Reisadvies Somalië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 15-03-2019 | Nog steeds geldig op: 18-04-2019

De veiligheidssituatie in Somalië inclusief de regio Somaliland is slecht. In de steden Hargeisa en Berbera in het westen van Somaliland is het minder onveilig. Wel is het advies: reis alleen als het noodzakelijk is naar de steden Hargeisa en Berbera.

kaart bij reisadvies Somalië
Download 'Kaart bij reisadvies Somalië' (PDF, 208 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Nairobi (Kenia), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

De veiligheidssituatie in Somalië inclusief Somaliland is slecht. Er vinden regelmatig aanslagen en gewapende conflicten plaats met ook burgerslachtoffers tot gevolg. In de steden Hargeisa en Berbera in het westen van Somaliland is relatief minder onveilig. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de steden Hargeisa en Berbera.

Somalië zonder Somaliland: regelmatig vinden aanslagen plaats. Burgers kunnen hier ook slachtoffer van worden. Tot augustus 2019 worden verkiezingen gehouden in de deelstaten. Dat kan tot spanningen en geweldsincidenten leiden.

Somaliland: de steden Hargeisa en Berbera zijn relatief minder onveilig. Eind 2019 worden parlements- en gemeenteraadsverkiezingen in Somaliland verwacht. Hierdoor kunnen spanningen verder toenemen in de grensgebieden tussen het semi-onafhankelijke Somaliland en de deelstaat Puntland (regio’s Sool en Sanaag).  

Blijf op de hoogte

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 888 (politie). Let wel: een oproep wordt niet altijd beantwoord.

Geen Nederlandse ambassade in Somalië

Er is geen Nederlandse ambassade in Somalië. Neem bij vragen contact op met de ambassade in Nairobi, Kenia. Houdt u er rekening mee dat Nederland geen consulaire bijstand kan verlenen als u in Somalië verblijft.

Ook ambassades van andere landen die lid zijn van de Europese Unie verlenen geen consulaire bijstand in Somalië.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Reis niet naar Somalië inclusief de regio Somaliland en de deelstaat Puntland. De veiligheidssituatie in bijna het hele land is slecht en onvoorspelbaar. Bent u in Somalië? Verlaat het land zo snel mogelijk.

De steden Hargeisa en Berbera

De steden Hargeisa en Berbera in het westen van Somaliland zijn relatief minder onveilig. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de steden Hargeisa en Berbera. De politie kan een politie-escorte regelen als u buiten en/of tussen deze steden moet reizen.

Zuid-Centraal Somalië

In Zuid-Centraal Somalië zijn de meeste steden in handen van de regering. De politie en het leger proberen hier de veiligheid te bewaken. Zij krijgen daarbij hulp van Afrikaanse vredestroepen van de Afrikaanse Unie (AMISOM). Toch is de veiligheidssituatie zeer kwetsbaar en onvoorspelbaar. Dat komt doordat gewapende oppositiegroepen, milities en de terroristische organisatie Al-Shabaab er actief zijn. Zowel op het platteland als in de steden maken zij veel slachtoffers.

Mogadishu

In de hoofdstad Mogadishu is de veiligheidssituatie zeer slecht. Al-Shabaab pleegt ook in Mogadishu regelmatig (grote) aanslagen, ondermeer met bomauto’s. Doelen zijn hotels, markten en overheidsinstituties. Ook aanslagen op individuele overheidsfunctionarissen worden op straat uitgevoerd, met burgerslachtoffers tot gevolg. De enige relatief veilige plaats in Mogadishu is het vliegveld. Dit wordt door buitenlandse militairen beschermd. Toch heerst ook daar een dreiging van aanslagen.   

Gebieden tussen Somaliland en Puntland

In de deelstaat Puntland zorgen verschillende milities van Al-Shabaab en ISIS voor onrust. Buitenlanders zijn het doelwit van ontvoeringen en geweld. In de grensgebieden tussen Somaliland en Puntland vinden regelmatig lokale gewapende (clan)conflicten plaats. Ook is een gewapend conflict, dat in januari 2018 plaatsvond tussen Somaliland en Puntland, nog niet helemaal gesust. De spanningen in het oosten van Somaliland kunnen verder toenemen door de verkiezingen die eind 2019 verwacht worden. De grensgebieden tussen Puntland en Zuid-Centraal Somalië (in de deelstaat Galmudug, inclusief de stad Galkayo) zijn instabiel en onveilig.

Kustlijn

De gehele kustlijn en de territoriale wateren van Somalië zijn onveilig. Dit heeft te maken met piraterij en smokkel. Piraten zijn actief tot op grote afstand van de Somalische kust. Zowel in de Golf van Aden als de Indische Oceaan. Piraten lijken hun aandacht te verleggen naar andere criminaliteit op het water en aan land. Denk bijvoorbeeld aan smokkelactiviteiten van wapens, houtskool, drugs, brandstof, mensensmokkel en mensenhandel.

