Reisadvies Indonesië
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 27-01-2023
Rood: niet reizen
- Reis niet naar de vulkaan Mount Merapi in de provincie Midden-Java. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naar toe.
- Gaat u toch naar deze vulkaan? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Reis alleen als het noodzakelijk is naar de centrale hooglanden in de provincie Papoea en West-Papoea, de gebieden (kabupaten) Sigi en Parigi Moutong en de gebieden rond het meer van Tentena en Poso in de provincie Midden-Sulawesi. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
- Gaat u toch naar deze oranje gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn risico’s
- U kunt reizen naar het gele gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
- Er zijn inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland. Lees meer over de inreisvoorwaarden en de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
- Verblijft u in Indonesië? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar Indonesië? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Indonesië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade via de informatieservice.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar Indonesië reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Voor Indonesië geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf de inreisdatum.
- Een toeristenvisum (Visa on Arrival) kunt u bij aankomst op het vliegveld in Indonesië krijgen. De kosten zijn IDR 500.000 voor de duur van 30 dagen. U kunt uw Visa On Arrival lokaal 1 keer verlengen voor maximaal 30 dagen. De kosten zijn IDR 500.000. Neem hiervoor op tijd contact op met het lokale immigratiebureau.
Let op! Heeft u een visum online gekregen, dan kunt u deze niet lokaal verlengen en moet u het land verlaten.
Let op! Zonder geldig visum kunt u een boete of een gevangenisstraf krijgen.
Verblijft u langer dan de einddatum van uw visum, dan moet u bij vertrek uit het land een boete van IDR 1.000.000, -- per dag betalen over de periode dat u te lang gebleven bent.
Andere soorten visa moet u online bij de Indonesische Immigratiedienst (informatie in het Engels) aanvragen. Algemene informatie over de dienstverlening van de Immigratiedienst kunt u lezen op de website van de Indonesische Immigratiedienst (informatie in het Engels) of op de website van de ambassade van Indonesië in Den Haag (informatie in het Engels).
Een visum bij aankomst kunt u op de volgende vliegvelden en havens kopen:
Vliegvelden: (a) Soekarno Hatta in DKI Jakarta, (b) Ngurah Rai in Bali, (c) Kualanamu in North Sumatra, (d) Juanda in East Java, (e) Hasanuddin in South Sulawesi, (f) Sam Ratulangi in North Sulawesi, (g) Yogyakarta in DI Yogyakarta, (h) Hang Nadim Bata, Riau Islands en (i) Zainuddin Abdul Majid West Nusa Tenggara.
Havens: (a) Nongsa Maritime Terminal in the Riau Archipelago, (b) Batam Center in the Riau Archipelago, (c) Sekupang in the Riau Archipelago, (d) Citra Tri Tunas in the Riau Archipelago, (e) Teluk Senimba Marina in the Riau Archipelago, (f) Bandar Bentan Telani Lagoi in the Riau Archipelago, (g) Bandar Seri Udana Lobam in the Riau Archipelago, and (h) Sri Bintan Temple in the Riau Archipelago.
Grensposten: (a) Entikong in West Kalimantan, (b) Aruk in West Kalimantan, (c) Mota'in in East Nusa Tenggara, and (d) Tunon Taka in North Kalimantan. - Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de ambassade van Indonesië in Den Haag.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld COVID, repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Indonesië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor dat u vertrekt welke inentingen u nodig heeft voor Indonesië. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar het buitenland.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Indonesië. Hier staan hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Onveilige gebieden
Let op: in ‘rode’ en in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Rood: niet reizen
Reis niet naar:
- Het gebied rondom de vulkaan Mount Merapi in de provincie Midden-Java.
Lees verderop meer informatie over vulkanen (‘Actieve Vulkanen’).
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Reis alleen als het noodzakelijk is naar de volgende gebieden:
Provincie Midden-Sulawesi
In de gebieden (kabupaten) Poso, Sigi en Parigi Moutong in de provincie Midden-Sulawesi is het onrustig door veiligheidsincidenten. Niet-noodzakelijke reizen naar de steden Bora en Parigi en de gebieden rond het meer van Tentena en Poso worden afgeraden.
