Nederland Wereldwijd

Reisadvies Sudan

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het reisadvies voor Sudan is rood en oranje. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in het rode gebied. Reis alleen naar Sudan als dat noodzakelijk is en reis niet naar de rode gebieden. Sinds de militaire machtsovername is het onrustig in het land. De noodtoestand is opgeheven, maar in het hele land kunnen nog demonstraties voorkomen. Deze kunnen gewelddadig zijn. Blijf uit de buurt van grote groepen mensen en demonstraties. Volg de instructies op van de lokale autoriteiten en volg het lokale nieuws. Er is een toename van veiligheidsincidenten, onder meer gericht tegen internationale hulpverleners. Ook andere buitenlanders kunnen hier slachtoffer van worden. Wees voorzichtig en alert. Zie voor meer informatie over veiligheid de rubriek Veiligheidsrisico’s.
Laatst gewijzigd op: 27-10-2022
Nog steeds geldig op: 04-02-2023

Rood: niet reizen

  • Reis niet naar Darfur, Abyei, Zuid-Kordofan en zuidelijke deel West-Kordofan, Blauwe Nijl (ten zuiden van El Damazin), Hala’ib-driehoek, Bir Tawil, grensgebied met Libië en het grensgebied met Ethiopië (Al Fashega, aan de grens met Tigray en Amhara). Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het noodzakelijk is naar oranje gebied. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als het noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
  • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
  • Verblijft u in Sudan? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Verder in dit reisadvies