Reisadvies Colombia
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 10-06-2023
Rood: niet reizen
- Het is te gevaarlijk om naar rood gebieden te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
- Gaat u toch naar rood gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
- Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor.
- De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Geel: Let op, veiligheidsrisico’s
- U kunt reizen naar geel gebied, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
-
Bent u in Colombia of gaat u er binnenkort heen? Registreer uw verblijf gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
-
Kies voor de optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent.
-
U krijgt dan een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Daarnaast krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
-
Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Verder in dit reisadvies
Reisdocumenten
- U heeft een geldig paspoort nodig als u naar Colombia reist, waarmee u zich kunt identificeren.
- Uw paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit Colombia.
Visum
- Voor kort verblijf heeft u geen visum nodig om Colombia in te reizen.
- Voor langer verblijf kunt u bij de ambassade van Colombia in Den Haag nagaan of u een visum nodig heeft.
Reizen met kinderen
- Kinderen hebben ook een geldig paspoort nodig om naar Colombia te reizen.
- Reist u alleen met kinderen jonger dan 18 jaar? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
Corona-inreismaatregelen
- U moet 24 uur voor vertrek naar en uit Colombia de vragenlijst Check-Mig invullen (informatie in het Spaans, Engels en Frans).
- Er zijn verder geen corona-inreisvoorwaarden meer voor Colombia.
Rijbewijs
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Let op: voor sommige (extreme) sporten bijvoorbeeld is een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging, hogere kosten voor verblijf en vervoer).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Colombia, zoals een pinpas of creditcard én contant geld (US dollars).
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa (Wereld).
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
Mobiele telefoon
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Houd er rekening mee dat er misschien geen bereik is in afgelegen gebieden. Controleer vooraf welke mobiele provider een goede dekking biedt in het gebied waar u heen gaat.
- Let op! Uw mobiele telefoon moet wel simlockvrij zijn als u een lokale simkaart koopt. Check vooraf of dat met uw mobiele telefoon kan.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen naar Nederland
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Let op: In ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade beperkt of geen hulp bieden als u in de problemen komt.
Onveilige gebieden
Hoewel de veiligheidssituatie in Colombia het afgelopen decennium verbeterd is en veel toeristische plaatsen goed bezocht kunnen worden, zijn er ook gebieden waar de veiligheidssituatie reizen niet toelaat. In verschillende (vooral plattelands) gebieden en kust- en grensstreken zijn gewapende groepen en drugsbendes actief. Deze houden zich bezig met verschillende criminele activiteiten, waaronder de productie en smokkel van drugs, wapen- en mensensmokkel, kidnapping en productie in illegale mijnen. In veel plattelandsgebieden is het voor de Colombiaanse overheid moeilijk om de controle te houden en kan de Nederlandse ambassade in geval van nood niet of nauwelijks ondersteuning bieden.
Er zijn in het hele land regelmatig demonstraties en protesten. Soms ontstaat bij deze protesten geweld en vandalisme. Ook kunnen vliegvelden worden gesloten en wegen worden geblokkeerd. Houd het lokale nieuws goed in de gaten en blijf, in geval van demonstraties in uw plaats of buurt, zoveel mogelijk binnen. Volg het advies op van de lokale autoriteiten.
Rood: niet reizen
Reis niet naar de volgende gebieden:
- Het gebied binnen 50 kilometer van de hele grens met Venezuela, met uitzondering van de steden Cúcuta en Indírida.
- Het gebied binnen 50 kilometer van de hele grens met Panama.
- Het gebied binnen 50 kilometer van de hele grens met Ecuador.
- Het departement Arauca.
- Het departement Chocó, behalve de dorpen Bahía Solano, Nuquí, het nationaal park Ensenada de Utria dat aan de Pacifische kust ligt en de hoofdstad Quibdó. Reis alleen met het vliegtuig naar deze gebieden. Bezoek Carmen de Atrato alleen wanneer dit noodzakelijk is.
- Het noordoosten van het departement Antioquia.
- Het westen en het zuiden van het departement Valle del Cauca, met uitzondering van de stad Cali, en het noorden en westen van het departement Cauca. Overdag kan over de hoofdweg gereisd worden tussen Cali en Popayan.
- Het westen en zuiden van het departement Nariño.