Blijf via de media op de hoogte van de lokale ontwikkelingen en vermijd grote menigten. Internet en andere communicatiemogelijkheden zijn beperkt. Houd hier rekening mee.
Provincies Papoea en West-Papoea
In de centrale hooglanden waaronder in de regentschappen Puncak Jaya en Intan Jaya, in de provincies Papoea en West-Papoea, vindt regelmatig geweld plaats. Er zijn gewapende aanvallen tussen de onafhankelijkheidsbeweging (OPM) en de lokale autoriteiten. Daarbij zijn slachtoffers gevallen, ook onder gewone burgers.
Rond het gebied bij de ‘Freeport-mijn’ zijn regelmatig veiligheidsincidenten. Hierbij zijn ook slachtoffers gevallen.
Er is nog steeds een verhoogd risico op nieuwe demonstraties in Papoea en West-Papoea. Vermijd demonstraties en contacten met groepen die behoren tot de onafhankelijkheidsbeweging (OPM) in Papoea en West-Papoea.
Als u in de provincie Papoea of West-Papoea voor noodzakelijke doeleinden moet reizen, bereid u zich dan goed voor en ga op reis met lokale betrouwbare veiligheidsondersteuning. Vermijd het gebruik van voertuigen met overheidsmarkeringen en bedrijfslogo’s.
Geel: Let op, er zijn risico’s
U kunt reizen naar het gele gebied. Er zijn veiligheidsrisico’s die anders zijn dan wat u in Nederland gewend bent.
Provincie Atjeh (Aceh)
In de provincie Atjeh (Aceh) wordt de Sharia-wet toegepast. Voorkom belediging van het geloof door niet te gokken, geen alcohol te drinken, gepaste kleding te dragen en onderlinge publiekelijke aanraking te vermijden. Aceh is de enige provincie in Indonesië waar homoseksualiteit/LHBTIQ strafbaar is. Reis in dit gebied alleen overdag en via de hoofdwegen. Blijf via de media op de hoogte van de lokale ontwikkelingen en vermijd grote menigten en demonstraties.
Terrorisme
Wereldwijd bestaat een verhoogd risico op terroristische activiteiten. Ook in Indonesië is dit risico aanwezig.
Wees alert in heel Indonesië op drukbezochte plekken. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op. Blijf via de (sociale) media op de hoogte van de lokale ontwikkelingen en vermijd grote menigten.
Criminaliteit
Criminaliteit komt voor in Indonesië. Houd rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Let goed op uw geld en bezittingen. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend in een daarvoor geschikt dun tasje, riem of ander systeem onder uw kleding. Kent u het gebied niet waar u bent? Ga dan niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
- Blijf ook overdag op uw hoede. Ook overdag vinden overvallen en berovingen plaats.
- Draag geen opvallende sieraden, horloges, juwelen of camera’s.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld, dat u niet direct nodig heeft, op een veilige plek. Bijvoorbeeld in de kluis van het hotel. Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Doe altijd aangifte bij de lokale politieautoriteiten.
Demonstraties
In heel Indonesië vinden regelmatig politieke demonstraties plaats. Deze kunnen gewelddadig worden. Zorg ervoor dat u niet in een demonstratie terechtkomt. Blijf op de hoogte via de media en volg de instructies van de lokale autoriteiten op.
Natuurgeweld
Aardbevingen
Indonesië ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Er is kans op aardbevingen, aardverschuivingen en tsunami’s. De afgelopen jaren hebben meerdere aardbevingen plaatsgevonden in Indonesië. Volg de berichten in de lokale media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels). Volg de instructies van de autoriteiten op.
