Reisadvies Kenia
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 04-02-2023
Rood: niet reizen
- Reis niet naar de districten Mandera, Garissa en Wajir. Uitzondering is het vliegveld van Wajir. Reis ook niet naar het vasteland van het district Lamu, het eiland Kiwayu en de grensgebieden met Somalië. Het is te gevaarlijk om naar deze gebieden te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
- Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Reis alleen als het noodzakelijk is naar oranje gebieden. Het is niet veilig om daarheen met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
- Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn risico’s
- U kunt reizen naar het gele gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
- Er zijn inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland. Lees meer over hoe u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
- Verblijft u in Kenia? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar Kenia? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Kenia favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar Kenia reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Voor Kenia geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u in het land aankomt. In uw paspoort moet één lege pagina staan. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de ambassade van Kenia in Den Haag.
- Voor Kenia heeft u ook een visum nodig. Alle reizigers vanaf 16 jaar moeten in het bezit zijn van een geldig visum. Een (toeristen) visum kunt u alleen nog aanvragen via de website e-visa, voordat u op reis gaat (informatie in het Engels). Visa kunnen niet bij aankomst op het vliegveld worden aangevraagd, maar alleen vooraf online.
- Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Kenia in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.
- De verblijfsduur van het toeristenvisum staat vermeld boven het inreisstempel in uw paspoort. Wilt u uw visum verlengen? Neem dan contact op met een immigratiekantoor in de hoofdstad Nairobi of in Mombasa.
- Het oversteken van de Keniaanse grens bij onbemande grensovergangen wordt afgeraden. Zorg dat uw visum bij het inreizen van Kenia wordt afgestempeld. Is er geen immigratiemedewerker bij de grensovergang? Ga dan naar een andere grensovergang die wel bemand is. Het inreizen zonder afgestempeld visum kan tot problemen leiden.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Uw Nederlandse rijbewijs is in Kenia niet geldig zonder internationaal rijbewijs. U moet beide documenten meenemen. Reist u vanuit Kenia met de auto naar een ander land? Check of u in dat land met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Kenia heeft sinds een paar jaar nieuwe bankbiljetten uitgebracht. De oude biljetten van KES 1.000 kunnen niet meer worden gebruikt.
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Kenia. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor u vertrekt welke inentingen u nodig heeft voor Kenia. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar het buitenland.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Kenia. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Neem geen ivoor mee naar Kenia. Ook niet als u enkel in transit bent via de luchthaven. Het bezitten van en/of handelen in ivoor is verboden in Kenia. Er staan hoge straffen op het overtreden van deze wet. Zelfs het dragen van een (oud) sieraad dat ivoor bevat kan leiden tot aanhouding. De minimale boete is een geldbedrag van KES 1 miljoen of 5 jaar gevangenisstraf.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Let op: In ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Er is een hoge terroristische dreiging in Kenia.
Rood: niet reizen
- De districten Mandera, Garissa en Wajir. Uitzondering is het vliegveld van Wajir.
- Het vasteland van het district Lamu, inclusief het eiland Kiwayu.
- Grensgebieden met Somalië.
De grensgebieden met Somalië (Mandera en Wajir, Garissa en Lamu) zijn onveilig. Dit komt door de grote instroom van vluchtelingen en omdat er terroristische groeperingen zijn. In de grensgebieden komen veel overvallen en aanslagen voor. Zelfs auto’s die onder politiebegeleiding door het gebied rijden kunnen doelwit zijn.
In deze gebieden komen ontvoeringen voor. Hiervan zijn ook buitenlanders het slachtoffer geworden.
Verblijft u in deze gebieden? Verlaat deze dan.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Marsabit
- Moyale
- Het Tana-deltagebied inclusief de kuststrook ten noorden van Malindi
Reis in Mombasa alleen als het noodzakelijk is naar:
- De wijken Changamwe, Majengo, Kisauni.
- De (overige) sloppenwijken van Mombasa.
- Het ten zuiden van Mombasa-eiland gelegen Likoni.
Reis in Nairobi alleen als het noodzakelijk is naar:
- De wijken Eastleigh en Pangani.
- De sloppenwijken Kibera, Kawangware, Kangemi en Mathare Valley.
Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico’s
Er zijn in de rest van het land veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid uw reis daarom goed voor.
