NederlandWereldwijd

Reisadvies Aruba

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Aruba? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 30-04-2024
Nog steeds geldig op: 24-06-2024

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor Aruba is groen. U kunt erheen reizen. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Aruba of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Op Aruba komt weinig criminaliteit voor. Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag op Aruba geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. U kunt een zware straf krijgen als u dit wel doet.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Aruba reizen? De wetten en de gebruiken op Aruba tegenover lhbtiq+ personen zijn vergelijkbaar met die van Europees Nederland. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Op Aruba komen tussen juni en december soms tropische stormen voor. Lees informatie over de weersomstandigheden op de website van het National Hurricane Center (informatie in het Engels).

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig op Aruba? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 911 

Nood- of crisissituatie

 • Bent u op Aruba en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse Vertegenwoordiging in Oranjestad.

Geen Nederlandse ambassade op Aruba

Er is geen Nederlandse ambassade op Aruba. Neem in geval van nood contact op met de Nederlandse Vertegenwoordiging in Oranjestad.

De Nederlandse vertegenwoordiging biedt hulp bij nood aan Nederlanders (met Nederlands paspoort) die in een gemeente in Europees Nederland staan in geschreven.

Reisverzekering

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Europees Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Aruba te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet geldig zijn tijdens de hele periode dat u op Aruba bent.

Digitale immigratiekaart

Voordat u naar Aruba reist moet u online een immigratiekaart invullen op de website van de overheid van Aruba. De immigratiekaart moet u bij aankomst digitaal of geprint kunnen laten zien. Lees de extra voorwaarden om te reizen naar de Caribische Koninkrijksdelen.

Gaat u met een ander doel dan familiebezoek of vakantie naar Aruba? Lees dan of uw een verblijfsvergunning moet aanvragen op de website van de Arubaanse integratiedienst.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een immigratiekaart nodig voor een reis naar Aruba. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig op Aruba. Lees meer over rijden op Aruba op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

 • Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Aruba op de website van GGD Reisvaccinaties.
 • U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er kunnen voorkomen, zoals dengue (knokkelkoorts), zika en chikungunya.
 • Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

Bagageregels