Reisadvies Filipijnen
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 01-07-2022
Rood: niet reizen
- De kleurcode van de actieve vulkanen Bulusan, Kanlaon, Mayon en Taal, het westelijk deel van het eiland Mindanao en het gebied in de Suluzee tussen de eilanden Palawan, Mindanao en Maleisië is rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om naar deze gebieden te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naar toe.
- Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico’s
- De kleurcode van het reisadvies voor de Filipijnen is voor de rest van het land geel, behalve de actieve vulkanen Bulusan, Kanlaon, Mayon en Taal, het westelijk gedeelte van het eiland Mindanao en de Suluzee tussen de eilanden Palawan, Mindanao en Maleisië.
- U kunt reizen naar geel gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
- Er zijn inreisvoorwaarden.
- Naar de Filipijnen reizen? Lees meer informatie of u het land kunt inreizen en over de lokale coronamaatregelen op de Filipijnen in de rubriek Coronavirus.
- Verblijft u in de Filipijnen? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit de Filipijnen? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar de Filipijnen? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak de Filipijnen favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar de Filipijnen reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Uw paspoort moet bij vertrek uit de Filipijnen nog minimaal 6 maanden geldig zijn.
- Het is voor reizigers mogelijk om een visum voor 30 dagen te krijgen bij aankomst op het vliegveld in de Filipijnen. Er gelden wel voorwaarden. Meer informatie leest u op de website van de Filipijnse overheid (informatie in het Engels).
- Neem kopieën van alle documenten mee zodat u deze kunt laten zien bij aankomst. Reizigers jonger dan 12 jaar kunnen het land in zonder gevaccineerd te zijn. Kinderen tussen 12 en 17 jaar moeten gevaccineerd zijn. Als ze niet gevaccineerd zijn, maar de ouders wel, moeten de ouders in quarantaine met het kind.
- Zonder retourticket of bewijs van doorreis kan iedere reiziger de toegang tot de Filipijnen worden geweigerd.
- Bent u langer dan 6 maanden in de Filipijnen geweest? Dan heeft u bij uitreizen een Emigration Clearance Certificate (ECC) nodig. Actuele informatie kunt u vinden op de website van het Bureau of Immigration (informatie in het Engels).
- Bent u op de Filipijnen en vervalt uw Filipijnse visum bijna, neem dan contact op met het Immigratiebureau (Bureau of Immigration) om te vragen of het mogelijk is het visum te verlengen. Zonder geldig visum kunt u een boete of een gevangenisstraf krijgen. Vraag daarom op tijd een verlenging aan, als u langer wilt blijven.
- Voor verdere informatie over visa, neem contact op met de ambassade van de Filipijnen in Den Haag.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig. Deze reisverzekering moet ook COVID-19-gerelateerde klachten kunnen dekken voor tenminste een bedrag van USD 35.000,-- per behandeling. Bij aankomst kan gevraagd worden om te bewijzen dat uw verzekering deze kosten dekt. Neem daarom een bewijs van dekking mee in het Engels (statement of coverage).
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar de Filipijnen. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor u vertrekt welke inentingen u nodig heeft voor de Filipijnen. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar de Filipijnen.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar de Filipijnen. In de Filipijnen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Zo staat er op het invoeren van drugs (zelfs zeer kleine hoeveelheden) een levenslange gevangenisstraf. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Onveilige gebieden
Let op: in ‘rode’ gebieden kan de ambassade beperkt of geen hulp bieden als u in de problemen komt.
Rood: niet reizen
Reis niet naar de volgende gebieden:
Vulkanen Bulusan, Mayon en Taal
Reis niet naar de actieve vulkanen Bulusan, Kanlaon, Mayon en Taal. Rondom deze vulkanen heeft het Filipijnse Instituut voor Vulkanologie en Seismologie (PHIVOLCS) veiligheidszones ingesteld. Binnen deze veiligheidszones mag u niet komen. Kijk hier voor meer informatie op de website PHIVOLCS (informatie in het Engels).
Bangsamoro Autonomous Region in Muslim Mindanao (ARMM)
- Basilan Province
- Lanao del Sur, inclusief de stad Marawi
- Maguindanao
- Sulu en Tawi Tawi
- De omringende wateren rondom zuidwest-Mindanao en de Sulu-eilandengroep (inclusief Mapun).
- Gebied tussen de eilanden Palawan, Mindanao en Maleisië. Hier komt piraterij voor.
Cotabato (regio XII)
- Zuid-Cotabato
- Cotabato
- Sultan Kudarat
- Sarangani
Zamboanga Peninsula (regio IX)
- Zamboanga Sibugay
- Zamboanga del Sur
- Zamboanga del Norte
Noord Mindanao (regio X)
- Lanao del Norte
- Misamis Occidental
In het zuiden van de Filipijnen en op de zuidelijke zee- en eilandbestemmingen komen ontvoeringen voor. Meestal voor losgeld. Het risico op ontvoering is vooral hoog in de provincie Zamboanga del Norte op het eiland Mindanao en op de Sulu-eilandengroep (Basilan, Tawi en Sulu). In het verleden zijn toeristen en lokale bewoners ook ontvoerd op andere eilanden binnen de Sulu-archipel, in het zuiden van het eiland Palawan en op delen van het eiland Mindanao. Sommige ontvoerde bewoners en toeristen zijn daarbij vermoord. De overheid houdt acties tegen terroristen op de eilanden in de Suluzee. Terroristen krijgen daardoor minder kans om ontvoeringsacties richting Palawan uit te voeren.
Alle burgers die een geregistreerd wapen bezitten, mogen deze, als dat nodig is, gebruiken. In deze regio komen soms (zelfmoord-) aanslagen voor gericht tegen het leger en de politie. Ook zijn er vuurgevechten. Reis daarom niet naar het westelijke deel van het eiland Mindanao.
Geel: let op: veiligheidsrisico’s
De veiligheidsrisico’s zijn anders dan wat u in Nederland gewend bent. Bereid uw reis goed voor.
Terrorisme
In afgelegen gebieden in het hele land kunnen gevechten tussen het leger en communistische opstandelingen plaatsvinden. Reizigers worden geadviseerd zich bij de lokale autoriteiten op de hoogte te stellen van de veiligheidssituatie, voordat zij zich over de weg naar dergelijke gebieden begeven.
Criminaliteit
Straatcriminaliteit
Op de Filipijnen komt (kleine) criminaliteit voor zoals overvallen en berovingen op straat. Ook kunnen buitenlanders het slachtoffer worden van oplichters. Let goed op uw geld en bezittingen en pas op voor vreemden die u eten en drinken aanbieden vooral bij het uitgaan in grote steden.
Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Kent u het gebied niet waar u bent? Ga dan niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
- Wees ook overdag op uw hoede en loop bij voorkeur niet alleen over straat. Ook overdag vinden namelijk overvallen en berovingen plaats.
- Vermijd sloppenwijken.
- Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
- Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek. Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
Drugs
Op de Filipijnen heerst nog steeds een aangescherpt drugsbeleid en dat leidt nog steeds tot geweld. Er vinden op de Filipijnen afrekeningen plaats van (mogelijke) drugsdealers en drugsgebruikers. U kunt onbedoeld slachtoffer van dit geweld worden. Wees alert en mijd elk contact met het drugscircuit.
Drogeren van buitenlanders
Op de Filipijnen komt het voor dat buitenlanders in bars en taxi’s worden gedrogeerd en daarna worden beroofd. Wees alert als iemand u benadert en beweert u te kennen van bijvoorbeeld de luchthaven of een hotel.
Demonstraties
In de Filipijnen komen demonstraties en protesten voor. Zorg ervoor dat u niet in een demonstratie terechtkomt. Buitenlanders die deelnemen aan demonstraties, protesten of politieke bijeenkomsten kunnen het land uitgezet worden en/of hun verblijfsvergunning ingetrokken worden. Buitenlanders, die deelnemen aan politieke bijeenkomsten, kunnen het land uitgezet worden.
