Reisadvies Honduras
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 29-05-2023
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Het is niet veilig naar oranje gebieden op vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
- Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn risico's
- U kunt naar het gele gebied reizen, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Bent u in Honduras of gaat u er binnenkort heen? Registreer uw verblijf gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies voor de optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent.
- U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Daarnaast krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Verder in dit reisadvies
Reisdocumenten
- Als u naar Honduras reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren.
- Uw paspoort moet bij aankomst in Honduras nog minimaal 6 maanden geldig zijn.
Visum
- Als u Honduras in- of uitreist moet u uiterlijk 72 uur van tevoren het online formulier van de Hondurese immigratiedienst invullen. Na het invullen krijgt u via e-mail een bewijs dat u moet printen en bij u moet dragen tijdens uw verblijf in Honduras.
- Voor een verblijf van maximaal 90 dagen heeft de Nederlandse toerist geen visum nodig. Voorwaarden voor verblijf langer dan drie maanden kunt u nagaan bij de ambassade van de Republiek Honduras (Brussel).
- Toeristen krijgen bij binnenkomst een visumstempel in hun paspoort. De grenscontrole bepaalt hoelang u mag blijven. Dit kan minder zijn dan de maximale periode van 90 dagen. Controleer dat goed om problemen te voorkomen. Krijgt u een visum van korter dan 90 dagen? Dan kunt u bij de migratiedienst om verlenging vragen. Doe dat voordat het visum is afgelopen. U moet betalen voor het verlengen van uw visum.
Reizen met kinderen
- Reist u alleen met kinderen jonger dan 18 jaar? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen paspoort nodig.
- Reist u met kinderen jonger dan 21 jaar die ook de Hondurese nationaliteit hebben? De uitreis van deze jongeren uit Honduras is aan strenge voorwaarden verbonden. Dat geldt ook als ze met een Nederlands paspoort reizen. Meer informatie hierover kunt u krijgen bij de ambassade van Honduras in Brussel.
Corona-inreisvoorwaarden
- Er zijn in Honduras geen corona-inreismaatregelen.
- Houd contact met uw luchtvaartmaatschappij zodat u op de hoogte bent van de meest actuele regels die gelden om het land binnen te komen.
- Meer informatie over Covid-19 in Honduras kunt u lezen op de website van het ministerie van Gezondheid (informatie in het Spaans).
Rijbewijs
- Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Honduras een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Honduras een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra medische kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Let op: voor sommige (extreme) sporten bijvoorbeeld is een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging, hogere kosten voor verblijf en vervoer).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Honduras. Bijvoorbeeld een pinpas of creditcard én contant geld (US dollars).
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Mobiele telefoon
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen naar Nederland
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Onveilige gebieden
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de Nederlandse ambassade u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Er is veel drugshandel en geweld in Honduras.
Reis alleen als het noodzakelijk is naar:
- De steden La Ceiba, Trujillo, Yoro, Chamelecón, Choloma en Cofradía.
- Het gebied langs de Caribische kust tussen de kustplaats La Ceiba en de Mosquitia-kust.
- De provincies Colón, Olancho, Atlántida, Francisco Morazán, Cortes, Yoro, Gracias a Dios, Santa Bárbara en Ocotepeque.
- Het grensgebied met Nicaragua.
- De hoofdstad Tegucigalpa en de stad San Pedro Sula. Hier is veel georganiseerde misdaad en zijn bendes actief.
- De driehoeksregio Honduras, Guatemala en El Salvador. In deze grensgebieden is het voor dieven makkelijk om de overheid te ontwijken door illegaal de grenzen over te steken. Reizigers zijn regelmatig het doelwit van gewapende overvallers na het oversteken van de Hondurese grens naar El Salvador. Het is vaak beter om 's ochtends grenzen over te steken, omdat grensposten soms in de vroege avond sluiten of omdat ze ‘s nachts niet bemand zijn.
Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico’s
De overige gebieden van Honduras zijn relatief minder onveilig. Wel zijn er veiligheidsrisico's die anders zijn dan in Nederland. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op.
De toeristische gebieden zoals de Baai-eilanden (Islas de la Bahía/Bay Islands) met het eiland Roatán en de ruïnes van Copán y Tela, zijn over het algemeen veiliger dan de rest van het vasteland van Honduras.
Criminaliteit
Pas op voor zware criminaliteit als u naar Honduras reist. Honduras heeft één van de hoogste misdaadcijfers in Latijns-Amerika. Geweld en criminaliteit komen in het hele land voor. Dit heeft te maken met georganiseerde misdaad en gewelddadige bendes, de zogeheten ‘maras’. Criminelen handelen steeds vaker in drugs en gebruiken daarbij veel geweld. Binnen het drugscircuit komen gewapende overvallen, verkrachtingen, afpersingen en ontvoeringen dagelijks voor. Dit gebeurt op elk moment van de dag in het hele land. Ook in het verkeer komen overvallen voor.
De meeste zware criminaliteit richt zich niet per se op toeristen, maar het komt wel voor dat buitenlanders hier slachtoffer van worden. Er vinden ook seksuele geweldsincidenten plaats.
Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Vermijd afgelegen plekken, zoals stille straten en ruïnes. Vooral als u alleen reist. Reist u toch naar afgelegen gebieden, reis dan met meerdere reizigers, bijvoorbeeld via een touroperator.
- Houd uw bagage goed in de gaten. Zeker op plekken waar veel mensen komen, zoals een busstation.
- Draag niet te veel geld op zak en geen opvallende sieraden, horloges, juwelen of camera’s.
- Let goed op uw geld en bezittingen. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een daarvoor geschikt dun tasje of riem onder uw kleding.
- Neem niet in één keer een grote hoeveelheid geld op bij de bank.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
- Zorg dat u een fotokopie van uw paspoort bij u heeft.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Demonstraties
Het is regelmatig onrustig in het land en er is een verhoogde kans op demonstraties die gewelddadig kunnen verlopen. Vooral in de grotere steden zoals de hoofdstad Tegucigalpa, de steden San Pedro Sula en La Ceiba.
De Hondurese grondwet verbiedt het buitenlanders deel te nemen aan politieke activiteiten.
Blijf alert en vermijd demonstraties en protesten. Komt u hier toch in terecht? Verlaat deze dan direct.
Volg altijd de instructies van de lokale autoriteiten op.
Natuurgeweld
Tropische stormen en orkanen
In Honduras kunnen van juni tot en met oktober tropische stormen en orkanen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie ter plaatse. Lees meer informatie over de weersomstandigheden in het gebied op de volgende websites (informatie in het Engels):
Overstromingen, aardverschuivingen en aardbevingen
Overstromingen, aardverschuivingen (door regenval) of aardbevingen zijn ook bekende natuurverschijnselen in Honduras.
Knokkelkoorts (dengue)
Knokkelkoorts (dengue) komt voor in Honduras. Neem preventieve maatregelen en raadpleeg een arts in geval van symptomen (koorts, gewrichtspijn, hoofdpijn). De meeste meldingen komen uit de regio’s Cortés, Yoro, Olancho, Santa Bárbara en in de omgeving van San Pedro Sula.
Reisvaccinaties
- Check ruim voor vertrek op de website van GGD Reisvaccinaties welke vaccinaties u nodig heeft voor Honduras.
- U kunt (online) een vaccinatie-afspraak maken bij een GGD of bij een andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Alle aanbieders vindt u op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
GGD-app
Op reis kunt u ziek worden of last krijgen van gezondheidsklachten als diarree, bijtwonden of een zonnesteek. Download de app GGD reist mee. Daarin leest u onder andere wat u kunt doen in deze situaties.
Medicijnen
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen.
- Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Honduras. Neem altijd het doktersvoorschrift en de originele verpakking mee.
Coronavirus
Meer informatie over Covid-19 in Honduras kunt u lezen op de website van het ministerie van Gezondheid (informatie in het Spaans).
Gewapende overvallen in het verkeer
In het verkeer komen gewapende overvallen voor. Maak gebruik van hoteltaxi’s en rechtstreekse luxe busverbindingen. U loopt dan minder risico dan wanneer u met het openbaar vervoer (microbus) reist.
Op meerdere routes zijn gewapende bendes actief.
Reist u met eigen vervoer, blijf dan zoveel mogelijk op de hoofdwegen en vermijd zijwegen in afgelegen gebieden. Dat is ook vanwege de verkeersonveiligheid. Ook hoofdwegen, zoals de weg tussen de hoofdstad Tegucigalpa en de stad San Pedro Sula, zijn slecht verlicht en vaak niet voorzien van vangrails of goede wegmarkeringen. Bovendien is het wegdek is op veel plekken slecht.
Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Kom niet na zonsondergang op straat. Ook niet om te reizen;
- Wees alert als u alleen reist, het kan veiliger zijn om met anderen te reizen of aan te sluiten bij een tour;
- Openbaar vervoer (microbus) is niet veilig. Neem voor kortere ritten binnen de steden hoteltaxi's. Houd geen taxi’s aan op straat;
- Reist u met de auto, wees dan extra alert op kruispunten. Stilstaand verkeer kan doelwit zijn van gewapende overvallers;
- Wacht u voor een stoplicht? Maak dan geen zichtbaar gebruik van uw mobiele telefoon;
- Houd de deuren en ramen gesloten tijdens het autorijden.
Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld
Reizen naar buurlanden
Wilt u vanuit Honduras over de weg naar Guatemala, El Salvador en Nicaragua reizen? Gebruik dan alleen de officiële grensovergangen. Onbewaakte grensovergangen zijn onveilig door de smokkel van drugs, wapens en gestolen auto’s.
De driehoeksregio Honduras, Guatemala en El Salvador is gevaarlijk. In dit grensgebied is het voor dieven makkelijk om de overheid te ontwijken door illegaal de grenzen over te steken.
Reizigers zijn regelmatig het doelwit van gewapende overvallers na het oversteken van de Hondurese grens naar El Salvador. Het is beter om 's ochtends grenzen over te steken, omdat grensposten soms in de vroege avond sluiten of omdat ze ‘s nachts niet bemand zijn.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland.
Identificeren
U moet zich op straat kunnen identificeren. Bewaar uw paspoort op een veilige plek. Zorg ervoor dat u altijd een kopie van uw paspoort bij u heeft (van de houderspagina en de pagina waar het inreisstempel op staat).
Drugs
Het gebruik, bezit en verhandelen van soft- en harddrugs is verboden in Honduras. Er staan zware straffen op. De gevangenisstraffen zijn hoog.
Foto’s maken
Fotografeer geen kinderen zonder toestemming van de ouders. Uit vrees voor kinderontvoering reageren ouders soms agressief. Wees voorzichtig met het nemen van foto’s van de inheemse bevolking want dit wordt niet altijd op prijs gesteld.
LHBTIQ+
LHBTIQ+ (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) worden niet algemeen geaccepteerd in Honduras. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Honduras en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
- Politie: 911
- Ambulance: 195
- Brandweer: 198
Wat te doen in een nood- of crisissituatie
- Bent u in Honduras en bent u in nood (zoals een ziekenhuisopname of diefstal)? Bekijk wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Bekijk wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade.
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via +31 247 247 247. Of neem contact op via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96 of Twitter via @247BZ.
Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Geen Nederlandse ambassade in Honduras
Er is geen Nederlandse ambassade in Honduras. Neem bij vragen contact op met de
Nederlandse ambassade in San José, Costa Rica.
Registreren
- Registreer uw verblijf in Honduras gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies voor de optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent.
- U krijgt dan een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.