NederlandWereldwijd

Reisadvies Somalië

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Somalië? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 21-05-2024
Nog steeds geldig op: 15-07-2024

In het kort

 • De kleurcode van het reisadvies voor Somalië is rood (behalve voor de steden Hargeisa en Berbera). Wat uw situatie ook is: reis niet hierheen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico’s.
 • Voor de steden Berbera en Hargeisa geldt kleurcode oranje. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Somalië of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Rood: niet reizen

Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Kleurcode rood geldt voor heel Somalië, behalve voor de steden Berbera en Hargeisa. Er zijn aanslagen en gewapende conflicten. De terroristische organisatie Al-Shabaab is actief in heel Somalië. De situatie is daardoor onvoorspelbaar. Een groot deel van de Somalische bevolking is voor eten en drinken afhankelijk van humanitaire hulp. Dit veroorzaakt onrust en conflicten.

Oranje: alleen noodzakelijk reizen

Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.

Voor de steden Berbera en Hargeisa geldt kleurcode oranje. In deze steden in het westelijke deel van Somaliland is het minder onveilig dan in de rest van het land. Reis niet buiten of tussen deze steden.

In heel Somalië plegen terroristische organisaties en milities aanslagen. In de afgelopen jaren vonden dagelijks dodelijke aanslagen plaats. Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Al-Shabaab

De terroristische organisatie Al-Shabaab voert sinds 2009 (zelfmoord)aanslagen uit in het land. Deze zijn gericht op buitenlandse doelen in Somalië. Maar ook op Somalische overheidsorganisaties en plekken waar veel mensen zijn, zoals markten en hotels. Al-Shabaab ontvoert werknemers van westerse organisaties en ontregelt grote delen van het land.

ISIS

De terroristische organisatie Islamitische Staat is ook actief in Somalië, vooral in noordoost-Puntland, Mogadishu en Zuid-Somalië.

Er is veel zware criminaliteit in Somalië. De regering treedt hier niet tegen op en het rechtssysteem functioneert niet of slecht. Daardoor is er veel wapen- en mensenhandel in het land.

Beroving, ontvoering en seksueel geweld

In Somalië is een grote kans op wegversperringen door onder andere de terroristische organisatie Al-Shabaab. Dat maakt de wegen in Somalië onveilig. Wegversperringen zijn een manier om reizigers te beroven of te ontvoeren. Hierbij komt seksueel geweld tegen vrouwen voor.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit

Ga na zonsondergang niet de straat op. Wees ook overdag alert. En vermijd sloppenwijken. Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Alcohol en drugs

U mag in Somalië geen alcohol en drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Ook niet in Somaliland. U kunt hiervoor vervolgd worden of een gevangenisstraf krijgen.

Willekeurige arrestaties

Autoriteiten in Somalië kunnen u oppakken en vervolgen om politieke of onduidelijke redenen. Of omdat u een ander geloof dan de islam heeft. De Somalische overheid kan strenge straffen opleggen, zelfs de doodstraf. Houd er rekening mee dat de Nederlandse overheid u niet kan helpen. Ook niet als u naast de Nederlandse nationaliteit ook de Somalische nationaliteit heeft of heeft gehad.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Somalië reizen? U kunt daar te maken krijgen met strenge straffen. Seks tussen personen van hetzelfde geslacht is verboden. Hierop staat een gevangenisstraf of zelfs de doodstraf. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

In Somalië kunnen overstromingen voorkomen door hevige regen. Vooral in het regenseizoen tussen april en juni. Wegen kunnen hierdoor afgesloten zijn. Ook komen vaak droge periodes voor in het land. Die veroorzaken voedseltekorten.

Bent u tijdens een overstroming of extreme droogte in Somalië?

 • Houd er rekening mee dat u geen informatie van de Somalische overheid krijgt.
 • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Somalië? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Ambulance: 999
 • Politie: 888
 • Somalische Rode Kruis: 446

Let op: uw oproep wordt niet altijd beantwoord.

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Somalië en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade in Nairobi, Kenia.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade in Somalië

Er is geen Nederlandse ambassade in Somalië. Neem in geval van nood contact op met de Nederlandse ambassade in Nairobi, Kenia. Houd er rekening mee dat de Nederlandse ambassade u niet kan helpen als u in Somalië verblijft. Ook ambassades van andere Europese landen kunnen dat niet.

Achtergelaten of gedwongen te trouwen

Wordt u in Somalië gedwongen om met iemand te trouwen? Bent u in Somalië achtergelaten en zijn uw paspoort en geld afgenomen? Of vermoed u dat u tijdens uw aankomende bezoek aan Somalië moet trouwen of niet mag terugkeren naar Nederland? Neem op een moment dat u veilig bent contact op met NederlandWereldwijd:

Voeg dit nummer toe aan uw contactlijst en stuur ons een bericht. We proberen uw vraag binnen 30 minuten te beantwoorden. U kunt ons niet bellen of sms’en op dit nummer.

Lees meer over hulp bij huwelijksdwang.

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Somalië is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is slecht en zeer beperkt. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
 • Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Rood: niet reizen

Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Somalië te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in Somalië.
 • Reist u naar Somaliland? Check de inreisregels op de website van Somaliland Immigration Office. Deze kunnen verschillen van de rest van Somalië.

Visum

U heeft een visum nodig voor Somalië als u met een Nederlands paspoort reist. Neem contact op met de Somalische ambassade in Brussel voor meer informatie over visa.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Somalië. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

In Somalië is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in Somalië op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

 • Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Somalië op de website van GGD Reisvaccinaties.
 • U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya, zikakoorts, malaria en hondsdolheid (rabiës).
 • Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Gele koorts

 • Een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts is mogelijk verplicht als u naar Somalië reist.
 • Heeft u geen bewijs van vaccinatie tegen gele koorts? Dan komt u mogelijk het land niet in.
 • Neem altijd uw gele vaccinatieboekje mee.

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Somalië?

Check wat u mag meenemen naar Somalië op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Neem geen namaakartikelen, koralen of dierlijke producten mee uit Somalië. Bekijk wat u vanuit Somalië mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?