Reisadvies Jemen
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 12-12-2024
In het kort
- In Jemen is een burgeroorlog. Er komen (lucht)aanvallen en bomaanslagen voor. Begin juni 2024 zijn Jemenitische (ex-)medewerkers van internationale organisaties gearresteerd. Lees meer onder Actueel.
- De kleurcode van het reisadvies voor Jemen is rood. Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. Bent u in Jemen? Verlaat het land als dat op een veilige manier kan. De Nederlandse ambassade is gesloten en kan u niet helpen als u in de problemen komt.
Welke veiligheidsrisico's zijn er in Jemen?
Burgeroorlog
In Jemen is een burgeroorlog. Sinds maart 2022 is er een wapenstilstand. Toch zijn er regelmatig vuurgevechten tussen de strijdende partijen. Ook burgers worden aangevallen. De veiligheidssituatie is zeer slecht in het hele land. Grote delen van Jemen staan niet onder gezag van de regering. Het risico op terroristische aanslagen en ontvoeringen is groot.
Arrestaties
Begin juni 2024 zijn medewerkers van internationale organisaties gearresteerd in Sana’a en andere steden in Houthi-gebied. Het gaat om Jemenitische (ex-)medewerkers van de Verenigde Naties, hulporganisaties en diplomatieke missies. Hierdoor zijn de veiligheidsrisico’s verder toegenomen.
Nederlanders doelwit na korandemonstraties
In Nederland zijn verschillende demonstraties geweest waarbij korans werden verscheurd of verbrand. Hierdoor lopen Nederlanders in Jemen extra risico’s.
Maritieme veiligheid Rode Zee
Sinds januari 2024 voeren de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk aanvallen uit in gebieden in Jemen waar de Houthi’s het gezag hebben. Deze operatie wordt door verschillende Westerse landen gesteund.
Bent u op dit moment in Jemen? Wees u bewust van mogelijk negatieve gevolgen van deze militaire acties voor Westerse doelen en personen. Houd hier rekening mee en wees alert.
In Jemen loopt u als Nederlander risico slachtoffer te worden van ontvoeringen, geweld en terroristische aanslagen. Vrijwel dagelijks zijn er gewapende incidenten die door verschillende partijen worden gepleegd. Daarbij vallen doden en gewonden.
In Jemen kunnen buitenlanders om politieke of onduidelijke redenen worden opgepakt. Nederland kan in dat geval geen hulp bieden, zeker als u ook de nationaliteit van Jemen heeft of heeft gehad.
Ontvoeringen en geweld
Er zijn dagelijks gewapende incidenten. U loopt als Nederlander het risico slachtoffer te worden van ontvoeringen, geweld en terroristische aanslagen. Houd in het hele land rekening met criminaliteit, zoals carjacking, diefstal of afpersing.
Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?
Piraterij
In de zeeën rond Jemen plegen piraten aanslagen. Bijvoorbeeld in de Golf van Aden en delen van de Rode Zee. Vaar niet met een plezierboot, zeilschip of vrachtschip in deze gebieden. Lees informatie over risico's op kaping op de website van Maritime Security Centre Horn of Africa (informatie in het Engels).
Drugs
U mag in Jemen geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Jemen zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. Het gebruik van qat is toegestaan.
Lhbtiq+
Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Jemen reizen? U kunt daar te maken krijgen met strenge straffen, en zelfs de doodstraf. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.
Aardbevingen
In de berggebieden van Jemen is er risico op aardbevingen en aardverschuivingen. Bent u tijdens een aardbeving in één van deze gebieden?
- Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
- Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
- Heeft u een vraag over de actuele situatie? Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie.
In Jemen liggen landmijnen en andere explosieven. Vooral in gebieden waar gevechten hebben plaatsgevonden of nog steeds plaatsvinden. Het staat niet aangegeven waar landmijnen liggen. Ook worden er op grote schaal nieuwe mijnen gelegd.
Wat kan ik doen in een noodsituatie?
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in Jemen? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:
- Algemeen alarmnummer: 199
- Brandweer: 191
Let op: hulpverleners spreken geen of nauwelijks Engels. Houd hier rekening mee.
Nood- of crisissituatie
- Bent u in Jemen en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis of u bent bestolen? Lees wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
- Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
- Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade in Jordanië, Saoedi-Arabië of Egypte.
Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.
Geen Nederlandse ambassade in Jemen
Door de slechte veiligheidssituatie in het land is de Nederlandse ambassade in Jemen tijdelijk gesloten. Neem in geval van nood contact op met de Nederlandse ambassade in Amman, de Nederlandse ambassade in Riyadh of de Nederlandse ambassade in Caïro.
Hoe bereid ik mijn reis naar Jemen voor?
- Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Voor een reis naar Jemen is een goede reisverzekering extra belangrijk. De gezondheidszorg is zeer slecht. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
- Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.
Rood: niet reizen
Paspoort
- U heeft een geldig paspoort nodig om naar Jemen te reizen.
- Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit het land.
Visum
Het innemen en het behandelen van visumaanvragen voor Jemen is tijdelijk uitgesteld. De overheid van Jemen geeft alleen visa af aan personen van Jemenitische afkomst. En ook aan personen die voor internationale organisaties werken, journalisten of diplomaten. Neem contact op met de Jemenitische ambassade in Den Haag voor meer informatie over visa (informatie in het Engels). Voor reizen naar Houthi-gebied is een extra toestemming nodig van de Houthi’s in Sana’a.
Reizen met kinderen
Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Jemen. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.
Rijbewijs
In Jemen is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over het rijbewijs in Jemen op de website van de ANWB.
- Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Jemen op de website van GGD Reisvaccinaties.
- Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende mee, ook voor extra dagen.
- Check of u een medicijnverklaring nodig heeft om uw medicijnen mee te mogen nemen naar België.
- Neem de medicijnen altijd mee in de originele verpakking.
Wat mag ik meenemen naar Jemen?
Check wat u mag meenemen naar Jemen op de website van IATA (informatie in het Engels).
Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?
Bekijk wat u vanuit Jemen mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?