Nederland Wereldwijd

Reisadvies Somalië

Ministerie van Buitenlandse Zaken

De kleurcode van het reisadvies voor Somalië is voor het grootste gedeelte rood en voor twee steden oranje. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Reis niet naar de rode gebieden in Somalië en reis alleen als het noodzakelijk is naar de oranje gebieden. De gevechten van de overheid tegen terroristische groepen zijn in 2022 opgeschroefd. Hierdoor zijn er tegenacties. Het aantal aanslagen is toegenomen en de veiligheidssituatie is de afgelopen maanden verder verslechterd. Zie voor meer informatie over de veiligheidssituatie de rubriek Veiligheidsrisico’s.
Laatst gewijzigd op: 17-11-2022
Nog steeds geldig op: 03-10-2023

Rood: niet reizen

  • Reis niet naar de rode gebieden in Somalië. Het is te gevaarlijk om naar rood gebied te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar rood gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen naar de steden Hargeisa en Berbera als het noodzakelijk is. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
  • Gaat u toch naar deze steden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor.
  • Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
  • Verblijft u in Somalië? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Verder in dit reisadvies