Reisadvies Sudan | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 16-04-2019 | Nog steeds geldig op: 18-04-2019

Op 11 april 2019 heeft een staatsgreep plaatsgevonden in Sudan. Generaal Abdel Fattah Burhan heeft de macht overgenomen. Er geldt een noodtoestand. In de hoofdstad Khartoum vinden dag en nacht veel demonstraties plaats. Reis alleen naar en verblijf alleen in Khartoem als dat noodzakelijk is. Zie de rubriek ‘Laatste ontwikkelingen’.

Kaart bij reisadvies Sudan
Download 'Kaart bij reisadvies Sudan' (PDF, 327 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Khartoum, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Demonstraties

Op 11 april 2019 heeft een staatsgreep plaatsgevonden in Sudan. Generaal Abdel Fattah Burhan heeft de macht overgenomen. Er is een interim regering voor maximaal 2 jaar. Op 11 april 2019 is een noodtoestand afgekondigd. In de hoofdstad Khartoum vinden dag en nacht veel demonstraties plaats. Ook in andere steden vinden demonstraties plaats. Een deel van het leger steunt de demonstranten. Er is veel spanning tussen verschillende onderdelen van het veiligheidsapparaat. Vermijd demonstraties en samenscholingen. Reis alleen naar en verblijf alleen in Khartoem als dat noodzakelijk is.

Komt u in een demonstratie of onveilige situatie terecht? Verlaat deze dan direct. Zoek een veilige plaats op. Bijvoorbeeld in een gebouw, huis of hotel. 

Er gelden verschillende veiligheidsrisico’s voor de regio’s in Sudan. Zie de rubriek ‘Onveilige gebieden’ en de kaart.

Reist u naar Sudan of verblijft u er? Zorg er dan voor dat men weet waar u verblijft, waar u heen gaat en hoe men u kan bereiken. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie in het land. En van de politieke ontwikkelingen en spanningen in de landen er omheen (bijvoorbeeld Zuid-Sudan, Centraal Afrikaanse Republiek, Tsjaad en Eritrea). Die kunnen invloed hebben op de veiligheidssituatie in Sudan. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de (sociale) media.

Blijf op de hoogte

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Informeer naar veiligheidssituatie ter plaatse

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de (sociale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Reis naar Sudan via een officieel vliegveld

Reist u naar Sudan? Reis dan via een officieel vliegveld het land binnen. Of via de officiële grensovergangen met Egypte (Wadi Halfa) en Ethiopië (Metema, bij Gedaref). Lees ook het reisadvies van Ethiopië.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 999 (politie), 333 (ambulance), 998 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Khartoem kan niet altijd tijdig helpen

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Khartoem op de Nederlandse ambassade in Khartoem. Vanwege de veiligheidssituatie in het land kan de Nederlandse ambassade niet overal in Sudan (tijdig) consulaire hulp bieden.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Niet reizen

Reis niet naar:

 • Darfur;
 • Abyei;
 • Zuid-Kordofan;
 • Blue Nile;
 • Hala'ib-driehoek;
 • Bir Tawil;
 • Grensgebied met Eritrea;
 • Grensgebied met Libië.

Darfur

De veiligheidssituatie in de regio Darfur is slecht. Er zijn militaire troepen van de Verenigde Naties (VN) en de Afrikaanse Unie (AU) in Darfur. Het gewapende conflict tussen overheid en rebellen beperkt tot het gebied in en rondom Jebel Marra. Er zijn ook veel bandieten actief en ontvoeringen komen regelmatig voor. Wees alert.  

Abyei

De grensregio van Abyei, tussen West-Kordofan en Zuid-Sudan, is onveilig. Zowel Sudan als Zuid-Sudan eisen het gebied op. Er is blijvende spanning tussen stammen. In Abyei zijn troepen van een VN-vredesmacht aanwezig.

Zuid-Kordofan en Blue Nile

Sinds 2011 is er een burgeroorlog in de provincies Zuid-Kordofan en Blue Nile. Rebellen zijn actief in Janub-Kordofan (Zuid-Kordofan) en ten zuiden van de stad Ad Damazin. Ondanks een staakt-het-vuren blijft de situatie in deze gebieden gespannen.

Hala’ib-driehoek

Het oostelijke deel van het grensgebied met Egypte is niet veilig. Sudan en Egypte hebben een conflict over de Hala’ib-driehoek. Deze ligt in het grensgebied aan de Rode Zee.

Bir Tawil

In het noordelijke deel van het grensgebied tussen Sudan en Egypte ligt het grensgebied Bir Tawil. Het gebied wordt door geen van beide aangrenzende landen opgeëist. Het grensgebied is niet veilig.

Grensgebied met Libië

In het grensgebied met Libië is het niet veilig. Er is sprake van mensenhandel en dreiging van (islamitisch) terrorisme. Ook komt er mensenhandel voor.

Alleen noodzakelijke reizen

Verplaats u in de hoofdstad Khartoum alleen als dat noodzakelijk is.

