Reisadvies Pakistan
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 01-04-2023
Rood: niet reizen
- De kleurcode van het reisadvies voor de Pakistaanse provincie Khyber-Phakhtunkhwa (KPK), het gebied dat de voormalige Federaal Bestuurde Stamgebieden (FATA) omvat, de provincie Baluchistan, het grensgebied met India, het gebied rond de bestandslijn tussen Pakistan, India en op de grens met China is rood. Het is te gevaarlijk om naar deze gebieden in Pakistan te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
- Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- De kleurcode van het reisadvies is voor een groot deel van Pakistan oranje. Dit zijn de hoofdstad Islamabad en de aangrenzende stad Rawalpindi, de provincies Sindh (inclusief de stad Karachi), Punjab, Jammu en Kasjmir en Gilgit-Baltistan. Het is niet veilig om naar deze gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
- Gaat u toch naar de oranje gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of minder goed helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn risico’s
- De kleurcode van het reisadvies voor een klein deel van Pakistan is geel. De gele gebieden zijn:
- de steden Lahore, Faisalabad en Sialkot
- de hoofdwegen (M2, M3 en M11)
- de toeristische gebieden in het noorden van Pakistan als u per vliegtuig daarheen reist en de reis georganiseerd is door een officiële reisorganisatie. Dit zijn de steden Gilgit en Skardu, de Hunza Valley, het National Park Deosai en de populaire bergtochtroutes naar het K2 Base Camp.
- U kunt naar deze gele gebieden reizen maar let op, de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
- Er zijn corona-inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland. Lees meer over hoe u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
- Verblijft u in Pakistan? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar Pakistan? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Pakistan favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar Pakistan reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren.
- Voor Pakistan geldt dat uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land.
- U heeft een visum nodig om Pakistan in te mogen reizen. U kunt een visum aanvragen bij de ambassade van Pakistan in Den Haag.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Pakistan. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor u vertrekt welke inentingen u nodig heeft voor Pakistan. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Pakistan.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Pakistan. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Let op: In ‘rode’ gebieden kan de ambassade u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Rood: niet reizen
Reis niet naar de volgende gebieden:
- De provincie Khyber-Pakhtunkhwa (KPK)
- Federaal Bestuurde Stamgebieden (Federally Administered Tribal Area) (FATA)
- De provincie Baluchistan
- Binnen 10 kilometer van het grensgebied met India
- Het gebied rond de bestandslijn tussen Pakistan en India en op de grens met China
De veiligheidssituatie in deze gebieden is slecht en onvoorspelbaar. Ook vinden er regelmatig aanslagen plaats. Het gebied rond de bestandslijn tussen Pakistan en India is een gemilitariseerde zone waar regelmatig gewapende incidenten voorkomen.
Let op: In ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u waarschijnlijk minder goed of niet helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Reis alleen als het noodzakelijk is naar:
Islamabad en Rawalpindi
Door de dreiging van terreuraanslagen door antiwesterse groeperingen zijn er grote veiligheidsrisico’s in de hoofdstad Islamabad en de aan de hoofdstad grenzende stad Rawalpindi.
Vermijd de omgeving van de Lal Masjid Mosque (de Rode Moskee) in Islamabad en wees bijzonder voorzichtig in en rond westerse eetgelegenheden en winkelcentra.
Verblijf bij voorkeur alleen in hotels met strenge veiligheidsmaatregelen, zoals beveiligers en metaaldetectoren.
Door politieke onrust zijn er in het hele land demonstraties waarbij geweld kan ontstaan. Uit voorzorg hebben de lokale autoriteiten de veiligheidsmaatregelen verscherpt en alle openbare bijeenkomsten verboden. Blijf weg van plekken waar veel mensen zijn, samenscholingen, demonstraties en onbeveiligde locaties.
Wees altijd alert en extra waakzaam en volg het nieuws.
Provincie Sindh, inclusief Karachi
In het centrum van de stad Karachi is de veiligheidssituatie in een aantal wijken, zoals Defence/DHA, Clifton en delen van Saddar, beter dan in andere delen van de stad. Hier liggen ook de beter beveiligde hotels en kantoren. In de andere wijken van de stad Karachi is er verhoogde kans op criminaliteit.
Provincie Punjab
In de provincie Punjab is sprake van criminaliteit en onveilige wegen (behalve de hoofdwegen). De steden Lahore, Faisalabad en Sialkot zijn gelegen aan een hoofdweg.
Provincie Jammu en Kasjmir
Kasjmir is een door India en Pakistan betwist gebied. Vermijd de omgeving rond de bestandslijn van de provincie Jammu en Kasjmir. Kijk voor het advies over de oostelijke kant van de bestandslijn naar het reisadvies van India.
Provincie Gilgit-Baltistan
In deze provincie komt criminaliteit voor. Er zijn terroristische activiteiten in delen van de provincie en de wegen zijn onveilig.
Geel: let op, er zijn risico’s
U kunt reizen naar het gele gebied. Er zijn veiligheidsrisico’s die afwijken van die in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor als u naar de volgende gebieden reist:
- De grote steden Lahore, Faisalabad en Sialkot.
