Reisadvies Haïti
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 03-10-2023
Rood: niet reizen
Het is te gevaarlijk om naar rood gebied te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
- In rode gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Verder in dit reisadvies
Onveilige gebieden
Let op: in ‘rode’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Rood: niet reizen
Reis niet naar Haïti. De veiligheidssituatie in Haïti is slecht. Er geldt nog steeds een noodtoestand. Sinds de moordaanslag op president Moïse in 2021 hebben gewapende bendes steeds meer gebieden in handen, vooral rond de hoofdstad, en toegang tot deze gebieden is moeilijk. Geweld tegen burgers komt veel voor en is willekeurig.
Verlaat het land als dat veilig kan. Vanaf het vliegveld in Port-au-Prince zijn er directe vluchten naar de Verenigde Staten van Amerika of Europa. Er kan ook gevlogen worden naar de Dominicaanse Republiek met (dagelijkse) vluchten van AirCentury. De Dominicaanse Republiek heeft goede vliegverbindingen met Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Als u naar het vliegveld gaat, houd dan rekening met wegblokkades. Busvervoer naar de Dominicaanse Republiek is door de onveilige situatie (tijdelijk) niet meer mogelijk.
Blijft u in het land? Zorg dan voor een veilige verblijfplaats en verplaats u zo min mogelijk. Voor de laatste ontwikkelingen in het land, volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zorg dat u geregistreerd bent bij de ambassade via de Informatieservice Buitenlandse Zaken en kies de optie: ‘Aanmelden + registratie bij de ambassade’.
Bezoek niet de sloppenwijken in Port-au-Prince
Bezoek zeker niet de sloppenwijken van de hoofdstad Port-au-Prince. Deze gebieden zijn zeer gevaarlijk. Wees ook alert in andere delen van de stad.
Ook de toegangswegen van en naar het vliegveld zijn vaak een doelwit voor overvallen en wegblokkades. Ook in andere delen van Haïti moet u voorzichtig zijn. Assistentie van lokale autoriteiten is zeer beperkt in deze gebieden.
Criminaliteit
In Haïti komen dagelijks berovingen, wegblokkades, plunderingen, verkrachtingen, ontvoeringen en moorden voor. Bendes zijn zwaar bewapend en er is een intensieve drugshandel. Er zijn meldingen van gewelddadige overvallen op en rondom het internationale vliegveld Toussaint Louverture in Port-au-Prince. Wees alert. Zorg dat er iemand klaar staat om u naar uw verblijfplaats te brengen.
Neem voorzorgsmaatregelen voor uw veiligheid
Wees altijd alert, vooral op straat en tijdens het vervoer.
Als u toch besluit te reizen of in Haïti bent, neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
- Blijf alert voor uw omgeving, volg advies van lokale autoriteiten.
- Wees altijd op uw hoede en loop niet alleen over straat.
- Blijf kalm en beleefd bij wegblokkades van de veiligheidsdiensten.
- Vermijd sloppenwijken.
- Mocht u overvallen worden, verzet u dan niet.
- Gebruik geen openbaar vervoer.
- Draag geld (kleine bedragen), creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam, bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
- Draag geen opvallende sieraden en horloges.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
- Laat geen bagage, computers of telefoons in uw auto.
- Geef geen informatie over uzelf of uw hotel aan onbekenden op en rondom het vliegveld.
Demonstraties en bendegeweld
Er zijn veel gewapende confrontaties en bendegeweld met dagelijks dodelijke slachtoffers. Onrust en geweldaddige protesten zijn aan de orde van de dag in Haïti. Dit komt door de ernstige economische en sociale crisis. Blijf weg van demonstraties en alle situaties waar grote groepen mensen bijeen zijn. Er zijn ook geregeld wegblokkades.
Blijf geïnformeerd door lokale autoriteiten, reisadviezen en lokale nieuws.
Enkele FM-radiostations (in Frans en Kreyol) zijn:
Radio Metropole 100.1; RFM 104.9; Radio Kiskeya 88.5; Radio IBO 98.5; Radio ONE 90.5; Radio Nationale d’Haïti 105.3; en Radio Pacific 101.5.
Natuurgeweld
Tropische stormen en orkanen
In Haïti kunnen van juni tot en met november tropische stormen en orkanen voorkomen. Een orkaan kent windsnelheden van boven de 12 beaufort, maar vooral overstromingen zorgen voor gevaarlijke situaties.
Aardbevingen
Haïti ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Een verwoestende aardbeving met een kracht van 7.0 vond plaats in 2010 met honderdduizenden (dodelijke) slachtoffers. De laatste aardbeving vond plaats in augustus 2021 met een kracht van 7.2, waarbij meer dan 2.200 mensen om het leven kwamen. Volg bij (dreigend) natuurgeweld de berichten in de media en informeer u over de situatie.
Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de Engelstalige websites:
- Tropical Storm Risk
- National Hurricane Center
- Severe Worldweather Information
Humanitaire situatie
De zeer onstabiele veiligheidssituatie brengt humanitaire hulpoperaties in gevaar, waar veel arme Haïtianen van afhankelijk zijn. Bijna de helft van de bevolking leeft met voedseltekort (of heeft problemen met voedselvoorziening) en de honger zal toenemen door stijgende kosten en gebrek aan voedsel en brandstof.
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in dit gebied en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade in Santo Domingo (Dominicaanse Republiek) via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +316 823 877 96 of Twitter via @247BZ.
Bent u in Haïti en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust, een terroristische aanval of natuurgeweld? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Reizen naar Haïti
U kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs - DCC) Haïti inreizen. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.
Om naar Haïti te mogen reizen, moet u voldoen aan de inreisvoorwaarden die de overheid van Haïti heeft ingesteld.
Om Haïti in te reizen, moet elke reiziger van 12 jaar of ouder een bewijs van volledige vaccinatie tegen COVID-19 kunnen laten zien. Niet- (volledig) gevaccineerde reizigers moeten een negatieve COVID-testuitslag kunnen tonen die bij vertrek naar Haïti niet ouder is dan 72 uur.
Reizigers tussen 5 en 11 jaar hebben alleen een negatieve COVID-19-testuitslag nodig (PCR of antigeen) die bij vertrek niet ouder is dan 72 uur. In plaats van een negatieve test kunnen reizigers die eerder COVID hebben gehad een positieve testuitslag overleggen samen met documentatie van hun behandelend arts waaruit hun herstel blijkt.
Elke persoon moet bij aankomst zelf zijn COVID-19-status opgeven en er kan steekproefsgewijs worden getest.
Maatregelen coronavirus
Om verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID-19) in Haïti te verkleinen, hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen. Het dragen van mondkapjes is verplicht in publieke ruimtes. Voor meer (lokale) informatie kunt u de website van het Haïtiaanse ministerie van Volksgezondheid raadplegen (informatie in het Frans).
Terugkeer naar Nederland
Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Testlocaties in Haïti
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Haïti de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Gezondheidssituatie
De medische zorg in Haïti is zeer beperkt en door de onveilige situatie is het vaak lastig om de gezondheidscentra te bereiken in een noodsituatie.
Eten en drinken
Drink geen water uit de kraan en let goed op wat en waar u eet. Slechte hygiëne is een belangrijke oorzaak van voedselinfecties. Drink alleen water dat gekookt is of gebotteld water (water uit een fles die niet eerder open is geweest). Gebruik geen ijsblokjes in dranken.
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Haïti te voorkomen.
Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Wegverkeer
Haïti is het armste land van het westelijk halfrond. Het wegennet is oud en slecht onderhouden. Hierdoor is, vooral in de steden, steeds oponthoud en files. Dit slechte wegdek, met veel gaten en obstakels, levert gevaarlijke situaties op doordat weggebruikers plotseling kunnen uitwijken. Het verkeer is ook chaotisch door de vele verschillende weggebruikers, van taxibusjes tot straatverkopers en dieren. Er zijn veel wegversperringen en controlepunten.
Criminele bendes maken vaak gebruik van het vele oponthoud door autorijders of inzittenden te overvallen of ontvoeren. Wees alert op wegblokkades.
Motorrijden is bijzonder gevaarlijk.
Het openbaar vervoer in Haïti is niet veilig.
Rijd daarom niet zelf in Haïti maar laat u vervoeren door een bekende of door uw hotel of door uw reisorganisatie aangeraden taxichauffeurs.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland.
Hieronder volgen de specifieke tips voor Haïti van de Nederlandse ambassade in de Dominicaanse Republiek.
Wees voorzichtig met wie u op pad gaat. Ga niet zomaar op stap met mensen die u niet kent.
Drugs
Het bezit, gebruik en verhandelen van verdovende middelen is verboden. Let op uw bagage en laat deze nergens onbeheerd staan. Vermijd de drugshandel. Er staan zware gevangenisstraffen op deelname hieraan.
Bereikbaarheid
Zorg ervoor dat u altijd bereikbaar bent en al uw elektrische apparaten (telefoon, computer) opgeladen zijn.
Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme
Wilt u vrijwilligerswerk gaan doen in het buitenland? Bereid u zich goed voor en onderzoek vooraf de betrouwbaarheid van de organisatie die vrijwilligerswerk organiseert. Raak niet betrokken bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen, bijvoorbeeld in weeshuizen. Vrijwilligerswerk in weeshuizen heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van de kinderen.
Uit onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat deze reizen veel negatieve effecten kunnen hebben. Sommige weeshuizen (ook wel kinderhuizen, opvanghuizen of boarding schools genoemd) worden in verband gebracht met mensenhandel, kindermishandeling, uitbuiting en seksueel misbruik.
Het is belangrijk dat u zich bewust bent van alle mogelijke negatieve gevolgen en aspecten. Daarom raadt de Nederlandse overheid vrijwilligerswerk in weeshuizen af.
Foto’s maken
Maak geen foto’s van mensen. De lokale bevolking vindt dit meestal niet prettig. Vraag of u een foto mag maken.
LHBTIQ+
LHBTIQ+ (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) wordt niet algemeen geaccepteerd in Haïti. Discriminatie en geweld tegen LHBTIQ+ komen regelmatig voor. Houd daar rekening mee.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Haïti en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
- Algemene alarmnummer: 38 38 11 11
- Brandweer: 29 45 11 11
- Politie: 114 / 122 (netwerk short codes)
- Ambulance: 116
- Rode Kruis: 118
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 82 38 77 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Geen Nederlandse ambassade op Haïti
Er is geen Nederlandse ambassade op Haïti. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Santo Domingo, Dominicaanse Republiek.
U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.