Door ernstige veiligheidsrisico's in de hoofdstad kunnen gevaarlijke situaties ontstaan.

Grensgebied met Eritrea

In het grensgebied met Eritrea is het niet veilig. De grensovergangen zijn gesloten en er is sprake van mensenhandel en mobilisatie van het Sudanese leger.

Let op, veiligheidsrisico’s

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in Sudan. De politieke situatie is er niet stabiel. In verschillende regio’s zijn er gewapende conflicten. Door ontwikkelingen in de regio en de aanwezigheid van radicale islamitische groepen/rebellen bestaat er een risico op aanslagen en ontvoeringen.

In de provincie White Nile is de intensiteit van de conflicten afgenomen. Er blijven echter veiligheidsrisico’s voor reizen naar deze provincie.

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de grensgebieden met Ethiopië en Egypte. Wees alert en informeer naar de laatste ontwikkelingen rond de veiligheid. Gebruik de officiële grensovergang bij Metema. Lees ook het reisadvies van Ethiopië.

Naar boven

Criminaliteit

Straatcriminaliteit en inbraken komen voor in het hele land. Zware criminaliteit komt voor in de onveilige conflictgebieden. Er bestaat ook een risico op ontvoeringen.

Criminaliteit in de grote steden

Straatcriminaliteit en inbraken komen in Khartoem voor. Het gaat vooral om diefstal uit woningen, geparkeerde auto’s en zakkenrollerij. Ook in de grotere steden buiten Khartoem komen straatcriminaliteit en inbraken voor.

Criminaliteit in de onveilige gebieden

In de onveilige conflictgebieden komt zware criminaliteit voor. Het gaat om gewelddadige (gewapende) berovingen en criminaliteit door boevenbendes.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet lopend na zonsondergang de straat op;
 • rij niet in het donker buiten de grote steden, ook niet om te reizen;
 • wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats;  
 • vermijd sloppenwijken;
 • draag geld en andere waardevolle documenten op uw lichaam, bijvoorbeeld in een money belt;
 • draag geen opvallende sieraden, horloges of juwelen;
 • bewaar uw paspoort, vliegticket, credit card en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
 • houd een kopie paspoort bij u;
 • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Naar boven

Terrorisme

Aanvallen op westerse doelen

In Sudan zijn vijandige gevoelens over de westerse wereld. Dat komt omdat bij het Internationaal Strafhof in Den Haag een aanklacht is ingediend tegen president Bashir. Radicale groepen binnen de Islam versterken de vijandige gevoelens. Dit verhoogt het risico op aanvallen op westerse doelen en burgers. Wees alert op plaatsen waar veel westerlingen komen. Deze plaatsen kunnen doelwit zijn voor een terroristische aanslag. Denk bijvoorbeeld aan winkelcentra, markten en hotels.

In Sudan is er een risico op ontvoering door de instabiele situatie in het land.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Strenge islamitische wetten

Het is belangrijk om de plaatselijke gebruiken en gewoonten te volgen. In Sudan gelden strenge islamitische wetten. Als u zich aan deze wetten houdt, ondervindt u weinig problemen. Maar als u zich niet aan deze wetten houdt, kan dat ernstige gevolgen hebben.

Kledingvoorschriften

Voor mannen en vrouwen gelden kledingvoorschriften. Schouders en knieën moeten bedekt zijn. Draag geen korte broeken, rokken of jurken die tot boven de knie komen. En ook geen kleding zonder mouwen. Voldoet u niet aan de kledingvoorschriften? Dan kan dit leiden tot een waarschuwing. Maar dit kan ook leiden tot een gevangenisstraf.

Geen foto’s van militaire objecten, personen

Maak geen foto’s van militaire objecten, vliegvelden, gebouwen van de overheid, ambassades, moskeeën en wegblokkades. Dit is verboden. Het maken van foto’s van Sudanese burgers kan ernstige problemen opleveren voor zowel de fotograaf als de gefotografeerde. Wees daarom terughoudend in het maken van foto’s. Voor het maken van foto’s heeft u een vergunning nodig.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is strafbaar in Sudan. Er staat de doodstraf op. Dit geldt ook voor buitenlanders. 

Alcohol is strafbaar

Alcohol is verboden in Sudan.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms in een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering. 

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is 6 maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa voor Sudan kunt u krijgen bij de ambassade van Sudan in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Bij aankomst in Sudan moet u zich binnen 72 uur registreren bij de Immigratiedienst. Daarvoor moet u betalen en 2 pasfoto’s afgeven.

Naar boven

Tips van de ambassade

In Sudan is het niet mogelijk om met een creditcard te betalen (ook niet in hotels). Ook worden internationale bankpassen niet geaccepteerd in de geldautomaten. Neem voldoende contant geld mee. Euro’s en dollars kunnen lokaal bij de bank gewisseld worden. U mag maximaal een bedrag van USD 10.000 invoeren. Bij het verlaten van Sudan mag maximaal USD 3.000 worden uitgevoerd.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven