Reisadvies Argentinië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 02-01-2019 | Nog steeds geldig op: 16-01-2019

Dit reisadvies is opnieuw beoordeeld. Vermijd demonstraties, samenscholingen en massabijeenkomsten.

Kaart bij reisadvies Argentinie
Download 'Kaart bij reisadvies Argentinië' (PDF, 844 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Buenos Aires (Argentinië), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg bijvoorbeeld het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media.

Blijf op de hoogte:

De 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Demonstraties

Stakingen en demonstraties kunnen voorkomen, vooral in de Argentijnse zomervakantie die voor de Kerst begint. Er kunnen zich ongeregeldheden voordoen. Deze kunnen tot geweld leiden. Vermijd daarom samenscholingen en massabijeenkomsten. Op stakingsdagen is het vaak onmogelijk om in het land te reizen. Als u reist kunnen deze stakingen ook voor vertragingen zorgen. Geadviseerd wordt om het nieuws te blijven volgen. Of vraag bij uw hotel of de reisorganisatie om informatie.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 101 (politie), 107 (ambulance), 100 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Buenos Aires

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Buenos Aires op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Criminaliteit

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in Argentinië.

Wees in grote steden als Buenos Aires, Cordoba, Mendoza en Rosario alert op diefstal, vooral op de busstations. Dieven leiden hun slachtoffers vaak af door een soort vogelpoep/mosterd op hun tassen te sproeien. Terwijl omstanders het slachtoffer helpen, wordt het slachtoffer door de dieven beroofd. Mijd de arme wijken in de grote steden. Vooral de krottenwijken (villas miseria). In Rosario is veel onderling geweld tussen drugsbendes. Dit geweld is niet gericht op toeristen.

Let in heel Buenos Aires goed op uw geld, paspoort en andere waardevolle spullen. Vooral op treinstations en busstations. Dieven kunnen geweld gebruiken. Er is geen identificatieplicht in Argentinië. Bij pinbetalingen in winkels en restaurants moet u zich wel kunnen identificeren. Naast het invoeren van de pincode moet u uw handtekening en het paspoortnummer op het bonnetje plaatsen.

Wanneer u met een auto door het binnenland reist, wees op toeristische plaatsen alert voor inbraken en berovingen. Als u uw auto onbeheerd achterlaat, neem dan waardevolle spullen en dus ook uw paspoort mee.

Neem officiële taxi’s en betaal met gepast geld

Let bij taxivervoer in en rond de grote steden goed op. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Reist u van het vliegveld naar de stad? Neem dan de 'vliegveldtaxi’s’ of ‘remise taxi’s’. Deze kunt u boeken bij het loket op het vliegveld, direct na de douane.
  • Bestel in de stad telefonisch een taxi (radio-taxi).
  • Betaal in de taxi met kleingeld of gepast geld. Bij grotere bedragen krijgt u mogelijk vals wisselgeld terug.
  • Bekijk vooraf welke route u wilt nemen. Een taxi chauffeur rijdt soms om als hij in de gaten heeft dat een klant de weg in de stad niet kent, waardoor u teveel betaalt.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Gevangenissen in Argentinië zijn niet vergelijkbaar met die in Nederland. Diefstal en onveilige situaties komen voor in de gevangenis. De cellen zijn slecht onderhouden en de kwaliteit van de douches en toiletten is matig. De kwaliteit van het eten is matig en medische zorg is niet of nauwelijks beschikbaar. 

Geen foto’s van militaire objecten of strategische plekken

Maak geen foto’s van overheidsgebouwen, militaire objecten of strategische plekken. Maakt u toch opnamen? Dan kunt u gearresteerd worden en/of het land uitgezet worden.

LHBTI’s zijn niet algemeen geaccepteerd

LHBTI’s (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, intersekse) zijn niet strafbaar. Maar zij worden over het algemeen niet geaccepteerd in Argentinië. Sinds 2010 kunnen personen van gelijk geslacht met elkaar trouwen. In de provincies en vooral de kleine dorpen is men conservatiever dan in de grotere steden. Buenos Aires stelt zich graag als ‘LHBTI vriendelijk’ op. Toch vindt ook in deze stad discriminatie van LHBTI’s nog regelmatig plaats. Soms met gewelddadige incidenten. Houd daar rekening mee.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms in een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria, dengue en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Nederlandse paspoorthouders hebben voor kort verblijf in Argentinië geen visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Argentinië in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Geld overmaken met Western Union is niet mogelijk zonder een paspoort.

Draag een kopie van uw paspoort op zak en laat het origineel achter in uw hotel of op uw verblijfplaats.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven