Nederland Wereldwijd

Reisadvies Sudan

Ministerie van Buitenlandse Zaken

De kleurcode voor Sudan is voor een groot deel oranje en deels rood. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Reis alleen naar Sudan als dat noodzakelijk is en reis niet naar de rode gebieden. In oktober 2021 is een militaire staatsgreep gepleegd. De noodtoestand is afgekondigd. De veiligheidssituatie is sinds de militaire staatsgreep onzeker. In het hele land kunnen protesten en demonstraties voorkomen. Confrontaties met veiligheidstroepen kunnen (zeer) gewelddadig zijn. Bruggen en wegen in de hoofdstad Khartoem en op andere plaatsen in het land kunnen afgesloten zijn. De internationale luchthaven is open. Bent u in Sudan? Volg het nieuws voor de laatste ontwikkelingen en wees alert, vooral op dagen dat er gedemonstreerd wordt. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.
Laatst gewijzigd op: 25-05-2022
Nog steeds geldig op: 29-06-2022

Rood: niet reizen

  • Het is te gevaarlijk om naar rode gebieden te reizen. Reis niet naar Darfur, Abyei, Zuid-Kordofan en zuidelijke deel West-Kordofan, Blauwe Nijl (ten zuiden van El Damazin), Hala’ib-driehoek, Bir Tawil, grensgebied met Libië en het grensgebied met Ethiopië (Al Fashega, aan de grens met Tigray en Amhara). Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. De havenstad Port Sudan en het grensgebied met Eritrea zijn oranje. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
  • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor.
  • In rode en oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
  • Verblijft u in Sudan? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u op dit moment echt in Sudan bent en hoe we u kunnen bereiken als dat nodig is.
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Verder in dit reisadvies