NederlandWereldwijd

Reisadvies Armenië

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Armenië? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 30-05-2024
Nog steeds geldig op: 18-07-2024

In het kort

 • De situatie in Armenië – vooral aan de grenzen –  is gespannen door het conflict met Azerbeidzjan. Lees meer onder Actueel.
 • De kleurcode van het reisadvies is rood voor het grensgebied tussen Armenië en Azerbeidzjan. Wat uw situatie ook is: reis niet hierheen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico’s.
 • Voor de rest van Armenië geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Armenië of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

De situatie in Armenië is gespannen door het conflict met Azerbeidzjan. Vooral in de gebieden die grenzen aan Azerbeidzjan kan het onrustig zijn. Gewelddadige incidenten kunnen hier voorkomen. Zie ook het reisadvies voor Azerbeidzjan.

Rood: niet reizen

Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Kleurcode rood geldt voor het grensgebied tussen Armenië en Azerbeidzjan (5 kilometer van de grens, inclusief de wegen H53 en H26 via Baghanis en Tsaghkavan).

In het grensgebied kunnen beschietingen plaatsvinden. De situatie is onvoorspelbaar. Ook op momenten dat het rustig lijkt. De grens met Azerbeidzjan is gesloten.

Geel: let op, er zijn risico’s

U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.

De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Armenië is geel. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.

In Armenië vinden regelmatig demonstraties plaats, vooral in de grotere steden. Hierbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

In Armenië is geen acute dreiging van terrorisme. Maar net zoals in veel andere landen, kan ook hier een terroristische aanslag plaatsvinden. Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten. 

In Armenië komt weinig criminaliteit voor. Wees wel alert op zakkenrollers en (auto)diefstal. Ook komt fraude bij betaalautomaten voor. Buitenlandse toeristen zijn soms het doelwit.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Armenië geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs en producten waar CBD of THC in zit. In Armenië zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. Ook als u een doktersverklaring heeft voor gebruik als medicijn, kunt u een straf krijgen. 

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Armenië reizen? U kunt daar te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Gesloten grensovergangen

De Armeense grenzen met Turkije en met Azerbeidzjan zijn gesloten.
 

Aardbevingen

Armenië ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Er is kans op aardbevingen en aardverschuivingen. 

 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
 • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
 • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.
 • Lees meer over aardbevingen in Armenië op de website van SGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).
   

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Armenië? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer (politie): 102
 • Ambulance: 103
 • Brandweer: 101

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Armenië en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat. 
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten. 
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie. 
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Bent u in Armenië en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Armenië

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Jerevan
 

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Armenië is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want vooral buiten de grote steden is de gezondheidszorg beperkt. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
 • Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Paspoort  

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Armenië te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit het land. 

Visum

Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in Armenië blijft:

 • Blijft u 180 dagen of korter in Armenië? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u geen visum nodig. Bij aankomst in Armenië krijgt u een stempel in uw paspoort met hierop de uiterlijke datum waarop u moet vertrekken uit het land. 
 • Blijft u langer dan 180 dagen in Armenië? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u een visum nodig. 

Neem contact op met de Armeense ambassade in Den Haag voor meer informatie over visa.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en (eventueel) een visum nodig voor een reis naar Armenië. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Dubbele nationaliteit 

Heeft u de Nederlandse én de Armeense nationaliteit?

 • Armenië erkent de dubbele nationaliteit.
 • Reizigers die in het bezit zijn van een Nederlands en een Armeens paspoort kunnen ook met hun Nederlandse paspoort naar Armenië reizen.
 • Kinderen die een Nederlands en een Armeens paspoort hebben, zijn niet meer verplicht het Armeense paspoort te laten zien bij vertrek uit Armenië. De voorwaarde is dat de ouders een Armeens paspoort laten zien.
 • Let op: De Nederlandse ambassade kan Nederlanders met ook de Armeense nationaliteit geen consulaire bijstand bieden. Neem voor hulpvragen contact op met de Armeense autoriteiten.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Armenië. Lees meer over rijden in Armenië op de website van de ANWB.

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Armenië?

Check wat u mag meenemen naar Armenië op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Armenië mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?