NederlandWereldwijd

Reisadvies Bahrein

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Bahrein? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 07-05-2024
Nog steeds geldig op: 18-07-2024

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor Bahrein is geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Bahrein of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Begin 2024 hebben de Verenigde Staten (VS) en het Verenigd Koninkrijk (VK) doelen aangevallen in gebieden in Jemen waar de Houthi’s het gezag hebben. De operatie werd door verschillende landen gesteund, waaronder Nederland. De internationale steun aan deze acties kan gevolgen hebben voor Westerse doelen en personen in de regio.

Bent u op dit moment in Bahrein? Wees u bewust van eventuele negatieve gevolgen van deze militaire acties voor Westerse doelen en personen. Houd hier rekening mee en wees alert.

In Bahrein is geen acute dreiging van terrorisme. Maar net zoals in veel andere landen, kan ook hier een terroristische aanslag plaatsvinden. Wees alert op plaatsen waar grote groepen mensen komen, zoals restaurants, hotels, winkelcentra en moskeeën. Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Er is weinig criminaliteit in Bahrein. Houd op drukke plaatsen wel rekening met zakkenrollers en diefstal. Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Bahrein geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Bahrein zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Bahrein reizen? U kunt daar te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Identificatieplicht

U bent in Bahrein verplicht u te identificeren met een geldig identiteitsbewijs. Dit kan een paspoort of een lokale ID-kaart (CPR card) zijn. U kunt een boete krijgen als u geen geldig identiteitsbewijs kunt laten zien.

Internet en sociale media

Wees voorzichtig met het uiten van kritiek op de autoriteiten van Bahrein. De autoriteiten kunnen uw gedrag op internet en sociale media controleren. U kunt een straf krijgen als u kritische websites bezoekt of online kritische uitingen doet.

Islamitische wetten en gebruiken

Bahrein volgt de islamitische wetten en gebruiken. Wees bewust van uw gedrag en zorg dat het niet beledigend kan overkomen:

 • Respecteer lokale tradities, wetten en gebruiken. Vooral tijdens de ramadan of als u een religieus gebied bezoekt.
 • Kledingvoorschriften zijn conservatiever dan in Nederland. U hoeft geen hoofddoek te dragen, maar bedek wel altijd uw armen en benen.

Bepaald gedrag kan verboden zijn en tot een boete of gevangenisstraf leiden, zoals:

 • lichamelijk contact in het openbaar
 • openbare dronkenschap
 • topless zonnen en nudisme
 • seks buiten het huwelijk
 • prostitutie
 • pornografisch materiaal meenemen, bezitten en verkopen
 • obscene gebaren, bijvoorbeeld uw middelvinger opsteken

In Bahrein kunnen demonstraties voorkomen. De politie treedt streng op. Demonstraties kunnen tot geweld leiden. Vermijd demonstraties.

Vooral in sjiitische dorpen rond de hoofdstad Manama kan onrust voorkomen, waaronder wegblokkades. Volg de (lokale) media, zodat u op de hoogte bent van het laatste nieuws.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Bahrein? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 999 (112 vanaf mobiele telefoon).

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Bahrein en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen? Lees wat u kunt doen in geval van nood.

 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.

 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.

 • Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.

 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van Nederland Wereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade in Bahrein

Er is geen Nederlandse ambassade in Bahrein. Neem in geval van nood contact op met de Nederlandse ambassade in Koeweit, Koeweit.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij de honorair consul van Nederland in Manama (informatie in het Engels).

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

 

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Bahrein te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.
 • Uw paspoort moet minimaal 1 lege visumpagina hebben.

Visum

U heeft een visum nodig voor Bahrein als u met een Nederlands paspoort reist. U kunt bij aankomst of vooraf online een (e-)visum aanvragen. Lees informatie over visa op de website van de Bahreinse overheid (informatie in het Engels).

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Bahrein. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

In Bahrein is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in Bahrein op de website van de ANWB.

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Bahrein?

Check wat u mag meenemen naar Bahrein op de website van de Bahreinse overheid (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Bahrein mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?