Dit geldt in ieder geval voor de regio’s Laikipia, Samburu, Turkana en West Pokot. Ook in de aangrenzende gebieden Baringo en de natuurparken in de regio Laikipia zijn veiligheidsincidenten mogelijk in verband met gewelddadige conflicten tussen herders en landbouwers. Wilt u deze gebieden bezoeken? Informeer goed naar de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Reis bij voorkeur met het vliegtuig. Moet u over de weg? Reis dan met meerdere mensen of met een goede lokale gids.
Etnisch geweld
In veel gebieden in Kenia komt etnisch geweld regelmatig voor. Dit geldt ook voor de grensstreek met Zuid-Sudan.
Kustregio
Er zijn piraten actief in de Indische Oceaan voor de kust van Kenia. Het komt hier voor dat boten worden gekaapt. Het risico van kaping geldt zowel voor de commerciële vaart als voor particuliere zeiljachten. Informeer u goed voordat u het water op gaat. Een website met meer informatie over risico’s op kaping is: Maritime Security Centre Horn of Africa.
Terrorisme
In Kenia zijn verschillende terroristische organisaties actief. Houd in de grote steden zoals Nairobi en Mombasa en langs de kust rekening met het risico op aanslagen. De terroristische dreiging in Kenia is ook gericht op westerse doelen. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg het plaatselijke nieuws via de media of vraag bij uw hotel om meer informatie. Volg altijd de instructies van de autoriteiten op.
Terreurdaden
In oktober 2011 zijn Keniaanse militairen Zuid-Somalië binnengetrokken. De Somalische terroristische organisatie Al-Shabaab heeft daarna vergeldingsmaatregelen in Kenia aangekondigd. Vanaf dat moment zijn er aanslagen geweest, ook in de steden Nairobi en Mombasa.
Al Shabaab is vooral actief in het noordoosten van het land aan de grens met Somalië, maar ook in de grote steden zoals Nairobi en Mombasa, aan de kust en op andere plekken in het land is de kans op aanslagen en ontvoeringen aanwezig.
Op 5 januari 2020 werd een militair vliegveld aangevallen op het vasteland van Lamu waarbij ook Amerikaanse slachtoffers vielen. Op 15 januari 2019 is er een aanslag gepleegd op het Dusit D2 hotel/kantoren complex aan Riverside Drive in de hoofdstad Nairobi.
Andere grote aanslagen waren er in 2013 op het Westgate-winkelcentrum in Nairobi en in 2015 op de universiteit van Garissa. Bij deze aanslagen zijn veel doden en gewonden gevallen.
Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen. Deze plaatsen kunnen doelwit zijn voor een terroristische aanslag. Denk bijvoorbeeld aan:
- grote winkelcentra
- markten
- kerken
- sportevenementen en concerten
- hotels en andere toeristische plekken
- restaurants en cafés
- bussen en busstations
- vliegvelden
- overheidsgebouwen
Ook buitenlandse instellingen kunnen doelwit zijn, hoewel de beveiliging daar over het algemeen goed is. Denk hierbij aan VN-gebouwen, (westerse) ambassades en internationale instellingen.
Criminaliteit
Houd rekening met gewelddadige criminaliteit als u naar Kenia reist. Criminaliteit kan toenemen rondom de feestdagen in december en januari, wees hierop alert. In de grote steden komen gewelddadige overvallen voor. Pas vooral op bij busstations en in de 'matatu’s' (kleine busjes). Pas ook op met motortaxi’s (boda boda). Berovingen komen daar regelmatig voor.
Adviezen voor reizen door Kenia
Reist u met de auto of motorfiets? Wees dan op uw hoede voor ‘carjacking’. Hierbij beroven overvallers u van uw voertuig. Verzet u in dat geval niet. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld. Houd autoramen gesloten bij verkeerslichten en bij het rijden in files.
Informeer naar de lokale situatie en de voorzorgsmaatregelen die u kunt treffen. U kunt daarvoor terecht bij reisagenten en instanties zoals Kenya Tourist Federation of politiebureaus. Zie ook de voorzorgsmaatregelen verderop in deze rubriek. Reist u in afgelegen gebieden met een slechte veiligheidssituatie? Vraag dan naar de mogelijkheden voor politiebegeleiding of om in konvooi te reizen.
In het gebied bij de Ngong Hills (vlakbij de stad Nairobi) is de veiligheidssituatie wisselend. Gaat u wandelen in dit gebied? Huur dan een veiligheidsagent van Kenya Wildlife Services bij het toegangshek.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Ga na zonsondergang niet wandelend over straat.
- Wees ook overdag op uw hoede en loop bij voorkeur niet alleen over straat.
- Vermijd sloppenwijken.
- Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een daarvoor geschikt dun tasje, riem of ander systeem onder uw kleding.
- Draag geen opvallende sieraden, horloges of juwelen.
- Gebruik geen stads- of streekbussen.
- Gebruik alleen taxi’s van betrouwbare taxibedrijven. Die kunt u bijvoorbeeld via de betere hotels boeken.
- Gebruik alleen safarivoertuigen van goed bekendstaande reisbureaus.
- Reis alleen overdag. Na zonsondergang zijn de risico’s op een overval en verkeersongevallen groter. Ook kunt u beter met 2 of meer auto’s reizen.
- Neem voldoende geld, water, voedsel, brandstof en communicatiemiddelen mee.
- Neem geen lifters mee.
- Bied geen weerstand bij een gewapende overval. Als u slachtoffer bent van een beroving, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld. Overvallers gebruiken vaak vuurwapens. Soms verkleden overvallers zich als politieagent.
- Houd bij bezoeken aan de kust rekening met het islamitische karakter van het kustgebied.
- Let op dat er geen verdovende of bedwelmende middelen in uw drankje worden gedaan bij bezoeken aan bars en cafés.
Demonstraties
In Kenia zijn regelmatig politieke demonstraties, vooral in de grotere steden. Soms kan er geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Komt u hierin terecht? Verlaat deze dan direct. Volg het plaatselijke nieuws via de (sociale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in Kenia en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.
Bent u op reis in Kenia en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust of een terroristische aanval? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Luchtverkeer
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Wegverkeer
Veel wegen in Kenia zijn slecht. Na flinke regenbuien kunnen wegen tijdelijk onbegaanbaar zijn. Houd ook rekening met onverantwoord rijgedrag van andere weggebruikers. Een groot probleem in Kenia is het rijden onder invloed van alcohol. Met name in het weekend. Vermijd rijden in het donker op wegen buiten de steden. In Kenia wordt aan de linkerkant van de weg gereden.
Wilt u met een taxi reizen? Zorg dat u gebruik maakt van betrouwbare taxibedrijven.
Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Kenia op de website van de ANWB.
Grenzen
Zorg dat uw visum bij het inreizen van Kenia wordt afgestempeld. Is er geen immigratiemedewerker bij de grensovergang? Ga dan naar een andere grensovergang die wel bemand is. Steek de Keniaanse grens niet over bij onbemande grensovergangen. Het inreizen zonder afgestempeld visum kan tot problemen leiden.
Trein- en busverkeer
Er is een goede betrouwbare treinverbinding tussen tussen Nairobi en Mombasa. Er zijn ook bussen en minibussen beschikbaar, maar deze zijn niet altijd veilig.
Reizen naar Kenia
- U kunt niet met uw digitale coronabewijs in de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) Kenia inreizen. U moet voor Kenia uw vaccinatiebewijs dus uitprinten en op papier meenemen.
- Lees de laatste informatie over inreisvoorwaarden voor Kenia op de website van de Keniaanse ambassade in Nederland en op de website van de Kenya Civil Aviation Authority (informatie in het Engels).
Vertrek vanuit Kenia
Het is niet langer nodig om een negatieve PCR-test te laten zien bij vertrek uit Kenia naar Nederland, behalve wanneer de luchtvaartmaatschappij dat als voorwaarde stelt om te kunnen reizen. Reizigers moeten wel een COVID-19 vaccinatiecertificaat voorleggen en aan de inreiseisen van het land van bestemming voldoen.
Algemene coronamaatregelen
Meer informatie over de actuele situatie kunt u vinden op de website van het Keniaanse ministerie van Gezondheid (informatie in het Engels).
Terugkeer naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Testlocaties in Kenia
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Kenia de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Gezondheidssituatie
In Nairobi zijn goede, maar dure privéziekenhuizen. Houd hier rekening mee en sluit een uitgebreide reisziektekosten- en repatriëringsverzekering af voor de periode dat u in Kenia bent.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waar alle medische gegevens van u vermeld staan. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Kenia.
De meeste medicijnen, waaronder malariaprofylaxe, zijn goed te verkrijgen in ieder geval in de grote steden zoals Nairobi en Mombasa.
