Reisadvies Afghanistan
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 22-05-2022
Rood: niet reizen
- De kleurcode van het reisadvies voor Afghanistan is rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om naar Afghanistan te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
- Gaat u toch naar Afghanistan? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
- Verblijft u in Afghanistan? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Onveilige gebieden
Bent u op reis in Afghanistan en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust of een terroristische aanval? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Let op: in ‘rode’ gebieden kan de ambassade u helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Rood: niet reizen
De Taliban hebben de macht overgenomen in Afghanistan en de veiligheidssituatie is zeer onvoorspelbaar.
Bent u nu in Afghanistan? Wees alert en houd u aan de volgende adviezen:
- Zoek een veilig onderkomen.
- Verplaats u niet onnodig en/of blijf niet onnodig op straat.
- Voorkom zoveel mogelijk vaste patronen in uw dagindeling.
- Maak afspraken over een betrouwbare toegangscontrole van woonlocatie en werklocatie.
- Laat collega’s of vrienden weten waar u bent tijdens afspraken buiten de deur.
- Zorg dat u goede kennis heeft van de omgeving waar u verblijft.
- Houd een telefoon met daarin opgeslagen noodnummers bij de hand en zorg steeds dat de telefoon voldoende opgeladen is.
Terrorisme
De dreiging van terroristische aanslagen is sinds de machtsovername door de Taliban nog altijd hoog. Er zijn terroristische groeperingen actief in Afghanistan met een antiwesters gevoel, waaronder de Islamitische Staat. Dit maakt Westerlingen, waaronder Nederlanders, een mogelijk doelwit voor aanslagen.
De terreuraanvallen zijn gericht op onder meer:
- Buitenlanders
- Burgers die kunnen worden gelieerd met dienstverlening aan buitenlandse organisaties of vroegere Afghaanse overheden
- Hulporganisaties
- Voertuigen en gebouwen van de Taliban
- Functionarissen van de voormalige overheid
Bomaanslagen waarbij burgerdoden vielen hebben onder andere plaatsgevonden in hotels waar veel overheidsvertegenwoordigers verbleven, restaurants, ziekenhuizen en bij lokale overheidsgebouwen zoals ministeries of andere plaatsen waar veel mensen bijeen komen. Ook moskeeën zijn regelmatig doelwit geweest. Verder is er een risico op raketaanvallen op steden of vliegvelden. Landmijnen, bermbommen en ander explosief materiaal vormen in het hele land een gevaar. Het risico van op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn is aanwezig. Ook bestaat het risico op ontvoeringen.
Criminaliteit
In alle delen van het land komen agressiviteit, overvallen, ontvoeringen en seksuele misdrijven voor. Deze vinden vaak plaats langs de verlaten wegen tussen de grote steden en in de provincies. Ook overdag zijn er in de steden berovingen en overvallen.
Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Natuurgeweld
Afghanistan ligt in een gebied waar aardbevingen voorkomen, ook zware. Daarnaast zijn er lawines, overstromingen en modderstromen. Volg het nieuws en informeer u over de situatie. Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:
Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels)
Accuweather (informatie in het Engels)
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in Afghanistan en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Voor dringende vragen kunt u contact opnemen met telefoonnummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.
Inreisbeperkingen
Reis en verblijf niet in Afghanistan. Door de veiligheidssituatie wordt reizen naar Afghanistan ten zeerste afgeraden.
Terugkeer naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.
Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.
Testlocaties in Afghanistan
Op dit moment kunt u geen coronatesten laten uitvoeren in Afghanistan.
Gezondheidssituatie
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen in Afghanistan.
Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Door de onveilige situatie en ook door de stijging van de coronabesmettingen in Afghanistan is het niet zeker of medische zorg momenteel verleend kan worden. De medische zorg in Afghanistan is zeer beperkt of zelfs afwezig.
Ook de ziekte Mucormycosis (zwarte schimmelziekte) komt voor in Afghanistan.
Luchtverkeer
De Hamid Karzai internationale luchthaven van Kaboel is geopend voor internationale vluchten naar een beperkt aantal bestemmingen.
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Uitreizen
De uitreisregels zijn aangescherpt. Personen met een niet-Afghaans paspoort die Afghanistan willen uitreizen, moeten in het bezit zijn van een geldig buitenlands paspoort EN kunnen aantonen legaal in Afghanistan te verblijven. Dit kan met een geldige Afghaanse verblijfsvergunning of inreisvisum.
Wegverkeer
Reizen over de weg is erg gevaarlijk. Er zijn valse voertuigcontroleposten opgezet die gewelddadige aanvallen uitvoeren of die ‘belastingen’ innen. Er liggen nog steeds dodelijke bermbommen langs de weg. Er zijn aanvallen op militaire en burgervoertuigen. Terrorisme, ontvoeringen, carjacking en andere criminele activiteiten zijn een voortdurende dreiging. Rijd nooit ’s-nachts tussen de steden. Als u over de weg moet reizen, dient u te reizen in een beveiligd transport zoals een gepantserde voertuig met persoonsbescherming van goed bekendstaande lokale chauffeurs of gidsen. Deuren en ramen moeten altijd op slot zijn.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Afghanistan.
Islamitisch rechtssysteem
De Taliban hebben de macht overgenomen in Afghanistan. Het rechtssysteem in Afghanistan is gebaseerd op islamitische wetgeving, en is naar westerse maatstaven erg streng. In het land komt de doodstraf voor.
Homoseksualiteit (LHBTIQ)
Lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, interseksuelen en queer (LHBTIQ) worden niet algemeen geaccepteerd in Afghanistan. Volgens de Afghaanse wetgeving (wetboek van strafrecht artikelen 645-650) zijn alle seksuele handelingen die niet tot doel hebben om zich voort te planten strafbaar. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.
Kleding
Kledingvoorschriften zijn conservatiever dan in Nederland. Het dragen van een hoofddoek is voor vrouwen verplicht. Draag bij voorkeur kleding die lichaamsvormen bedekt en draag een jas of mantel die tot over de heupen valt.
Bepaald gedrag kan zelfs verboden zijn en tot een boete of gevangenisstraf leiden, zoals:
- Lichamelijk contact in het openbaar.
- Openbare dronkenschap.
- Seks buiten het huwelijk.
- Prostitutie.
- Drugs invoeren, verkopen, bezitten en gebruiken.
- Pornografisch materiaal invoeren, verkopen en bezitten.
Economische en financiële crisis
Afghanistan kent momenteel een financiële en economische crisis. Er is een sterk tekort aan fysieke bankbiljetten en er gelden limieten aan geldopnames. Houd hier rekening mee en breng eventueel cash mee.
Invoerverbod
Het invoeren van alcohol houdende dranken en erotische lectuur is verboden.
Lokale hulpdiensten
U kunt niet rekenen op beschikbaarheid van lokale hulpdiensten.
Geen Nederlandse ambassade in Afghanistan
De Nederlandse ambassade in de hoofdstad Kaboel is gesloten en daarom is consulaire bijstand in Afghanistan niet meer mogelijk.
Contactgegevens ambassade
U kunt voor dringende vragen contact opnemen met telefoonnummer +31 247 247 247, Whatsapp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.