NederlandWereldwijd

Reisadvies Honduras

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Honduras? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 05-06-2024
Nog steeds geldig op: 21-07-2024

In het kort

 • De kleurcode van het reisadvies is oranje voor het noorden en midden van Honduras. Kleurcode oranje geldt ook voor het grensgebied met Guatemala, El Salvador en Nicaragua. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. Lees meer onder Regionale risico’s.
 • Voor de rest van Honduras geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Honduras of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.

Voor de volgende gebieden geldt kleurcode oranje:

 • De provincies Santa Bárbara, Cortés, Atlántida, Yoro, Francisco Morazán (inclusief hoofdstad Tegucigalpa), Colón, Olancho en Gracias a Dios. Deze provincias liggen vooral in het noorden en midden van Honduras.
 • De provincie Ocotepeque in het uiterste westen van Honduras.
 • De grensgebieden tussen Honduras en Guatemala, El Salvador en Nicaragua.

In deze gebieden komt veel criminaliteit voor. Drugsbendes plegen gewelddadige overvallen en strijden met elkaar. Ook is er een hoog risico op afpersing, ontvoering en seksueel geweld. In Honduras geldt in veel gemeentes de noodtoestand.

Geel: let op, er zijn risico’s

U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.

De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Honduras is geel. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.

Overvallen en seksueel geweld

In Honduras zijn gewelddadige bendes actief, de Maras. Ook toeristen kunnen slachtoffer worden van een gewapende overval of seksueel geweld. Houd hier rekening mee. Bezoek geen afgelegen stranden, ruïnes, straten, wijken of parken. Loop niet alleen over straat en verzet u niet als u wordt beroofd.

Overvallen in het verkeer

In het verkeer komen gewapende overvallen voor. Reis niet na zonsondergang en reis bij voorkeur in een groep. Blijf op de hoofdwegen en wees vooral alert op kruispunten. Houd tijdens het rijden deuren op slot en ramen gesloten. Reis niet met het reguliere openbaar vervoer. Kies voor hoteltaxi’s of luxe busverbindingen.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Honduras geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Honduras zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. De omstandigheden in de gevangenissen zijn slecht.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Honduras reizen? U kunt daar te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Tropische stormen en overstromingen

In Honduras komen van juni tot november tropische stormen voor. Door zware regenval kunnen er overstromingen en aardverschuivingen ontstaan. Lees meer over tropische stormen op de websites (informatie in het Engels en het Spaans):

Krijgt u in Honduras met natuurgeweld te maken?

 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
 • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
 • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.

In Honduras zijn regelmatig demonstraties, vooral in de hoofdstad Tegucigalpa en de steden San Pedro Sula en La Ceiba. Daarbij kan geweld ontstaan. U bent strafbaar als u als buitenlander deelneemt aan politieke activiteiten. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Honduras? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Politie: 911
 • Ambulance: 195
 • Brandweer: 198

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Honduras en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade in Honduras

Er is geen Nederlandse ambassade in Honduras. Neem in geval van nood contact op met de Nederlandse ambassade in San José, Costa Rica.
In een noodgeval kunt u ook terecht bij de honorair consul van Nederland in Tegucigalpa.

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Honduras is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is beperkt. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
 • Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Honduras te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.

Visum

Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in Honduras blijft:

 • Blijft u 90 dagen of korter in Honduras? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u geen visum nodig.
 • Blijft u langer dan 90 dagen in Honduras? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u een visum nodig.

Neem contact op met de ambassade van Honduras in Brussel voor meer informatie over visa.

Als toerist krijgt u bij binnenkomst een stempel in uw paspoort. De Hondurese grenscontrole bepaalt hoelang u mag blijven. Dit kan minder dan de maximale periode van 90 dagen zijn. Controleer goed hoelang u mag blijven in Honduras. Krijgt u een stempel die korter dan 90 dagen geldig is en wilt u langer blijven? Lees meer over verlenging aanvragen op de website van de Hondurese immigratiedienst (informatie in het Spaans).

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en eventueel een visum nodig voor een reis naar Honduras. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Registratieplicht

Reist u naar Honduras? Dan moet u zich uiterlijk 72 uur voor uw aankomst in Honduras registreren. Vul het formulier voor uw bezoek aan Honduras online in op de website van de Hondurese immigratiedienst (informatie in het Engels). U krijgt via e-mail een bewijs dat u moet printen. Draag dit bij u tijdens uw verblijf in Honduras.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Honduras. Lees meer over rijden in Honduras op de website van de ANWB.

 • Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Honduras op de website van GGD Reisvaccinaties.
 • U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals dengue (knokkelkoorts), malaria en hondsdolheid (rabiës).
 • Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Honduras?

Check wat u mag meenemen naar Honduras op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Honduras mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?