- De hoofdwegen (M2, M3 en M11)
- De toeristische gebieden in het noorden van Pakistan als u per vliegtuig daarheen reist en de reis georganiseerd is door een officiele reisorganisatie. Dit zijn de steden Gilgit en Skardu, de Hunza Valley, het National Park Deosai en de populaire bergtochtroutes naar het K2 Base Camp.
Voor alle reizen naar en in Pakistan gelden voorzorgsmaatregelen:
- Bereid uw reis en verblijf goed voor met een zakencontact of vertrouwenspersoon ter plaatse.
- Stel u voor vertrek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in Pakistan.
- Weet wat u gaat doen in het geval van een veiligheidsincident of een medisch noodgeval.
- Bij aankomst op het vliegveld: zorg dat een plaatselijke contactpersoon of een auto met chauffeur van het hotel u ophaalt.
- Beperk uw verplaatsingen en plan deze goed. Geef uw verblijfplaatsen en verplaatsing(en) door aan een contactpersoon en registreer deze ook bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Zo weten wij dat u in het land bent.
- Volg het plaatselijke nieuws en vermijd verplaatsingen tijdens rellen.
- Vermijd drukke publieke plaatsen, grote groepen mensen, demonstraties, politie- en militaire posten.
- Draag altijd een goed werkend communicatiemiddel (mobiele of satelliettelefoon) bij u. Let op: bij grote demonstraties kunnen de lokale autoriteiten het mobiele netwerk uitschakelen.
- Voorkom routine in uw verplaatsingen, varieer in routes en tijdstippen.
Terrorisme
Er is een serieuze dreiging van terroristische aanslagen in Pakistan, ook in de gebieden. Er komen bijvoorbeeld bomaanslagen en aanvallen met explosieven en vuurwapens voor. De veiligheidssituatie is instabiel en onvoorspelbaar.
In de provincies Baluchistan (Quetta) en Khyber-Phakhtunkhwa (KPK) (Peshawar) zijn er regelmatig aanslagen. Vaak zijn de aanslagen gericht op politie- en militaire instellingen (inclusief controleposten) of andere overheidsinstellingen. Maar houd er ook rekening mee dat drukbezochte openbare plaatsen een doelwit kunnen zijn. Bijvoorbeeld markten, hotels, clubs, restaurants, gebedshuizen en scholen.
In sommige gebieden komt sektarisch geweld voor. Bijvoorbeeld geweld tussen aanhangers van verschillende Islamitische stromingen. Gebedshuizen en woonwijken van minderheden zijn dan een mogelijk doelwit.
Criminaliteit
In Pakistan komt zware criminaliteit voor, vooral in delen van de stad Karachi. Houd rekening met:
-
gewapende (auto-)overvallen
-
berovingen
-
ontvoeringen
-
moorden
-
explosies in openbare plaatsen, zoals markten, kantoren en openbaar vervoer
-
sektarisch geweld of religieus geïnspireerd geweld
-
geweld tegen seksuele minderheden
Demonstraties
Door politieke onrust kunnen in heel Pakistan demonstraties voorkomen waarbij geweld kan ontstaan. Demonstraties komen regelmatig voor. Vaak (maar niet altijd) worden zij vooraf in de media aangekondigd. Wees voorzichtig en beperk uw verplaatsingen. Pas uw reisplan aan als het nodig is. Blijf weg van samenscholingen en demonstraties. Blijf op de hoogte van de situatie en de risico's, door o.a. de lokale media en de aanbevelingen in dit reisadvies regelmatig te raadplegen.
Wees alert en probeer niet op te vallen. Komt u toch in een demonstratie terecht? Verlaat deze plaats dan direct en volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
Natuurgeweld
Regenseizoen (moesson)
Vooral tussen juni en oktober valt er veel regen (moesson) die overstromingen en aardverschuivingen met vallende rotsen kan veroorzaken en veel schade kan aanrichten. Door de hevige regenval kunnen modderstromen ontstaan waardoor wegen en straten beschadigd en onbegaanbaar worden. Wilt u tijdens deze periode reizen? Informeer u over de situatie en volg het (lokale) nieuws. Voor actuele informatie over de weersomstandigheden in Pakistan, zie de volgende websites (informatie in het Engels):
In augustus 2022 heeft zware regenval in Pakistan hevige overstromingen veroorzaakt waarbij doden en gewonden zijn gevallen. Huizen en wegen zijn weggevaagd of ernstig beschadigd. Het regenseizoen zorgt dit jaar in het land voor onveilige situaties.
Aardbevingen
Pakistan ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Er is kans op aardbevingen en aardverschuivingen. Volg de berichten in de lokale media en informeer u vooraf naar de situatie in het gebied waar u naartoe wilt reizen. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels). Volg altijd de adviezen van de lokale autoriteiten op.
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in Pakistan en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 82 38 77 96 of Twitter via @247BZ.
