NederlandWereldwijd

Reisadvies Afghanistan

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Welke veiligheidsrisico’s zijn er in Afghanistan? En wat kunt u doen in geval van nood? Lees het reisadvies.
Laatst gewijzigd op: 06-05-2024
Nog steeds geldig op: 25-06-2024

In het kort

 • De algemene veiligheidssituatie in Afghanistan is slecht, instabiel en onvoorspelbaar. Regelmatig worden (bom)aanslagen gepleegd door terroristische groeperingen of door politieke tegenstanders van de Taliban. Lees meer onder Actueel.
 • De kleurcode van het reisadvies voor Afghanistan is rood. Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Afghanistan of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Sinds de Taliban de macht in Afghanistan hebben overgenomen is de situatie in het land slecht en onvoorspelbaar. Terroristische groeperingen en politieke tegenstanders van de Taliban plegen regelmatig aanslagen. Ook zijn er antiwesterse groeperingen actief. Personen afkomstig uit westerse landen lopen een groot risico op gevangenneming, gijzeling of mishandeling.

In Afghanistan bestaat een groot risico op aanslagen door terroristische groeperingen of politieke tegenstanders van de Taliban. Wees alert op drukke plaatsen.

In Afghanistan komt veel criminaliteit en geweld voor. Bijvoorbeeld gewapende overvallen, ontvoeringen, seksuele misdrijven en straatcriminaliteit. Dit geldt vooral langs verlaten wegen tussen de grotere steden en in de provincies.

Wat u kunt doen als u in Afghanistan bent:

 • Verblijf in een betrouwbare en goed beveiligde omgeving.
 • Vermijd mensenmassa’s.
 • Reis niet na zonsondergang.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Islamitische wetten

In Afghanistan geldt de islamitische wetgeving. U kunt gestraft worden zonder rechtszaak en zonder dat schuld aan een misdrijf bewezen is.
U kunt een boete, gevangenisstraf, lijfstraffen of zelfs de doodstraf krijgen voor het volgende gedrag:

 • lichamelijk contact in het openbaar
 • openbare dronkenschap
 • seks buiten het huwelijk
 • seks met een persoon van hetzelfde geslacht
 • prostitutie
 • gebruiken en verkopen van alcohol, drugs en varkensvlees
 • lezen en verkopen van erotische boeken
 • bekritiseren van de emir
 • bekritiseren en beledigen van de islam, de Profeet en de koran

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Afghanistan reizen? U kunt daar te maken krijgen met strenge straffen. Volgens de Afghaanse wet zijn alle seksuele handelingen, die niet gericht zijn op voortplanting, strafbaar. Dit geldt ook voor buitenlanders. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? Om risico’s te verkleinen.

Foto’s maken

Fotografeer of film geen overheidsgebouwen, militaire installaties en paleizen. Maak ook geen foto’s van Afghaanse personen zonder hun toestemming. U kunt een gevangenisstraf krijgen.

Kledingvoorschriften

In Afghanistan gelden strenge kledingvoorschriften voor mannen en vrouwen. Houd u altijd aan deze voorschriften:

 • Vrouwen moeten hun gezicht, hoofd, armen en benen volledig bedekken. Alleen de ogen mogen zichtbaar zijn.
 • Mannen mogen geen mouwloze shirts en korte broeken dragen.

Vrouwen en reizen

De Taliban verbieden vrouwen alleen te reizen of alleen over straat te gaan. Vrouwen moeten altijd vergezeld worden door een ‘mahram’ (een mannelijk familielid).

Overstromingen en lawines

In Afghanistan komen vaak overstromingen en modderstromen voor. In de bergen kunnen lawines voorkomen. Houd de lokale situatie in de gaten.

Aardbevingen

Afghanistan ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Er is een risico op aardbevingen en aardverschuivingen. Lees informatie over aardbevingen en aardverschuivingen op de website van USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).

Er zijn in Afghanistan geen hulpdiensten. Als u er te maken krijgt met natuurgeweld, bent u op uzelf aangewezen.

In Afghanistan kunnen (gewelddadige) demonstraties voorkomen. Vooral door de slechte economische situatie in het land. Vermijd demonstraties, protesten, samenscholingen en plekken waar veel mensen zijn. Meng u niet in politieke kwesties. U kunt een gevangenisstraf krijgen.

Geen Nederlandse ambassade in Afghanistan

De Nederlandse ambassade in Afghanistan is gesloten. De Nederlandse overheid kan u geen consulaire hulp bieden.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Afghanistan? Houd er rekening mee dat er geen hulpdiensten in Afghanistan zijn. U bent op uzelf aangewezen.

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Afghanistan bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar.

Contactgegevens in geval van nood

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Rood: niet reizen

Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Reisverzekering

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Afghanistan is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is zeer beperkt of slecht.
 • Let op: Bij een rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Paspoort

Reist u, ondanks het negatieve reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken, naar Afghanistan? Controleer bij de luchtvaartmaatschappij of uw paspoort en andere reisdocumenten voldoen aan de eisen om Afghanistan binnen te komen. De Afghaanse autoriteiten kunnen de regels op elk moment wijzigen.

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Afghanistan te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit het land.
 • U moet tenminste nog 1 lege pagina in uw paspoort hebben.

Visum

U heeft een visum nodig voor Afghanistan als u met een Nederlands paspoort reist. Vraag een visum aan bij de ambassade van Afghanistan in Den Haag (informatie in het Engels).

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Afghanistan. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Aankomst in Afghanistan

 • Let erop dat u bij aankomst in Afghanistan een inreisstempel in uw paspoort krijgt. Heeft u die niet gekregen? Dan krijgt u problemen als u uit Afghanistan vertrekt.
 • Maak vooraf een kopie van uw paspoort en visum en bewaar deze gegevens ook online.

Vertrek uit Afghanistan

Wilt u uit Afghanistan vertrekken en heeft u geen Afghaans paspoort, maar alleen een Nederlands paspoort? Regel dan voor vertrek een uitreisvisum of uitreisstempel bij de consulaire afdeling van het Afghaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. U moet hiervoor uw geldige Nederlandse paspoort met uw bewijs van legaal verblijf in Afghanistan laten zien. Dit kan een geldige verblijfsvergunning voor Afghanistan zijn of uw nog geldige Afghaanse visum.

Rijbewijs

In Afghanistan is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in Afghanistan op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

 • Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Afghanistan op de website van GGD Reisvaccinaties.
 • U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals dengue (knokkelkoorts), tuberculose, malaria en hondsdolheid (rabiës).
 • Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

Bagageregels