Nederland Wereldwijd

Reisadvies Pakistan

Ministerie van Buitenlandse Zaken

De kleurcode voor Pakistan is gedeeltelijk geel, oranje en rood. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Reis niet naar de rode gebieden. Door politieke onrust kunnen er in heel Pakistan demonstraties plaatsvinden die gewelddadig kunnen zijn. Blijf weg van samenscholingen en demonstraties. Wees voorzichtig en beperk uw verplaatsingen. Houd het lokale nieuws goed in de gaten. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.
Laatst gewijzigd op: 05-04-2022
Nog steeds geldig op: 01-07-2022

Rood: niet reizen

  • De kleurcode van het reisadvies voor de Pakistaanse provincie Khyber-Phakhtunkhwa (KPK), het gebied dat de voormalige Federaal Bestuurde Stamgebieden (FATA) omvat, de provincie Baluchistan, het grensgebied met India, het gebied rond de bestandslijn tussen Pakistan, India en op de grens met China is rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om naar deze gebieden in Pakistan te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • De kleurcode van een groot deel van Pakistan is oranje. Dit zijn de provincies Sindh, Punjab en Jammu en Kasjmir. Dit betekent dat het nu niet veilig is om naar deze gebieden in Pakistan met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk en mogelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
  • Gaat u toch naar Pakistan? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico’s

  • De kleurcode van een klein deel van Pakistan is geel. De gele gebieden zijn: de hoofdstad Islamabad, de steden Lahore, Faisalabad en Sialkot, de hoofdwegen (M2, M3 en M11) en de toeristische gebieden in het noorden van Pakistan als u per vliegtuig daarheen reist en de reis georganiseerd is door een officiele touroperator. Dit zijn de steden Gilgit en Skardu en de Hunza Valley, evenals het National Park Deosai en de populaire trekking naar het K2 Base Camp.
  • U kunt naar deze gele gebieden reizen maar let op, de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
  • Er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland. Lees meer over hoe u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.
  • Verblijft u in Pakistan? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Verder in dit reisadvies