Reisadvies Sierra Leone | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 24-07-2018 | Nog steeds geldig op: 23-04-2019

Dit reisadvies is opnieuw beoordeeld. Er is geen reden voor inhoudelijke aanpassingen.

Download 'Kaart bij reisadvies Sierra Leone' (PDF, 149 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Accra (Ghana), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

U kunt via de weg en met een veerboot naar het vliegveld Lungi reizen. Als u reist naar Sierra Leone, is het verstandig het lokale nieuws en aanwijzingen van lokale autoriteiten op te volgen.

Blijf op de hoogte:

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Demonstraties

In Sierra Leone kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt  bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws volgen via (social) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Verkeersveiligheid

Wegen zijn slecht en onverlicht. Tijdens het regenseizoen dat van mei tot en met november loopt zijn de wegen moeilijk begaanbaar. Reis alleen overdag. Reizen in de nacht wordt afgeraden.

Aankomst op Lungi International Airport in Freetown

Een brede baai scheidt Lungi van de hoofdstad Freetown. Het vervoer naar de stad gaat het snelst en het veiligst over water. Het is mogelijk de hoofdstad over de weg te bereiken maar dit duurt 3 uur. De baai kunt u oversteken met een officiële watertaxi. Die sluit aan op alle internationale vluchten. U kunt zo’n watertaxi reserveren op het vliegveld.

Reis alleen overdag van of naar de internationale luchthaven Lungi. Dit is het veiligst. De meeste vluchten uit Europa komen na zonsondergang aan. Het is beter om een hotel in Lungi te boeken zodat u de volgende dag verder kunt reizen. Regel uw vervoer naar de stad of een verblijf op de luchthaven van tevoren.

Geen Nederlandse ambassade in Sierra Leone

Er is geen Nederlandse ambassade in Sierra Leone. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Accra, Ghana.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Criminaliteit

In afgelegen gebieden van het land komen gewapende overvallen voor. Wees hier alert op. In de steden is de veiligheidssituatie beter.  

Behalve criminaliteit, komt corruptie ook voor.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen;
  • draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt;
  • draag geen opvallende sieraden of juwelen;
  • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
  • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Wilt u meer informatie hierover? Neem dan contact op met de ambassade van Sierra Leone in Brussel (België). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Als u voor zaken naar Sierra Leone reist, raadpleeg dan de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daar vindt u onder meer informatie over de wet- en regelgeving.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven