Reisadvies Somalië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 20-12-2021 | Nog steeds geldig op: 22-01-2022

De kleurcode van Somalië is rood en oranje. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Reis niet naar Somalië en alleen als het noodzakelijk is naar de oranje gebieden door veiligheidsrisico’s. Meer informatie over de veiligheidssituatie vindt u in de rubriek ‘Veiligheidsrisico’s’. Het land is door het coronavirus een zeerhoogrisicogebied. Meer informatie over de (reis)maatregelen in Somalië en Nederland vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

kaart bij reisadvies Somalië
Download 'Kaart bij reisadvies Somalië' (PDF, 208 kB)

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Reis niet naar Somalië. De veiligheidssituatie in Somalië inclusief Somaliland is slecht. Er zijn regelmatig aanslagen en gewapende conflicten waarvan ook burgers het slachtoffer waren. Bent u in Somalië? Verlaat het land zo snel mogelijk. Dit geldt voor alle deelstaten van Somalië, inclusief Puntland.

Tot het eind van het jaar staan er in heel Somalië verkiezingen gepland. De spanningen kunnen daardoor in het hele land toenemen.

Somaliland

De steden Hargeisa en Berbera zijn relatief minder onveilig. Reis alleen als het noodzakelijk is naar Hargeisa en Berbera. Voor de rest van Somaliland geldt hetzelfde advies als voor geheel Somalië.

Zuid-Centraal Somalië

In Zuid-Centraal Somalië zijn de meeste steden in handen van de regering. De politie en het leger proberen hier de veiligheid te bewaken. Zij krijgen daarbij hulp van vredestroepen van de Afrikaanse Unie (AMISOM). Toch is de veiligheidssituatie zeer kwetsbaar en onvoorspelbaar. Dat komt doordat gewapende oppositiegroepen, milities en de terroristische organisatie Al-Shabaab er actief zijn. Op het platteland en in de steden maken deze groeperingen veel slachtoffers.

Mogadishu

In de hoofdstad Mogadishu is de veiligheidssituatie zeer slecht. Al-Shabaab pleegt ook in Mogadishu regelmatig (grote) aanslagen, onder meer met bomauto’s. Doelen zijn hotels, markten, belangrijke kruispunten van wegen en overheidsinstituties. Ook aanslagen op individuele overheidsfunctionarissen worden op straat uitgevoerd, met burgerslachtoffers tot gevolg. De enige relatief veilige plaats in Mogadishu is het vliegveld, dat door buitenlandse militairen beschermd wordt. Toch heerst ook daar een dreiging van aanslagen.

Gebieden tussen Somaliland en Puntland

In de deelstaat Puntland zorgen verschillende milities van de terroristische organisaties Al-Shabaab en ISIL voor onrust. Buitenlanders zijn het doelwit van ontvoeringen en geweld. In de grensgebieden tussen Somaliland en Puntland vinden regelmatig lokale gewapende (clan)conflicten plaats. De grensgebieden tussen Puntland en Zuid-Centraal Somalië (in de deelstaat Galmudug, inclusief de stad Galkayo) zijn instabiel en onveilig.

Kustlijn

De hele kustlijn en de territoriale wateren van Somalië zijn onveilig. Dit heeft te maken met piraterij en smokkel. Piraten zijn actief tot op grote afstand van de Somalische kust. Zowel in de Golf van Aden als de Indische Oceaan. Piraten lijken hun aandacht te verleggen naar andere criminaliteit op het water en aan land. Denk bijvoorbeeld aan het smokkelen van wapens, houtskool, drugs, brandstof, mensensmokkel en mensenhandel.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De steden Hargeisa en Berbera

De veiligheidssituatie in Hargeisa en in de havenstad Berbera in het westelijke deel van Somaliland is relatief minder onveilig dan in de rest van het land. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de steden Hargeisa en Berbera. De politie kan een politie-escorte regelen als u buiten en/of tussen deze steden moet reizen.

