NederlandWereldwijd

Reisadvies Haïti

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Welke veiligheidsrisico’s zijn er in Haïti? En wat kunt u doen in geval van nood? Lees het reisadvies.
Laatst gewijzigd op: 22-05-2024
Nog steeds geldig op: 23-06-2024

In het kort

 • Sinds begin maart 2024 is er veel geweld en onrust in Haïti. De regering heeft de noodtoestand afgekondigd. Lees meer onder Actueel.
 • De kleurcode van het reisadvies voor Haïti is rood. Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Haïti of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Geweld

Begin maart 2024 hebben gewapende groepen de grootste gevangenis van Haïti en het internationale vliegveld aangevallen. De veiligheidssituatie in het land blijft instabiel en onvoorspelbaar. Sommige gebieden zijn in handen van gewapende bendes. Er komt veel willekeurig geweld tegen burgers voor. In het hele land geldt de noodtoestand.

Voedseltekorten

Door de slechte veiligheidssituatie in Haïti zijn hulpoperaties in gevaar. Veel Haïtianen zijn afhankelijk van humanitaire hulp. Door stijgende kosten en gebrek aan brandstof neemt het voedseltekort verder toe.

Grens Dominicaanse Republiek

Het is onzeker of de grensovergang tussen Haïti en de Dominicaanse Republiek open is.

Gewelddadige criminaliteit

In Haïti is veel gewelddadige (drugs)criminaliteit. In het hele land komen dagelijks berovingen, wegblokkades, plunderingen, verkrachtingen, ontvoeringen en moorden voor. Bendes zijn zwaar bewapend. Vooral in de sloppenwijken van de hoofdstad Port-au-Prince is het gevaarlijk.

De wegen naar het internationale vliegveld Toussaint Louverture in Port-au-Prince zijn vaak doelwit van overvallen en wegblokkades.

Drugs

U mag in Haïti geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Haïti zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. De omstandigheden in de Haïtiaanse gevangenissen zijn slecht.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Haïti reizen? U kunt daar te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Tropische stormen en orkanen

In Haïti kunnen van juni tot en met november tropische stormen en orkanen voorkomen. Lees informatie over stormen en cyclonen op de website van het National Hurricane Center. Kijk voor meer informatie over het weer op de website van Tropical Storm Risk (informatie in het Engels).

Aardbevingen

In Haïti kunnen zware aardbevingen voorkomen. Lees informatie over aardbevingen op de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).

Wat kunt u doen bij natuurgeweld?

 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
 • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
 • Neem contact op met de lokale autoriteiten of uw hotel als u een vraag heeft over de actuele situatie.

In heel Haïti is het zeer onrustig. Er zijn regelmatig demonstraties en protesten. Hierbij wordt vaak geweld gebruikt en vallen dodelijke slachtoffers. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Haïti? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 38 38 11 11
 • Brandweer: 29 45 11 11
 • Politie: 114 / 122 (netwerk short codes)
 • Ambulance: 118

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Haïti en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade in Haïti

Er is geen Nederlandse ambassade in Haïti. Neem in geval van nood contact op met de Nederlandse ambassade in Santo Domingo, Dominicaanse Republiek.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij de honorair consul van Nederland in Port-au-Prince, Haïti (informatie in het Spaans).

In een noodgeval kunt u ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.
 

Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Reisverzekering

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Haïti is een goede reisverzekering extra belangrijk. De gezondheidszorg is zeer beperkt. Door de onveilige situatie is het vaak lastig om een gezondheidscentrum te bereiken.
 • Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Haïti te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.

Visum

 • Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in Haïti blijft. Blijft u 90 dagen of korter in Haïti? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u geen visum nodig.
 • Blijft u langer dan 90 dagen in Haïti? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u een visum nodig.

Neem contact op met de Haïtiaanse ambassade in Brussel voor meer informatie over visa.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en eventueel een visum nodig voor een reis naar Haïti. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

In Haïti is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in Haïti op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

 • Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Haïti op de website van GGD Reisvaccinaties.
 • U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals dengue (knokkelkoorts), zikakoorts, malaria en hondsdolheid (rabiës).
 • Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

Bagageregels