Reisadvies Sudan | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 23-12-2019 | Nog steeds geldig op: 20-01-2020

De veiligheidssituatie in de regio Darfur blijft zorgelijk. Reis niet naar de rode gebieden in Sudan (zie kaart). Bent u in Sudan? Registreer u dan bij de Nederlandse Ambassade in Khartoem.

Kaartje bij reisadvies Sudan
Download 'Kaart bij reisadvies Sudan' (PDF, 332 kB)

Reischecklist Sudan

Let op: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar de oranje gebieden in Sudan te reizen als dat noodzakelijk is. Reis niet naar de rode gebieden.

Reist u naar Sudan? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Sudan favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Sudan reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Sudan in Den Haag.
 • Na aankomst in Sudan moet u zich binnen 72 uur registreren bij de Immigratiedienst. Daarvoor moet u betalen en 2 pasfoto’s afgeven.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Sudan een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Sudan een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Sudan. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Sudan. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs. Neem geen alcohol mee naar Sudan. Sudan is een islamitische land.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onder druk van de bevolking heeft het leger in 2019 een eind gemaakt aan het bewind van president Al-Bashir. Het leger en de oppositie hebben op 17 augustus 2019 een akkoord bereikt over verdeling van de macht. Er is een door burgers geleide tijdelijke regering. Aan het einde van de interim-periode van 3 jaar worden vrije verkiezingen gehouden. Sinds het akkoord zijn er geen grote demonstraties meer in Khartoem geweest. De door burgers geleide tijdelijk regering werkt aan het sluiten van vrede met alle rebellenbewegingen.  

Onveilige gebieden

Rood: niet reizen

Reis niet naar:

 • Darfur
 • Abyei
 • Zuid-Kordofan
 • Blue Nile
 • Hala’ib-driehoek
 • Bir Tawil
 • Grensgebied met Libië

Darfur

De veiligheidssituatie in de regio Darfur is zorgelijk. De militaire missie UNAMID van de Verenigde Naties (VN) en de Afrikaanse Unie (AU) in Darfur heeft zich van veel plaatsen teruggetrokken en zal eind 2020 helemaal vertrokken zijn. De bergen van centraal Darfur, de Jebel Marra, staan voor een deel onder controle van de rebellenbeweging SLM/A. Spanningen tussen boeren en nomaden uiten zich vaak in geweld. Er zijn ook bandieten actief en ontvoeringen komen voor. Wees alert. 

Abyei

De grensregio van Abyei, tussen West-Kordofan en Zuid-Sudan, is onveilig. Zowel Sudan als Zuid-Sudan eisen het gebied op. Er is blijvende spanning tussen stammen. In Abyei zijn troepen van een VN-vredesmacht aanwezig.

Zuid-Kordofan en Blue Nile

Sinds 2011 is er een burgeroorlog in de provincies Zuid-Kordofan en Blue Nile. Rebellen zijn actief in Zuid-Kordofan en ten zuiden van de stad Ad Damazin. Ondanks een staakt-het-vuren blijft de situatie in deze gebieden gespannen.

Hala’ib-driehoek

Het oostelijke deel van het grensgebied met Egypte is niet veilig. Sudan en Egypte hebben een conflict over de Hala’ib-driehoek. Deze ligt in het grensgebied aan de Rode Zee.

Bir Tawil

In het noordelijke deel van het grensgebied tussen Sudan en Egypte ligt het grensgebied Bir Tawil. Het gebied wordt door geen van beide aangrenzende landen opgeëist. Het grensgebied is niet veilig.

Grensgebied met Libië

In het grensgebied met Libië is het niet veilig. Er is sprake van mensenhandel en dreiging van (islamitisch) terrorisme.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Port Sudan

In de havenstad Port Sudan (Rode Zee) zijn tribale spanningen. Er zijn veel veiligheidstroepen aanwezig om verdere escalatie te voorkomen.

Grensgebied met Eritrea

In het grensgebied met Eritrea is het niet veilig. De grensovergangen zijn gesloten en er is sprake van mensenhandel en mobilisatie van het Sudanese leger. Smokkel komt veel voor.

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade beperkt of geen hulp bieden als u in de problemen komt.

Geel: let op veiligheidsrisico's.

Criminaliteit

Straatcriminaliteit en inbraken komen voor in het hele land. Het gaat vooral om diefstal uit woningen, geparkeerde auto’s en zakkenrollerij.

Zware criminaliteit komt voor in de onveilige conflictgebieden en de grote steden. Het gaat om gewelddadige (gewapende) berovingen en criminaliteit door bendes.

In conflictgebieden bestaat ook een risico op ‘carjacking’. Hierbij wordt iemand met geweld gedwongen zijn voertuig af te geven.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Draag geen opvallende sieradenm of juwelen.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten niet, of anders onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

Demonstraties

Na de ondertekening van het akkoord tussen het leger en de oppositie op 17 augustus 2019 zijn er geen grote demonstraties geweest. Kleine demonstraties, bijvoorbeeld rond rechtszaken, komen nog wel voor. Bij demonstraties kan geweld worden gebruikt. Vermijd demonstraties en samenscholingen.

Er zijn minder leger en de Rapid Support Forces aanwezig in de hoofdstad Khartoem en in andere steden in het land.
 

Reist u naar Sudan of verblijft u er? Zorg er dan voor dat men weet waar u verblijft, waar u heen gaat en hoe men u kan bereiken. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie in het land. En van de politieke ontwikkelingen en spanningen in de landen er omheen (bijvoorbeeld Zuid-Sudan, Centraal Afrikaanse Republiek, Tsjaad en Eritrea). Die kunnen invloed hebben op de veiligheidssituatie in Sudan. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de (sociale) media.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, of via Twitter @247BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

De verkeersveiligheid van wegverkeer is slecht in Sudan. Verkeersregels worden slecht nageleefd en de technische staat van voertuigen laat vaak te wensen over. Wegen zijn vaak van slechte kwaliteit, onder andere door gaten en overstromingen in het regenseizoen. Rijden buiten de stad in het donker is gevaarlijk en moet worden vermeden.

Naar boven

Gezondheid

Medische zorg

In Khartoem en andere grote plaatsen zijn ziekenhuizen met beperkte voorzieningen. Bij een serieus medisch probleem heeft u mogelijk vervoer nodig naar een ander land.

Ga na welke voorzorgsmaatregelen u voor uw gezondheid moet nemen. Denk aan vaccinaties.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in IJsland te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Sudan.

Reis naar Sudan via een officieel vliegveld

Reist u naar Sudan? Reis dan via een officieel vliegveld het land binnen. Of via de officiële grensovergangen met Egypte (Wadi Halfa) en Ethiopië (Metema, bij Gedaref). Lees ook het reisadvies van Ethiopië.

Strenge islamitische wetten

In Sudan gelden strenge islamitische wetten. Als u zich aan deze wetten houdt, heeft u weinig problemen. Maar als u zich niet aan deze wetten houdt, kan dat ernstige gevolgen hebben.

Kledingvoorschriften

Voor mannen en vrouwen gelden kledingvoorschriften. Schouders en knieën moeten bedekt zijn. Draag geen korte broeken, rokken of jurken die tot boven de knie komen. En ook geen kleding zonder mouwen. Voldoet u niet aan de kledingvoorschriften? Dan kan dit leiden tot een waarschuwing. Maar dit kan ook leiden tot een gevangenisstraf.

Geen foto’s van militaire objecten, personen

Maak geen foto’s van militaire objecten, vliegvelden, gebouwen van de overheid, ambassades, moskeeën en wegblokkades. Dit is verboden. Het maken van foto’s van Sudanese burgers kan ernstige problemen opleveren voor zowel de fotograaf als de gefotografeerde. Wees daarom terughoudend in het maken van foto’s. Voor het maken van foto’s heeft u een vergunning nodig.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is strafbaar in Sudan. Er staat de doodstraf op. Dit geldt ook voor buitenlanders.

Alcohol is strafbaar

Alcohol is verboden in Sudan.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Sudan en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Politie: 999
 • Ambulance: 333
 • Brandweer: 998

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Khartoem

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Khartoem.

Vanwege de veiligheidssituatie in het land kan de Nederlandse ambassade niet overal in Sudan (tijdig) consulaire hulp bieden.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook registreren bij de ambassade.

Naar boven