Naar boven

Criminaliteit

Er is zware criminaliteit in Somalië. In het land is een levendige handel in wapens, goederen en mensen. Dit komt vooral omdat er vanuit de regering geen toezicht is. Het officiële rechtssysteem van Somalië functioneert niet of erg slecht. Een groot deel van conflicten wordt niet binnen het rechtssysteem opgelost. Een handelscontract geeft geen garantie op uitvoering.

De wegen in Somalië zijn onveilig door mogelijke wegversperringen. Wegversperringen zijn een middel om reizigers te beroven. Deze kunnen ook leiden tot seksueel geweld tegen vrouwelijke passagiers en ontvoering van buitenlanders. Ook het reguliere Somalische leger gebruikt illegale wegversperringen om reizigers te beroven.

Naar boven

Terrorisme

In geheel Somalië zijn terroristische organisaties en milities actief. Het risico op terroristische aanslagen geldt voor het hele land.

Terrorisme

In heel Somalië zijn terroristische organisaties en milities actief. Het risico op terroristische aanslagen is het hoogst in de stad Mogadishu en de rest van Zuid-Centraal Somalië. Ook de steden Galkayo en Bosaso (in Puntland) zijn onveilig.

In 2017, 2018 en 2019 zijn meerdere grote aanslagen geweest in Somalië.

  • 28 februari 2019: aanslag met bomauto in een winkelcentrum;
  • 4 februari 2019: aanslag met bomauto in het centrum van Mogadishu;
  • 9 november 2018: aanslag op het Sahafi Hotel in Mogadishu met meer dan 50 doden en 100 gewonden;
  • 15 juli 2018: aanslag op het Presidentieel Paleis in Mogadishu;
  • 7 juli 2018: aanslag op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Mogadishu;
  • 24 februari 2018: tientallen doden met bomauto nabij een hotel in Mogadishu;
  • 14 oktober 2017: meer dan 500 doden bij aanslag met bomauto in Mogadishu;
  • 3 september 2017 : aanslag op legerbasis in de havenstad Kismayu;
  • 30 juli 2017: aanslag op een militair konvooi in het zuiden van Somalië;
  • 30 juli 2017: aanslag met bomauto nabij een politiebureau in Mogadishu;

Daarnaast zijn er dagelijks kleinere aanslagen waarbij burgerdoden vallen.

Al-Shabaab en IS-S

Sinds 2009 pleegt de terroristische organisatie Al-Shabaab (zelfmoord) aanslagen. Zij doen dit bijvoorbeeld op VN- en buitenlandse doelen binnen Somalië. Maar ook Somalische overheidsinstellingen en plekken waar veel mensen samenkomen (markten, hotels). Werknemers van westerse organisaties zijn ook doelwit van ontvoeringen. Al-Shabaab ontregelt grote delen van het land. Zij maken gebruik van guerrilla-tactieken en zijn er op uit de overheid zo veel mogelijk te ondermijnen.

Ook al zijn ze niet officieel verbonden aan de Islamitische Staat in de Levant (ISIL), Islamitische Staat in Somalië (IS-S) is heel actief in het land. IS-S bevindt zich voornamelijk in noordoost-Puntland maar is ook aanwezig in Mogadishu en Zuid-Somalië. Ook al heeft IS-S tot nu toe geen grote(re) aanslagen gepleegd, zij heeft wel meerdere liquidaties van overheidsfunctionarissen opgeëist.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Somalië is bijna 100% islamitisch. Het gebruiken en/of verhandelen van alcoholhoudende dranken of het uitdelen van bijbels is in Somalië verboden. Op het overtreden van deze verboden staan hoge straffen. Vrouwen moeten hun hoofd bedekken met een hoofddoek.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is strafbaar in Somalië. De doodstraf kan worden opgelegd. Dit geldt ook voor buitenlanders.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in Somalië zijn zeer beperkt. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering. Controleer ook of uw verzekeraar reizen in een gebied met classificatiecode ‘rood’ dekt.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten. Controleer voor vertrek of uw (reis)verzekering een reis in Somalië of Somaliland dekt.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa voor Somalië kunt u krijgen bij de ambassade van Somalië in Brussel (België). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Zorg ervoor dat u altijd bereikbaar bent en al uw elektrische apparaten (telefoon, satelliettelefoon, computer) opgeladen zijn. Maak als dit mogelijk is elke dag op een afgesproken tijdstip contact met familie/vrienden.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven