254 20 334 1411
 • Fire brigade (KKfire): +254 728 999 911/2
 • Ambulance (Red Cross): +254 738 395 395 of +254 700 395 395

Nederlandse ambassade in Nairobi

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Nairobi op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Niet reizen

Reis niet naar:

 • de districten Mandera, Garissa en Wajir. Uitzondering is het vliegveld van Wajir;
 • het vasteland van het district Lamu, inclusief het eiland Kiwayu;
 • het noordoosten van Kenia.
 • grensgebieden met Somalië.

De grensgebieden met Somalië (Mandera, Wajir, Garissa en Lamu) zijn onveilig. Dit komt onder meer door de grote instroom van vluchtelingen en terroristische groeperingen. In de grensgebieden vinden ook veel overvallen plaats. Zelfs auto’s die onder politie begeleiding door het gebied rijden kunnen doelwit zijn van een overval.

In deze gebieden komen ook ontvoeringen voor. Hiervan werden in het verleden ook buitenlanders het slachtoffer. 

Verblijft u in deze gebieden? Verlaat deze dan.

Alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de volgende districten:

 • de eilanden Lamu en Manda van het district Lamu;
 • Marsabit;
 • Moyale;
 • het Tana-deltagebied, ten noorden van Malindi.

Reis in Mombasa alleen als het noodzakelijk is naar:

 • het oude centrum (Old Town) op Mombasa-eiland;
 • de wijken Changamwe, Majengo, Kisauni;
 • de (overige) sloppenwijken van Mombasa;
 • het ten zuiden van Mombasa-eiland gelegen Likoni.

Reis in Nairobi alleen als het noodzakelijk is naar:

 • de wijken Eastleigh en Pangani;
 • de sloppenwijken Kibera, Kawangware, Kangemi en Mathare Valley.

Let op, veiligheidsrisico’s

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de regio’s Turkana, West Pokot en aangrenzende gebieden Baringo en de natuurparken in het binnenland van Laikipia. Dit heeft te maken met gewelddadige conflicten over water, graasgronden of vee tussen herders en staf van grote boerderijen. Ook komen er regelmatig overvallen voor. Wilt u deze gebieden bezoeken? Reis dan bij voorkeur met het vliegtuig. Moet u over de weg? Reis dan met politiebegeleiding. Door de droogte in Kenia zijn deze conflicten verergerd.

Gaat u op safari in een natuurpark? Laat u dan begeleiden door een gids, die contact heeft met bewapende ‘rangers’.

Etnisch geweld

Etnisch geweld komt regelmatig voor in Kenia. Onder meer in de Tana-rivierdelta, Lamu, Samburu, Garissa, Marsabit, Moyale, Mandera en Wajir. Sinds 2012 zijn hierdoor honderden mensen omgekomen.

Kustregio

In de Indische oceaan voor de kust van Kenia zijn piraten actief. Niet alleen de commerciële vaart loopt risico om gekaapt te worden. Ook particuliere zeiljachten zijn doelwit. Een website met meer informatie over risico's op kaping is: 'Maritime Security Centre Horn of Africa'.

Er is sprake van verhoogde spanning in gebieden langs de kust van Kenia. Dit geldt ook voor bepaalde wijken van de stad Mombasa. Mogelijke aanleiding zijn de toegenomen verdeeldheid binnen de moslimgemeenschap en de reactie van de Keniaanse politie hierop.

Naar boven

Criminaliteit

Houd rekening met gewelddadige criminaliteit als u naar Kenia reist. In de grote steden komen overvallen vaak voor. Overvallers gebruiken vaak geweld. Pas vooral op bij busstations en in de 'matatu’s' (kleine busjes). Berovingen komen daar geregeld voor. Zorg dat u geen sieraden of andere waardevolle objecten in het zicht draagt. Berg waardevolle spullen op. Bijvoorbeeld in een kluis van een betrouwbaar hotel. 

Adviezen voor reizen door Kenia

Op de weg van het internationale vliegveld Jomo Kenyatta naar het centrum van Nairobi, vonden in het verleden gewapende overvallen op auto’s plaats. Ook op auto’s waarin buitenlanders zaten. Reist u met de auto of motorfiets? Wees dan op uw hoede voor ‘carjacking’. Hierbij beroven overvallers u van uw voertuig. Verzet u in dat geval niet. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Informeer naar de lokale situatie en de voorzorgsmaatregelen die u kunt treffen. U kunt daarvoor terecht bij reisagenten en instanties zoals Kenya Tourist Federation of politiebureaus. Zie ook de voorzorgsmaatregelen verderop in deze rubriek. Reist u in afgelegen gebieden met een slechte veiligheidssituatie? Vraag dan naar de mogelijkheden voor politie begeleiding of om in konvooi te reizen.

In het gebied bij de Ngong Hills (vlakbij de stad Nairobi) is de veiligheidssituatie wisselend. Gaat u wandelen in dit gebied? Huur dan een veiligheidsagent van Kenya Wildlife Services bij het toegangshek.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Gebruik geen stads- of streekbussen;
 • Gebruik alleen taxi’s van betrouwbare taxibedrijven. Die kunt u bijvoorbeeld via de betere hotels boeken;
 • Gebruik alleen safarivoertuigen van goed bekendstaande reisbureaus. Maak geen gebruik van slechte voertuigen of slechte chauffeurs;
 • Reis alleen overdag. Na zonsonderang zijn de risico’s op een overval en verkeersongevallen groter. Ook kunt u beter met 2 of meer auto’s reizen;
 • Neem voldoende geld, water, voedsel, brandstof en communicatiemiddelen mee;
 • Zorg dat u geen waardevolle spullen bij u heeft. Berg waardevolle spullen op in bijvoorbeeld de kluis van een betrouwbaar hotel;
 • Neem geen lifters mee;
 • Bied geen weerstand bij een gewapende overval. Als u slachtoffer bent van een beroving, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld. Overvallers gebruiken vaak vuurwapens. Soms verkleden overvallers zich als politieagent;
 • Ga na zonsondergang niet te voet over straat;
 • Ga geen onoverzichtelijke steegjes en straatjes in waar criminelen zich gemakkelijk kunnen verschuilen;
 • Houd bij bezoeken aan de kust rekening met het islamitische karakter van het kustgebied;
 • Let op dat er geen verdovende of bedwelmende middelen in uw drankje worden gedaan bij bezoeken aan bars en cafés.
Naar boven

Terrorisme

In Kenia zijn verschillende terroristische organisaties actief. Er is een hoge terroristische dreiging. Ook tegen westerse doelen.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de media of vraag bij uw hotel om meer informatie. Volg altijd de instructies van de autoriteiten op.

Terreurdaden

In oktober 2011 zijn Keniaanse militairen Zuid-Somalië binnengetrokken. De terroristische organisatie Al-Shabaab heeft daarop vergeldingsmaatregelen in Kenia aangekondigd. Sindsdien zijn er onder meer in Nairobi en Mombasa aanslagen geweest, met veel slachtoffers. Doelwit waren politiebureaus, bars, stadsbussen, bushaltes, een restaurant, een markt, winkels en kerken.

De grootste aanslagen vonden plaats in 2013 op het Westgate-winkelcentrum, waarbij ook een Nederlandse vrouw omkwam, en in 2015 op de universiteit van Garissa.

In 2016 en 2017 was Al-Shabaab vooral actief in het noordoosten van het land aan de grens met Somalië. Sinds kort is er een toename van het aantal aanslagen op het vasteland van de districten Lamu en Mandera. De kans op aanslagen in andere delen van het land blijft groot.

Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen. Deze plaatsen kunnen doelwit zijn voor een terroristische aanslag. Denk bijvoorbeeld aan:

 • grote winkelcentra;
 • markten;
 • kerken;
 • sportevenementen en concerten;
 • hotels;
 • restaurants en cafés;
 • busstations;
 • vliegvelden;
 • overheidsgebouwen.

Ook buitenlandse instellingen kunnen doelwit zijn, hoewel de beveiliging daar over het algemeen behoorlijk is. Denk hierbij aan VN-gebouwen, (westerse) ambassades en internationale instellingen.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Verbod op plastic tasjes

Plastic tasjes zijn sinds 28 augustus 2017 verboden in Kenia. Er is al sprake van een overtreding als u betrapt wordt met een plastic tasje in de auto. Na een eerste waarschuwing kan bij een tweede overtreding een hoge boete of een gevangenisstraf worden gegeven. Hoe de wet precies gehandhaafd zal worden, is nog niet duidelijk.  

Geen foto’s van militaire objecten, mensen

Maak geen foto’s in Kenia van luchthavens, overheidsgebouwen en functionarissen in uniform. Dit is ten strengste verboden.  

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is bij wet verboden in Kenia. Houd hier rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit. Er wordt echter niet actief vervolgd.

Werken zonder werkvergunning is strafbaar in Kenia

Werken (ook vrijwillig) zonder werkvergunning is strafbaar in Kenia. De controle hierop is streng en de straffen op overtreding zijn hoog (zowel een lange gevangenisstraf als een hoge geldboete). Er zijn veel individuen actief die aanbieden een werkvergunning te kunnen regelen zonder de vereiste papieren en/of betaling van de officiële leges. Dit leidt echter vaak tot vervalste werkvergunningen die u later in de problemen kunnen brengen.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.  

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Denk aan malariaprofylaxe, vaccinaties en neem de gebruikelijke hygiënemaatregelen zoals regelmatig uw handen wassen in acht. Dan is de kans klein dat u besmet raakt met infectieziekten.  

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor Kenia een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Kenia in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Op 1 juli 2015 heeft de Keniaanse overheid een online systeem ingevoerd voor het aanvragen van een (toeristen)visum. Een visum voor Kenia kunt u formeel alleen nog maar aanvragen via de Engelstalige website e-Citizen, voordat u op reis gaat. U kunt nu ook nog bij aankomst op de internationale luchthavens een visum kopen. Deze mogelijkheid kan op elk moment, zonder vooraankondiging, worden afgeschaft. U blijft zelf verantwoordelijk voor de juiste inreispapieren.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven

Blijf op de hoogte