Reisadvies Somalië
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 29-06-2022
Rood: niet reizen
- Het is te gevaarlijk om naar Somalië te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Het is niet veilig om naar de steden Hargeisa en Berbera op vakantie te gaan. Ga alleen naar oranje gebied als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
- Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor.
- In rode en oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
- Verblijft u in Somalië? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Onveilige gebieden
Rood: niet reizen
Reis niet naar Somalië. De veiligheidssituatie in Somalië inclusief Somaliland is slecht. Er zijn regelmatig aanslagen en gewapende conflicten waarvan ook burgers het slachtoffer zijn. Bent u in Somalië? Verlaat het land zo snel mogelijk.
In 2022 staan er in heel Somalië verkiezingen gepland. Het verloop van het proces is chaotisch en het is onduidelijk wanneer het proces afgerond zal zijn. De spanningen kunnen daardoor in het hele land toenemen. Verwacht wordt dat Al Shabaab vooral aanslagen zal plegen in steden waar de verkiezingen zullen plaatsvinden zoals Mogadishu, Jowhar (Hiirshabelle), Beledweyne (Hiirshabelle), Garbaharay (Jubaland), Kismanyo (Jubaland) en Baidoa (South West State). Het kan ook zijn dat Al Shabaab verder het land ingaat en zich concentreert op het overnemen van enkele steden: Dhusomareeb (hoofdstad Galmudug) en/of van Afgoye, Balcad of Merca (in Lower Shabelle en Middle Shabelle) Inname van voorsteden van Mogadishu zijn een directe dreiging voor de stabiliteit van de hoofdstad.
Somaliland
De steden Hargeisa en Berbera zijn relatief minder onveilig. Voor beide steden geldt een oranje reisadvies. Reis alleen als het noodzakelijk is naar Hargeisa en Berbera. Voor de rest van Somaliland geldt hetzelfde advies als voor heel Somalië. Eind 2022 staan er ook verkiezingen gepland in Somaliland, de situatie blijft ook daardoor onvoorspelbaar en kan snel omslaan. Informeer uzelf goed over de laatste ontwikkelingen.
Zuid-Centraal Somalië
In Zuid-Centraal Somalië is de veiligheidssituatie zeer kwetsbaar en onvoorspelbaar. Dat komt doordat gewapende oppositiegroepen, milities en de terroristische organisatie Al-Shabaab er actief zijn. Op het platteland en in de steden maken deze groepen veel slachtoffers. De meeste steden zijn net als in de andere deelstaten in handen van de regering. De politie en het leger proberen hier de veiligheid te bewaken. Zij krijgen daarbij hulp van vredestroepen van de Afrikaanse Unie (AMISOM).
Mogadishu/Benadir
In de hoofdstad Mogadishu is de veiligheidssituatie zeer slecht. Al-Shabaab pleegt ook in Mogadishu regelmatig (grote) aanslagen, onder meer met bomauto’s. Doelen zijn hotels, restaurants, markten, belangrijke kruispunten van wegen en overheidsinstituties. Ook aanslagen op individuele overheidsfunctionarissen worden op straat uitgevoerd, met burgerslachtoffers tot gevolg. De enige relatief veilige plaats in Mogadishu is het vliegveld, dat door buitenlandse militairen beschermd wordt. Toch heerst ook daar een dreiging van aanslagen.
Gebieden tussen Somaliland en Puntland
In de deelstaat Puntland zorgen verschillende milities van de terroristische organisaties Al-Shabaab en IS voor onrust. Buitenlanders zijn het doelwit van ontvoeringen en geweld. In de grensgebieden tussen Somaliland en Puntland vinden regelmatig lokale gewapende (clan)conflicten plaats. De grensgebieden tussen Puntland en Zuid-Centraal Somalië (in de deelstaat Galmudug, inclusief de stad Galkayo) zijn instabiel en onveilig.
Kustlijn
De hele kustlijn en de territoriale wateren van Somalië zijn onveilig. Dit heeft te maken met piraterij en smokkel. Piraten zijn actief tot op grote afstand van de Somalische kust. Zowel in de Golf van Aden als de Indische Oceaan. Piraten lijken hun aandacht te verleggen naar andere criminaliteit op het water en aan land. Denk bijvoorbeeld aan het smokkelen van wapens, houtskool, drugs, brandstof, mensensmokkel en mensenhandel.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
De steden Hargeisa en Berbera
De veiligheidssituatie in Hargeisa en in de havenstad Berbera in het westelijke deel van Somaliland is relatief minder onveilig dan in de rest van het land. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de steden Hargeisa en Berbera. De politie kan een politie-escorte regelen als u buiten en/of tussen deze steden moet reizen.
Terrorisme
In heel Somalië zijn terroristische organisaties en milities actief. Het risico op terroristische aanslagen geldt voor het hele land. Het risico op terroristische aanslagen is het hoogst in de stad Mogadishu en de rest van Zuid-Centraal Somalië. Ook de steden Galkayo en Bosaso (in Puntland) zijn onveilig. Door de jaren heen zijn er dagelijks kleine aanslagen waarbij burgerdoden zijn gevallen. Daarnaast zijn meerdere grote aanslagen geweest in Somalië (let op, dit is geen complete lijst):
- 10 juli 2021: aanslag met een bomauto in Mogadishu, met 9 doden;
- 15 april 2021: aanslag op een minibus tussen Mogadishu en Jowhar, met 17 doden en meerdere gewonden;
- 6 maart 2021: aanslag met een bomauto in Mogadishu, met minstens 20 doden en meer dan 30 gewonden;
- 31 januari 2021: aanslag op een hotel in Mogadishu, met minstens 3 doden en meerdere gewonden;
- 27 november 2020: aanslag op een ijswinkel, met 8 doden en minstens 10 gewonden;
- 16 augustus 2020: aanslag op een hotel in Mogadishu, met 15 doden en minstens 15 gewonden;
- 8 januari 2020: aanslag met bomauto in Mogadishu, met 4 doden en 15 gewonden;
- 28 december 2019: aanslag op druk kruispunt met bomauto zeker doden en 100 gewonden;
- 10 december 2019: aanslag op een hotel in Mogadishu, met 5 doden.
- 22 juli 2019: aanslag met bomauto in het centrum van Mogadishu, met 17 doden en 28 gewonden;
- 12 juli 2019: aanslag op een hotel in Kismayo, met 33 doden en 56 gewonden;
- 28 februari 2019: aanslag met bomauto in een winkelcentrum in Mogadishu;
- 4 februari 2019: aanslag met bomauto in het centrum van Mogadishu.
Al-Shabaab en Islamitische Staat in Somalië (IS-S)
Sinds 2009 plegen leden van de terroristische organisatie Al-Shabaab (zelfmoord)aanslagen. Zij doen dit bijvoorbeeld op VN- en buitenlandse doelen binnen Somalië, maar ook op Somalische overheidsinstellingen en plekken waar veel mensen samenkomen (markten, hotels). Werknemers van westerse organisaties zijn bovendien doelwit van ontvoeringen. Al-Shabaab ontregelt grote delen van het land. De terroristen maken gebruik van guerrilla-tactieken en zijn erop uit de overheid zo veel mogelijk te ondermijnen.
Ook Islamitische Staat in Somalië (IS-S) is actief in het land. IS-S bevindt zich voornamelijk in noordoost-Puntland maar is ook aanwezig in Mogadishu en Zuid-Somalië. Al heeft IS-S tot nu toe geen grote(re) aanslagen gepleegd, zij heeft wel meerdere liquidaties van overheidsfunctionarissen opgeëist. IS-S is niet officieel verbonden aan de Islamitische Staat in de Levant (ISIL).
Criminaliteit
Er is veel zware criminaliteit in Somalië. In het land is een levendige handel in wapens, goederen en mensen. Dit komt vooral omdat er vanuit de regering geen toezicht is. Het officiële rechtssysteem van Somalië functioneert niet of erg slecht. Een groot deel van de conflicten wordt niet binnen het rechtssysteem opgelost. Een ondertekend handelscontract geeft daardoor geen garantie op uitvoering.
De wegen in Somalië zijn onveilig door mogelijke wegversperringen, onder andere door al-Shabaab. Wegversperringen zijn een middel om reizigers te beroven. Bij wegversperringen komt seksueel geweld tegen vrouwelijke passagiers voor en worden soms buitenlanders ontvoerd. Ook het reguliere Somalische leger gebruikt illegale wegversperringen nogal eens om reizigers te beroven. Houd hier rekening mee.
Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
- Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
- Vermijd sloppenwijken.
- Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
- Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
Politieke spanningen
In 2022 worden verkiezingen gehouden in de deelstaten en Mogadishu. Dat kan leiden tot spanningen en geweldsincidenten.
Humanitaire situatie
In Somalië is de noodtoestand door ernstige droogte uitgeroepen. Een groot deel van de Somalische bevolking is afhankelijk van humanitaire hulp om te kunnen voorzien in hun dagelijkse behoefte. De aanhoudende droogte zorgt voor schaarste. Dit veroorzaakt meer onrust en conflicten.
Vervolging
Autoriteiten in Somalië kunnen buitenlanders oppakken en vervolgen om onduidelijke of politieke redenen. De mogelijkheden voor Nederland om hulp te bieden zijn dan vaak beperkt, zeker als u naast de Nederlandse ook de Somalische nationaliteit heeft of heeft gehad.
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in Somalië en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of via Twitter via @247BZ.
Inreizen Somalië
Let op: u kunt niet met uw digitale coronabewijs in de CoronaCheck app (het digitale coronabewijs – DCC) Somalië inreizen. Dit is alleen geldig binnen de EU en het Schengengebied, en in andere landen die dit bewijs hebben erkend. Wanneer landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren, wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs dus uitprinten en op papier meenemen.
Reis niet naar Somalië en alleen naar de oranje gebieden als het noodzakelijk is. Toeristisch verblijf is niet noodzakelijk.
Inreismaatregelen Somalië
U moet voor vertrek een negatieve PCR-test laten zien die niet ouder mag zijn dan 72 uur.
Bij vertrek vanuit Somalië moet u ook een negatieve PCR-test laten zien. Deze mag bij vertrek niet ouder zijn dan 72 uur.
Aankomst Somaliland
Voor het inreizen naar Somaliland moet u bij vertrek een negatieve PCR-test laten zien die niet ouder mag zijn dan 96 uur. Kunt u deze test bij aankomst niet laten zien? Dan zult u 14 dagen in quarantaine moeten gaan op een door de overheid aangewezen locatie. De kosten van de quarantaine zijn voor eigen rekening.
Grenzen
Er kunnen beperkende maatregelen gelden aan de grenzen. Sommige landgrenzen kunnen gesloten zijn. Zorg dat u de over de juiste documenten beschikt. Illegaal de grens over gaan is verboden.
Terugkeer naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.
Testlocaties in Somalië
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Somalië de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Wegverkeer
De wegen in Somalië zijn onveilig door mogelijke wegversperringen, onder andere door Al-Shabaab. Wegversperringen zijn een middel om reizigers te beroven. Bij wegversperringen komt seksueel geweld tegen vrouwelijke passagiers voor en worden soms buitenlanders ontvoerd. Ook het reguliere Somalische leger gebruikt illegale wegversperringen om reizigers te beroven. Houd hier rekening mee.
De wegen in Somalië zijn onveilig door mogelijke wegversperringen, onder andere van al-Shabaab. Wegversperringen zijn een middel om reizigers te beroven. Bij wegversperringen komt seksueel geweld tegen vrouwelijke passagiers voor. Ook worden er buitenlanders ontvoerd. Het reguliere Somalische leger gebruikt illegale wegversperringen ook om reizigers te beroven. Houd hier rekening mee.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Somalië.
Somalië is bijna 100 procent islamitisch. Het gebruiken en/of verhandelen van alcoholhoudende dranken of het uitdelen van bijbels is in Somalië verboden. Op het overtreden van deze verboden staan hoge straffen. Het wordt vrouwen en mannen aangeraden zich onopvallend en conservatief te kleden. Dit heeft te maken met veiligheid.
Bereikbaarheid
Zorg ervoor dat u altijd bereikbaar bent en al uw elektrische apparaten (telefoon, satelliettelefoon, computer) opgeladen zijn. Maak als dit mogelijk is elke dag op een afgesproken tijdstip contact met familie/vrienden.
Achterlating, huwelijksdwang
Het komt regelmatig voor dat in Europa opgroeiende kinderen en jongvolwassenen naar Somalië worden meegenomen, hun paspoort en geld wordt afgenomen, en dat zij in rehabilitatiecentra worden opgesloten of worden gedwongen te trouwen. Zie bij “contactgegevens in geval van nood” hoe je bij achterlating of huwelijksdwang de ambassade kan bereiken.
LHBTI
LHBTI (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en intersekse) wordt niet algemeen geaccepteerd. Het is voor LHBTI’s strafbaar om dat te uiten in Somalië. De doodstraf kan worden opgelegd.
Drugs en alcohol
Het bezit, gebruik en handel van drugs en alcohol is verboden. Het kan tot een vervolging komen. Er kan een gevangenisstraf worden opgelegd.
Lokale hulpdiensten
Bent u toch in Somalië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
Algemene alarmnummer: 888
Let op: een oproep wordt niet altijd beantwoord.
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.
Geen Nederlandse ambassade in Somalië
Er is geen Nederlandse ambassade in Somalië. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Nairobi, Kenia.
Houd er rekening mee dat Nederland geen consulaire bijstand kan verlenen als u in Somalië verblijft.
Ook ambassades van andere landen die lid zijn van de Europese Unie verlenen geen consulaire bijstand in Somalië.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Achtergelaten of gedwongen te trouwen
Word je in Somalië gedwongen met iemand te trouwen? Of ben je achtergelaten in Somalië en zijn je paspoort en geld afgenomen? Of vermoed je dat je tijdens je aankomende bezoek aan Somalië moet trouwen of niet mag terugkeren naar Nederland? Neem contact op met de Nederlandse ambassade via het nummer +31 247 247 247. Doe dat op een moment dat je veilig bent en kan praten. Of neem contact op via Twitter via @247BZ.
Je kunt ook om hulp vragen via WhatsApp. Voeg ons mobiele nummer +31 682 387 796 toe aan de contactlijst van je smartphone en stuur ons dan een bericht. We proberen je vraag binnen 30 minuten te beantwoorden. Let op: je kunt ons niet bellen of sms’en op dit nummer.
Raadpleeg de link “Gedwongen te trouwen of achtergelaten in het buitenland” voor meer informatie.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.