Terrorisme

In heel Somalië zijn terroristische organisaties en milities actief. Het risico op terroristische aanslagen geldt voor het hele land. Het risico op terroristische aanslagen is het hoogst in de stad Mogadishu en de rest van Zuid-Centraal Somalië. Ook de steden Galkayo en Bosaso (in Puntland) zijn onveilig. Door de jaren heen zijn er dagelijks kleine aanslagen waarbij burgerdoden zijn gevallen. Daarnaast zijn meerdere grote aanslagen geweest in Somalië (let op, dit is geen complete lijst):

 • 10 juli 2021: aanslag met een bomauto in Mogadishu, met 9 doden;
 • 15 april 2021: aanslag op een minibus tussen Mogadishu en Jowhar, met 17 doden en meerdere gewonden;
 • 6 maart 2021: aanslag met een bomauto in Mogadishu, met minstens 20 doden en meer dan 30 gewonden;
 • 31 januari 2021: aanslag op een hotel in Mogadishu, met minstens 3 doden en meerdere gewonden;
 • 27 november 2020: aanslag op een ijswinkel, met 8 doden en minstens 10 gewonden;
 • 16 augustus 2020: aanslag op een hotel in Mogadishu, met 15 doden en minstens 15 gewonden;
 • 8 januari 2020: aanslag met bomauto in Mogadishu, met 4 doden en 15 gewonden;
 • 28 december 2019: aanslag op druk kruispunt met bomauto zeker doden en 100 gewonden;
 • 10 december 2019: aanslag op een hotel in Mogadishu, met 5 doden.
 • 22 juli 2019: aanslag met bomauto in het centrum van Mogadishu, met 17 doden en 28 gewonden;
 • 12 juli 2019: aanslag op een hotel in Kismayo, met 33 doden en 56 gewonden;
 • 28 februari 2019: aanslag met bomauto in een winkelcentrum in Mogadishu;
 • 4 februari 2019: aanslag met bomauto in het centrum van Mogadishu.

Al-Shabaab en Islamitische Staat in Somalië (IS-S)

Sinds 2009 plegen leden van de terroristische organisatie Al-Shabaab (zelfmoord)aanslagen. Zij doen dit bijvoorbeeld op VN- en buitenlandse doelen binnen Somalië, maar ook op Somalische overheidsinstellingen en plekken waar veel mensen samenkomen (markten, hotels). Werknemers van westerse organisaties zijn bovendien doelwit van ontvoeringen. Al-Shabaab ontregelt grote delen van het land. De terroristen maken gebruik van guerrilla-tactieken en zijn erop uit de overheid zo veel mogelijk te ondermijnen.

Ook Islamitische Staat in Somalië (IS-S) is actief in het land. IS-S bevindt zich voornamelijk in noordoost-Puntland maar is ook aanwezig in Mogadishu en Zuid-Somalië. Al heeft IS-S tot nu toe geen grote(re) aanslagen gepleegd, zij heeft wel meerdere liquidaties van overheidsfunctionarissen opgeëist. IS-S is niet officieel verbonden aan de Islamitische Staat in de Levant (ISIL).

Criminaliteit

Er is veel zware criminaliteit in Somalië. In het land is een levendige handel in wapens, goederen en mensen. Dit komt vooral omdat er vanuit de regering geen toezicht is. Het officiële rechtssysteem van Somalië functioneert niet of erg slecht. Een groot deel van de conflicten wordt niet binnen het rechtssysteem opgelost. Een ondertekend handelscontract geeft daardoor geen garantie op uitvoering.

De wegen in Somalië zijn onveilig door mogelijke wegversperringen, onder andere door al-Shabaab. Wegversperringen zijn een middel om reizigers te beroven. Bij wegversperringen komt seksueel geweld tegen vrouwelijke passagiers voor en worden soms buitenlanders ontvoerd. Ook het reguliere Somalische leger gebruikt illegale wegversperringen nogal eens om reizigers te beroven. Houd hier rekening mee.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

Politieke spanningen en demonstraties

Tot eind 2021 worden verkiezingen gehouden in de deelstaten en Mogadishu. Dat kan tot spanningen en geweldsincidenten leiden.

Vervolging

Autoriteiten in Somalië kunnen buitenlanders oppakken en vervolgen om onduidelijke of politieke redenen. De mogelijkheden voor Nederland om hulp te bieden zijn dan vaak beperkt, zeker als u naast de Nederlandse ook de Somalische nationaliteit heeft of heeft gehad.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Somalië en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of via Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreizen Somalië

Let op: u kunt niet met uw  digitale coronabewijs in de CoronaCheck app (het digitale coronabewijs – DCC) Somalië inreizen. Dit is alleen geldig binnen de EU en het Schengengebied, en in andere landen die dit bewijs hebben erkend. Wanneer landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren, wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs dus uitprinten en op papier meenemen.

Reis niet naar Somalië en alleen naar de oranje gebieden als het noodzakelijk is. Toeristisch verblijf is niet noodzakelijk.

Inreismaatregelen Somalië

U moet voor vertrek een negatieve PCR-test laten zien die niet ouder mag zijn dan 72 uur.

