Nederland Wereldwijd

Reisadvies Mozambique

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Door acties van het leger tegen strijdgroepen in het noordoosten van Cabo Delgado verspreidt het geweld zich naar andere delen in het noorden van Mozambique. In de provincie Nampula, op de grens met de Niassa provincie is vanuit het noorden een terroristische aanslag geweest waardoor de situatie onzeker is. Door de verhoogde dreiging kunnen er meer veiligheidstroepen en controles in Nampula zijn. De kleur van de provincie Niassa is voor een deel veranderd van geel (let op: er zijn risico’s) naar oranje (alleen noodzakelijke reizen). Het reisadvies voor Mozambique is geel en voor een deel oranje en rood. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in het rode gebied. Reis alleen als het noodzakelijk is naar oranje gebieden en reis niet naar rood gebied. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.
Laatst gewijzigd op: 19-07-2022
Nog steeds geldig op: 11-08-2022

Rood: niet reizen

  • Het is te gevaarlijk om naar rode gebieden te reizen. Reis niet naar het noordoosten van de provincie Cabo Delgado. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar dit gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. In rode gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als het nodig is naar het noorden van Cabo Delgado en het oosten van Niassa tot aan de grens met Nampula,  bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
  • Gaat u toch oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. In oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico’s

  • De kleurcode van Mozambique is voor het grootste deel geel. U kunt reizen naar geel gebied. Maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor. Er zijn inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland door corona.
  • Naar Mozambique? Lees meer over of u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
  • Verblijft u in Mozambique? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.       
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Verder in dit reisadvies