Reisadvies Haïti

Laatst gewijzigd op: 27-09-2017 | Nog steeds geldig op: 20-01-2018

Haïti kampt momenteel met de gevolgen van de orkanen die over het Caraïbische gebied getrokken zijn. Volg het advies op van de lokale autoriteiten.

Download 'Kaart bij reisadvies Haïti' (PDF, 239 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Santo Domingo (Dominicaanse Republiek), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over veiligheidsrisico’s. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Haïti kampt momenteel met de gevolgen van de orkanen die over het Caraïbische gebied getrokken zijn. Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg het advies op van de lokale autoriteiten en houd contact met uw reisorganisatie. Houd uw reisdocumenten en belangrijke documenten bij u. Zie rubriek ‘Natuurgeweld’ voor de weersomstandigheden in dit gebied.

Er is politieke onrust in het hele land. Dit kan onverwachte demonstraties, vaak met geweld, tot gevolg hebben. Vermijd daarom demonstraties, blijf zoveel mogelijk binnen. De criminaliteit is hoog en de veiligheidssituatie in veel gebieden is gevaarlijk en onvoorspelbaar.

Orkaan Matthew

Begin oktober 2016 raasde de orkaan Matthew over Haïti heen. Daarbij zijn honderden doden gevallen. Ook is er veel schade aan gebouwen, wegen en infrastructuur. Drinkwater is schaars. Verplaatsingen op Haïti zijn beperkt doordat wegen en bruggen beschadigd zijn. Cholera gevallen kunnen toenemen door verslechterde hygiënische omstandigheden. Vooral het zuidwesten van Haïti is zwaar getroffen. 

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

In 2010 werd Haïti door een zware aardbeving getroffen. Het dagelijkse leven op Haïti is nog steeds ontwricht door deze aardbeving. Demonstraties, politieke bijeenkomsten en wegversperringen komen regelmatig voor, vooral in Port-au-Prince en op de belangrijkste snelwegen. Criminaliteit is hoog in het land.

Door de orkaan Matthew (4 oktober 2016) is de veiligheidssituatie verder verslechterd.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 38 38 11 11 (politie), 116 (ambulance), 29 45 11 11 (brandweer).

Netwerk short codes voor nooddiensten:

 • politie: 114 / 122;
 • ambulance: 116;
 • Rode Kruis: 118.

Geen Nederlandse ambassade op Haïti

Er is geen Nederlandse ambassade op Haïti. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Santo Domingo, Dominicaanse Republiek.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het consulaat-generaal in Port-au-Prince.
Adres: 5A, Rue Métreaux, Bourdon, Pétion-Ville, telefoon (+) 509- 2940-9642  / buiten kantooruren  mobiel  (+) 509- 4444-0000.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Onveilige gebieden

Reis alleen als het noodzakelijk is naar Haïti. Dit heeft te maken met hoge mate van criminaliteit en onrustige gebieden.

Vermijd de sloppenwijken in Port-au-Prince

Vermijd de sloppenwijken van de hoofdstad Port-au-Prince. Deze gebieden zijn het onveiligst. Wees ook alert in andere delen van de stad. Zelfs de toegangswegen van en naar het vliegveld zijn vaak een doelwit voor overvallen. Ook in andere delen van Haïti moet u voorzichtig zijn.

Reizen naar het zuiden

De wegen naar het zuiden zijn in zeer slechte staat.  Veel auto’s, vooral trucks, worden door criminelen en/of door bevolkingsgroepen aangehouden en/of beroofd.  De noodsituatie kan gevaarlijke situaties veroorzaken.

Naar boven

Criminaliteit

Pas op voor zware criminaliteit. In Haïti komen gewelddadige en gewapende overvallen, berovingen en ontvoeringen regelmatig voor. Ook kent Haïti een intensieve drugshandel die samen gaat met geweld, moord en ontvoering.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • kom niet na zonsondergang op straat. Ook niet om te reizen;
 • wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats;
 • vermijd sloppenwijken;
 • maak geen gebruik van het openbaar vervoer;
 • vermijd “moto-taxi” punten;
 • bied geen verzet bij een overval. Als u slachtoffer bent van een beroving, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld;
 • gebruik alleen geldautomaten in locaties met een perimeterbeveiliging:
  • supermarkten
  • hotels
 • wees verstandig met het dragen van juwelen;
 • laat geen bagage, computers of telefoons in uw auto.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Geen foto’s van mensen

Maak geen foto’s van mensen. De lokale bevolking stelt dit meestal niet op prijs. Houd hier rekening mee als u een foto wilt maken.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering. 

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is 6 maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Haïti kampt momenteel met de gevolgen van de orkanen die over het Caraïbische gebied getrokken zijn.

In Haïti kunnen van juni tot en met november tropische stormen en orkanen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en laat informeer u over de situatie.

In Haïti kunnen ook aardbevingen voorkomen.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Haïti in Brussel (België). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Houders van een Nederlands paspoort kunnen bij aankomst een toeristenkaart (voor maximaal 90 dagen geldig) kopen voor EUR 10,00 of USD 10,00.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven

Blijf op de hoogte