NederlandWereldwijd

Reisadvies Mozambique

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Mozambique? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 07-05-2024
Nog steeds geldig op: 15-06-2024

In het kort

 • De kleurcode van het reisadvies is rood voor het noordoosten van de provincie Cabo Delgado. Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico’s.
 • Kleurcode oranje geldt voor de rest van de provincie Cabo Delgado en de districten ten zuiden en westen van Cabo Delgado. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan.
 • Voor de rest van Mozambique geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Mozambique of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Rood: niet reizen

Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Voor de volgende gebieden geldt kleurcode rood: de districten Palma, Mocimboa da Praia, Muidumbe, Nangade, Macomia, Quissanga, Mueda en Meluco (inclusief de eilanden die voor deze districten in zee liggen) in het noordoosten van de provincie Cabo Delgado. In deze districten komt veel geweld voor tussen strijdgroepen en het leger.

Oranje: alleen noodzakelijk reizen

Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.

Voor de volgende gebieden geldt kleurcode oranje:

 • provincie Cabo Delgado: de districten Montepuez, Ancuabe, Balama, Namuno, Chiure, Mecufi en Metuge
 • provincie Niassa: de districten Mecula, Marrupa en Nipepe
 • provincie Nampula: de districten Malema, Lalaua, Mecúburi, Erati en Memba (behalve Pemba en directe omgeving)

Door acties van het leger verspreidt het terrorisme zich vanuit Cabo Delgado ook naar deze districten in het noorden van Mozambique. Meestal zijn de aanvallen gericht op dorpen. Maar ook reizigers kunnen doelwit zijn. Er zijn veiligheidstroepen aanwezig die controles uitvoeren.

Geel: let op, er zijn risico's

U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.

De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Mozambique is geel. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.

In Mozambique is er risico op een terroristische aanslag, vooral in het noorden. Wees ook voorzichtig op bepaalde hoofdwegen, zoals de wegen tussen Nacala en Pemba. En op de kruising van de N1 en de N6 bij Inchope.

Wees alert op drukke plaatsen. Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Overvallen en berovingen

In Mozambique komen gewapende overvallen en berovingen voor. Loop bij voorkeur niet alleen over straat. Reis na zonsondergang niet buiten de grote steden. Let ook op in het openbaar vervoer.

Piraten

In de Indische Oceaan zijn piraten actief. Vaart u naar of in de Indische Oceaan bij Mozambique? Neem voor vertrek voorzorgsmaatregelen. Blijf ver weg van de kust bij Cabo Delgado.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Mozambique geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Mozambique zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Mozambique reizen? U kunt daar te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Identificatieplicht

U moet zich in Mozambique op elk moment kunnen identificeren. U bent strafbaar als u geen geldig paspoort bij u heeft. Draag uw paspoort altijd bij u. De Mozambikaanse autoriteiten accepteren geen paspoortkopieën.

Foto’s maken

Foto’s maken van militaire installaties, kazernes en vliegvelden is verboden. U kunt een boete krijgen of problemen met de lokale autoriteiten.

Overstromingen

Houd tijdens het regenseizoen (november tot april) rekening met wateroverlast en overstromingen. Vooral in de provincies Tete en Sofala, en in de Zambezi-vallei. Wegen kunnen beschadigd worden door zware regenval en modderstromen.

Tropische stormen

Van december tot maart is er in Mozambique kans op tropische stormen (orkanen). Vooral aan de kust. Hierdoor kunnen er overstromingen zijn. Lees actuele informatie over het weer op de volgende websites (informatie in het Engels):

Wat kunt u doen bij natuurgeweld?

In Mozambique is een risico op overstromingen en tropische stormen. Krijgt u hiermee te maken?

 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
 • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
 • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.

Gevaarlijke stromingen

Aan de kust van Mozambique komen gevaarlijke stromingen voor. De stroming in de zee is erg sterk. Wees voorzichtig als u de zee in gaat.

In Mozambique komen demonstraties voor, zonder dat deze vooraf zijn aangekondigd. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Mozambique? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Politie: 112 of 119
 • Ambulance: 21 32 22 22 of 84 55 55 911 (in Maputo)
 • Brandweer: 198 of 82 47 68 990 (in Maputo)

Deze telefoonnummers zijn niet altijd bereikbaar. Houd hier rekening mee.

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Mozambique en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Bent u in Mozambique en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Mozambique

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Maputo.

Reisverzekering

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Mozambique is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is beperkt. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
 • Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Mozambique te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.

Visum

Of u een visum nodig heeft, hangt af van het doel van uw reis naar Mozambique.

Reist u voor toerisme of zaken? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u voor een verblijf tot 30 dagen geen visum nodig voor Mozambique. Er zijn wel voorwaarden:

 • Registreer u minimaal 2 dagen voor aankomst via de website van de overheid van Mozambique (informatie in het Engels). U krijgt een bewijs van registratie. Bewaar dit bewijs goed.
 • Na registratie kunt u 30 dagen in Mozambique blijven. U mag binnen deze 30 dagen meerdere keren het land binnenkomen. Wilt u langer blijven? Verleng uw verblijf met 30 dagen via de website van de overheid van Mozambique (informatie in het Engels).
 • Bij aankomst in Mozambique moet u een geldig paspoort en een retourticket laten zien. Ook moet u laten zien waar u verblijft, bijvoorbeeld met een hotelreservering of uitnodigingsbrief.
 • Bij vertrek uit Mozambique moet u het bewijs van registratie laten zien aan de immigratiedienst.

Reist u niet voor zaken of toerisme naar Mozambique? En reist u met een Nederlands paspoort? Vraag een visum aan via de overheid van Mozambique of via de ambassade van Mozambique in Brussel, België (informatie in het Engels). Bij de aanvraag moet uw paspoort minimaal 2 lege bladzijden hebben.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en eventueel een visum nodig voor een reis naar Mozambique. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

In Mozambique is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in Mozambique op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

 • Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Mozambique op de website van GGD Reisvaccinaties.
 • U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya, zikakoorts, malaria en hondsdolheid (rabiës).
 • Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

Bagageregels