NederlandWereldwijd

Reizen met een Nederlands paspoort of ID-kaart

Reist u naar het buitenland? Binnen Europa is een geldige Nederlandse ID-kaart meestal voldoende. Buiten Europa heeft u een Nederlands paspoort nodig. Voor sommige landen is een visum verplicht.

Reizen naar of binnen Europa

Heeft u de Nederlandse nationaliteit en reist u binnen Europa, of naar Turkije of Georgiƫ? Dan kunt u meestal reizen met een geldige Nederlandse ID-kaart. U heeft dan geen paspoort nodig. Lees of dit ook geldt voor uw bestemming op Rijksoverheid.nl.

Dit geldt niet alleen wanneer u (bijvoorbeeld via een vliegveld of haven) de grens oversteekt. U heeft ook een ID-kaart of paspoort nodig om zich te identificeren (legitimeren). Buiten Nederland kunt u uw rijbewijs niet gebruiken als identiteitsbewijs.

Reizen buiten Europa

Heeft u de Nederlandse nationaliteit en reist u buiten Europa? Dan heeft u een geldig Nederlands paspoort nodig. Reist u naar Turkije of Georgiƫ? Dan is een geldige Nederlandse ID-kaart voldoende. In sommige landen moet uw paspoort of ID-kaart bij binnenkomst of vertrek ook nog een aantal maanden geldig zijn.

Voor veel landen buiten Europa heeft u ook een visum nodig. U vraagt dit visum aan bij de ambassade of het consulaat van uw bestemmingsland.

Welk paspoort bij dubbele nationaliteit?

Heeft u een dubbele nationaliteit en dus recht op 2 paspoorten? Dan bepaalt het paspoort waarmee u reist of u voor uw bestemming een visum nodig heeft of niet.

Nederlands paspoort aanvragen

Woont u in Nederland? U kunt uw paspoort of ID-kaart aanvragen bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Woont u in het Caribisch deel van het Koninkrijk? Dan vraagt u het document aan bij de afdeling burgerzaken of het kabinet van de Gouverneur.

Woont u als Nederlander in een ander land? U kunt een paspoort aanvragen bij een Nederlandse ambassade of consulaat-generaal in uw regio. U kunt ook een paspoort aanvragen bij 11 Nederlandse grensgemeenten of op luchthaven Schiphol.