Verkiezingen
Op 9 mei 2022 zijn er presidentsverkiezingen. In de aanloop naar deze verkiezingen en de dagen erna kan toenemende onrust met geweld verwacht worden. Houd hier rekening mee. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale overheid en houd het lokale nieuws in de gaten. Blijf uit de buurt van grote groepen mensen. Buitenlanders, die deelnemen aan politieke bijeenkomsten, kunnen het land uitgezet worden.
Natuurgeweld
Tyfoons
Van juni tot november, maar ook soms buiten deze periode, kunnen tyfoons voorkomen die veel schade aan de kuststroken kunnen aanrichten. Het kan zijn dat er dan geen internet in deze gebieden is en er niet gebeld kan worden. Wilt u tijdens deze periode reizen? Informeer u over de situatie en volg de berichten in de (lokale) media.
Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de volgende websites (informatie is in het Engels):
- Tropical Storm Risk
- National Disaster Risk Reduction and Management Council
- Volg @typhoon2k op Twitter
- PAGASA
- NDRRMC
Aardbevingen en aardverschuivingen
De Filipijnen liggen in een aardbevingsgevoelig gebied. Er is dus kans op aardbevingen, aardverschuivingen en tsunami's. Informeer u over de situatie en volg de berichten in de (lokale) media.
Veiligheidszones om actieve vulkanen
Er zijn actieve vulkanen op de Filipijnen. Voor een aantal van deze vulkanen heeft het Filipijnse Instituut voor Vulkanologie en Seismologie (PHIVOLCS) (informatie in het Engels) veiligheidszones ingesteld. Binnen deze ingestelde veiligheidszones mag u niet komen.
Dit is het geval bij de:
- Bulusan-vulkaan (provincie Sorsogon)
- Kanlaon-vulkaan (op Negros Island)
- Mayon-vulkaan (provincie Albay)
- Taal-vulkaan (60 kilometer ten zuiden van Manilla)
Kijk op de website van het Filipijns Instituut van Vulkanologie en Seismologie (informatie in het Engels) voor meer informatie over de veiligheidszones bij vulkanen.
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in de Filipijnen en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.
Bent u op reis in de Filipijnen en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust, een terroristische aanval, natuurgeweld? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Inreisvoorwaarden
Let op: U kunt met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs – DCC) de Filipijnen inreizen. Het is raadzaam om uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs ook uit te printen en op papier meenemen.
Om de Filipijnen in te mogen reizen moet u voldoen aan de inreisvoorwaarden die de overheid van de Filipijnen heeft ingesteld.
Lees de actuele informatie over de inreisvoorwaarden op de website van de Filipijnse ambassade in Den Haag en het Department of Tourism (informatie in het Engels).
Let op: Alle reizigers die een geldig visum hebben of woonachtig zijn in de Filipijnen en na een buitenlandse reis terugkeren naar dit land moeten een re-entry permit hebben. Dit moet in de Filipijnen worden geregeld vóór u naar het buitenland reist. Lees meer informatie op de website van de Filipijnse overheid (informatie in het Engels).
U hoeft geen Entry Exemption Document te laten zien als u uw 30 dagen visum in de Filipijnen wilt verlengen. Vraag op tijd uw verlenging van uw visum aan als u langer in de Filipijnen wilt blijven. Neem hiervoor contact op met het Immigratiebureau (Bureau of Immigration) om te vragen of het mogelijk is het visum te verlengen (informatie in het Engels). Zonder geldig visum kunt u een boete of een gevangenisstraf krijgen.
Bent u langer dan 6 maanden in de Filipijnen geweest? Dan heeft u bij uitreizen een Emigration Clearance Certificate (ECC) nodig. Actuele informatie kunt u vinden op de website van het Bureau of Immigration (informatie in het Engels).
Coronamaatregelen in de Filipijnen
Afhankelijk van het aantal nieuwe COVID-gevallen, stelt de overheid een alert level in. Per alert level gelden verschillende maatregelen. Een overzicht van de maatregelen en welk alert level geldt voor welk gebied kunt u hier vinden op de website vinden op de website Philippines Travel (informatie in het Engels).