- Het noordelijke deel van het departement Caquetá.
- Het westen, zuiden en oosten van het departement Putumayo, met uitzondering van de passage Mocoa - Puerto Caicedo - Puerto Asís, waar u overdag naartoe kunt reizen als dit noodzakelijk is.
In deze departementen zijn gewelddadige drugskartels actief en vindt een groot deel van de Colombiaanse cocaproductie plaats. - Het departement Guaviare, met uitzondering van de stad San Jose del Guaviare.
- Het zuiden van het departement Meta. Het natuurgebied Caño Cristales en het deel van het Nationaal park Serranía de la Macarena kan alleen met het vliegtuig en met een georganiseerde reis bezocht worden.
- Het noordoosten van het departement Norte de Santander, met uitzondering van de stad Cúcuta. Reis alleen met het vliegtuig naar deze stad.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Reis alleen als het noodzakelijk is naar:
- Het zuiden van de departementen Córdoba en Bolivar.
- Het noorden van het departement Antioquia. Deze corridor wordt gebruikt voor het transport van mensen en drugs van de Venezolaanse grens naar de kust. Reizen door deze streek is alleen mogelijk overdag en zolang u op de snelwegen blijft. Neemt u een bus, zorg er dan voor dat u een geregistreerd busbedrijf gebruikt dat goed bekend staat.
- Het oosten van het departement Nariño en het midden van het departement Putumayo. In deze departementen zijn gewelddadige groepen actief en vindt een groot deel van de Colombiaanse cocaproductie plaats. Dit advies geldt niet voor de stad Pasto, die bezocht kan worden als u alert blijft. Er gelden veiligheidsrisico’s.
- Het departement Guaviare, met uitzondering van de stad San Jose del Guaviare. Reis alleen met het vliegtuig naar deze stad. Er gelden veiligheidsrisico’s.
- De passage/route van Mocoa – Puerto Caicedo – Puerto Asís, in het departement Putumayo.
- Het oosten van het departement Cauca. Dit advies geldt niet voor de stad Popayán, die bezocht kan worden als u alert blijft. Er gelden veiligheidsrisico’s.
- Het noordelijk en centrale deel van het departement Caquetá. Dit advies geldt niet voor de stad Florencia, die bezocht kan worden als u op blijft letten. Er gelden veiligheidsrisico’s. Reis alleen rechtstreeks per vliegtuig naar Florencia. Kan dat niet? Reis dan niet naar Florencia.
- Het zuidelijk deel van het departement Meta. Het natuurgebied Caño Cristales en het deel van het nationaal park Serranía de la Macarena kan alleen met het vliegtuig en met een georganiseerde reis bezocht worden.
- Het noorden van het departement Casanare.
- Het noorden en het oosten van het departement Vichada.
- Het oosten van het departement Guainía en de stad Inírida.
- Het zuiden van het departement Norte de Santander, met uitzondering van de stad Cúcuta. Reis alleen met het vliegtuig naar deze stad.
- De stad Carmen de Atrato in Chocó.
Reis alleen als het noodzakelijk is naar deze gebieden en alleen onder begeleiding van ervaren Colombiaanse gidsen of zakenpartners die het gebied goed kennen en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Informeer naar de veiligheidssituatie op uw bestemming en op de route er naartoe. Vraag dit bijvoorbeeld bij uw hotel en maak bij voorkeur gebruik van hun diensten.
Geel: Let op, veiligheidsrisico’s
De hieronder genoemde gebieden kunnen bezocht worden maar het is belangrijk dat u goed blijft opletten. Er gelden veiligheidsrisico’s die afwijken van die in Nederland:
- De Caribische kustgebieden: het noorden van Córdoba, Sucre, het noorden van Bolívar (inclusief de eilandengroep Islas del Rosario), Magdalena (inclusief de omgeving van de Sierra Nevada de Santa Marta en de wandelroute naar la Ciudad Perdida), Cesar en la Guajira (maar reis niet naar de grens met Venezuela).
- De departementen Cundinamarca, Boyacá (maar reis niet naar het grensgebied met Venezuela), Santander, Tolima en Huila.
- De stad Cali en het noorden van het departement Valle del Cauca; deze gebieden kunnen worden bezocht als u alert blijft.
- Het natuurgebied Caño Cristales en een deel van het nationaal park Serranía de la Macarena in het departement Meta. Deze kunnen alleen met het vliegtuig en met een georganiseerde reis bezocht worden.
- De stad Cúcuta in het departement Norte de Santander. Reis alleen met het vliegtuig naar deze stad.
- In Chocó: de dorpen Bahía Solano, Nuquí, het nationaal park Ensenada de Utría dat aan de Pacifische kust ligt en de hoofdstad Quibdó. Reis alleen met het vliegtuig naar deze gebieden. Er gelden veiligheidsrisico’s.
- De steden Popayan, Pasto, Florencia en San Jose del Guaviare, die allemaal in oranje gebieden liggen maar wel bereisbaar zijn.
- Het zuidelijke deel van het departement Caqueta.
- Het Amazonegebied in de departementen Amazonas, Vaupés, Vichada, Guainía (maar reis – behalve de stad Inírida – niet naar het grensgebied met Venezuela).
- Het noorden van het departement Meta en het zuiden van het departement Casanare.
- De koffiestreek (eje cafetero) in de departementen Caldas, Risaralda en Quindío, het noorden van Valle del Cauca en het zuiden van Antioquia.
- De eilanden San Andrés, Providencia en Santa Catalina.
Reis alleen naar de Caribische kustgebieden van de departementen La Guajira en Córdoba met een groep met een (lokale) reisorganisatie. Er is hier een groter risico op overvallen en afpersing door de georganiseerde misdaad.
De grote steden Bogotá, Medellín, Cali, Cartagena, Barranquilla, Santa Marta en Bucaramanga kunt u ook bezoeken als u blijft opletten. Bezoek geen arme wijken in de grote steden.
Bogotá
De hoofdstad Bogotá is goed te bezoeken: de rijkere wijken in het noorden zijn relatief veilig. Het deel dat zuidelijk ligt van het historische stadscentrum (La Candelaría) geldt als een armere wijk. Ga hier niet alleen naar toe.
Na zonsondergang geldt dit ook voor de wijken die tussen La Candelaría en Monserrate liggen (bijvoorbeeld Barrio Egipto en de buurten ten zuiden van La Candelaría), inclusief deze wijken zelf. Ga hier na zonsondergang niet te voet over straat.
Medellín
In de stad Medellín is het stadscentrum overdag goed te bezoeken, maar wees voorzichtig na zonsondergang. Dit geldt ook voor de zones rondom Plaza Botero, Parque de Bolivar, de Kathedraal van Medellín, de Basílica de la Candelaria en Parque San Antonio. De gevaarlijkste delen van de stad die u moet vermijden zijn de buitenwijken.
Cali
Ook Cali is een stad die veel door toeristen wordt bezocht. Het stadcentrum is overdag goed te bezoeken maar na zonsondergang niet. De wijken ‘Aguablanca’, ‘Siloé’, ‘Los Chorros’ en ‘Terron Colorado’ zijn gevaarlijk en moeten vermeden worden.
Cartagena
Vermijd in de stad Cartagena, na zonsondergang, de wijken buiten het toeristische centrum (Centro Histórico, Getsemani) van de stad, Bocagrande en Manga.
Gewapend conflict en terrorisme
Er zijn verschillende gewapende groepen actief in Colombia. De Colombiaanse regering heeft in 2016 na vijftig jaar gewelddadig conflict een vredesakkoord met de rebellenbeweging FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) gesloten. Dit heeft in sommige gebieden voor een machtsvacuüm gezorgd waar verschillende gewapende groepen elkaar nu bevechten. Deze groepen voeren regelmatig gewelddadige aanvallen uit op publieke locaties. Hoewel toeristen vaak niet het doel zijn, kan het gebeuren dat toeristen ter plaatse zijn tijdens een aanval. Blijf daarom waakzaam en volg de instructies van de lokale autoriteiten op.
Dissidenten van de FARC
Een deel van de voormalige FARC-guerilla heeft de gewapende strijd met het leger nooit gestaakt, of sinds het ondertekenen van het akkoord weer opgepakt. Daarnaast is de FARC verdeeld, waardoor de gewapende strijd niet alleen tussen het leger en de rebellen wordt gevoerd, maar ook tussen de verschillende groeperingen die onderling om territorium vechten. De acties van de FARC-dissidenten zijn vooral gericht op overheidsdoelen. Burgers en toeristen kunnen slachtoffer worden van geweld. De FARC-dissidenten zijn vooral actief in de departementen Guaviare, Caquetá, Putumayo, Cauca, Nariño en in het noorden van Arauca.
