Reisadvies Armenië
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 03-06-2023
Rood: niet reizen
- De kleurcode van het reisadvies voor het grensgebied tussen het oosten van Armenië en Azerbeidzjan is rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om naar deze gebieden te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
- Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn risico’s
- De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Armenie, inclusief de provincies Syunik, Vayots Dzor, het oostelijke deel van de provincie Gegharkunik en de grensplaats Yeraskh, is geel. Dit betekent dat de veiligheidssituatie anders is dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
- Lees meer over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
- Verblijft u in Armenië? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar Armenië? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Armenië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar Armenië reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Armenië in Den Haag.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Armenië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
- Let op: Momenteel is het met veel buitenlandse pinpassen niet mogelijk om geld op te nemen in Armenië.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check van tevoren welke inentingen u nodig heeft voor Armenië. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Kosovo.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Armenië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Onveilige gebieden
Let op: in ‘rode’ gebieden kan de ambassade u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Rood: niet reizen
De grens in het oosten van het land tussen Armenië en Azerbeidzjan is gesloten. Reis in dit gebied niet binnen 5 km van de grens met Azerbeidzjan. Reis vanuit de Georgische hoofdstad Tbilisi niet over de H53 en de H26 van Baghanis naar Tsaghkavan naar de hoofdstad Jerevan, omdat deze door dit grensgebied loopt.
In bepaalde grensgebieden zijn nog mijnenvelden. Deze zijn meestal aangegeven.
De regio Nagorno-Karabach
De autonome provincie Nagorno-Karabach heeft zich in 1993 eenzijdig en met steun van Armenië afgescheiden van Azerbeidzjan. Door recente gevechten is het door Armenië beheerste deel van Nagorno-Karabakh onder toezicht van Russische vredestroepen gekomen. De enige toegang tot dit gebied is de zogenaamde Lachin-corridor. Buitenlanders worden op dit moment niet toegelaten. Armeense paspoorthouders hebben meestal minder problemen. Het betekent wel dat u illegaal over de landsgrens gaat met Azerbeidzjan. De ambassade kan u geen consulaire hulp geven.
In het hele gebied moet rekening worden gehouden met niet-ontplofte munitie en mijnen.
De recente gevechten en het staakt-het-vuren hebben er ook voor gezorgd dat de Azerbeidzjaanse grens op sommige plaatsen erg dicht bij de weg naar het zuiden ligt. Hier komen af en toe (schiet)incidenten voor.
Zie ook het reisadvies voor Azerbeidzjan.
Verblijft u in de regio Nagorno-Karabach of een van de bovenstaande ‘rode’ gebieden’ en raakt u in de problemen? Dan kunnen de Nederlandse ambassades in Jerevan en in Bakoe (Azerbeidzjan) u niet helpen. De Nederlandse ambassades hebben geen toegang tot (de lokale autoriteiten van) deze regio.
Geel: let op, er zijn risico’s
Er zijn in Armenië veiligheidsrisico's die anders zijn dan die in Nederland. Vooral in de provincies Syunik, Vayots Dzor, het oostelijke deel van de provincie Gegharkunik en in de nabijheid van Yeraskh kan de situatie snel veranderen. Dat komt door verschillende spanningen in de regio. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op.
Natuurgeweld
In Armenië kunnen zware aardbevingen voorkomen. Wilt u meer informatie over aardbevingen? Ga naar Earthquake Hazards Program.
Coronavirus
Inreisvoorwaarden
Er gelden geen inreisvoorwaarden in Armenië. Meer informatie vindt u op de website van de Armeense overheid (informatie in het Engels).
Maatregelen in Armenië
Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Armenië te verkleinen hebben de Armeense autoriteiten landelijk maatregelen genomen.
De Armeense overheid blijft aandringen op strikte naleving van de maatregelen. Overtredingen worden bestraft. Zodra het aantal besmettingen toeneemt en de medische capaciteit dreigt te worden overbelast, kan de Armeense overheid strengere maatregelen invoeren.
Testlocaties in Armenië
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Armenië de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Terugkeer naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Gezondheidszorg
De kwaliteit van de gezondheidszorg in Armenië is van een lagere kwaliteit dan die in Nederland. Buiten de hoofdstad Jerevan en enkele andere grotere steden zijn de medische voorzieningen beperkt. Door de oorlog en het COVID-19-virus is gezondheidszorg in heel Armenië problematisch.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waar alle medische gegevens van u vermeld staan.
- Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Armenië.
- Neem altijd het dokters voorschrift en de originele verpakking mee op reis.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Informatie over epidemieën, vaccinaties en infectieziekten
Bekijk voor vertrek naar Armenië de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Hier vindt u informatie over:
- actuele epidemieën
- aanbevolen reisvaccinaties
- maatregelen om bepaalde ziekten te voorkomen
Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Grenzen
De landsgrenzen tussen Armenië en Georgië en Armenië en Iran zijn open voor personenverkeer.
Grens met Turkije en Azerbeidzjan
De Armeense grenzen met Turkije en Azerbeidzjan zijn gesloten. Dit heeft te maken met politieke spanningen tussen Armenië en Turkije en Armenië en Azerbeidzjan.
Luchtverkeer
Vluchtschema’s van en naar Armenië worden vaak veranderd. Neem op tijd contact op met uw vliegmaatschappij voor mogelijke gevolgen. Voor meer informatie kunt u de website van het internationale vliegveld Zvartnots in Jerevan lezen (informatie in het Engels).
Informatie over wijzigingen in het luchtverkeer leest u op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Wegverkeer
Over het algemeen houdt iedereen zich aan de verkeersregels. Houd rekening met slecht weer (sneeuw) en slechte tot zeer slechte wegen, zeker buiten de grote steden en na afloop van het winterseizoen. Let op bij inhaalmanoeuvres in de bergen en houd rekening met slecht aangegeven wegwerkzaamheden.
Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Armenië op de website van de ANWB.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen specifieke tips voor Armenië.
Luchtkwaliteit
De luchtkwaliteit kan in bepaalde periodes van het jaar minder goed zijn. Raadpleeg voor de luchtkwaliteit de website van de World Air Quality Index (informatie in het Engels).
LHBTIQ+
Lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen (LHBTIQ+) worden niet algemeen geaccepteerd in Armenië. Er kunnen zich incidenten voordoen waarbij personen uit de LHBTIQ+-gemeenschap lastig worden gevallen. Houd hier rekening mee.
Drugs
Gebruik, bezit en verhandelen van verdovende middelen wordt in Armenië streng bestraft. De omstandigheden in Armeense gevangenissen zijn zwaar.
Wat te doen in een noodsituatie
- Bent u in Armenië en is er een noodsituatie zoals een ziekenhuisopname of diefstal? Bekijk wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht zoals natuurgeweld, politieke onrust of een terroristische aanslag? Bekijk wat u kunt doen in een crisissituatie.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Armenië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
Politie: 102
Ambulance: 103
Brandweer: 101
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het telefoonnummer +31 247 247 247. U kunt ook contact opnemen via WhatsApp: +31 6 823 877 96 of Twitter: @247BZ.
Nederlandse ambassade in Jerevan
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Jerevan.
U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Registreren
Registreer u gratis bij de Nederlandse ambassade via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.