Reisadvies Colombia

Laatst gewijzigd op: 22-02-2018 | Nog steeds geldig op: 23-02-2018

In sommige gebieden van Colombia komen gewapende conflicten voor. De guerrillabeweging ELN en gewapende bendes (BACRIM) zijn daar actief. Er gelden dan ook verschillende adviezen voor de regio’s in het land. Zie de rubriek ‘Onveilige gebieden’ voor een overzicht.

Reisadvies kaart bij Colombia
Download 'Kaart bij reisadvies Colombia' (PDF, 913 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Bogotá, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

De veiligheidssituatie in Colombia kan snel veranderen en is sterk regionaal bepaald. Zie ook de rubriek ‘Onveilige gebieden’.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

De veiligheid in Colombia is de afgelopen jaren verbeterd. Maar zware criminaliteit en terrorisme komen nog steeds voor. Hoewel de guerrillabeweging FARC is gedemobiliseerd, is er een gewapend conflict gaande met guerrillabeweging ELN. Ook zijn nog steeds verschillende gewapende groepen actief die over sommige gebieden de controle hebben. Dit zijn Bandas Criminales (BACRIM) en drugsbendes. Deze groepen houden zich onder meer bezig met drugshandel, ontvoeringen, afpersing en smokkel.

Vermijd demonstraties

In Colombia kunnen demonstraties voorkomen. Deze kunnen tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties.

Informeer naar de veiligheidssituatie

Informeer kort voor uw reis hoe de veiligheidssituatie op de plaats van uw bestemming is. Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 123.

Nederlandse ambassade in Colombia

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Bogotá op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

In sommige, meestal meer afgelegen landelijke gebieden van Colombia komen gewapende conflicten voor. De guerrillabeweging ELN en gewapende bendes (BACRIM) zijn actief. De plaatsen waar wordt gevochten kunnen snel verschuiven. Er gelden dan ook verschillende adviezen voor de regio’s in het land.

Niet reizen

Reis niet naar:

 • De grensgebieden met Venezuela, Panama en Ecuador;
 • de Pacifische kust, met uitzondering van de dorpen Bahía Solano, Nuquí en het Parque Nacional Ensenada de Utria. Reis alleen per vliegtuig naar deze gebieden. Er gelden veiligheidsrisico’s;
 • regio Meta. Dit advies geldt niet voor de stad Villavicencio en directe omgeving,  die bezocht kan worden mits u alert blijft. Er gelden veiligheidsrisico’s. Het natuurgebied Caño Cristales kan met een georganiseerde reis bezocht worden;
 • regio Guaviare;
 • regio Putumayo;
 • regio Nariño. Het advies geldt niet voor de stad Pasto, die bezocht kan worden mits u alert blijft. Er gelden veiligheidsrisico’s. Reis alleen rechtstreeks (per vliegtuig) naar Pasto. Kan dat niet? Reis dan niet naar Pasto;
 • de regio Urabá in het noordwesten van Antioquia;
 • regio Norte de Santander. Het advies geldt niet voor de stad Cúcuta, die bezocht kan worden mits u alert blijft. Er gelden veiligheidsrisico’s. Reis alleen rechtstreeks per vliegtuig naar Cúcuta. Kan dat niet? Reis dan niet naar Cúcuta;
 • regio Caquetá. Het advies geldt niet voor de stad Florencia, die bezocht kan worden mits u alert blijft. Er gelden veiligheidsrisico’s. Reis alleen rechtstreeks per vliegtuig naar Florencia. Kan dat niet? Reis dan niet naar Florencia.
 • regio Arauca;
 • het zuiden van het departement Bolívar;
 • regio Chocó.

Alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de volgende gebieden:

 • Cauca. Dit advies geldt niet voor de stad Popayán die bezocht kan worden zolang u alert blijft. Er gelden veiligheidsrisico’s;
 • valle del Cauca; Dit advies geldt niet voor de stad Cali, die bezocht kan worden zolang u alert blijft. Er gelden veiligheidsrisico’s;
 • het Amazonegebied in de departementen Vichada en Guainia;
 • Antioquia. Dit advies geldt niet voor de stad Medellín en het zuiden van het departement, dat bezocht kan worden mits u alert blijft. Er gelden veiligheidsrisico’s. Dit advies geldt niet voor de regio Urabá. Reis niet naar Urabá;
 • het zuiden van Tolima (ten zuiden van de lijn Ibague – Espinal).

Reist u over de weg? U kunt overdag de grote hoofdwegen Pasto – Popayán- Cali – Bogotá; Cali – Medellín; Medellín – Bucaramanga; Bogotá – Medellín – Cartagena; Bogotá – Bucaramanga – Santa Marta en Bogotá - Neiva - Popayán gebruiken als u alert blijft. Er gelden veiligheidsrisico’s.

Voor het overige geldt: reist u naar bovenstaande gebieden? Doe dit dan alleen onder begeleiding van ervaren Colombianen, zoals gidsen, die het land en het gebied goed kennen. Informeer naar de veiligheidssituatie van de plaats waar u naar toe reist. Vraag ook naar de veiligheidssituatie op de route daarheen. Informeer bijvoorbeeld in uw hotel en bij lokale instellingen. Informeer vooraf bij reisbureaus en maak bij voorkeur gebruik van hun diensten.

Let op veiligheidsrisico’s

In alle overige gebieden gelden veiligheidsrisico’s. De hieronder genoemde gebieden kunnen bezocht kunnen worden mits u alert blijft:

 • De Caribische kustgebieden: Córdoba, Sucre, het noorden van Bolívar (inclusief de eilandengroep Islas del Rosario), Magdalena (inclusief de omgeving van de Sierra Nevada de Santa Marta en de wandelroute naar la Ciudad Perdida), Cesar en la Guajira (maar reis niet naar de grens met Venezuela);
 • de departementen Cundinamarca, Boyacá (maar reis niet naar het grensgebied met Venezuela), Santander, het noorden van Tolima en Huila; Casanare;
 • het Amazonegebied in de departementen Vaupés en Amazonas;
 • de koffiestreek (eje cafetero) in de departementen Caldas, Risaralda en Quindío) en het zuiden van Antioquia;
 • de eilanden San Andrés en Providencia.

Voor de grote steden (Bogotá, Medellín, Cali, Cartagena, Barranquilla, Santa Marta, Bucaramanga) gelden er veiligheidsrisico’s. U kunt deze bezoeken mits u alert blijft. Reis niet naar armere wijken van deze steden.

Veel landmijnen in Colombia

In Colombia liggen veel landmijnen. Vooral in de gebieden waarvoor het advies alleen noodzakelijke reizen geldt. Het aantal slachtoffers van landmijnen in Colombia is 1 van de meeste , ter wereld. Volg altijd de lokale adviezen op.

Naar boven

Criminaliteit

In Colombia komt veel zware criminaliteit voor. Ook bij berovingen wordt vaak geweld gebruikt.

Criminaliteit in taxi’s en openbaar vervoer

In Colombia worden regelmatig passagiers in taxi’s ontvoerd en gedwongen om geld te pinnen. Slachtoffers worden vaak gedwongen meerdere malen te pinnen. Download de gratis apps van EasyTaxi en Tappsi op uw smartphone. Hiermee roept u gemakkelijk een geregistreerde taxi op. De apps werken alleen in de grote steden. U kunt ook telefonisch een taxi bestellen.  Houd geen taxi’s op straat aan. Stap niet in bij een taxichauffeur die een rit aanbiedt zonder dat u daar om vraagt. Op vliegvelden kunt u bij kiosken waar taxi’s worden aangeboden een betrouwbare taxi bestellen.

De hoofdwegen in Colombia zijn veiliger geworden. Toch komt het voor dat gewapende bendes bussen overvallen. Vooral de nachtbussen in het zuidwesten van het land. Reis alleen overdag. En informeer vooraf bij de lokale politie of een busroute veilig is. Criminelen gebruiken soms drugs om slachtoffers te verdoven. Dat gebeurt ook in het openbaar vervoer.

Berovingen

Zakkenrollen en berovingen komen regelmatig voor in Colombia. Dieven gebruiken vaak geweld. Wees altijd voorzichtig. Houd waardevolle spullen zoals sieraden en camera’s uit het zicht. Pin geld zoveel mogelijk op veilige plaatsen. Wordt u toch beroofd of bedreigd, bied dan geen verzet en geef de gevraagde spullen af.

Criminelen gebruiken steeds vaker drugs om slachtoffers bewusteloos of willoos te maken. Daarna kunnen de dieven gemakkelijk hun gang gaan. De drugs kunnen in drankjes of in voedsel zitten, maar ook in sigaretten, sprays, poeders of zelfs in papier. Sommige drugs werken erg snel. En soms duurt het dagen voordat ze zijn uitgewerkt. Kijk vooral uit in het openbaar vervoer en in uitgaansgelegenheden. Neem nooit drankjes, voedsel of sigaretten aan van vreemden.

Naar boven

Terrorisme

In een aantal landelijke gebieden vinden nog steeds gewapende acties plaats, tussen het Colombiaanse leger, de ELN, andere gewapende groepen (Bandas Criminales, BACRIM) en drugskartels. In deze gebieden worden nog regelmatig aanslagen gepleegd en vinden ontvoeringen plaats. Soms worden ook in de stedelijke gebieden aanslagen gepleegd.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Kindermisbruik

Net als in Nederland is kindermisbruik in Colombia strafbaar.

Kindersekstoerisme komt in steden als Medellín, Calí en aan de Caribische kust voor. Bij overtreding volgen zware straffen.

Verdovende middelen

In toeristische gebieden zijn drugs gemakkelijk verkrijgbaar. De straf voor het bezit van of handel in drugs in Colombia is veel zwaarder dan in Nederland. De meeste Nederlanders die in een Colombiaanse gevangenis zitten, zijn veroordeeld wegens drugssmokkel. In Colombia wordt weinig verschil gemaakt tussen softdrugs en harddrugs: beiden worden zwaar bestraft. De omstandigheden in Colombiaanse gevangenissen zijn zwaar.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In Colombia komen regelmatig aardbevingen voor. Vooral in de omgeving van de drie bergketens en langs de kust van de Stille Oceaan. Hoewel de meeste aardbevingen beperkt van schaal zijn is het belangrijk alert te blijven en de berichten in de media te volgen. Ook kunnen overstromingen voorkomen. Deze komen vooral voor in het laaggelegen deltagebied rond de monding van de Magdalena rivier. Maar ook in het Cienaga moerasgebied in het noordelijke deel van de departementen Bolivar, Atlantico en Magdalena

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de website van het weerinstituut ideam.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Colombia in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Informeer kort voor uw reis hoe de veiligheidssituatie op de plaats van uw bestemming is. De veiligheidssituatie kan per dag verschillen. Wilt u toeristische trekpleisters in de minder veilige gebieden van Colombia bezoeken? Doe dit dan alleen met ervaren gidsen. Maak gebruik van hun kennis.

Rijdt u zelf? Maak dan gebruik van een navigatiesysteem en wijk niet af van de hoofdweg.

De bewegwijzering is niet overal duidelijk aanwezig.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven

Blijf op de hoogte