NederlandWereldwijd

Mag ik dieren, planten en voorwerpen uit de natuur meenemen naar Nederland?

Reist u naar Nederland? Of reist u terug naar Nederland na een vakantie? Er zijn regels voor het meenemen van dieren, planten en voorwerpen uit de natuur. Met welke regels u rekening moet houden, hangt af van wat u meeneemt.

Kies wat u meeneemt

U mag stenen, edelstenen en mineralen meenemen.

U mag geen koraal meenemen. Van grote schelpen mag u alleen de volgende hoeveelheid meenemen:

  • Doopvontschelp: 3 schelpen. 2 helften die bij elkaar horen tellen als 1 schelp. De schelpen mogen in totaal niet meer dan 3 kilo wegen.
  • Karkoschelp: 3 lege schelpen. U mag deze schelp niet meenemen vanuit Caribisch Nederland.

Kleine schelpen die u op het strand vindt mag u wel meenemen.

U mag geen souvenirs van ivoor meenemen, zoals beeldjes of sieraden.

Of u planten, bloembollen en zaden mag meenemen, hangt af van het land vanuit waar u naar Nederland reist. Bekijk de EU-landen en kies daarna uw situatie.

Ik reis vanuit een EU-land, Liechtenstein, Noord-Ierland of Zwitserland

U mag planten, bloembollen en zaden meenemen naar Nederland.

Ik reis vanuit een land buiten de EU of de Canarische Eilanden

U mag gedroogde planten meenemen.

Wilt u andere planten, bloembollen of zaden meenemen naar Nederland? Dan heeft u een fytosanitair certificaat nodig. Daarmee laat u zien dat de planten, bloembollen en zaden geen ziektes bevatten. U vraagt een fytosanitair certificaat aan bij de autoriteiten in het land vanuit waar u naar Nederland reist.

Heeft u een fytosanitair certificaat nodig? En kunt u bij aankomst in Nederland geen certificaat laten zien? Dan neemt de Douane de producten in beslag.

Meer over het meenemen van planten, bloembollen en zaden naar Nederland (NVWA)

Orchideeën

U mag orchideeën alleen meenemen als ze gekweekt zijn. Producten waarin salep is verwerkt mag u niet meenemen naar Nederland. Salep wordt gemaakt van de knollen van een beschermde orchidee.

Cactussen

U mag geen bedreigde cactussen meenemen. Dit geldt ook voor souvenirs die zijn gemaakt van bedreigde cactussen. Bijvoorbeeld de rainstick, een cactusstam gevuld met zaadjes die samen een regengeluid maken.

U mag geen souvenirs meenemen die zijn gemaakt van zeeschildpadden. Bijvoorbeeld sieraden, kammen en brilmonturen. Of hele schilden.

U mag geen souvenirs meenemen waar veren van ara's, parkieten of kaketoes in zitten. Bijvoorbeeld pennen, sieraden of hoofdtooien.

U mag geen kledingstukken, mutsen en hoeden meenemen die zijn gemaakt van beschermde dieren. Op de website van Douane leest u meer over beschermde dieren.

Check welke diersoorten beschermd zijn

U mag geen tassen en schoenen meenemen die zijn gemaakt van beschermde dieren. Bijvoorbeeld een tas van slangenleer of laarzen van krokodillenleer. Op de website van Douane leest u meer over beschermde dieren.

Check welke diersoorten beschermd zijn

Beschermde dieren of planten meenemen

Sommige beschermde dieren of planten mag u wel meenemen als u een vergunning heeft. U leest op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) of u een vergunning nodig heeft. En hoe u de vergunning aanvraagt.

Check of u een vergunning nodig heeft en hoe u de vergunning aanvraagt

Heeft u een vergunning nodig? En kunt u bij aankomst in Nederland geen vergunning laten zien? Dan neemt de Douane de voorwerpen in beslag en kunt u een boete krijgen.

Dieren, planten en voorwerpen uit de natuur meenemen in het vliegtuig

Reist u met het vliegtuig? Houd dan ook rekening met de regels van uw luchthaven of luchtvaartmaatschappij. Bijvoorbeeld voor scherpe voorwerpen.

Contact

Wilt u weten of u iets mag meenemen naar Nederland? Stuur een foto op naar de Douane via Facebook, X of Instagram. Of neem contact op via de DouaneTelefoon.

Heeft u een andere vraag?
Neem contact op met NederlandWereldwijd

Ook nuttig