Reisadvies Frans-Guyana
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 29-06-2022
Geel: let op, er zijn risico's
- De kleurcode van het reisadvies voor Frans Guyana is geel. U kunt naar Frans Guyana reizen, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
- Let op: er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland door corona. Lees meer over of u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.
- Verblijft u in Frans-Guyana? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Frans-Guyana favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar Frans-Guyana reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Frankrijk in Den Haag.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Frans-Guyana. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor u gaat reizen welke inentingen u nodig heeft voor Frans-Guyana. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Frans-Guyana.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Frans-Guyana. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Onveilige gebieden
Geel: let op, er zijn risico's
De veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
Criminaliteit
In de hoofdstad Cayenne en de steden Kourou en St. Laurent komt veel criminaliteit voor. Bij overvallen worden soms messen of vuurwapens gebruikt. Criminelen plegen overvallen te voet maar ook vanaf scooters.
Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
- Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
- Vermijd sloppenwijken.
- Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
- Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in Frans-Guyana en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.
Bent u op reis en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust of een terroristische aanval? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Let op: U kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs - DCC) Frans-Guyana inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit bewijs hebben erkend. Er kunnen nieuwe landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren. Als dit zo is wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.
Inreisbeperkingen Frans-Guyana
Zie voor de corona inreismaatregelen de website van het Franse consulaat in Nederland onder de rubriek: II Reizen naar een Frans overzees gebiedsdeel vanuit Nederland.
Houd er rekening mee dat de lokale autoriteiten verplichte medische controles uitvoeren bij de grensposten en luchthavens en u kunnen verplichten om 14 dagen in quarantaine te blijven.
Algemene coronamaatregelen
De Franse regering heeft maatregelen getroffen om verspreiding het coronavirus tegen te gaan. Meer informatie over de actuele maatregelen vindt u op de website van de Franse overheid en op de website van de lokale prefectuur (in het frans).
Medische zorg
In Frans-Guyana zijn er lange wachttijden bij de spoedeisende hulp. De kwaliteit van de ziekenhuizen is laag en de verzorging van patiënten is slecht.
Testlocaties in Frans-Guyana
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Frans-Guyana de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Terugkeer naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt. Gebruik antiseptische gel.
Gezondheidssituatie
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Luchtverkeer
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de de International Air Transport Association (IATA).
Air France voert 3 á 4 vluchten per week uit op maandag, woensdag, vrijdag en/of zaterdag. Per vlucht mag Air France maximaal 150 passagiers vervoeren. 3 keer per week gaat er een vlucht van CaribAir vanuit Guadeloupe en Martinique. Dit laatste is afhankelijk van voldoende aanbod van passagiers.
Wegverkeer
Het wegennet in Frans-Guyana is naar omstandigheden veilig en van goede kwaliteit.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Frans-Guyana.
Reizen van Frans-Guyana naar Suriname
Reis niet met een Nederlandse identiteitskaart (NIK) van Frans-Guyana naar Suriname. Deze is wel geldig voor Frans-Guyana, maar wordt in Suriname niet als reisdocument geaccepteerd. Met deze kaart krijgt u geen visum voor Suriname. Ook kunnen er geen in- en uitreisstempels op een NIK geplaatst worden. Gebruik daarom uw Nederlandse paspoort om Suriname in te reizen.
Als u vanuit Suriname naar Frans-Guyana reist, let dan ook op de geldigheid van uw Surinaamse toeristenkaart.
Bent u met een toeristenkaart naar Suriname gereisd en wilt u naar Frans-Guyana en daarna weer terug naar Suriname? Dan moet u een nieuwe toeristenkaart kopen om in Suriname terug te komen.
Controles alcoholmisbruik
Er zijn vaak controles op alcoholmisbruik. Daartegen wordt zwaar opgetreden.
Drugssmokkel
Neem in het land of voor uw vertrek geen bagage van onbekenden aan. De douane en gendarmerie (politie) controleren op veel plaatsen tegen de drugssmokkel. Hierop staan zware straffen. De leefomstandigheden in de gevangenissen zijn erg slecht.
Contant geld meenemen
Frans-Guyana is een duur land. De Nederlandse creditkaarten werken er niet altijd. Dit komt doordat de chip niet goed wordt gelezen. Zorg dat u voldoende contant geld bij u heeft.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Frans-Guyana en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112.
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Geen Nederlandse ambassade in Frans-Guyana
Er is geen Nederlandse ambassade in Frans-Guyana. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Paramaribo, Suriname.
In geval van nood kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Cayenne.
Consulat des Pays-Bas Consul
Jos Hendriks
Mont Saint Martin
19, Rue de L’Horizon 97354 - MONTJOLY
Tel.(INT.) : 00 594 694 23 77 56 – Lokaal : 06 94 23 77 56
U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.