NederlandWereldwijd

Reisadvies Suriname

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Suriname? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 01-05-2024
Nog steeds geldig op: 15-07-2024

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor Suriname is geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Suriname of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Zakkenrollers en diefstal

Houd in Suriname rekening met zakkenrollers en diefstal. Vooral op drukke plekken. Pas ook op in de straten en parken buiten het uitgaanscentrum van Paramaribo. Criminelen gebruiken vaak vuurwapens of kapmessen.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Suriname geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Suriname zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. De omstandigheden in de Surinaamse gevangenissen zijn slecht.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Suriname reizen? Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Lange gevangenisstraf voor seks met minderjarigen

U mag in Suriname geen seks hebben met iemand jonger dan 18 jaar. Ook niet als de minderjarige dit zegt te willen. U bent dan strafbaar. En u kunt hiervoor een lange gevangenisstraf krijgen. Het is moeilijk om iemands leeftijd te schatten. U kunt om een identiteitsbewijs vragen. Maar let op: dit kan vervalst zijn.

In Suriname duurt het regenseizoen van mei tot augustus. In die periode kan zware regenval overstromingen veroorzaken, vooral in het noorden en het midden van het land. Wegen en straten kunnen onder water staan en onbegaanbaar zijn.

In Suriname komen demonstraties voor. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Suriname? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Politie en ambulance: 115
 • Particuliere ambulance: 117
 • Brandweer: 110

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Suriname en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Bent u in Suriname en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Suriname

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Paramaribo.

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Suriname is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is niet overal van goed niveau. Surinaamse ziekenhuizen hebben vaak een tekort aan mensen en middelen. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Suriname te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit het land.

Visum

Of u een visum nodig heeft, hangt af van de reden van uw reis naar Suriname:

 • Toerisme: u heeft geen visum nodig.
 • Zaken, werk, studie, stage of doorreis: vraag online een visum aan via de website van VFS Global (informatie in het Engels).

Neem contact op met het consulaat-generaal van Suriname in Amsterdam voor meer informatie over visa.

Inreisregels

Reist u als toerist naar Suriname? U moet entreegeld betalen voor toegang tot het grondgebied van Suriname.
Lees hoe u het entreegeld betaalt op de website van VFS Global (informatie in het Engels). U moet een bewijs van betaling hiervan laten zien bij het inchecken voor uw heenvlucht naar Suriname. Bij aankomst in Suriname moet u uw bewijs van betaling aan de lokale autoriteiten laten zien.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort, en eventueel een visum, nodig voor een reis naar Suriname. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Suriname voor een periode van maximaal 14 dagen na aankomst. Wilt u langer blijven? Dan heeft u een internationaal rijbewijs (IRB) nodig.
Lees meer over rijden in Suriname op de website van de ANWB.

 • Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Suriname op de website van GGD Reisvaccinaties.
 • U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya, zikakoorts en hondsdolheid (rabiës).
 • Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Gele koorts

Komt u uit een gebied waar gele koorts heerst?

 • Een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts is verplicht als u naar Suriname reist.
 • Heeft u geen bewijs van vaccinatie tegen gele koorts? Dan komt u mogelijk het land niet in.
 • Neem altijd uw gele vaccinatieboekje mee.

Gebruikt u medicijnen?

Neem voldoende cash in Euro of US Dollar mee. Het komt regelmatig voor dat geldautomaten leeg zijn. Pinnen met pinkaarten met een Vpay logo worden ook niet door alle pinautomaten geaccepteerd.

Wat mag ik meenemen naar Suriname?

Check wat u mag meenemen naar Suriname op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Suriname mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?