Reisadvies Benin

Laatst gewijzigd op: 04-04-2017 | Nog steeds geldig op: 26-04-2018

Blijf bereikbaar in crisissituaties. Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Download 'Kaart bij reisadvies Benin' (PDF, 200 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Cotonou, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Reis alleen  als het noodzakelijk is naar Nationaal Park W in het grensgebied met Burkina Faso en Niger. Daar is een verhoogd risico op ontvoeringen.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Reist u naar Benin? Neem dan voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Reis alleen overdag. Na zonsondergang is er meer risico op criminaliteit. Ook is de verkeersveiligheid dan slechter.
  • Zorg dat u niet teveel geld op zak heeft.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 17 (politie), 18 (ambulance en brandweer).

Nederlandse ambassade in Cotonou

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Cotonou op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Criminele bendes kunnen zich makkelijk bewegen tussen Benin en Nigeria. Dit komt door de relatief open grenzen tussen deze landen. Gaat u naar het zuidoosten van Benin? Let vooral goed op in het gedeelte dat grenst aan de provincie (staat) Lagos in Nigeria.

Naar boven

Criminaliteit

Overvallen van gewapende bendes komen regelmatig voor in de volgende gebieden:

  • het strand van Cotonou, onder andere dichtbij de luxe hotels;
  • de omgeving van de stad Ouidah, vooral in de bossen;
  • de weg tussen de steden Dassa en Djougou, vooral na zonsondergang en op zondag ook overdag;
  • de weg tussen de steden Ndali en Djougou.

De weg tussen de steden Parakou en Malanville is niet veilig. Op verschillende trajecten wordt alleen in konvooi en onder politiebegeleiding gereden. Houd hier rekening mee en rij op die trajecten altijd in een groep van minimaal 2 auto’s.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Benin. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Homoseksualiteit is niet strafbaar. Toch kunnen Beniners op het openlijk uiten van homoseksuele geaardheid negatief reageren. Zij beschouwen dit als een schending van de openbare orde. Op die grond is vervolging wel mogelijk.

Seks met minderjarigen

Op seks met minderjarigen (onder de 21 jaar) staan strenge straffen.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.  

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij het consulaat van Benin in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Pinnen met creditcards

In Cotonou zijn enkele geldautomaten waar u met een Nederlandse pinpas geld kunt pinnen. In de rest van Benin kan dit alleen met een VISA-kaart bij een geldautomaat.

Oplichting via internet en e-mail

Oplichting via internet en e-mail vanuit Benin komt veel voor. Vaak zijn de Beninse criminelen met bendes in Nigeria verbonden. Ga niet in op voorstellen of financiële transacties vanuit Benin. Denk bijvoorbeeld aan de aankoop van motoren, jet-skis, auto’s of campers.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven

Blijf op de hoogte