Nederland Wereldwijd

Reisadvies Pakistan

Ministerie van Buitenlandse Zaken

De kleurcode van het reisadvies voor de hoofdstad Islamabad en de aangrenzende stad Rawalpindi gaat van geel naar oranje. Door de dreiging van terreuraanslagen door antiwesterse groeperingen zijn er in dit gebied grote veiligheidsrisico’s. Reis alleen naar Islamabad en Rawalpindi als dat strikt noodzakelijk is. Is uw reis naar of verblijf in Islamabad en Rawalpindi noodzakelijk? Wees altijd alert en extra waakzaam. Vermijd de omgeving van de Lal Masjid Mosque (de Rode Moskee) in Islamabad. Blijf weg van drukke en onbeveiligde plekken en volg het nieuws. De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Pakistan is gedeeltelijk rood, oranje en geel. Door politieke onrust zijn er in het hele land demonstraties waarbij geweld kan ontstaan. Blijf weg van samenscholingen en demonstraties. Wees bijzonder voorzichtig in en rond westerse eetgelegenheden en winkelcentra. Verblijf bij voorkeur alleen in hotels met strenge veiligheidsmaatregelen, zoals beveiligers en metaaldetectoren. Wees voorzichtig en beperk uw verplaatsingen. Lees meer in de rubriek Veiligheidsrisico’s. Lees het hele reisadvies.
Laatst gewijzigd op: 05-02-2023
Nog steeds geldig op: 01-04-2023

Rood: niet reizen

 • De kleurcode van het reisadvies voor de Pakistaanse provincie Khyber-Phakhtunkhwa (KPK), het gebied dat de voormalige Federaal Bestuurde Stamgebieden (FATA) omvat, de provincie Baluchistan, het grensgebied met India, het gebied rond de bestandslijn tussen Pakistan, India en op de grens met China is rood. Het is te gevaarlijk om naar deze gebieden in Pakistan te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
 • Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • De kleurcode van het reisadvies is voor een groot deel van Pakistan oranje. Dit zijn de hoofdstad Islamabad en de aangrenzende stad Rawalpindi, de provincies Sindh (inclusief de stad Karachi), Punjab, Jammu en Kasjmir en Gilgit-Baltistan. Het is niet veilig om naar deze gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. 
 • Gaat u toch naar de oranje gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico’s

 • De kleurcode van het reisadvies voor een klein deel van Pakistan is geel. De gele gebieden zijn:
  • de steden Lahore, Faisalabad en Sialkot
  • de hoofdwegen (M2, M3 en M11)
  • de toeristische gebieden in het noorden van Pakistan als u per vliegtuig daarheen reist en de reis georganiseerd is door een officiële reisorganisatie. Dit zijn de steden Gilgit en Skardu, de Hunza Valley, het National Park Deosai en de populaire bergtochtroutes naar het K2 Base Camp.
 • U kunt naar deze gele gebieden reizen maar let op, de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
 • Er zijn corona-inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland. Lees meer over hoe u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
 • Verblijft u in Pakistan? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Verder in dit reisadvies