Binnenlandse reizen zijn beperkt mogelijk.
Naast de alert levels kunnen lokale overheden zelfstandig beperkende maatregelen nemen die ook invloed kunnen hebben op reizigers. Zo kunnen zij een zeer gerichte lockdown afkondigen van een gebouw of een straat of wijk (“granular lockdown”) wanneer de COVID-situatie daar aanleiding voor geeft. Zulke maatregelen kunnen zonder vooraankondiging worden opgelegd. Houd hier rekening mee.
Volg de adviezen op van de lokale autoriteiten. De politie en het leger hebben bevoegdheden te controleren op het navolgen van de coronamaatregelen. Als het nodig is kunnen zij personen arresteren, bijvoorbeeld voor het niet dragen van een mondkapje.
Lees actuele informatie over de lokale coronamaatregelen op de website van het Filipijnse Ministerie van Gezondheid (informatie in het Engels).
Testlocaties op de Filipijnen
Zie voor meer informatie over de testlocaties op de Filipijnen de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Terugreis naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Gezondheidssituatie
In de grote steden is de gezondheidszorg goed en bereikbaar. Buiten de grote steden is de gezondheidszorg beperkt.
Knokkelkoorts
Vooral tijdens het regenseizoen (mei-november) komt er veel dengue/knokkelkoorts voor in de Filipijnen. Informeer u over eventuele epidemieën in de Filipijnen en aanbevolen vaccinaties.
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in de Filipijnen te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Luchtverkeer
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Reizigers kunnen bij aankomst en vertrek op de luchthaven van de Filipijnen in aanraking komen met afpersing. Zo kan bijvoorbeeld munitie in bagage worden verstopt. Daarna moet een groot bedrag worden betaald. Wees hier alert op en laat als dat kan uw bagage in plastic sealen.
Wegverkeer
Het wegverkeer op de Filipijnen is chaotisch. Als u dit niet gewend bent, rijd dan niet zelf. Raakt u betrokken bij een verkeersongeluk? Wacht dan altijd op de politie. Kijk voor meer informatie over het wegverkeer op de Filipijnen op de website van de ANWB.
Internationaal rijbewijs
Wilt u toch een motorvoertuig besturen in de Filipijnen? Zorg dat u een geldig internationaal rijbewijs en geldig Nederlands rijbewijs heeft. Een internationaal rijbewijs kan in Nederland, in persoon bij een ANWB-kantoor worden aangevraagd.
Veerboten
Reizen met veerboten kan op de Filipijnen gevaarlijk zijn, omdat deze boten:
- Niet veilig zijn in zware weersomstandigheden.
- Vaak te vol beladen zijn.
- Niet altijd goed onderhouden zijn.
- Geen of te weinig reddingsmaterialen aan boord hebben.
- Beschikken over onvoldoende of beperkte navigatiemiddelen.
Als u met een boot reist, let dan goed op de staat van het vaartuig en informeer of er reddingsmaterialen aan boord aanwezig zijn. Blijf op de hoogte van de weersomstandigheden. Maak op basis van deze informatie een bewuste keuze om wel of niet met de boot te reizen.
Openbaar vervoer
Busvervoer
Reizen met de bus kan gevaarlijk zijn. Vooral in het donker en tijdens de regentijd door plotseling opkomend slecht weer. Dit komt door de slechte kwaliteit en het gebrek aan onderhoud van de bussen. Reist u per bus? Reis alleen met gerenommeerde busbedrijven. U kunt navraag doen bij de Land Transportation Office (LTO), telefoon: (+63)-2-8922-9061 / 66 of de Land and Transport Franchising and Regulatory Board (LTFRB): (+63)-2-8426-5215. Voor informatie over openbaar vervoer in Manilla kunt u ook gebruik maken van de Sakay.ph App op uw mobiele telefoon.