Aankomst Somaliland

Voor het inreizen naar Somaliland moet u bij vertrek een negatieve PCR-test laten zien die niet ouder mag zijn dan 96 uur. Kunt u deze test bij aankomst niet laten zien? Dan zult u 14 dagen in quarantaine moeten gaan op een door de overheid aangewezen locatie. De kosten van de quarantaine zijn voor eigen rekening.

Vertrek vanuit Somalië

Bij vertrek vanuit Somalië moet u een negatieve PCR-test laten zien. Deze mag bij vertrek niet ouder zijn dan 96 uur.

Grenzen

Er kunnen beperkende maatregelen gelden aan de grenzen. Sommige landgrenzen kunnen gesloten zijn. Zorg dat u de over de juiste documenten beschikt. Illegaal de grens over gaan is verboden

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Somalië

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Somalië de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Naar boven

Verkeer

Wegverkeer

De wegen in Somalië zijn onveilig door mogelijke wegversperringen, onder andere door Al-Shabaab. Wegversperringen zijn een middel om reizigers te beroven. Bij wegversperringen komt seksueel geweld tegen vrouwelijke passagiers voor en worden soms buitenlanders ontvoerd. Ook het reguliere Somalische leger gebruikt illegale wegversperringen om reizigers te beroven. Houd hier rekening mee.

De wegen in Somalië zijn onveilig door mogelijke wegversperringen, onder andere van al-Shabaab. Wegversperringen zijn een middel om reizigers te beroven. Bij wegversperringen komt seksueel geweld tegen vrouwelijke passagiers voor. Ook worden er buitenlanders ontvoerd. Het reguliere Somalische leger gebruikt illegale wegversperringen ook om reizigers te beroven. Houd hier rekening mee.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Somalië.

Somalië is bijna 100 procent islamitisch. Het gebruiken en/of verhandelen van alcoholhoudende dranken of het uitdelen van bijbels is in Somalië verboden. Op het overtreden van deze verboden staan hoge straffen. Vrouwen moeten hun hoofd bedekken met een hoofddoek.

Bereikbaarheid

Zorg ervoor dat u altijd bereikbaar bent en al uw elektrische apparaten (telefoon, satelliettelefoon, computer) opgeladen zijn. Maak als dit mogelijk is elke dag op een afgesproken tijdstip contact met familie/vrienden.

Achterlating, huwelijksdwang

Het komt regelmatig voor dat in Europa opgroeiende kinderen en jong-volwassenen naar Somalië worden meegenomen, hun paspoort en geld wordt afgenomen, en dat zij in rehabilitatiecentra worden opgesloten of worden gedwongen te trouwen. Zie bij “contactgegevens in geval van nood” hoe je bij achterlating of huwelijksdwang de ambassade kan bereiken.

LHBTI

LHBTI (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en intersekse) wordt niet algemeen geaccepteerd. Het is voor LHBTI’s strafbaar om dat te uiten in Somalië. De doodstraf kan worden opgelegd.

Drugs en alcohol

Het bezit, gebruik en handel van drugs is verboden. Er kan een gevangenisstraf worden opgelegd.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u toch in Somalië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemene alarmnummer: 888

Let op: een oproep wordt niet altijd beantwoord.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Geen Nederlandse ambassade in Somalië

Er is geen Nederlandse ambassade in Somalië. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Nairobi, Kenia.

Houd er rekening mee dat Nederland geen consulaire bijstand kan verlenen als u in Somalië verblijft.

Ook ambassades van andere landen die lid zijn van de Europese Unie verlenen geen consulaire bijstand in Somalië.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Achtergelaten of gedwongen te trouwen

Word je in Somalië gedwongen met iemand te trouwen? Of ben je achtergelaten in Somalië en zijn je paspoort en geld afgenomen? Of vermoed je dat je tijdens je aankomende bezoek aan Somalië moet trouwen of niet mag terugkeren naar Nederland? Neem contact op met de Nederlandse ambassade via het nummer +31 247 247 247. Doe dat op een moment dat je veilig bent en kan praten. Of neem contact op via Twitter via @247BZ.

Je kunt ook om hulp vragen via WhatsApp. Voeg ons mobiele nummer +316 8238 7796 toe aan de contactlijst van je smartphone en stuur ons dan een bericht. We proberen je vraag binnen 30 minuten te beantwoorden. Let op: je kunt ons niet bellen of sms’en op dit nummer.

Raadpleeg de link “Gedwongen te trouwen of achtergelaten in het buitenland” voor meer informatie.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven