Reisadvies Indonesië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 11-10-2018 | Nog steeds geldig op: 12-11-2018

Op 11 oktober 2018 is er een aardbeving geweest op de eilanden Java en Bali. Hierbij zijn slachtoffers gevallen en zijn gebouwen beschadigd. Bent u in dit gebied? Blijf via het nieuws op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Houd contact met uw familie, reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij.

Kaart bij reisadvies Indonesië
Download 'Kaart bij reisadvies Indonesië' (PDF, 1,5 MB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Jakarta, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Indonesië maakt deel uit van de "Ring van Vuur" (Ring of Fire). Dit is een ringvormige gebied rondom de Grote Oceaan, dat bestaat uit veel vulkanen. Door het bewegen van de aardkorst komen in dit gebied vulkanische uitbarstingen, aardbevingen en tsunami's regelmatig voor.

Vulkaanuitbarsting

Op 3 oktober 2018 is de vulkaan Soputan in het noorden van Sulawesi uitgebarsten. U mag van de autoriteiten niet binnen een straal van 4 tot 6.5 km rondom de vulkaan komen.

Bent u in dit gebied? Blijf via het nieuws op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Houd contact met uw familie, reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij.

Aardbeving

Op 11 oktober 2018 is er een aardbeving met de kracht van 6.4 geweest ten noordoosten van de regio Situbondo op Oost-Java. De aardbeving was ook duidelijk voelbaar in de stad Surabaya en op het eiland Bali. Hierbij zijn slachtoffers gevallen en zijn gebouwen beschadigd. Bent u in dit gebied? Blijf via het nieuws op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Houd contact met uw familie, reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij.

De regio Centraal Sulawesi heeft te kampen met de gevolgen van een zware aardbeving, gevolgd door een vloedgolf (tsunami). Er zijn veel slachtoffers gevallen. Vooral de plaatsen Palu, Donggala en Sigi in Centraal Sulawesi zijn het zwaarst getroffen. De noodtoestand is afgekondigd. Reis alleen als dit noodzakelijk is naar dit gebied.

Bent u in dit gebied? Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Houd contact met uw reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij.

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het noorden van het eiland Lombok. Op 5 en 19 augustus 2018 hebben in dit gebied twee zware aardbevingen plaatsgevonden met veel naschokken. Er is veel schade aan gebouwen, huizen en wegen. Er is begonnen met herstelwerkzaamheden.

De situatie op de Gili eilanden is beter dan op Noord-Lombok. Verschillende hotels zijn weer operationeel. Volg de instructies op van lokale autoriteiten als u naar dit gebied reist.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Verkeersveiligheid

In vergelijking met Nederland is het wegverkeer chaotisch in Indonesië. Soms lijkt het of er geen verkeersregels zijn. Als u dit niet gewend bent, rijd dan niet zelf. Rijdt u wel zelf? Wees dan alert in het verkeer. Raakt u betrokken bij een verkeersongeluk? Wacht dan altijd op de politie. Ook kunnen de wegen de grote hoeveelheid auto’s niet aan. Hierdoor ontstaan regelmatig files. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Indonesië op de website van de ANWB.

Scheepvaart

Het bootvervoer naar en tussen de eilanden kan gevaarlijk zijn. Vooral tijdens de regentijd maar ook daarbuiten. Oorzaken zijn plotseling opkomende slechte weersomstandigheden, de kwaliteit van de boten en de beperkte navigatiemiddelen die worden gebruikt.

Illegaal gestookte alcohol (oplosan)

Pas op met het drinken van lokaal illegaal gestookte alcohol in Indonesië. In de afgelopen jaren is het voorgekomen dat in de illegaal gestookte alcohol (ook wel oplosan genoemd) methanol, hoestdrank, insectenverdelger en spiritus wordt gedaan. Hierdoor zijn al tientallen doden gevallen.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 110 (politie), 118 (ambulance), 113 (brandweer) (112 vanaf mobiele telefoons).

Nederlandse ambassade in Jakarta

Kijk voor meer informatie over de Nederlandse ambassade in Jakarta op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Niet reizen

Reis niet naar:

 • het gebied van de vulkaan Mount Merapi op het eiland Java. Deze is op 11 mei 2018 uitgebarsten. U mag van de autoriteiten niet binnen een straal van 3 kilometer rondom de vulkaan komen;
 • het gebied van de vulkaan Mount Agung op het eiland Bali. Deze is op 28 juni 2018 en 26 november 2017 uitgebarsten. U mag van de autoriteiten niet binnen een straal van 4 kilometer rondom de vulkaan komen;
 • de berg Puncak Jaya en de stad Timika in de provincie Papua. Deze plaatsen worden door de autoriteiten streng bewaakt wegens de goudwinning.

Alleen noodzakelijke reizen

 • De vulkaan Soputan is op 3 oktober 2018 uitgebarsten. U mag van de autoriteiten niet binnen een straal van 4 tot 6.5 km rondom de vulkaan komen.
 • Reis alleen als dit noodzakelijk is naar de plaatsen Palu, Donggala en Sigi in Centraal Sulawesi. Deze zijn het zwaarst getroffen door de aardbeving, gevolgd door een vloedgolf (tsunami). De noodtoestand is afgekondigd. Reis alleen als dit noodzakelijk is naar dit gebied.
 • Reis alleen als het noodzakelijk is naar het noorden van het eiland Lombok. Op 5 en 19 augustus 2018 hebben in dit gebied twee zware aardbevingen plaatsgevonden met veel naschokken. Er is veel schade aan gebouwen, huizen en wegen. Veel openbare voorzieningen zijn nog gesloten. Er is begonnen met herstelwerkzaamheden.

Let op, er zijn veiligheidsrisico’s

Let op, er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de volgende gebieden:

 • sinds september 2011 is het onrustig in de provincie Papua. Op verschillende plaatsen vonden ernstige ongeregeldheden plaats. Hierbij vielen doden;
 • Centraal-Sulawesi, vooral in het gebied tussen het meer van Tentena en de stad Poso. In dit gebied komt al jaren geweld voor. De situatie blijft er gespannen;
 • de provincie Aceh, vooral buiten de stad Banda Aceh in de afgelegen gebieden. Reis in dit gebied alleen overdag en via de hoofdwegen;
 • de provincies Noord-Molukken, Molukken en Ambon. In deze gebieden bestaat het risico op plots oplaaiende ongeregeldheden. Informeer voordat u naar één van deze gebieden reist naar de veiligheidssituatie.
Naar boven

Criminaliteit

In Indonesië is veel (kleine) criminaliteit. Denk aan overvallen en berovingen op straat.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Toon geen contant geld of sieraden;
 • neem geen drankjes aan van vreemden;
 • draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt);
 • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.

Biedt geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Naar boven

Terrorisme

Wereldwijd bestaat een verhoogd risico op terroristische activiteiten. Ook in Indonesië is dit risico aanwezig.

De afgelopen jaren vonden diverse aanslagen plaats in Indonesië;

 • Op 14 mei 2018 vond een bomaanslag plaats op een politiebureau in de stad Surabaya;
 • op 13 mei 2018 vonden bomaanslagen plaats op drie kerken in de stad Surabaya. Hierbij zijn 13 personen omgekomen en 41 gewond geraakt;
 • op 24 mei 2017 waren er bomaanslagen in het Kampung Melayu busstation in oost Jakarta. Daarbij zijn 3 politieagenten omgekomen;
 • op 14 januari 2016 vond in het centrum van Jakarta in de buurt van het Sari Pan Pacific Hotel en Sarinah Plaza op Jalan Sudirman Thamrin een bomaanslag plaats. Hierbij zijn ook buitenlanders gewond geraakt.

Er is een verhoogd risico op terroristische activiteiten.

Wees alert in heel Indonesië op druk bezochte plekken. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op. Blijf op de hoogte. Volg bijvoorbeeld ook het nieuws in de (lokale) media.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Indonesië heeft de grootste moslimbevolking ter wereld. In sommige delen van het land gelden strenge islamitische wetten. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en gedraagt.

Drugs

In Indonesië is het in bezit hebben van drugs strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van, of handel in drugs in Indonesië veel zwaarder is dan in Nederland. U kunt de doodstraf hiervoor krijgen.

Geen foto’s van militaire objecten, mensen

Maak geen foto’s van militaire objecten. Dit is verboden. 

