NederlandWereldwijd

Mag ik medicijnen meenemen naar Nederland?

Gebruikt u medicijnen en reist u naar Nederland? De meeste medicijnen mag u gewoon meenemen. Voor sommige medicijnen moet u een verklaring hebben. Volg de stappen en lees wat u moet doen.

Stap 1: Check of u een verklaring nodig heeft

Voor medicijnen met een verdovende werking heeft u een verklaring nodig. Bijvoorbeeld voor slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen en medicinale cannabis. Vraag uw huisarts of apotheek of u een verklaring nodig heeft voor uw medicijn.

Heeft u geen verklaring nodig? Dan moet u wel kunnen laten zien dat de medicijnen voor uzelf zijn. Bijvoorbeeld met een medicijnpaspoort of medicatieoverzicht. Dit is niet verplicht, maar wel handig als u medicijnen verliest en nieuwe nodig heeft. Of als u naar een dokter moet.

Neem uw medicijnen mee in de originele verpakking. Dan is het duidelijk dat het een medicijn is.

Reist u met het vliegtuig? Houd dan ook rekening met de regels van uw luchthaven of luchtvaartmaatschappij. Bijvoorbeeld voor vloeistoffen of scherpe voorwerpen.

Heeft u wel een verklaring nodig voor uw medicijn? In de volgende stappen leest u wat u moet doen.

Stap 2: Verklaring aanvragen

Welke verklaring u nodig heeft, hangt af van het land vanuit waar u naar Nederland reist. Vraag uw huisarts of apotheek waar u de verklaring aanvraagt en laat goedkeuren.

Stap 3: Legaliseren

Soms moet u uw verklaring laten legaliseren. Of dat nodig is, hangt af van het land vanuit waar u naar Nederland reist. Vraag dit na bij de autoriteiten van het land.

Stap 4: Reizen met medicijnen

Neem de verklaring mee als u naar Nederland reist. En neem uw medicijnen mee in de originele verpakking. Dan is het duidelijk dat het een medicijn is.

Reist u met het vliegtuig? Houd dan ook rekening met de regels van uw luchthaven of luchtvaartmaatschappij. Bijvoorbeeld voor vloeistoffen of scherpe voorwerpen.

Contact

Wilt u weten of u iets mag meenemen naar Nederland? Stuur een foto op naar de Douane via Facebook, X of Instagram. Of neem contact op via de DouaneTelefoon.

Heeft u een andere vraag?
Neem contact op met NederlandWereldwijd

Ook nuttig