Reisadvies Israël

Laatst gewijzigd op: 04-04-2017 | Nog steeds geldig op: 27-05-2017

Blijf bereikbaar in crisissituaties. Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Download 'Kaart bij reisadvies Israël' (PDF, 203 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Tel Aviv, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Grensgebied met Egypte

In de Sinaï (Egypte) zijn militante groepen actief. Er kunnen vanuit de Sinaï raketbeschietingen plaatsvinden. Op 8 februari 2017 werden 4 raketten afgevuurd op de stad Eilat in Israël. Hierbij vielen geen slachtoffers. De raketaanval werd opgeëist door een lokale afdeling van ISIS (Islamitische Staat).

Vermijd demonstraties

In Israël is geregeld sprake van geweld en aanslagen. Er zijn onder andere steekpartijen, schietpartijen en aanslagen waarbij voertuigen worden gebruikt. Ook worden er stenen en molotovcocktails gegooid naar personen en voertuigen. Wees extra alert. Vooral in de grote steden en bij checkpoints en overgangen naar de Palestijnse Gebieden. Wees ook extra alert op plaatsen waar veel mensen komen, in het openbaar vervoer en bij haltes. In Israël kunnen demonstraties voorkomen. Deze kunnen tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties.

Autoweg 443

Reist u na zonsondergang tussen Jeruzalem en Tel Aviv? Neem dan autoweg 1 en niet autoweg 443. Daar vinden geregeld incidenten plaats zoals het gooien van stenen of molotovcocktails.

Bekijk ook het reisadvies voor de Palestijnse Gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem waar ook de Oude Stad ligt.

Grensgebied met Libanon en Syrië

In het grensgebied van Israël met Libanon en Syrië vallen de laatste tijd geregeld granaten en andere explosieven. Dit is het gevolg van terreuracties vanuit Libanon en de strijd tussen het Syrische leger en verschillende rebellengroepen op de Golanhoogte.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Israël. Let op in de grote steden en bij checkpoints en overgangen naar de Palestijnse Gebieden. Wees ook voorzichtig in de verschillende grensgebieden, op plaatsen waar veel mensen komen en in het openbaar vervoer. Informeer ook naar de schuilkelders en ondergrondse parkeergarages. En naar wat u moet doen als er een luchtalarm afgaat. Meer informatie over dit soort veiligheidsmaatregelen vindt u op de website van het Home Front Command. Vanwege veiligheidsredenen is deze website alleen beschikbaar vanuit Israël.

Maak geen foto’s van militaire gebouwen, terreinen of objecten. Dit is verboden, of er nu een waarschuwingsbord staat of niet.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Israël op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 100 (politie), 101 (ambulance), 102 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Tel Aviv

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Tel Aviv op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Niet reizen: grensgebied met Syrië

Reis niet langs de Syrische grens ten oosten van autoweg 98. In het grensgebied van Israël met Syrië vallen de laatste tijd geregeld granaten en andere explosieven. Dit is het gevolg van de strijd tussen het Syrische leger en verschillende rebellengroepen op de Golanhoogte.

Niet reizen: grensgebied met Libanon

Reis niet langs de Libanese grens ten noorden van autoweg 99. Reis niet in het gebied tussen autoweg 90 en de Libanese grens. Reis alleen als dat noodzakelijk is in het gebied tussen autoweg 89 en de Libanese grens.

Ook in het grensgebied met Libanon vallen de laatste tijd geregeld granaten en andere explosieven. Dit is het gevolg van acties van diverse militante groepen die vanuit Libanon opereren.

Alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als dat noodzakelijk is in het gebied van 15 kilometer rond de Gazastrook.  In juli en augustus 2014 was er een gewapend conflict tussen Israël en militante groepen in de Gazastrook. Op 26 augustus 2014 kwamen de partijen een staakt-het-vuren overeen. Deze overeenkomst houdt sindsdien grotendeels stand. Soms vindt er nog een raket- of mortierbeschieting vanuit Gaza plaats. Deze raketten of mortieren landen meestal in de nabijheid van de Gazastrook.

