NederlandWereldwijd

Reisadvies Congo, de Republiek

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar de Republiek Congo? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 19-06-2024
Nog steeds geldig op: 27-07-2024

In het kort

  • De kleurcode van het reisadvies is oranje voor het noordelijke grensgebied met de Centraal-Afrikaanse Republiek en voor gebieden in het zuiden van de Republiek Congo. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. Lees meer onder Regionale risico’s.
  • Voor de rest van de Republiek Congo geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in de Republiek Congo of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Oranje: alleen noodzakelijk reizen

Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.

Voor de volgende gebieden geldt kleurcode oranje:

  • Het grensgebied tussen de Republiek Congo en de Centraal-Afrikaanse Republiek.
    De veiligheidssituatie is niet stabiel in dit gebied. Dat komt door de gewapende conflicten in de regio. Ook komt hier criminaliteit voor en zijn er stropers en mensenhandelaars actief.
  • De Pool-regio.
    In de districten Boko, Kindamba, Kinkala, Mayama en Mindouli vinden militaire operaties plaats en zijn rebellengroepen actief.
  • De Bouenza-regio en verbindingsweg N1 (het Mouyondzi district).
    Hier komen veel gewapende roofovervallen voor. Op de verbindingsweg N1 tussen deze regio en Pointe-Noire zijn regelmatig overvallen op voertuigen. Reis alleen overdag over deze weg en blijf op de hoofdweg.
  • Het gebied dat grenst aan de Angolese enclave Cabinda.
    De situatie in dit grensgebied is gespannen. Er zijn militairen aanwezig. Dit komt omdat Cabinda te maken heeft gehad met separatistische bewegingen, opstanden en protesten.
  • De zuidelijke grens met de Democratische Republiek Congo (DRC).
    De veiligheidssituatie in dit grensgebied is instabiel. In de DRC zijn gewapende groepen actief.

Geel: let op, er zijn risico’s

U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.

De kleurcode van het reisadvies voor de rest van de Republiek Congo is geel. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.

In de Republiek Congo zijn regelmatig demonstraties, vooral in de hoofdstad Brazzaville. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

In de Republiek Congo is een terroristische aanslag niet uitgesloten. Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Houd in de Republiek Congo rekening met criminaliteit. Vooral in de steden, in gebieden aan de noordelijk grens met de Centraal-Afrikaanse Republiek en ten oosten van Brazzaville. Er is hier een risico op overvallen, beroving en afpersing. Soms worden hierbij wapens gebruikt.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in de Republiek Congo geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In de Republiek Congo zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. Voor het bezit van een kleine hoeveelheid drugs wordt de doodstraf opgelegd.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar de Republiek Congo reizen? U kunt daar te maken krijgen met strenge straffen. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Controleposten

Het leger en de politie houden regelmatig controles op wegen. Hierbij komt ook afpersing voor. Houd waardevolle spullen uit het zicht. Blijf vriendelijk en beleefd.

Gesloten grenzen

De grensovergangen met de buurlanden van de Republiek Congo zijn beperkt open. Ze kunnen ook volledig gesloten worden, zonder melding vooraf.

Fotografie

Maak geen foto’s van overheidsgebouwen, militaire objecten, de politie, het leger, controleposten, het vliegveld, havens en bruggen. U kunt hiervoor gearresteerd worden.

Aardverschuivingen en overstromingen

In de Republiek Congo is een risico op aardverschuivingen en overstromingen. Vooral in het regenseizoen (van november tot mei) kan zware regenval voorkomen. Bent u tijdens een aardverschuiving of overstroming in de Republiek Congo?

  • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
  • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
  • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.

Sterke stromingen

In de zee bij Pointe-Noire komen sterke stromingen voor. Wees voorzichtig als u de zee in gaat.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in de Republiek Congo? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Algemeen alarmnummer (politie): 117
  • Brandweer: 118

Nood- of crisissituatie

  • Bent u in de Republiek Congo en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
  • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
  • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
  • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
  • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
  • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade in de Republiek Congo

Er is geen Nederlandse ambassade in de Republiek Congo. Neem in geval van nood contact op met de Nederlandse ambassade in Kinshasa, Democratische Republiek Congo.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij de honorair consul van Nederland in Brazzaville.

  • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • Voor een reis naar de Republiek Congo is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is beperkt. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
  • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
  • Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Paspoort

  • U heeft een geldig paspoort nodig om naar de Republiek Congo te reizen.
  • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit het land.

Visum

U heeft een visum nodig voor de Republiek Congo als u met een Nederlands paspoort reist. Neem contact op met de ambassade van de Republiek Congo in Brussel voor meer informatie over visa.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar de Republiek Congo. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

In de Republiek Congo is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in de Republiek Congo op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

Gele koorts

  • Een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts is verplicht als u naar de Republiek Congo reist.
  • Heeft u geen bewijs van vaccinatie tegen gele koorts? Dan komt u mogelijk het land niet in.
  • Neem altijd uw gele vaccinatieboekje mee.

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar de Republiek Congo?

Check wat u mag meenemen naar de Republiek Congo op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit de Republiek Congo mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?