Nederland Wereldwijd

Reisadvies Sudan

Ministerie van Buitenlandse Zaken

De kleurcode voor Sudan is voor een groot deel oranje en deels rood. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. De veiligheidsrisico’s zijn toegenomen in de provincies Ash-Shamaliyah, Nijl, Rode Zee, Noord-Kordofan, het noordelijke deel van West-Kordofan, Khartoem, Kassala, Witte Nijl, Al-Jazirah, Al-Qadarif en Sennar. De kleur van deze provincies is aangepast van geel (let op: er zijn risico’s) naar oranje (alleen noodzakelijke reizen). In oktober 2021 is een militaire staatsgreep gepleegd in Sudan. De noodtoestand is afgekondigd. De veiligheidssituatie is sinds de militaire staatsgreep verder verslechterd. In het hele land kunnen protesten en demonstraties voorkomen. Confrontaties met veiligheidstroepen kunnen (zeer) gewelddadig zijn. De confrontaties komen enkele keren per week voor en er vallen regelmatig dodelijke slachtoffers. De locaties en tijdstippen van de protesten zijn niet te voorspellen. Bruggen en wegen in de hoofdstad Khartoem en op andere plaatsen in het land kunnen afgesloten zijn. De internationale luchthaven is open. Lees het hele reisadvies
Laatst gewijzigd op: 01-04-2022
Nog steeds geldig op: 20-05-2022

Rood: niet reizen

  • Het is te gevaarlijk om naar rode gebieden te reizen. Reis niet naar Darfur, Abyei, Zuid-Kordofan en zuidelijke deel West-Kordofan, Blauwe Nijl (ten zuiden van El Damazin), Hala’ib-driehoek, Bir Tawil, grensgebied met Libië en het grensgebied met Ethiopië (Al Fashega, aan de grens met Tigray en Amhara). Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. De havenstad Port Sudan en het grensgebied met Eritrea zijn oranje. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
  • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor.
  • In rode en oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
  • Verblijft u in Sudan? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u op dit moment echt in Sudan bent en hoe we u kunnen bereiken als dat nodig is.
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Verder in dit reisadvies