Taxi's
Gebruik alleen taxi's van gerenommeerde bedrijven vooral als u vanaf een vliegveld naar de stad reist. In Manilla zijn dat onder andere de volgende taxibedrijven:
- Basic Taxi
- Dollar Taxi
- Xavierville
- Avis
- MGE Taxi
- R & E Taxi
- Grab
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor de Filipijnen.
Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme
Wil je vrijwilligerswerk gaan doen in het buitenland? Bereid je goed voor en voorkom betrokkenheid bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen. Vooral vrijwilligerswerk in weeshuizen is populair, maar dat heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen, ook voor de ontwikkeling van de kinderen. Uit onderzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in 2021 blijkt dat deze reizen veel negatieve effecten hebben. Sommige weeshuizen worden in verband gebracht met uitbuiting en mensenhandel. Het is belangrijk dat Nederlanders zich bewust zijn van alle mogelijke negatieve gevolgen en aspecten. De Nederlandse overheid ontmoedigt vrijwilligerswerk in weeshuizen.
Drugs
Drugsgebruik is verboden op de Filipijnen. Dit geldt ook voor de handel in drugs en het bezit ervan. De straf voor het bezit van of handel in drugs op de Filipijnen is veel zwaarder dan in Nederland. U kunt bijvoorbeeld voor de invoer van één (1) XTC-pil al een levenslange gevangenisstraf krijgen. Op het bezit van zelfs een kleine hoeveelheid drugs staat een verplichte gevangenisstraf. Wees u hiervan bewust.
Identificatieplicht
Ieder persoon moet zich kunnen identificeren op de Filipijnen. Een kopie van uw paspoort laten zien is voldoende.
Kindermisbruik
Kindermisbruik is, net als in Nederland, op de Filipijnen strafbaar met een verplichte (vaak levenslange) gevangenisstraf als gevolg. De omgang met minderjarigen heeft veel toeristen al in de problemen gebracht. Zo worden toeristen soms afgeperst door jonge dames die dreigen om naar de politie te gaan en te zeggen dat ze minderjarig zijn. Een minderjarige is in de Filipijnen jonger dan 18 jaar. De autoriteiten zijn hier erg alert op. De verantwoordelijkheid bij seksueel contact ligt altijd bij de volwassene, ook als een minderjarige een valse leeftijd heeft opgegeven.
Straffen
De straffen die worden opgelegd in de Filippijnen, ook voor kleine vergrijpen, liggen een stuk hoger dan in Nederland. Kleine vergrijpen zijn bijvoorbeeld diefstal, oplichting, vervalsing maar ook mensen beledigen kan je in de problemen brengen en zeker als het om het lokale gezag gaat. De lokale bevolking verwacht dat zij met uiterste respect behandeld worden anders kunnen zaken escaleren. Politiemensen zullen dan niet twijfelen om je een nacht in de cel op te sluiten (of langer). Ook zijn er gevallen bekend van oplichting door Filippino’s van buitenlanders. Beschuldigingen zijn makkelijk gemaakt (illegaal wapenbezit, omgang met minderjarigen) en deze weerleggen is vaak moeilijk.
De omstandigheden in Filipijnse gevangenissen zijn over het algemeen erg slecht en lichamelijk en geestelijk erg zwaar. Het kan in sommige gevallen lang duren voordat zaken voor een rechter komen. Dit betekent dat ook voor kleine vergrijpen je lang (meerdere maanden tot jaren) in voorarrest kan zitten.
Homoseksualiteit / LHBTIQ
De Filippijnen zijn over het algemeen tolerant en vooruitstrevend als het gaat om LHBTIQ-rechten. Een aantal steden hebben lokale wetgeving aangenomen om de LHBTIQ rechten te versterken. De huidige wetgeving erkent geen relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht. Hoewel lichte openbare affectie over het algemeen geen probleem is, kunnen openlijke uitingen van genegenheid in het algemeen gezien worden als een ‘ernstig schandaal’ en leiden tot een gevangenisstraf van maximaal 6 maanden.
Lokale hulpdiensten
Bent u in de Filipijnen en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
- Algemeen alarmnummer: 117
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Manilla
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Manilla.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.