Actieve vulkanen
Er zijn veel actieve vulkanen in Indonesië, die zonder voortekenen plotseling kunnen uitbarsten. Deze vulkanen maken deel uit van de Pacifische “Ring van Vuur”. Meerdere vulkanen in verschillende gebieden en eilanden van Indonesië vertonen verhoogde vulkanische activiteit. Informeer vooraf naar de actuele veiligheidsrisico’s als er verhoogde vulkanische activiteiten worden waargenomen.
Voor een aantal van deze vulkanen heeft het Indonesische ministerie van Energie en Minerale Hulpbronnen, Geologisch Agentschap (informatie in het Indonesisch) veiligheidszones ingesteld waar u niet mag komen. Dit is het geval bij:
- De vulkaan Mount Merapi in de provincie Midden-Java is de actiefste vulkaan van Indonesië. Sinds de uitbarsting in 2018 is de vulkaan gesloten voor bezoekers.
- De vulkaan Anak Krakatau is een actieve vulkaan en een van de Krakatau-eilanden in de Straat van Soenda. De Krakatau-eilanden bevinden zich in een van de vulkanisch actiefste delen van Indonesië en is vanwege verhoogde activiteit niet toegankelijk .
- De vulkaan Semeru in Oost Java is momenteel actief en gesloten voor bezoekers. Op het eiland Lembata wordt aangeraden op voldoende afstand te blijven van de vulkaan Ile Ape/Ile Lewotolo.
Vulkaanuitbarstingen veroorzaken vaak asregens. Die kunnen voor ernstige verstoringen van het vliegverkeer zorgen. Vooral het vliegverkeer in de provincies Noord-Sumatra, Oost-Java en Bali kan hier last van krijgen. Ook worden vliegvelden regelmatig voor kortere of langere tijd gesloten. Verder stellen de autoriteiten vaak lokale veiligheidszones in na vulkaanuitbarstingen. Houd hier rekening mee. Informeer bij uw (lokale) reisorganisatie naar de actuele veiligheidsrisico’s voor u naar een gebied met vulkanen reist.
Orkanen
Vooral tussen november en april komen tropische stormen (cyclonen, tyfoons of orkanen) voor, die door zware regenval en overstromingen schade kunnen aanrichten. Wilt u tijdens deze periode reizen? Informeer u over de situatie en volg het lokale nieuws.
Bosbranden
In het algemeen is in de periode van april tot oktober een groot deel van het noordwestelijke deel van Indonesië een rooknevel aanwezig. De eilanden Kalimantan en Sumatra zijn vaak de zwaarst getroffen gebieden. De rooknevel kan schadelijk zijn voor de gezondheid en gevolgen hebben voor uw reisplannen. Houd hier rekening mee.
Overstromingen
Het regenseizoen duurt van november tot maart. Tijdens, maar ook buiten deze periode, komen er door zware regenval regelmatig overstromingen en aardverschuivingen voor. Sommige gebieden zijn dan niet of nauwelijks bereikbaar. Houd hier rekening mee.
Meer weten over de weersomstandigheden in Indonesië? Ga naar de volgende websites (informatie in het Engels):
Coronavirus
Inreisvoorwaarden
Internationale reizigers die aankomen in Indonesië moeten de volgende gezondheidsprotocollen en quarantainevoorschriften volgen, zoals:
- Reizigers van 18 jaar of ouder moeten een vaccinatiebewijs/certificaat kunnen laten zien van een volledige dosis COVID-19-vaccinatie (minimaal 2x gevaccineerd, of 1 van het Johnson & Johnson-vaccin) die minstens 14 dagen vóór de reisdatum is gezet. Dit kan bijvoorbeeld door middel van stempel(s) in het gele vaccinatieboekje of een geprinte internationale QR-code van de CoronaCheck-app.