Reis alleen als dat noodzakelijk is in het deel van het grensgebied met Egypte, dat loopt vanaf de Gazastrook tot en met de grenspost Nizana.

In de Sinaï zijn militante groepen actief. Er kunnen vanuit de Sinaï raketbeschietingen plaatsvinden. Wees extra alert in het overig deel van het grensgebied met Egypte, inclusief de stad Eilat.

Naar boven

Terrorisme

In Israël worden geregeld aanslagen en zelfmoordacties gepleegd. De aanslagen zijn vooral in de grote steden en eisen vaak slachtoffers. Er bestaat dus een risico dat u slachtoffer wordt van een terroristische aanslag. Let daarom goed op in het openbaar vervoer en op plekken waar veel mensen komen.

Het vliegverkeer dat gebruik maakt van het luchtruim boven de Sinaï heeft te maken met een terroristische dreiging. Informeer daarom voor uw reis bij uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie of bij de vliegroute rekening wordt gehouden met deze dreiging.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Er is een wet aangenomen waardoor buitenlanders de toegang tot Israël kan worden ontzegd. Als iemand openlijk heeft opgeroepen tot een boycot van Israël en/of heeft opgeroepen tot een boycot van door Israël gebouwde nederzettingen in de Palestijnse Gebieden. Ook een buitenlander die voor een organisatie werkt die een dergelijke een boycotoproep heeft gedaan, kan op grond van deze wet de toegang tot Israël worden ontzegd. Als deze wet misschien voor u geldt, dan adviseren wij u voor  vertrek naar Israël voor advies contact op te nemen met de Israëlische ambassade in Den Haag.

Naar Israël als u een Palestijnse achtergrond heeft

Palestijnen mogen Israël niet binnenkomen of verlaten via het vliegveld Ben Gurion. Dit geldt ook voor mensen die een Palestijns identiteitsbewijs en een paspoort van een ander land hebben (bijvoorbeeld Nederland). Deze mensen reizen meestal via Jordanië naar Israël. Daarvoor wordt gevlogen naar de Jordaanse hoofdstad Amman. Van daaruit wordt over de weg gereisd naar de Allenby-grensovergang (King Hussein Bridge). Bij vertrek uit Israël wordt meestal dezelfde grensovergang gebruikt.

Israëlische Arabieren mogen wel via het vliegveld Ben Gurion reizen. Het maakt dan niet uit of ze wel of geen andere nationaliteit hebben naast de Israëlische. Deze groep moet wel rekening houden met grondige veiligheidsprocedures (ondervragingen) bij binnenkomst en vertrek.

Naar Israël als u een niet-Westerse achtergrond heeft

Heeft u een (gedeeltelijk) niet-Westerse achtergrond? Dan wordt u op het vliegveld Ben Gurion meestal lang en grondig ondervraagd. Dat gebeurt ook als u (ook) een Westers paspoort heeft. Deze werkwijze is standaard. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert mee te werken en niet in paniek te raken. Dat voorkomt dat het proces nog moeilijker of trager verloopt.

Heeft u een niet-Westerse achtergrond, dan kunt u voor vertrek de Israëlische ambassade in Den Haag vragen naar eventuele moeilijkheden bij uw binnenkomst of vertrek. Doe dit ruim van tevoren. U kunt ook de Nederlandse ambassade in Tel Aviv laten weten dat u van plan bent naar Israël reizen. Stuur de ambassade in dat geval een e-mail. Maar bij moeilijkheden bij binnenkomst of vertrek kan de Nederlandse ambassade niets doen. Dat komt doordat de regels voor binnenkomst en vertrek worden bepaald door de Israëlische wet. De Nederlandse ambassade kan wel consulaire hulp bieden als dat nodig is.

Geen foto’s van militaire objecten, mensen

Maak geen foto’s van militaire gebouwen, terreinen of objecten. Dit is verboden, of er nu een waarschuwingsbord staat of niet.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Israël in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven

Blijf op de hoogte