Bent u op reis in Pakistan en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust, terroristische aanslagen, aardbevingen of ander natuurgeweld? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Corona-inreisvoorwaarden
De inreisvoorwaarden voor Pakistan zijn:
- Volledig gevaccineerde reizigers hoeven geen negatief PCR-COVID19-testresultaat bij vertrek naar Pakistan te laten zien. Neem wel uw vaccinatiebewijzen mee.
- Niet of niet-volledig gevaccineerde reizigers (12 jaar en ouder) moeten een negatief PCR-COVID-testresultaat, dat bij vertrek niet ouder is dan 72 uur, laten zien.
Reizigers jonger dan 12 jaar zijn vrijgesteld van vaccinatie- en testverplichtingen. - Bij aankomst in Pakistan worden reizigers steekproefsgewijs getest op COVID-19. Als u positief test moet u een PCR-test ondergaan en wordt u geadviseerd om 5 dagen in zelfisolatie te gaan.
- Lees meer informatie over de Pakistaanse inreismaatregelen op de website van de overheid van Pakistan (informatie in het Engels).
Terugkeer naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Testlocaties in Pakistan
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Pakistan de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Gezondheidszorg
Lokale gezondheidszorg is niet van hetzelfde niveau als in Nederland, maar privéklinieken in de grote steden bieden goede medische zorg.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waar alle medische gegevens van u vermeld staan. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Pakistan.
Bent u in Pakistan en raken uw medicijnen op? Bekijk wat u kunt doen:
- Neem contact op met uw huisarts in Nederland.
- Vraag om een medische verklaring die duidelijk de samenstelling van uw medicijnen uitlegt.
- Haal met deze verklaring uw medicijnen bij een apotheek of ziekenhuis in Pakistan.
- Is het merk of de samenstelling van uw medicijn anders is dan het medicijn dat beschikbaar is in Pakistan? Neem dan opnieuw contact op met uw huisarts en vraag of het beschikbare medicijn in Pakistan geschikt is voor u.
De ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken bieden geen medicijnen aan. U moet dit zelf regelen. Kunt u uw medicijnen vanuit Nederland laten opsturen, dan kunt u gebruik maken van gewone koeriersdiensten.
Informatie over epidemieën, vaccinaties en infectieziekten
Bekijk voor vertrek naar Pakistan de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Hier vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen reisvaccinaties en maatregelen om malaria en andere ziekten te voorkomen.
Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Eten en drinken
Drink geen water uit de kraan en let goed op waar u eet. Drink alleen water dat gekookt is of gebotteld water (water uit een fles die niet eerder open is geweest). Gebruik geen ijsblokjes in dranken.
Luchtverkeer
Informatie over wijzigingen in het luchtverkeer leest u op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Openbaar vervoer
Reis niet met openbaar vervoer in Pakistan. Het openbaar vervoer is onbetrouwbaar en regelmatig doelwit van aanslagen. Hoteltaxi’s van goede hotels in de steden zijn een betere manier om u te verplaatsen. Ook zijn langeafstandsbussen tussen de steden Lahore en Islamabad een mogelijkheid. Gebruik dan de bekende, grotere bedrijven zoals het bedrijf Daewoo en Faisal movers.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland.
Bereid uw reis goed voor
- Verdiep u voor vertrek in de Pakistaanse gewoonten.
- Informeer naar de in Pakistan geldende douanebepalingen.
- De meeste zakenreizigers verblijven in hotels van bekende hotelketens.
- Wilt u buiten de grote steden of naar bekende toeristische gebieden in het noorden van Pakistan reizen? Dan heeft u in veel gevallen een zogenaamd ‘non-objection certificate’ (NOC) nodig. Uw lokale contact kan dit aanvragen bij de Pakistaanse autoriteiten ( Ministerie van binnenlandse zaken)
Plaatselijke gewoonten
Houd rekening met plaatselijke gewoonten, zoals bijvoorbeeld op het gebied van kleding. Gedraag u niet opvallend en vermijd de omgeving van moskeeën na het vrijdaggebed. Na het gebed ontstaan namelijk regelmatig spontane protestdemonstraties die u beter kunt mijden. Godslastering is bij wet verboden en belediging van de profeet Mohammed kan leiden tot fysiek geweld en arrestatie.
LHBTIQ+
LHBTIQ+ (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, interseksen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) wordt niet algemeen geaccepteerd in Pakistan en is bij wet verboden. Er wordt in Pakistan anders gekeken naar seksualiteit en intimiteit in het openbaar dan in Nederland. Ook als het voor u onschuldig lijkt. Dit kan tot gewelddadige reacties leiden. Houd daar rekening mee.
Wat te doen in een nood- of crisissituatie?
- Bent u in Pakistan en bent u in nood (zoals een ziekenhuisopname of diefstal)? Bekijk wat u kunt doen in geval van nood.
- Bent u in Pakistan en bent u in een crisissituatie (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Bekijk wat u kunt doen in een crisissituatie.
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in Pakistan? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
- Algemeen alarmnummer: 1112 (vanaf mobiele telefoons)
- Politie: 15
- Ambulance: 1122
- Brandweer: 16
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 82 38 77 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Islamabad
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Islamabad.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade. Vergeet niet om u weer af te melden wanneer u het land verlaat.