Reisadvies IJsland

Laatst gewijzigd op: 04-04-2017 | Nog steeds geldig op: 24-05-2017

Blijf bereikbaar in crisissituaties. Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Download 'Kaart bij reisadvies IJsland' (PDF, 2,9 MB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Oslo (Noorwegen), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties gemaakt. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

De (reis)omstandigheden in IJsland kunnen snel veranderen. Na uitbarsting van de vulkaan Bárðarbunga is er veel zwaveldioxide en is er een ‘ijs’-overstroming rond de zuidelijke rand van de Vatnajökull gletsjer naar de rivier Skaftá.

Meer informatie vindt u op de Engelstalige website van het IJslandse Department of Civil Protection and Emergency Management en de Engelstalige website van de IJslandse meteorologische dienst. Zie ook de rubriek ‘Natuurgeweld’.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's voor reizen naar IJsland.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid op IJsland op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Geen Nederlandse ambassade in IJsland

Er is geen Nederlandse ambassade in IJsland. Neem bij vragen contact op met de consulaat-generaal in Reykjavik, tel: +354 533 1002, of met ambassade Oslo in Noorwegen,  tel. +47 23333600. U kunt ook terecht bij de ambassade van Duitsland in Reykjavik.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Strenge regels voor off-road rijden

Voor off-road rijden gelden strenge regels. Het weer kan namelijk snel veranderen. Rijdt u in afgelegen gebieden? Check voor uw vertrek het weer en de conditie van de wegen. U vindt deze informatie op de website van The Iceland Road and Coastal Administration.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering. 

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is 6 maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

In IJsland is transport per helikopter soms de enige mogelijkheid om medische hulp te krijgen. Controleer of u hiervoor bent verzekerd.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In IJsland verandert het weer heel snel. Ook het waterpeil kan plotseling sterk stijgen.

Actieve vulkanen

De IJslandse autoriteiten geven na uitbarsting van de vulkaan Bárðarbunga een waarschuwing voor een gebied in de directe omgeving.

Informeer u goed over de situatie. Volg de berichten in de media en volg aanwijzingen van de autoriteiten op. Houd bij georganiseerde reizen goed contact met de reisorganisator. Informatie over actieve vulkanen, aardbevingen, stormen en overstromingen kunt u vinden op de Engelstalige website van de IJslandse meteorologische dienst en op de Engelstalige website van het IJslandse Department of Civil Protection and Emergency Management.

In de maanden juni, juli en augustus kunt u ook de Engelstalige website van de organisatie Safetravel raadplegen.

Bij noodsituaties

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van IJsland in Brussel (België). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

 Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven

Blijf op de hoogte