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Indonesië. In gebieden waar islamitische wetgeving geldt, bijvoorbeeld in de provincie Aceh, is homoseksualiteit strafbaar. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houdt hier rekening mee.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door eenreisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om (malaria en andere) infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Aardbevingen

In Indonesië kunnen aardbevingen voorkomen.

Indonesië maakt deel uit van de "Ring van Vuur" (Ring of Fire). Dit is een ringvormige gebied rondom de Grote Oceaan, dat bestaat uit veel vulkanen. Door het bewegen van de aardkorst komen in dit gebied vulkanische uitbarstingen, aardbevingen en tsunami's regelmatig voor.

Op 11 oktober 2018 is er een aardbeving met de kracht van 6.4 geweest ten noordoosten van de regio Situbondo op Oost-Java. De aardbeving was ook duidelijk voelbaar in de stad Surabaya en op het eiland Bali. Hierbij zijn slachtoffers gevallen en zijn gebouwen beschadigd. Bent u in dit gebied? Blijf via het nieuws op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Houd contact met uw familie, reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij.

De regio Centraal Sulawesi heeft te kampen met de gevolgen van een zware aardbeving, gevolgd door een vloedgolf (tsunami). Er zijn veel slachtoffers gevallen. Houd rekening met naschokken. Vooral de plaatsen Palu, Donggala en Sigi in Centraal Sulawesi zijn het zwaarst getroffen. De noodtoestand is afgekondigd. Reis alleen als dit noodzakelijk is naar dit gebied.

Bent u in dit gebied? Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Houd contact met uw reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij.

Op 29 juli 2018 en op 5 en 19 augustus 2018 hebben er op Lombok zware aardbevingen plaatsgevonden. De zwaarste aardbeving had een kracht van 7.0 op de schaal van Richter. Ook is er veel schade aan gebouwen, huizen en wegen. Ook op Bali en op de Gili eilanden is er schade. Informeer naar de situatie ter plaatse voordat u naar een gebied reist dat door een aardbeving is getroffen.

Tropische cyclonen

Van november tot en met april kunnen tropische cyclonen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Overstromingen in het regenseizoen

Het regenseizoen duurt van december tot en met april. Maar ook buiten deze periode komen regelmatig overstromingen en aardverschuivingen voor. Sommige gebieden zijn dan niet of nauwelijks bereikbaar.

Actieve vulkanen

Op 3 oktober 2018 is de vulkaan Soputan in het noorden van Sulawesi uitgebarsten. Dit kan gevolgen hebben voor het vliegverkeer naar Manado. U mag van de autoriteiten niet binnen een straal van 4-6.5 km rondom de vulkaan komen. Blijf via het nieuws op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Houd contact met uw familie, reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij.

De vulkaan Mount Merapi op het eiland Java is op 11 mei 2018 uitgebarsten. U mag van de autoriteiten niet binnen een straal van 3 kilometer rondom de vulkaan komen. Reis niet naar het gebied van de vulkaan Mount Merapi.

De vulkaan Mount Agung op het eiland Bali is op 28 juni 2018 en op 26 november 2017 uitgebarsten. Reis niet naar het gebied van de vulkaan Mount Agung. Binnen een straal van 4 kilometer rondom de vulkaan mag u van de autoriteiten niet komen.

Indonesië is onderdeel van de zogenaamde ‘ring of fire’. Dit betekent dat er veel vulkanen in het land zijn. In het recente verleden waren er verschillende uitbarstingen. Dit zorgde voor het instellen van lokale veiligheidszones en ernstige verstoring van het vliegverkeer.

Het vliegverkeer in de provincies Noord-Sumatra, Oost-Java en Bali kan hinder ondervinden van de asregens die worden veroorzaakt door vulkaanuitbarstingen. Regelmatig worden vliegvelden voor kortere of langere tijd gesloten.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als zij waarschuwen voor een mogelijke uitbarsting, reis dan niet naar de omgeving van deze vulkaan. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Voor Indonesië geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig is na aankomst. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie kunt u krijgen bij de ambassade van Indonesië in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Regelmatig vinden controles door de immigratiedienst plaats om illegaal verblijf in Indonesië op te sporen. Zorg dat u altijd uw geldig paspoort met een geldig visum, verblijfsstempel en/of verblijfsvergunning bij u draagt. Heeft u dit niet bij u, dan kunt u gearresteerd worden.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven