Nederland Wereldwijd

Bagage en souvenirs meenemen

Gaat u op reis of komt u terug uit het buitenland? Niet alles mag in uw reisbagage. En voor sommige dingen moet u misschien iets regelen van tevoren. Omdat ze anders niet door de Douane mogen.

De douaneregels gelden niet alleen als u met het vliegtuig gaat en handbagage of ruimbagage hebt. Maar ook als u op een andere manier reist. Bijvoorbeeld met uw auto of met de boot.

Ik ga op reis naar het buitenland – wat mag ik meenemen in mijn bagage?

De regels voor bagage zijn niet in elk land hetzelfde. Bedenk dus vooraf wat u in uw bagage stopt als u op reis gaat. De Douane in het land van uw bestemming weet wat u mag meenemen. En wat u beter thuis kunt laten.  

Vaak zijn er extra regels voor dierlijke producten en levensmiddelen. Of voor planten, bloemen, groenten, en fruit. Voor het reizen met dieren. Het meenemen van medicijnen. Reizen met € 10.000 of meer. En misschien moet u aangifte doen in het land waar u naartoe gaat, en daar belasting betalen.

Op de website van de Douane leest u wat u wel en niet mag meenemen.

Ik reis terug naar Nederland – wat mag ik meenemen in mijn bagage?

Best veel. Maar let wel op wat u mee terugneemt. Want vooral als je van buiten de EU terug reist mag niet alles zomaar langs de Douane. Soms gelden er aparte regels voor dierlijke producten en levensmiddelen. Of voor planten, bloemen, groenten, en fruit. Voor het reizen met dieren. Het meenemen van medicijnen. Reizen met € 10.000 of meer.

Op de website van de Douane leest u wat u wel en niet mag terugnemen naar Nederland.

Ik reis terug naar Nederland – moet ik belasting betalen over spullen die ik heb gekocht?

Als u van sommige producten veel meeneemt, betaalt u belasting. Koopt u spullen buiten de EU? En is alles bij elkaar meer dan € 430? Dan hoeft u over de spullen die samen maximaal € 430 zijn, géén belasting te betalen. Voor het overige bedrag moet u aangifte bij de Douane doen.

Op de website van de Douane leest u wanneer u belasting moet betalen voor spullen van buiten de EU.

Extra regels voor handbagage

Gaat u met het vliegtuig? Dan zijn er niet alleen douaneregels voor uw bagage. Luchthavens zelf hebben ook regels voor handbagage. Sommige spullen mag u bijvoorbeeld niet als handbagage meenemen. Zoals vloeistoffen of scherpe voorwerpen. Kijk op de website van uw luchthaven hoe het zit.