Informatie over epidemieën, vaccinaties en infectieziekten
Zorg dat uw vaccinaties voor Kenia op orde zijn. Neem uw vaccinatieboekje mee en draag deze bij u, zodat u het kunt laten zien bij het inchecken voor uw vlucht en bij aankomst in Kenia. Een vaccinatie tegen gele koorts is voor binnenkomst in Kenia verplicht als u aankomt uit een land waar gele koorts voorkomt. Ga ook na of u medicijnen tegen malaria nodig heeft. Neem daarnaast in Kenia de gebruikelijke hygiënemaatregelen, zoals regelmatig uw handen wassen.
Bekijk voor uw vertrek de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.
Hier vindt u informatie over:
- actuele epidemieën
- aanbevolen vaccinaties
- maatregelen om malaria en andere ziekten te voorkomen
Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Drinkwater
Drink geen water uit de kraan en let goed op waar u eet. Drink alleen water dat gekookt is of gebotteld water (water uit een fles die niet eerder open is geweest). Gebruik geen ijsblokjes in dranken.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Kenia.
Werken zonder werkvergunning is strafbaar in Kenia
Werken (ook als zelfstandig gevestigde, als vrijwilliger of stagiair) zonder werkvergunning is strafbaar in Kenia. De controle op de naleving hiervan is aangescherpt. Overtreding wordt bestraft. Het betalen van een geldboete, een gevangenisstraf of uitzetting zijn mogelijke straffen. Er zijn tussenpersonen actief die aanbieden een werkvergunning te kunnen regelen. Sommige van deze tussenpersonen nemen het niet al te nauw met de regels. Dit kan leiden tot vervalste werkvergunningen die u later in de problemen kunnen brengen. Er is aangekondigd dat er een wet zal worden aangenomen die bepaalt dat een werkvergunning moet worden aangevraagd voordat u Kenia mag inreizen om werkzaamheden te verrichten (of dat nu gaat om werken in loondienst, vrijwilligerswerk, stage, als consultant of als zelfstandige). U kunt een werkvergunning aanvragen via de website van de Keniaanse immigratiedienst (informatie in het Engels).
Verbod op plastic tasjes
Plastic tasjes zijn verboden in Kenia. U bent in overtreding als u betrapt wordt met een plastic tasje in de auto. Na een eerste waarschuwing kan bij een tweede overtreding een hoge boete of een gevangenisstraf worden opgelegd.
Roken
Roken is op sommige openbare plaatsen in heel Kenia verboden. U mag alleen roken in de daarvoor aangewezen rookruimtes. Overtreders kunnen een boete of gevangenisstraf krijgen.
Geen foto’s van militaire objecten, mensen
Maak geen foto’s in Kenia van luchthavens, overheidsgebouwen en functionarissen in uniform. Dit is ten strengste verboden.
Homoseksualiteit en LHBTIQ+
Homoseksuele handelingen zijn strafbaar volgens het Keniaanse strafrecht. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd hier rekening mee. Er is weinig sociale acceptatie voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen (LHBTIQ+’s). Houd met beide situaties rekening in de manier waarop u zich opstelt en uit.
Vakantiehuisjes huren
Gaat u een vakantiehuisje aan de kust huren? Let er dan op dat uw vakantiehuisje goed is beveiligd. Vermijd logeergelegenheden op afgelegen stranden. De kans dat u hier beroofd wordt is groter.
Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme
Wilt u vrijwilligerswerk gaan doen in Kenia? Bereid u zich goed voor en onderzoek vooraf de betrouwbaarheid van de organisatie die vrijwilligerswerk organiseert. Raak niet betrokken bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen, bijvoorbeeld in weeshuizen. Vrijwilligerswerk in weeshuizen heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van de kinderen. Uit onderzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat deze reizen veel negatieve effecten kunnen hebben. Sommige weeshuizen (ook wel kinderhuizen, opvanghuizen of boarding schools genoemd) worden in verband gebracht met mensenhandel, kindermishandeling, uitbuiting en seksueel misbruik. Het is belangrijk dat u zich bewust bent van alle mogelijke negatieve gevolgen en aspecten. Daarom raadt de Nederlandse overheid vrijwilligerswerk in weeshuizen af.
Kleding
Over het algemeen is de lokale bevolking verdraagzaam. Respecteer de lokale religie en pas uw kleding aan.
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in Kenia? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
- Algemeen alarmnummer: 999
Andere belangrijke telefoonnummers:
- Police Headquarters: +254 20 334 1411
- Fire brigade (KKfire): +254 728 999 911/2
- Ambulance (Red Cross): +254 738 395 395 of +254 700 395 395
- Kenya Tourism Federation: +254 208 010 00
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Nairobi
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Nairobi.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade. Vergeet niet om u weer af te melden wanneer u het land verlaat.