NederlandWereldwijd

Paspoort of ID-kaart aanvragen als u in Finland woont

Wilt u een Nederlands paspoort of ID-kaart aanvragen en woont u in Finland? Volg dan dit stappenplan.

Stap 1: Maak uw persoonlijke checklist

U heeft een aantal documenten nodig om een paspoort of ID-kaart aan te vragen. Met een persoonlijke checklist weet u welke documenten dat zijn. Maak voor elke aanvraag een aparte checklist. Bijvoorbeeld 1 voor uzelf en 1 voor uw kind.

Heeft u een checklist aangemaakt? Ga door naar stap 2.

Stap 2: Check de extra eisen voor Finland

In uw persoonlijke checklist (uit stap 1) ziet u dat u documenten uit Finland nodig heeft om een paspoort of ID-kaart aan te vragen. Hier leest u welke documenten dat zijn. En of u documenten moet laten legaliseren en vertalen.

U moet aantonen dat u legaal in Finland woont. Dit kan met 1 van de volgende documenten:

 • een recent Engelstalig uittreksel uit het bevolkingsregister met vermelding van uw nationaliteit (virkatodistus extract from the population information system)
  • Bent u jonger dan 18 jaar? Of vraagt u het uittreksel aan voor iemand die jonger is dan 18 jaar? Dan moet het uittreksel ook informatie over ouders of voogden (parents and custodians) bevatten.
  • U kunt het uittreksel tegen betaling bij elke locatie (service location) van de Digital and Population Data Services Agency (voorheen Maistraatti) aanvragen. Bekijk alle locaties op DVV.fi (informatie in het Engels).
  • U kunt het uittreksel ook tegen betaling aanvragen per e-mail via vtj-todistus@dvv.fi of per telefoon via het Finse lokale nummer: 029 55 36 230.
 • als u 18 jaar of ouder bent: een uittreksel van uw persoonsgegevens (summary of personal data)
  • U kunt het uittreksel gratis aanvragen via Suomi.fi (informatie in het Engels). Maak schermafdrukken van de informatie bij basic informationaddress details en eventueel personal relationships en voeg deze toe aan uw aanvraag.
 • Vraagt u voor uw baby voor het eerst een paspoort of ID-kaart aan? Dan gebruikt u de geboorteakte als bewijs van legaal verblijf. Deze kunt u aanvragen via Suomi.fi (informatie in het Engels).
Let op: In Finland kent men geen separate geboorteakte. Alle informatie wordt opgenomen in het bevolkingsregister van de Digital and Population Data Services Agency (DVV), voorheen Maistraatti. Een uittreksel van de DVV met de persoonsgegevens fungeert dan tevens als geboorteakte.

Woont u in Estland? Dan kan dit met 1 van de volgende documenten:

 • een Engelstalig uittreksel uit het Estse bevolkingsregister
 • Als u ook de Estse nationaliteit heeft: een geldig Ests paspoort of een Estse ID-kaart. Bij citizenship moet NLD staan. Bij place of birth staat meestal Holland/NLD.
 • Vraagt u voor uw baby voor het eerst een paspoort of ID-kaart aan? Dan gebruikt u de geboorteakte als bewijs van legaal verblijf.

Heeft u een geboorteakte of huwelijksakte uit Finland? Dan hoeft u deze niet te laten legaliseren. U heeft misschien wel een vertaling nodig.

Heeft u een ander document uit Finland? Of een document uit een ander land? Bekijk of u het document moet laten legaliseren.

U kunt documenten inleveren in het Nederlands, Engels, Duits of Frans. Heeft u een document in het Fins? Vraag dan een meertalig modelformulier aan bij de instantie die uw document heeft afgegeven. U hoeft het document dan niet meer te laten vertalen. Meer informatie over meertalige modelformulieren leest u op de website van de Europese Unie.

Kunt u geen meertalig modelformulier aanvragen? Laat het document dan vertalen door een beëdigd vertaler.

Stap 3: Maak een afspraak

Heeft u alle documenten uit uw checklist bij stap 1 verzameld? En voldoen de documenten aan alle eisen bij stap 2? Dan kunt u een afspraak maken in Finland of in Nederland. Vraagt u een paspoort en een ID-kaart aan? Maak dan voor elk document een aparte afspraak.

Waarschuwing:

Neem alle documenten uit uw checklist mee naar uw afspraak. Print de checklist ook uit. En neem deze mee. Wij kunnen u niet helpen als 1 van deze documenten ontbreekt:

 • Aanvraagformulier voor paspoort of ID-kaart (ingevuld, geprint en ondertekend)
 • Toestemmingsverklaring ouder / gezaghebber voor minderjarige aanvrager(s). Vraagt u een paspoort aan voor uw kind jonger dan 18 jaar? Of een ID-kaart voor uw kind jonger dan 12 jaar? En kunt u of de andere ouder niet aanwezig zijn bij de aanvraag? Dan moet deze ouder de toestemmingsverklaring invullen en ondertekenen. En een kopie van zijn of haar paspoort of ID-kaart meegeven. Op de kopie moet de datum en handtekening staan van de ouder die niet meekomt.
 • Paspoort of ID-kaart. Neem al uw Nederlandse en/of buitenlandse paspoorten en ID-kaarten mee. Ook als 1 van deze documenten is verlopen.

Maak online een afspraak bij de ambassade in Helsinki

Afspraak wijzigen of afzeggen

Heeft u een afspraak gemaakt? Dan krijgt u een bevestiging per e-mail. Daarin staat ook een link waarmee u de afspraak kunt wijzigen of afzeggen.

U kunt een paspoort of ID-kaart aanvragen bij een grensgemeente in Nederland of op Schiphol. U hoeft dan niet verder te lezen bij stap 4 en 5.

Stap 4: Ga naar uw afspraak

U moet zelf langskomen om uw paspoort of ID-kaart aan te vragen. Ook als u jonger dan 18 jaar bent.

Neem alle documenten uit uw persoonlijke checklist mee. In de checklist leest u bij elk document of u het origineel en/of een kopie moet meenemen.

Moet u documenten laten legaliseren en/of vertalen? Neem dan de gelegaliseerde en vertaalde documenten mee.

In het overzicht van de consulaire tarieven in Finland ziet u wat een paspoort of ID-kaart kost en hoe u kunt betalen.

Een paspoort of ID-kaart kost minder bij een grensgemeente en op Schiphol.

Nee. Heeft u uw paspoort of ID-kaart nog nodig? Dan kunt u deze houden.

Wanneer moet ik mijn oude paspoort of ID-kaart inleveren?

Komt u uw nieuwe paspoort of ID-kaart ophalen? Dan levert u uw oude paspoort of ID-kaart op dat moment in.

Laat u uw nieuwe paspoort of ID-kaart opsturen? Dan stuurt u eerst uw oude naar de ambassade. Pas dan stuurt de ambassade uw nieuwe paspoort of ID-kaart op. Er is dus een periode waarin u geen paspoort of ID-kaart heeft. Wilt u uw oude paspoort of ID-kaart terug? Geef dit aan bij de ambassade.

Ik heb een verblijfsvergunning of visum in mijn oude paspoort staan, wat nu?

Staat er een verblijfsvergunning of visum in uw oude paspoort? En wilt u die blijven gebruiken? Meld dit bij het inleveren van uw oude paspoort. Die pagina’s worden dan niet ongeldig gemaakt.

Stap 5: Paspoort of ID-kaart ophalen of laten opsturen

U krijgt een e-mail als uw nieuwe paspoort of ID-kaart klaar is. U moet uw nieuwe document binnen 3 maanden ophalen of laten opsturen. Daarna wordt het vernietigd.

Op de pagina Hoelang duurt het om een Nederlands paspoort of ID-kaart aan te vragen in het buitenland leest u meer over de verwerkingstijd van een paspoort of ID-kaart.

U kunt uw nieuwe paspoort of ID-kaart ophalen bij de ambassade in Helsinki. Maak online een afspraak.

Houd rekening met de sluitingsdagen.

U kunt uw nieuwe paspoort laten opsturen via aangetekende post (Posti). U betaalt dan zelf de verzendkosten.

U kunt uw nieuwe ID-kaart meestal niet laten opsturen. Check tijdens uw aanvraag of dit kan.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons