Reisadvies Argentinië
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 28-03-2023
Geel: let op, er zijn risico's
- De kleurcode van het reisadvies voor Argentinië is geel. U kunt naar Argentinië reizen, maar de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
- Verblijft u in Argentinië? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Argentinië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar Argentinië reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Argentinië in Den Haag.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard. Visacard, Mastercard en American Express kunnen bijna overal worden gebruikt.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor u vertrekt welke inentingen u nodig heeft voor Argentinië. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Argentinië.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Argentinië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Onveilige gebieden
Geel: let op veiligheidsrisico’s
Criminaliteit
Wees in de hoofdstad Buenos Aires en de grotere steden zoals Cordoba, Mendoza en Rosario alert op diefstal, vooral bij de busstations en in en rondom hotels. Dieven leiden hun slachtoffers vaak op verschillende manieren af. Een regelmatig gebruikte truc (maar andere afleidingen komen ook voor) is door een soort vogelpoep/mosterd op tassen te sproeien. Terwijl zogenaamde omstanders het slachtoffer helpen, wordt het slachtoffer door de dieven en handlangers beroofd. Het gebeurt ook regelmatig dat dieven vanaf een brommer of motor een tas inpikken/afpakken.
Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Wees voorzichtig na zonsondergang en vermijd stille straten. Wees ook overdag op uw hoede en loop zo mogelijk niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
- Vermijd sloppenwijken. Mijd de arme wijken in de grote steden. Vooral de krottenwijken (villas miseria). In de stad Rosario is veel geweld tussen drugsbendes onder elkaar. Dit geweld is niet gericht op toeristen.
- Gebruik op straat geen mobiele telefoon.
- Houd uw tas op schoot in een café/restaurant maar ook in het openbaar vervoer en op openbare plekken. Verlies uw bezittingen niet uit het oog. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam, bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
- Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Wanneer u met een auto door het binnenland reist, wees dan op toeristische plaatsen alert op inbraken en berovingen. Als u uw auto onbeheerd achterlaat, neem dan waardevolle spullen en dus ook uw paspoort mee.
Demonstraties
Stakingen en demonstraties kunnen voorkomen, vooral tijdens de Argentijnse zomervakantie die voor de Kerst begint. Er kunnen ongeregeldheden zijn. Deze kunnen tot geweld leiden. Vermijd daarom samenscholingen en massabijeenkomsten. Op stakingsdagen is het vaak onmogelijk om in het land te reizen. Als u reist kunnen deze stakingen ook voor vertragingen zorgen. Blijf het nieuws volgen. Of vraag bij uw hotel of de reisorganisatie om informatie. Volg de instructies van de autoriteiten op.
Natuurgeweld
Bij aanhoudende hevige regenval kunnen overstromingen, vooral bij de grote rivieren, voorkomen. Tijdens hevige regenval in vooral de zomermaanden (december-maart), zijn de wegen in het noordwestelijk deel van Argentinië soms onbegaanbaar. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie. Volg de instructies van de autoriteiten op.
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in Argentinië en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.
Inreizen Argentinië
De corona-inreismaatregelen zijn opgeheven.
Voor de inreisvoorwaarden kunt u de website van de Argentijnse overheid raadplegen (informatie het Spaans).
U kunt ook de ambassade van Argentinië in Den Haag vragen om informatie.
Algemene maatregelen
Er gelden preventieve coronamaatregelen en aanbevolen gedragsregels zoals het dragen van een mondkapje in gesloten ruimtes waar veel mensen zijn, zorgen voor goede ventilatie en letten op hygiëne.
Als de coronasituatie verslechtert, kan de lokale overheid de coronamaatregelen weer aanscherpen.
Meer informatie over de coronamaatregelen in Argentinië vindt u op de website van de Argentijnse overheid (informatie in het Spaans).
Testlocaties in Argentinië
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Argentinië de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Terugkeer naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.
Gezondheidssituatie
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria, dengue en andere infectieziekten in Argentinië te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Luchtverkeer
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Reizen met een auto/hulp onderweg/telefonische bereikbaarheid
Als u met een auto rondreist in Argentinië heeft u op afgelegen plekken, buiten de grote steden, geen mobiel netwerk. Als u pech krijgt met uw auto kan het een paar uur duren voor hulp kan komen. Zorg daarom altijd voor genoeg brandstof in uw auto. Neem ook altijd voldoende water en eten mee.
Tijdens hevige regenval zijn de wegen in het noordwesten van Argentinië soms onbegaanbaar.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Argentinië.
Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme
Wilt u vrijwilligerswerk gaan doen in Argentinië? Bereid u goed voor en onderzoek vooraf de betrouwbaarheid van de organisatie die vrijwilligerswerk organiseert. Raak niet betrokken bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen, bijvoorbeeld in weeshuizen. Vrijwilligerswerk in weeshuizen heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van de kinderen. Uit onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat deze reizen veel negatieve effecten kunnen hebben. Sommige weeshuizen (ook wel kinderhuizen, opvanghuizen of boarding schools genoemd) worden in verband gebracht met mensenhandel, kindermishandeling, uitbuiting en seksueel misbruik. Het is belangrijk dat u zich bewust bent van alle mogelijke negatieve gevolgen en aspecten. Daarom raadt de Nederlandse overheid vrijwilligerswerk in weeshuizen af.
Neem officiële taxi’s en betaal met gepast geld
Let in en rond de grote steden goed op. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Reist u van het vliegveld naar de stad? Neem dan de vliegveldtaxi’s of ‘remise taxi’s’. Deze kunt u boeken bij het loket op het vliegveld, direct na de douane.
- Bestel in de stad telefonisch een taxi (radio-taxi).
- Betaal in de taxi met kleingeld of gepast geld. Bij grotere bedragen krijgt u mogelijk vals wisselgeld terug.
- Bekijk vooraf welke route u wilt nemen. Een taxichauffeur rijdt soms om als hij in de gaten heeft dat een klant de weg in de stad niet kent. Daardoor betaalt u teveel.
Slechte omstandigheden in gevangenissen
Gevangenissen in Argentinië zijn niet vergelijkbaar met die in Nederland. Diefstal en onveilige situaties komen voor in de gevangenis. De cellen zijn slecht onderhouden net zoals de andere voorzieningen. De kwaliteit van het eten is matig en medische zorg is niet of bijna niet beschikbaar.
Foto’s maken
Maak geen foto’s van overheidsgebouwen, militaire objecten of strategische plekken. Maakt u toch opnamen? Dan kunt u gearresteerd worden en/of het land uitgezet worden.
LHBTIQ+
LHBTIQ+’s (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, interseksen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) zijn niet strafbaar, maar zij worden niet algemeen geaccepteerd in Argentinië. Sinds 2010 kunnen personen van gelijk geslacht met elkaar trouwen. In de provincies en vooral de kleine dorpen zijn mensen conservatiever dan in de grotere steden. Buenos Aires stelt zich graag als ‘LHBTIQ+ vriendelijk’ op. Toch vindt ook in deze stad discriminatie nog incidenteel plaats. Soms met gewelddadige incidenten. Houd daar rekening mee.
Geld pinnen
Er is geen identificatieplicht in Argentinië. Maar bij pinbetalingen in winkels en restaurants moet u zich wel kunnen identificeren. Naast het invoeren van de pincode moet u uw handtekening en paspoortnummer op het bonnetje schrijven.
Betalen kan op veel plaatsen met uw Maestro bankpas. Ook kunt u meestal betalen met een creditcard. Vraag vooraf aan het hotel of restaurant hoe u kunt betalen. Er zijn nog plaatsen waar alleen met contant geld betaald kan worden. Geld opnemen bij een pinautomaat kan tot ongeveer 80 Euro per keer. Argentijnse bankkosten zijn ongeveer 10% van het gepinde bedrag.
Drugs
Neem geen drugs mee naar Argentinië. Er worden hoge straffen gegeven voor het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs. De omstandigheden in de gevangenissen zijn zeer slecht.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Argentinië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
- Algemeen alarmnummer: 101
- Ambulance: 107
- Brandweer: 100
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Argentinië
Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Buenos Aires op de website.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.