NederlandWereldwijd

Reisadvies Lesotho

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Lesotho? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 16-05-2024
Nog steeds geldig op: 13-06-2024

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor Lesotho is geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Lesotho of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Houd in Lesotho rekening met (gewelddadige) criminaliteit zoals diefstal, zakkenrollers, gewapende berovingen en carjacking. Vooral in de hoofdstad Maseru. Reis niet alleen en ook niet na zonsondergang.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Lesotho geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Lesotho zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Lesotho reizen? U kunt daar te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Houd in Lesotho rekening met onverwachte weersomstandigheden zoals:

 • Extreme kou en hevige sneeuwval (juni tot augustus). Wegen en bergpassen zijn dan dicht.
 • Hevige regenval en onweer (november tot februari). Wegen en gebieden kunnen door overstromingen slecht of niet begaanbaar zijn.

In Lesotho zijn regelmatig demonstraties, vooral in de hoofdstad Maseru. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Lesotho? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Politie: 112
 • Ambulance: 121
 • Brandweer: 266 58868090

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Lesotho en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade in Pretoria, Zuid-Afrika.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade in Lesotho

Er is geen Nederlandse ambassade in Lesotho. Neem in geval van nood contact op met de Nederlandse ambassade in Pretoria, Zuid-Afrika.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij de honorair consul van Nederland in Maseru, Lesotho.

Reisverzekering

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Lesotho is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is beperkt. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Lesotho te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 90 dagen geldig zijn op het moment van aankomst in het land.

Visum

Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in Lesotho blijft:

 • Blijft u 14 dagen of korter in Lesotho? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u geen visum nodig.
 • Blijft u langer dan 14 dagen in Lesotho? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u een visum nodig.

Neem contact op met de ambassade van Lesotho in Brussel, België voor meer informatie over visa.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en eventueel een visum nodig voor een reis naar Lesotho. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Lesotho. Lees meer over rijden in Lesotho op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

Bagageregels