Reisadvies Sudan
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 29-06-2022
Rood: niet reizen
- Het is te gevaarlijk om naar rode gebieden te reizen. Reis niet naar Darfur, Abyei, Zuid-Kordofan en zuidelijke deel West-Kordofan, Blauwe Nijl (ten zuiden van El Damazin), Hala’ib-driehoek, Bir Tawil, grensgebied met Libië en het grensgebied met Ethiopië (Al Fashega, aan de grens met Tigray en Amhara). Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. De havenstad Port Sudan en het grensgebied met Eritrea zijn oranje. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
- Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor.
- In rode en oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
- Verblijft u in Sudan? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u op dit moment echt in Sudan bent en hoe we u kunnen bereiken als dat nodig is.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar Sudan? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Sudan favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar Sudan reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Sudan in Den Haag.
- Na aankomst in Sudan moet u zich binnen 72 uur registreren bij de Immigratiedienst. Daarvoor moet u betalen en 2 pasfoto’s afgeven.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- In Sudan is het niet mogelijk om met een creditcard te betalen (ook niet in hotels). Internationale bankpassen worden niet geaccepteerd in de geldautomaten. Neem voldoende contant geld mee. Euro’s en dollars kunnen lokaal bij de bank gewisseld worden. U mag maximaal een bedrag van USD 10.000 invoeren. Bij het verlaten van Sudan mag maximaal USD 3.000 worden uitgevoerd.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor u vertrekt welke inentingen u nodig heeft voor Sudan. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Sudan.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Sudan. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs. Neem geen alcohol mee naar Sudan, dit is illegaal in Sudan.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Onveilige gebieden
Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade beperkt of geen hulp bieden als u in de problemen komt.
Bent u op reis in Sudan en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust of een terroristische aanval? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Militaire staatsgreep
In oktober 2021 is een militaire staatsgreep gepleegd in Sudan. De noodtoestand is afgekondigd. De veiligheidssituatie is sinds de militaire staatsgreep instabiel en onzeker. In het hele land kunnen protesten en demonstraties voorkomen. Confrontaties met de veiligheidstroepen kunnen (zeer) gewelddadig zijn. Er vallen regelmatig dodelijke slachtoffers. Bruggen en wegen in de hoofdstad Khartoem en op andere plaatsen in het land kunnen afgesloten zijn door veiligheidstroepen of demonstranten. Eerder werd tijdens protesten het telefoon- en internet afgesloten. De internationale luchthaven is open. Bent u in Sudan? Volg het nieuws voor de laatste ontwikkelingen en wees alert, met name op dagen dat er gedemonstreerd wordt. De Nederlandse ambassade volgt de situatie op de voet.
In en buiten Khartoem is een toename van veiligheidsincidenten gericht tegen VN-personeel en internationale hulpverleners. Het is niet uitgesloten dat andere buitenlanders hier ook slachtoffer van kunnen worden. Extra waakzaamheid is daarom nodig.
Rood: niet reizen
Reis niet naar:
- Darfur
- Abyei
- Zuid-Kordofan en zuidelijke deel West-Kordofan
- Blauwe Nijl (ten zuiden van El Damazin)
- Hala’ib-driehoek
- Bir Tawil
- Grensgebied met Libië
- Grensgebied met Ethiopië (Al Fashega, aan de grens met Tigray en Amhara)
Darfur
De veiligheidssituatie in de regio Darfur is zorgelijk. De bergen van centraal Darfur, de Jebel Marra, staan voor een deel onder controle van de rebellenbeweging SLM/A. Spanningen tussen boeren en nomaden en tussen vluchtelingen, ontheemden en inwoners van Darfur uiten zich regelmatig in geweld. Er zijn ook bandieten actief en ontvoeringen komen voor. Wees alert.
Abyei
De grensregio van Abyei, tussen West-Kordofan en Zuid-Sudan, is onveilig. Zowel Sudan als Zuid-Sudan eisen het gebied op. Er is blijvende spanning tussen stammen. In Abyei zijn troepen van een VN-vredesmacht aanwezig.
Zuid-Kordofan en Blue Nile
Delen van de provincies Zuid-Kordofan staan delen onder controle van de rebellenbeweging SPLM/A-Noord. Ondanks een staakt-het-vuren blijft de situatie in dit gebied gespannen. De rebellen uit Blue Nile hebben een vredesakkoord met de overgangsregering gesloten. De situatie ten zuiden van Al Damazin blijft gespannen.
Hala’ib-driehoek
Het oostelijke deel van het grensgebied met Egypte is niet veilig. Sudan en Egypte hebben een conflict over de Hala’ib-driehoek. Deze ligt in het grensgebied aan de Rode Zee.
Bir Tawil
In het noordelijke deel van het grensgebied tussen Sudan en Egypte ligt het grensgebied Bir Tawil. Het gebied wordt door geen van beide aangrenzende landen opgeëist. Het grensgebied is niet veilig.
Grensgebied met Libië
In het grensgebied met Libië is het niet veilig. Er komt mensenhandel voor en er is een dreiging van (islamistisch) terrorisme.
Grensgebied met Ethiopië
Door het huidige conflict in Tigray is de situatie in het grensgebied tussen Sudan en de Ethiopische deelstaten Tigray en Amhara gespannen.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Reis alleen naar de rest van het land als het noodzakelijk is. Wees vooral alert in de havenstad Port Sudan en als u naar het grensgebied met Eritrea reist.
Port Sudan
In de havenstad Port Sudan (Rode Zee) zijn tribale spanningen. Er zijn veel veiligheidstroepen aanwezig om verdere escalatie te voorkomen.
Grensgebied met Eritrea
In het grensgebied met Eritrea is het niet veilig. De grensovergangen zijn gesloten, er komt mensenhandel voor en er is mobilisatie van het Sudanese leger.
Criminaliteit
Straatcriminaliteit en inbraken zijn er in het hele land. Het gaat vooral om diefstal uit woningen, geparkeerde auto’s en zakkenrollerij.
Zware criminaliteit komt voor in de onveilige conflictgebieden en de grote steden. Het gaat om gewelddadige (gewapende) berovingen en criminaliteit door bendes.
In conflictgebieden bestaat ook een risico op ‘carjacking’. Hierbij wordt iemand met geweld gedwongen zijn voertuig af te geven.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten niet, of anders onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
- Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
Natuurgeweld
Sudan heeft een woestijnklimaat ten noorden van Khartoem. Van maart tot en met juni is het zeer heet en droog; in de wintermaanden (december-februari) wat koeler. Van juli tot september is het regenseizoen. Hoe zuidelijker hoe langer het regenseizoen duurt. Sudan wordt dan regelmatig getroffen door zware overstromingen, vooral in zuidelijk Kordofan, in Centraal- en Oost-Sudan en rondom de rivier de Nijl.
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.
In oktober 2021 is een militaire staatsgreep gepleegd in Sudan. De noodtoestand is afgekondigd. De veiligheidssituatie in het land is sinds de militaire staatsgreep instabiel en onzeker.
Reizen naar Sudan
Let op: U kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs - DCC) Sudan inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit bewijs hebben erkend. Als landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren, wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw negatieve PCR- testbewijs uitprinten en op papier meenemen.
Om Sudan in te mogen reizen, moet u voldoen aan de inreisvoorwaarden die de overheid van Sudan heeft ingesteld.
- Bezoekers moeten zich binnen 3 dagen na aankomst in Sudan laten registreren bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken (zgn. Alien Police).
- Alle buitenlanders reizigers die meer dan 25 kilometer buiten Khartoem reizen, moeten een reisvergunning aanvragen bij het Ministerie van Humanitaire Zaken in Khartoem. Reizigers zonder deze vergunning kunnen door de Sudanese autoriteiten worden aangehouden. Deze verplichting geldt voor reizen met elk doel. Voor reizen naar Darfur is een aparte reisvergunning nodig. Deze voorschriften worden streng gehandhaafd. Zelfs reizigers met de juiste documenten kunnen vertragingen of tijdelijke aanhouding door veiligheidstroepen verwachten, vooral buiten de hoofdstad Khartoem.
Reizigers van 8 jaar en ouder moeten bij binnenkomst één van de volgende documenten laten zien:
- Een bewijs van een negatieve PCR-test niet ouder dan 96 uur voor personen die aankomen uit de Europese landen, Aziatische landen en de VS; of
- Een bewijs van een negatieve PCR-test niet ouder dan 72 uur voor personen die aankomen uit alle andere landen; of
- Een bewijs van volledige vaccinatie.
Een reiziger die bij aankomst op de luchthaven geen geldig vaccinatiecertificaat of een bewijs van een negatieve PCR-test kan overleggen, zal in quarantaine moeten tot een bewijs van een negatieve PCR-test wordt verstrekt.
Let op: een negatieve snelle antigeentest, bewijzen van herstel van COVID of bewijs van aanwezigheid van COVID-antistoffen worden niet geaccepteerd.
Coronavirusmaatregelen
Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) tegen te gaan hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen.
Terugkeer naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Testlocaties in Sudan
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Sudan de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). De testlocaties in Sudan veranderen regelmatig, informeer uzelf vooraf goed over de beschikbare testlocaties.
Medische zorg
In Khartoem en andere grote plaatsen zijn ziekenhuizen met beperkte voorzieningen. Bij een serieus medisch probleem heeft u mogelijk vervoer nodig naar een ander land.
Ga na welke voorzorgsmaatregelen u voor uw gezondheid moet nemen. Denk aan vaccinaties.
Gezondheidssituatie
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Sudan te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Luchtverkeer
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Assocation (IATA) (informatie in het Engels).
Wegverkeer
De verkeersveiligheidssituatie op de wegen is slecht in Sudan. Verkeersregels worden niet of nauwelijks nageleefd en de technische staat van voertuigen laat vaak te wensen over. Wegen zijn vaak van slechte kwaliteit door gaten en overstromingen die ontstaan in het regenseizoen. Rijden buiten de stad in het donker is gevaarlijk en moet worden vermeden.
Brandstof
Er is niet altijd en overal in het land voldoende brandstof, benzine en diesel beschikbaar. Zorg dat u voldoende brandstof heeft voordat u op pad gaat.
Trein- en busverkeer
Khartoem heeft een uitgebreid bussennetwerk maar er is een tekort aan brandstof. De voertuigen zijn in slechte staat. Er zijn wel duurdere minibussen beschikbaar. U kunt ook met weinig luxueuze taxi’s reizen. Het treinverkeer is, traag (40 km/u) en met minimale comfort. De trein verbindt Khartoem - Port-Sudan - Wadi-Halfa (grens met Egypte) - Al-Obayid (Noord-Kordofan) en Nyala.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Sudan.
Reis naar Sudan via een officieel vliegveld
Reist u naar Sudan? Reis dan via een officieel vliegveld het land binnen. Of via de officiële grensovergangen met Egypte (Wadi Halfa) en Ethiopië (Metema, bij Gedaref). Lees ook het reisadvies van Ethiopië.
Strenge islamitische wetten
In Sudan gelden strenge islamitische wetten. Als u zich aan deze wetten houdt, heeft u weinig problemen. Maar als u zich niet aan deze wetten houdt, kan dat ernstige gevolgen hebben.
Kledingvoorschriften
Voor mannen en vrouwen gelden kledingvoorschriften. Schouders en knieën moeten bedekt zijn. Draag geen korte broeken, rokken of jurken die tot boven de knie komen en ook geen kleding zonder mouwen. Voldoet u niet aan de kledingvoorschriften? Dan kan dit leiden tot een waarschuwing, maar dit kan ook leiden tot een gevangenisstraf.
Geen foto’s van militaire objecten, personen
Maak geen foto’s van militaire objecten, vliegvelden, gebouwen van de overheid, ambassades, moskeeën en wegblokkades. Dit is verboden. Het maken van foto’s van Sudanese burgers kan ernstige problemen opleveren voor zowel de fotograaf als de gefotografeerde. Wees daarom terughoudend in het maken van foto’s. Voor het maken van foto’s heeft u een vergunning nodig.
LHBTIQ
Openlijke uitingen van liefde tussen lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse en queer personen (LHBTIQ’s) kunnen negatieve, gewelddadige reacties verwachten in Sudan. Seks tussen personen van hetzelfde geslacht is strafbaar in Sudan. Dit geldt ook voor buitenlanders.
Drugs
Het bezit, gebruik en handel in drugs is verboden in Sudan. De straffen die er voor staan kunnen zeer streng zijn.
Alcohol is strafbaar
Alcohol is verboden in Sudan. Invoer wordt dan ook ten strengste afgeraden.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Sudan en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
- Politie: 999
- Verkeerspolitie: 77777
- Ambulance: 997
- Brandweer: 998
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Khartoem
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Khartoem.
Door de veiligheidssituatie in het land kan de Nederlandse ambassade niet overal in Sudan (tijdig) consulaire hulp bieden.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.