Nederland Wereldwijd

Reisadvies Mozambique

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het gebied in het noordoosten van Mozambique waarvoor een oranje reisadvies geldt (alleen noodzakelijke reizen) is uitgebreid. Door acties van het leger tegen strijdgroepen in het noordoosten van Cabo Delgado verspreidt het geweld zich nu ook naar andere delen van Cabo Delgado en naar aangrenzende provincies in het noorden van Mozambique. De districten in en rond Cabo Delgado veranderen naar oranje: Nipepe, Malema, Lalaua, Mecúburi, Erati en Memba. Het district Metuge en de stad Pemba blijven geel (let op: er zijn veiligheidsrisico’s). Zie voor meer informatie over veiligheid de rubriek Veiligheidsrisico’s. De kleurcode van het reisadvies voor Mozambique is deels geel, oranje en rood. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in het rode gebied. Reis alleen als het noodzakelijk is naar oranje gebieden en reis niet naar rood gebied. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.
Laatst gewijzigd op: 29-09-2022
Nog steeds geldig op: 28-11-2022

Rood: niet reizen

  • Reis niet naar het noordoosten van de provincie Cabo Delgado. Het is te gevaarlijk om naar dit gebied te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar het noordoosten van de provincie Cabo Delgado? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Ga alleen als het noodzakelijk is naar het noorden van Cabo Delgado. Voor de districten in en rond Cabo Delgado: Mecula, Marrupa, Nipepe,  Malema, Lalaua, Mecúburi, Erati en Memba geldt een oranje reisadvies. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
  • Gaat u toch deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico’s

  • U kunt reizen naar het gele gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
  • Er zijn inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland. Lees meer over of u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
  • Verblijft u in Mozambique? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.       
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Verder in dit reisadvies