- Reizigers jonger dan 18 jaar hoeven geen COVID-19 vaccinatiebewijs te laten zien;
- Reizigers die zich om medische redenen niet kunnen laten vaccineren, moeten hiervan een officiële verklaring van hun arts laten zien;
- Reizigers die een volledige dosis COVID-19-vaccinatie hebben gekregen (minimaal 2 vaccins, of 1 van het Johnson & Johnson-vaccin) hoeven bij aankomst geen negatieve PCR-test te laten zien;
- Reizigers die positief getest zijn op COVID-19 (maximaal 30 dagen voor vertrek) en niet besmettelijk zijn, hoeven voor vertrek geen bewijs van een volledige dosis COVID-19 vaccinatie of negatieve PCR-test te laten zien, onder de voorwaarde dat ze bij aankomst een PCR-test ondergaan en een International Recovery Certificate of doktersverklaring uit het land van vertrek bijvoegen;
- Registreer voor uw vertrek naar Indonesië uw vaccinatiebewijzen via de website van het Indonesische ministerie van Volksgezondheid (informatie in het Engels) en upload deze gegevens in de Peduli Lindungi-app (informatie in het Engels). U ontvangt een QR-code die kan worden gescand, bijvoorbeeld als u naar winkelcentra, restaurants en andere openbare plaatsen wilt gaan;
- Neem voor meer informatie contact op met het Indonesische ministerie van Gezondheid via: dto@kemkes.go.id;
- Bij aankomst krijgen internationale reizigers een gezondheidscontrole;
- Reizigers met een volledige dosis COVID-19-vaccinatie die de gezondheidscontrole hebben doorstaan, mogen hun reis voortzetten;
- Reizigers die niet volledig zijn gevaccineerd, moeten op eigen kosten 5 dagen in quarantaine gaan;
- Reizigers die COVID-19 gerelateerde symptomen hebben en/of een lichaamstemperatuur tijdens de gezondheidscontrole die hoger is dan 37,5 graden Celsius, moeten opnieuw een PCR-test laten doen op de luchthaven en wachten op de uitslag. Na ontvangst van een negatief PCR-testresultaat mag de reiziger zijn reis voortzetten. Als de PCR-test positief is, moet de reiziger met milde of geen symptomen 5 dagen in quarantaine in eigen accommodatie;
- Reizigers die de quarantaineperiode van 5 dagen ondergaan, moeten op de 4e dag opnieuw een PCR-test laten doen;
- Internationale reizigers jonger dan 18 jaar moeten de testvoorwaarden volgen die gelden voor hun ouders/verzorgers of reisgenoot.
Informeer u vooraf over de actuele inreisvoorwaarden op de website van de Indonesische ambassade in Den Haag (informatie in het Engels) of neem contact op met de ambassade. Houd er rekening mee dat lokale maatregelen en voorschriften plotseling zonder vooraankondiging kunnen veranderen.
Binnenlandse reizen
Buitenlandse reizigers van 18 jaar of ouder die niet in Indonesië woonachtig zijn en binnen Indonesië willen reizen, moeten een vaccinatiebewijs/certificaat kunnen laten zien waarin staat dat ze minimaal een vaccinatie hebben ontvangen. Dit kan met een (internationaal) vaccinatiebewijs zoals de CoronaCheck-app of met de Indonesische Peduli Lindungi-app waarin de vaccinatiebewijzen kunnen worden gedownload. Let op: vaak werkt de Peduli Lindungi-applicatie niet goed. Een papieren of ander digitaal vaccinatiebewijs voldoet ook. Er is geen testverplichting.
Buitenlandse reizigers jonger dan 18 jaar die niet in Indonesië wonen, hoeven geen vaccinatiebewijs te laten zien.
Coronamaatregelen in Indonesië
Momenteel zijn er in Indonesië weinig restricties.
De basismaatregelen zoals 1,5 meter afstand en handen wassen zijn nog steeds van kracht. Het dragen van een mondkapje buiten is niet meer verplicht; binnen openbare ruimten wel.
Het kan voorkomen dat u bij de toegang tot winkels of malls uw (internationale) vaccinatie- en testbewijzen moet laten zien. Dit kan met de papieren versie van uw internationale coronavaccinatie- en testbewijzen, het gele boekje of via de Indonesische Peduli Lindungi-app.
Testlocaties in Indonesië
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Indonesië de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Terugkeer naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Luchtvervuiling
In de grote Indonesische steden is de lucht ernstig vervuild, vooral in de hoofdstad Jakarta. In de droge tijd is dit erger dan in de regentijd. Raadpleeg voor de luchtkwaliteit de website van de World Air Quality Index (informatie in het Engels).
Reist u met jonge kinderen of heeft u een aandoening aan de luchtwegen? Raadpleeg dan uw arts voordat u naar Indonesië reist.
Gezondheidszorg
De kwaliteit van de lokale gezondheidszorg en medische voorzieningen in Indonesië is van een ander niveau dan in Nederland. U kunt meestal voldoende medische verzorging krijgen in een ziekenhuis als dat nodig is. Ingewikkelde medische ingrepen kunnen beter buiten het land worden gedaan, bijvoorbeeld in de omringende landen Singapore, Maleisië en Thailand. In de meer afgelegen gebieden is de gezondheidszorg vaak niet of bijna niet beschikbaar. Houd hier rekening mee en zorg voor een goede reisziektekostenverzekering die medische behandelingen en repatriëring dekt.
Ziekten
- Dengue (of knokkelkoorts)
Er bestaat een risico op knokkelkoorts vooral in het regenseizoen, dat duurt van ongeveer november tot maart. - Zikavirus
Ook in Indonesië komt het zikavirus voor. Reizigers wordt aangeraden zich altijd te beschermen tegen muggenbeten (muggenspray, slapen onder muskietennetten die geïmpregneerd zijn met een muggenwerende vloeistof, dragen van kleren met lange mouwen en lange broekspijpen). Zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden, wordt gevraagd extra voorzichtig te zijn of de reis uit te stellen. Voor vragen, neem contact op met uw huisarts of GGD. - Hondsdolheid (rabiës)
Er zijn veel straathonden in Indonesië waarbij hondsdolheid (rabiës) voorkomt. Vermijd direct contact met alle (huis)dieren maar ook met wilde dieren. Zoek onmiddellijk medische hulp als u gebeten of gekrabd bent door een huisdier of wild dier. - Vogelgriep
Vermijd het bezoeken van markten met levende dieren, pluimveeboerderijen en andere plekken waar u in contact kan komen met levende dieren.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen?
Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waar alle medische gegevens van u vermeld staan. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Indonesië.
Bent u in Indonesië en raken uw medicijnen op? Bekijk wat u kunt doen:
- Neem contact op met uw huisarts in Nederland.
- Vraag om een medische verklaring die duidelijk de samenstelling van uw medicijnen uitlegt.
- Haal met deze verklaring uw medicijnen bij een apotheek of ziekenhuis in Indonesië.
- Is het merk of de samenstelling van uw medicijn anders dan het medicijn dat beschikbaar is in Indonesië? Neem dan opnieuw contact op met uw huisarts en vraag of het beschikbare medicijn in Indonesië geschikt is voor u.
De ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken bieden geen medicijnen aan. U moet dit zelf regelen.
Informatie over epidemieën, vaccinaties en infectieziekten
Bekijk voor vertrek naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Hier vindt u informatie over:
- Actuele epidemieën
- Aanbevolen reisvaccinaties
- Maatregelen om bepaalde ziekten te voorkomen
Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Illegaal gestookte sterke drank alcohol (Arak/Arrack/Oplosan)
Pas op met het drinken van lokaal illegaal gestookte sterke drank (Moonshine) in Indonesië. In de afgelopen jaren is het voorgekomen dat in de illegaal gestookte alcohol en cocktaildranken (in Indonesië ook wel Arak/Arrack en Oplosan genoemd) methanol voorkomt. Methanol is giftig en kan dodelijk zijn. Ook andere (giftige) stoffen en vloeistoffen (bijvoorbeeld insectenverdelger, muggenspray, spiritus) kunnen toegevoegd zijn aan de lokale sterke drank en cocktaildranken. Hierdoor zijn de afgelopen jaren al tientallen doden gevallen.
Dit kan ook voorkomen bij Jamu, een soort kruidendrank. Als u denkt dat u een onschuldig kruidendrankje heeft gekocht, kan hierin mogelijk giftige vloeistof zitten.
Luchtverkeer
Informatie over wijzigingen in het luchtverkeer leest u op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Maatregelen binnenlandse vluchten
Voor binnenlandse vluchten in Indonesië gelden geen testverplichtingen meer als u kunt laten zien dat u minimaal 2 keer gevaccineerd bent (of 1 keer met het Johnson & Johnson-vaccin). Neem contact op met de luchtvaartmaatschappij wanneer u hierover meer vragen heeft.
Wegverkeer
Vergeleken met Nederland is het wegverkeer in Indonesië chaotisch. Soms lijkt het of er geen verkeersregels zijn. Ook kunnen de wegen de grote hoeveelheid auto’s, bromfietsen, scooters en motorfietsen niet aan. Hierdoor ontstaan regelmatig files. Als u niet gewend bent om in deze omstandigheden te rijden, rijd dan niet zelf. Rijdt u wel zelf? Wees dan alert in het verkeer. Raakt u betrokken bij een verkeersongeluk? Wacht dan altijd op de politie. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Indonesië op de website van de ANWB.
Taxi’s
In de grote steden en op Bali is er veel aanbod van taxi’s. Gebruik bij voorkeur taxi’s van geregistreerde bedrijven zoals Bluebird, Silverbird en Express en controleer of ze gebruik maken van de taximeter. Ook is het goed mogelijk om vervoer te boeken via de apps Gojek en Grab waarbij de kosten en de gegevens van de verstuurder vooraf bekend zijn.
Scheepvaart
Het bootvervoer naar en tussen de eilanden kan gevaarlijk zijn. Oorzaken zijn plotseling opkomende slechte weersomstandigheden, de kwaliteit van de boten en de beperkte navigatiemiddelen die worden gebruikt. Ook komt het voor dat te veel passagiers op de boot worden toegelaten.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland.
Strenge islamitische wetgeving
Indonesië heeft de grootste moslimbevolking ter wereld. In sommige delen van het land gelden strenge islamitische wetten. Houd hier rekening mee in de manier waarop u zich opstelt, kleedt en gedraagt.
Drugs
Het bezit, gebruik en verhandelen van drugs is verboden en strafbaar. Ook als het kleine hoeveelheden zijn. Wees u ervan bewust dat de straf hiervoor in Indonesië veel zwaarder is dan in Nederland. U kunt de doodstraf krijgen.
Geen foto’s van militaire objecten
Maak geen foto’s van militaire objecten. Dit is verboden.
LHBTIQ+
Lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, interseks personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen (LHBTIQ+) worden niet algemeen geaccepteerd in Indonesië. Houd hier rekening mee.
In gebieden waar islamitische wetgeving geldt, bijvoorbeeld in de provincie Atjeh (Aceh), is homoseksualiteit (LHBTIQ+) strafbaar. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houdt hier rekening mee.
Controles immigratiedienst
Regelmatig vinden controles plaats door de immigratiedienst om illegaal verblijf in Indonesië op te sporen. Zorg dat u altijd een geldig paspoort met een geldig visum, verblijfsstempel en/of verblijfsvergunning bij u draagt. Heeft u dit niet bij u, dan kunt u gearresteerd worden.
Wat te doen in een nood- of crisissituatie?
- Bent u in Indonesië en bent u in nood (zoals een ziekenhuisopname of diefstal)? Bekijk wat u kunt doen in geval van nood.
- Bent u in Indonesië en bent u in een crisissituatie (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Bekijk wat u kunt doen in een crisissituatie.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Indonesië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
- Politie: 110
- Ambulance: 118
- Brandweer: 113
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Bent u in Nederland? Bel dan het nummer +31 247 247 247. Of neem contact op via WhatsApp: +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.
Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Jakarta
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Jakarta.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Registreren
Registreer u gratis bij de Nederlandse ambassade via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Vergeet niet om u weer af te melden wanneer u het land verlaat.