De guerrillabeweging ELN (Ejército de Liberación Nacional)
De ELN voert al lange tijd een gewapende strijd tegen het Colombiaanse leger en de politie en pleegt daarbij aanslagen. Deze beweging houdt zich ook bezig met drugssmokkel, intimidatie, gewapende overvallen, ontvoeringen en afpersing. De invloed van de ELN is de afgelopen jaren groter geworden. De ELN is vooral aanwezig in de departementen Norte de Santander, Arauca, Chocó, Nariño, het zuiden van Bolívar, Antioquia, Córdoba, Cauca en Valle de Cauca.
Paramilitaire groepen
In de jaren tachtig ontstonden diverse rechtse paramilitaire groepen als privélegers van drugsbendes en veeboeren. Ze moesten eerst linkse guerrillero’s bestrijden, maar raakten in de loop der jaren betrokken bij drugshandel, afpersingen en ontvoeringen. In 2006 werden de paramilitairen gedemobiliseerd, maar desondanks zijn verschillende gewapende groepen nog steeds actief in Colombia.
Drugsbendes
Bandas Criminales (BACRIM) en andere drugsbendes (o.a. Clan del Golfo) houden zich bezig met drugshandel, ontvoeringen, afpersing en smokkel. Deze groepen zijn vooral actief in de departementen Chocó, Antioquia (noordelijk deel), Córdoba (zuidelijk deel), Cauca en Nariño (westelijk deel).
Veel landmijnen in Colombia
In Colombia liggen veel landmijnen. Vooral in de gebieden waarvoor het advies ‘niet reizen’ en ‘alleen noodzakelijke reizen’ geldt. Blijf in deze gebieden op de wegen. Het aantal slachtoffers van landmijnen in Colombia is één van de hoogste ter wereld.
Criminaliteit
Hoewel de veiligheidssituatie in de afgelopen jaren sterk is verbeterd, komt in Colombia nog relatief veel zware criminaliteit voor. Er is veel misdaad die te maken heeft met drugs. Ook vinden er regelmatig gewapende overvallen plaats. Dit gebeurt zowel in de stad als erbuiten. In veel toeristische gebieden is politie aanwezig en is het relatief veilig. In de gele gebieden kunt u overdag buiten de stad veilig over hoofdwegen reizen met auto of bus. In afgelegen gebieden (met name in de ‘oranje’ en ‘rode’ gebieden) bestaat het risico dat wegen plotseling door bendes of guerrillagroeperingen worden geblokkeerd. Bij deze blokkades kunnen reizigers worden ontvoerd of beroofd. Als u buiten de stad over de weg reist, doe dit dan alleen overdag.
Criminaliteit in de steden
De grote steden Bogotá, Medellín, Cali, Cartagena, Barranquilla, Santa Marta en Bucaramanga zijn goed te bezoeken, al is het belangrijk dat u blijft opletten. Zoals in veel grote steden in Zuid Amerika komt ook hier criminaliteit (zoals zakkenrollerij en beroving) regelmatig voor. Deze kan soms gewelddadig zijn. Bezoek geen arme wijken in de grote steden.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Neem nooit drank, eten of sigaretten aan van vreemden. Er kan drugs in uw drank, eten of sigaretten worden gedaan. Daarna kunt u beroofd en ook seksueel misbruikt worden. Kijk vooral goed uit in uitgaansgelegenheden.
- Ga niet na zonsondergang te voet of met de fiets/brommer over straat. Wees ook overdag op uw hoede en loop bij voorkeur niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
- Houd geen taxi’s op straat aan, maar bestel deze telefonisch of via apps.
- Vermijd arme buurten.
- Draag geld, creditcards, camera’s en andere waardevolle documenten uit het zicht op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt.
- Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
- Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
- Maak gebruik van pinautomaten in winkelcentra en/of binnen banken met zichtbaar aanwezige bewakers. Vermijd pinautomaten langs de openbare weg.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Vluchtelingencrisis
Door de politieke onrust in het buurland Venezuela zijn er bijna twee miljoen Venezolaanse migranten en vluchtelingen in Colombia. De vluchtelingen worden vooral lokaal opgevangen, maar huisvesting, scholing en gezondheidszorg is voor deze groep een groot probleem. Hierdoor leeft een deel van de vluchtelingen op straat.
Demonstraties
Blijf uit de buurt van samenscholingen en demonstraties.
Natuurgeweld
Actieve vulkanen
Colombia heeft 25 actieve vulkanen. De Colombiaanse geologische dienst (Servicio Geologico Colombiano (SGC) en de nationale eenheid voor rampenrisicobeheersing (UNGRD) werken samen bij het in de gaten houden van deze vulkanen (informatie in het Engels).
Vulkaanuitbarstingen veroorzaken vaak asregens. Die kunnen voor ernstige verstoringen van het vliegverkeer zorgen. Ook kunnen vliegvelden regelmatig voor kortere of langere tijd gesloten worden. Verder stellen de autoriteiten vaak lokale veiligheidszones in na vulkaanuitbarstingen. Houd hier rekening mee. Informeer bij de lokale autoriteiten naar de actuele veiligheidsrisico’s voordat u naar een gebied met vulkanen reist.
Nevado de Ruiz-vulkaan
Sinds 24 maart 2023 berichten de Colombiaanse autoriteiten dat de Nevado de Ruiz-vulkaan in de komende dagen of weken waarschijnlijk zal uitbarsten, omdat ze bij deze vulkaan een verhoogde vulkanische activiteit meten. Bij een uitbarsting zullen de departementen Caldas, Cundinamarca (Bogota), Risaralda, Tolima en Quindio geraakt worden. Omdat het moeilijk te voorspellen is wat er gaat gebeuren, staan de lokale autoriteiten klaar om te evacueren. Reist u in dit gebied? Houd het lokale nieuws goed in de gaten en volg het advies van de lokale autoriteiten op. Bereid u voor op het volgen van andere reisroutes of om het gebied te verlaten als de lokale autoriteiten daarom vragen.
Orkanen
Er kunnen orkanen en tropische stormen voorkomen langs de Caribische kust en de archipel van San Andrés, Providencia en Santa Catalina. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van de World Meteorological Organization of het US National Hurricane Centre.
Overstromingen
Ook kunnen overstromingen voorkomen. Deze komen vooral voor in het laaggelegen deltagebied rond de monding van de Magdalena rivier. Maar ook in het Cienaga moerasgebied in het noordelijke deel van de departementen Bolivar, Atlantico en Magdalena.
Aardverschuivingen
Door zware regenval zijn er op meerdere plekken in Colombia aardverschuivingen ontstaan, waardoor diverse wegen plotseling onbegaanbaar zijn.
Zo is de Panamerican Highway tussen Popayán en Pasto door een aardverschuiving niet toegankelijk. Gebruik geen omwegen, want die gaan door rood gebied. Dit betekent dat de grensovergang naar Ecuador bij Rumichaca niet te bereiken is.
Aardbevingen
In Colombia komen regelmatig aardbevingen voor. Vooral in de omgeving van de drie bergketens en langs de kust van de Stille Oceaan. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program.
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in Colombia en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 82 38 77 96 of Twitter via @247BZ.
Bent u op reis in Colombia en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust, een terroristische aanval of natuurgeweld? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Gezondheidssituatie
Medische voorzieningen in Colombia variëren sterk in kwaliteit. In grote steden zijn goede privéklinieken. Openbare ziekenhuizen en ziekenhuizen in kleinere steden zijn over het algemeen minder goed uitgerust. In afgelegen gebieden hebben openbare ziekenhuizen vaak onvoldoende medische voorzieningen. Zorg dat u een uitgebreide ziektekostenverzekering heeft die bijvoorbeeld ook kosten van repatriëring dekt.
Reisvaccinaties
- Check ruim voor vertrek op de website van GGD Reisvaccinaties welke vaccinaties u nodig heeft voor Colombia.
- U kunt (online) een vaccinatie-afspraak maken bij een GGD of bij een andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Alle aanbieders vindt u op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
GGD-app
Op reis kunt u ziek worden of last krijgen van gezondheidsklachten als diarree, bijtwonden of een zonnesteek. Download de app GGD reist mee. Daarin leest u onder andere wat u kunt doen in deze situaties.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waarin al uw medische gegevens staan.
- Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Colombia.
- Neem altijd het doktersvoorschrift en de originele verpakking mee.
Wegverkeer
De hoofdwegen in Colombia zijn veiliger geworden. Toch komt het voor dat gewapende bendes bussen overvallen. Dit geldt vooral voor de nachtbussen in het zuidwesten van het land. Reis alleen overdag en blijf alert. Informeer vooraf bij de lokale politie of een busroute veilig is. Criminelen gebruiken soms drugs om slachtoffers te verdoven. Dat gebeurt ook in het openbaar vervoer.
Rijdt u zelf? Gebruik overdag de hoofdwegen in de gele gebieden.
Maak gebruik van een navigatiesysteem; de bewegwijzering is niet overal duidelijk aanwezig. Wijk niet af van de hoofdwegen.
Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Colombia op de website van de de ANWB.
Taxi’s
In Colombia worden regelmatig passagiers in taxi’s ontvoerd en gedwongen om geld te pinnen. Slachtoffers worden vaak gedwongen meerdere malen te pinnen. Wat kunt u doen als u een taxi zoekt:
- Download de gratis apps van Uber, Cabify en inDrive. Hiermee roept u gemakkelijk een geregistreerde taxi op. De apps werken alleen in de grote steden. U kunt ook telefonisch een taxi bestellen;
- Houd geen taxi’s op straat aan. Stap niet in bij een taxichauffeur die een rit aanbiedt zonder dat u daar om vraagt.
- Op vliegvelden en busstations kunt u bij kiosken een geregistreerde taxi bestellen.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland.
Kindermisbruik
Net als in Nederland is kindermisbruik in Colombia strafbaar. Kindersekstoerisme komt voor in steden als Medellín, Calí en aan de Caribische kust.
Drugs
Het gebruik, bezit en verhandelen van drugs is verboden. De straffen hiervoor zijn in Colombia veel zwaarder dan in Nederland. Dit geldt ook voor softdrugs. De omstandigheden in Colombiaanse gevangenissen zijn zwaar.
Scopolamine
Een drug die in Colombia regelmatig wordt gebruikt bij berovingen is scopolamine. Deze drug wordt onopgemerkt in eten of drinken gedaan of in het gezicht geblazen. Scopolamine zorgt ervoor dat het slachtoffer versuft raakt en zich achteraf niets meer kan herinneren. Slachtoffers, met name mannen die alleen op pad zijn, worden vaak eerst benaderd via datingapps. Verdoving met scopolamine komt voor in nachtclubs, bars en restaurants, in het openbaar vervoer (inclusief taxi’s) en op straat.
Ayahuasca ceremonies
In Colombia worden spirituele (ayahuasca)ceremonies aangeboden. Deze kunnen gevaarlijk zijn. Het gebruik van ayahuasca kan ernstige medische gevolgen hebben. Er zijn toeristen aan overleden. Tijdens de ceremonies wordt een drankje gedronken dat zorgt voor een sterke roes met hallucinaties en visioenen. Het drankje kan leiden tot geestelijke en lichamelijke klachten. De ceremonies vinden meestal plaats in afgelegen gebieden, waar geen (medische) hulp in de buurt is. De veiligheid van ceremonies kan niet gegarandeerd worden omdat er geen vergunningen voor bestaan. Vermijd deelname aan spirituele ayahuasca-ceremonies.
LHBTIQ+
De mensenrechten van lhbtiq+ personen (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun seksualiteit of gender anders benoemen) zijn in Colombia wettelijk goed beschermd. Maar Colombia is een conservatieve samenleving, waarin discriminatie van lhbtiq+ personen nog veel voorkomt, vooral buiten de grote steden. Houd hier rekening mee.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Colombia en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 123.
Wat te doen in een nood- of crisissituatie
- Bent u in Colombia en bent u in nood (zoals een ziekenhuisopname of diefstal)? Bekijk wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Bekijk wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade.
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via +31 247 247 247. Of neemt u contact op via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96 of Twitter via @247BZ.
Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Bogotá
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Bogotá.
Registreren
- Registreer uw verblijf in Colombia gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies voor de optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent.
- U krijgt dan een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.