Reisadvies Somalië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 24-07-2018 | Nog steeds geldig op: 23-02-2019

Op 13 november 2017 zijn er verkiezingen in Somaliland. Hierdoor kunnen spanningen toenemen in de grensgebieden tussen het semi-onafhankelijke Somaliland en de deelstaat Puntland. Bij een aanslag op 14 oktober 2017 in de stad Mogadishu zijn meer dan 300 doden gevallen.

kaart bij reisadvies Somalië
Download 'Kaart bij reisadvies Somalië' (PDF, 204 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Nairobi (Kenia), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Door de verkiezingen in Somaliland op 13 november 2017 kunnen spanningen toenemen in de grensgebieden tussen het semi-onafhankelijke Somaliland en de deelstaat Puntland (regio’s Sool en Sanaag). Op 14 oktober was er een aanslag in de stad Mogadishu waarbij meer dan 300 doden zijn gevallen.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 888 (politie). Let wel: een oproep wordt niet altijd beantwoord.

Geen Nederlandse ambassade in Somalië

Er is geen Nederlandse ambassade in Somalië. Neem bij vragen contact op met de ambassade in Nairobi, Kenia. Houdt u er rekening mee dat Nederland geen consulaire bijstand kan verlenen als u in Somalië verblijft.

Ook ambassades van andere landen die lid zijn van de Europese Unie verlenen geen consulaire bijstand in Somalië.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Reis niet naar Somalië inclusief Somaliland en de deelstaat Puntland. De veiligheidssituatie in het hele land is slecht en onvoorspelbaar. Bent u in Somalië? Verlaat het land zo snel mogelijk.

Zuid-Centraal Somalië

In Zuid-Centraal Somalië zijn de meeste steden in handen van de regering. De politie en het leger proberen hier de veiligheid te bewaken. Zij krijgen daarbij hulp van Afrikaanse vredestroepen van de Afrikaanse Unie (AMISOM). Toch is de veiligheidssituatie zeer kwetsbaar en onvoorspelbaar. Dat komt doordat gewapende oppositiegroepen, milities en de terroristische organisatie Al-Shabaab actief zijn. Zowel op het platteland als ’s nachts in de steden maken zij veel slachtoffers.

Mogadishu

In de stad Mogadishu is de veiligheidssituatie zeer slecht. Hoewel de regering de leiding heeft in deze stad, is de veiligheidssituatie de afgelopen tijd verslechterd. Dit heeft te maken met een aantal grote aanslagen in de stad in de tweede helft van 2016.  Hierbij werden onder meer bomauto’s ingezet. Doelen waren hotels, markten en overheidsinstituties. Ook is in 2016 geprobeerd een aanslag te plegen op het vliegveld.

Gebieden tussen Somaliland en Puntland

In de deelstaat Puntland zorgen verschillende milities en piratenbendes voor onrust. Buitenlanders zijn het doelwit van ontvoeringen of geweld. In de grensgebieden tussen Somaliland en Puntland kan de spanning toenemen door de verkiezingen van 13 november 2017. Het gaat vooral om de regio’s Sool en Sanaag. Hier bestaat een verhoogde kans op ontvoering van buitenlanders. De grensgebieden tussen Puntland en Zuid-centraal Somalië (in de deelstaat Galmudug, inclusief de stad Galkayo) zijn instabiel en onveilig.

Somaliland blijft kwetsbaar voor terroristische aanslagen. De veiligheidssituatie blijft zeer onzeker. Voor buitenlanders is er een verhoogd risico ontvoerd te worden.

Met de aankomende verkiezingen op 13 november kunnen nog meer spanningen ontstaan in de grensgebieden Sool en Sanaag.

Kustlijn

De gehele kustlijn en de territoriale wateren van Somalië zijn onveilig. Dit heeft te maken met piraterij en smokkel. Vanaf begin 2017 zijn er weer een aantal incidenten geweest. Piraten zijn actief tot op grote afstand van de Somalische kust. Zowel in de Golf van Aden als de Indische Oceaan.

Piraten lijken hun aandacht te verleggen naar andere criminaliteit op het water en aan land. Denk bijvoorbeeld aan smokkelactiviteiten van wapens, houtskool, drugs,  mensensmokkel en mensenhandel.

Naar boven

Criminaliteit

Er is zware criminaliteit in Somalië. In het land is een levendige handel in wapens, goederen en mensen. Dit komt vooral omdat er vanuit de regering geen toezicht is. Daarnaast is het rechtssysteem van Somalië voor een deel afwezig of functioneert het niet. Hierdoor is onduidelijk welk rechtssysteem van toepassing is en dat kan leiden tot rechtsonzekerheid.

De wegen in Somalië zijn onveilig door mogelijke wegversperringen. Wegversperringen zijn een middel om reizigers te beroven. Deze kunnen ook leiden tot seksueel geweld tegen vrouwelijke passagiers en ontvoering van buitenlanders. Ook het reguliere Somalische leger gebruikt illegale wegversperringen om reizigers te beroven.

Naar boven

Terrorisme

In heel Somalië zijn terroristische organisaties en milities actief. Vooral in het gebied van Centraal- en Zuid-Somalië. Het risico op terroristische aanslagen geldt voor het hele land.

Terrorisme

In heel Somalië zijn terroristische organisaties en milities actief. Het risico op terroristische aanslagen geldt voor het hele land, maar is het hoogst in de stad Mogadishu en de rest van Zuid-Centraal Somalië. Ook de steden Galkayo en Bosaso (in Puntland) zijn onveilig.

In 2017 zijn meerdere grote aanslagen geweest in Somalië. De meest recente zijn:

  • 14 oktober, 315 doden bij aanslag met bomauto in Mogadishu;
  • 3 september: aanslag op legerbasis in de havenstad Kismayu;
  • 30 juli: aanslag op een militair konvooi in het zuiden van Somalië;
  • 30 juli: aanslag met bomauto nabij een politiebureau in Mogadishu;
  • 15 juni: aanslag op een restaurant in Mogadishu.

Al-Shabaab

Sinds 2009 pleegt de terroristische organisatie Al-Shabaab (zelfmoord) aanslagen. Zij doen dit bijvoorbeeld op VN- en buitenlandse doelen binnen Somalië. Maar ook Somalische overheidsinstellingen en plekken waar veel mensen samenkomen (markten, hotels). Werknemers van westerse organisaties zijn ook doelwit van ontvoeringen. Al-Shabaab ontregelt grote delen van het land. Zij maken gebruik van guerrilla-tactieken en zijn er op uit de overheid zo veel mogelijk te ondermijnen.

Aanslagen buiten Somalië

Al-Shabaab pleegt sinds enkele jaren ook aanslagen in Oost-Afrika. Zo was deze terroristische organisatie in 2010 betrokken bij de aanslag op een bar en een rugbyclub in Kampala in Oeganda. In 2013 was Al-Shabaab betrokken bij de aanslag op het Westgate winkelcentrum in Nairobi en in 2015 bij de universiteit van Garissa in Kenia. In 2016 vonden vooral aanslagen plaats in Noordoost-Kenia dat grenst aan Somalië en vanuit dat land gemakkelijk te bereiken is.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Somalië is bijna 100% islamitisch. Het gebruiken en/of verhandelen van alcoholhoudende dranken of het uitdelen van bijbels is in Somalië verboden. Op het overtreden van dit verbod staan hoge straffen.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering. 

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is 6 maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig.Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Somalië in Brussel (België). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven