Reisadvies Roemenië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 07-01-2022 | Nog steeds geldig op: 27-01-2022

Alle reizigers die naar Roemenië gaan moeten een Passenger Locator form invullen. Lees in de rubriek ‘Coronavirus’ wat dit voor u betekent. Het reisadvies voor Roemenië is door het coronavirus geel. Reizen is mogelijk, maar let op, er zijn risico’s. Er geldt een quarantaineplicht voor ongevaccineerden die vanuit Nederland naar Roemenië reizen. Nederland is voor Roemenië een hoogrisicoland (rode lijst). Lees het hele reisadvies.

Geel: let op, er zijn risico's

 • De kleurcode van het reisadvies voor Roemenië is geel. U kunt reizen naar Roemenië. Maar let op: er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland door corona.
 • Naar Roemenië? Lees meer over of u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Kaart bij reisadvies Roemenië
Download 'Kaart bij reisadvies Roemenië' (PDF, 365 kB)

Coronavirus

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) in Roemenië gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU) en Schengen. U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. Neem ook een print van de QR-code mee.

Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het reisadvies voor u vertrekt. Hier vindt u de voorwaarden en uitzonderingen. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.

Inreisbeperkingen Roemenië

Alle reizigers die naar Roemenië gaan moeten een Passenger Locator Form invullen, maximaal 24 uur vóór aankomst. U heeft maximaal 24 uur na aankomst om het formulier in te vullen. Lees meer op de website van de Roemeense overheid (informatie in het Engels).

Nederland is voor Roemenië een hoogrisicoland (rode lijst).

Er geldt een quarantaineplicht van 14 dagen voor ongevaccineerden die vanuit Nederland naar Roemenië reizen. Als deze reizigers een negatieve PCR-testuitslag kunnen laten zien (die niet ouder dan 72 uur is), dan hoeven ze maar 10 dagen in quarantaine. De 72 uur worden gerekend vanaf het moment van vertrek als ze met openbaar vervoer reizen, of tot het moment van aankomst als ze met eigen vervoer gaan.

In de volgende gevallen hoeft u niet in quarantaine:

 • U bent volledig gevaccineerd en er zitten minstens 10 dagen tussen het afronden van uw vaccinatieschema en de dag van aankomst in Roemenië. Dit moet u aan kunnen tonen met een coronabewijs (DCC).  
 • U bent binnen de laatste 180 dagen besmet geweest met COVID-19 en er zitten minstens 14 dagen tussen de positieve uitslag en de aankomst in Roemenië. U moet dit laten zien met een coronabewijs (DCC).  
 • U verwacht een verblijf van maximaal 3 dagen (72 uur) in Roemenië en u kunt een negatieve PCR-test laten zien die niet ouder dan 72 uur is. Als uw verblijf langer dan 3 dagen duurt, dan zult u vanaf dag 4 voor 14 dagen in quarantaine moeten.
 • U kunt vanaf dag 10 de quarantaine beëindigen als u op dag 8 een PCR-test laat doen en de uitslag daarvan negatief is.
 • U bent ouder dan 12 en jonger dan 16 jaar en u kunt een negatieve PCR-test laten zien die voor vertrek niet ouder is dan 72 uur (als u met het openbaar vervoer reist). Reist u met eigen vervoer, dan moet de PCR-test niet ouder zijn dan 72 uur bij aankomst in Roemenië. Kinderen onder 12 jaar zijn zonder test vrijgesteld van de quarantaineplicht.
 • U bent in transit door Roemenië en u zult het land binnen 24 uur verlaten.

Coronavirusmaatregelen

Vanaf 8 januari 2022 worden in Roemenië alleen FFP2- mondmaskers en medische mondmaskers toegestaan. Het dragen van een mondkapje in de openbare publieke ruimten (zoals kantoren, winkels, openbaar vervoer) en overal buiten is in het hele land verplicht.

Alle winkels in Roemenië sluiten om 22.00 uur.

Toegang tot overheidsinstellingen, niet-essentiële winkels, horeca, sportcentra en uitgaansplaatsen is alleen toegestaan voor mensen die:

 • volledig gevaccineerd zijn, of;
 • hersteld zijn van een corona besmetting (tussen de 15e en de 180e dag vanaf hun positieve uitslag), of;
 • een negatieve PCR- testuitslag (niet ouder dan 72 uur) of een antigeen testuitslag (niet ouder dan 48 uur) kunnen laten zien.

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Instructies kunt u lezen op de website van de Roemeense GGD (informatie in het Roemeens).

Meer informatie?

Ga naar de website van de Europese Unie waar u meer informatie kunt vinden over de voorwaarden voor inreizen. Ook kunt u daar de lokale coronamaatregelen vinden, zoals bijvoorbeeld de regels over mondkapjes en over de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.

U kunt de besmettingscijfers voor heel Roemenië vinden op de website van de Roemeense overheid.

Medische zorg

De gezondheidszorg in Roemenië is minder goed dan in Nederland. Buiten de grote steden zijn de medische voorzieningen beperkt.

De autoriteiten hebben sinds 2010 hun inentingsprogramma voor onder andere de mazelen verbeterd. Veel mensen zijn nog niet of niet helemaal gevaccineerd. Vooral jonge personen en personen met een lage weerstand kunnen besmet worden.

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Roemenië te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Reischecklist Roemenië

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Roemenië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor de landen op deze lijst is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen. Voor alle andere landen geldt dat u uw paspoort mee moet nemen.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor Roemenië heeft u geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Roemenië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Roemenië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Criminaliteit

Wees op uw hoede zoals u dat ook op andere plekken zou zijn. In de grotere steden bestaat het risico van kleine criminaliteit. Kijk uit voor zakkenrollers op drukke plaatsen zoals markten en in het openbaar vervoer. Laat geen waardevolle spullen achter in uw auto. Parkeer uw auto in een drukke omgeving of op een bewaakte parkeerplaats. Neem niet te veel contant geld mee.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Wees ook overdag op uw hoede en vermijd sloppenwijken.
 • Bewaar waardevolle spullen en documenten op een veilige plek, bijvoorbeeld in een hotelkluis of heuptasje.
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen. Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Natuurgeweld

In de Roemeense wintersportgebieden komen lawines voor. U moet zich houden aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Bij veel sneeuwval kunnen wegen onbegaanbaar worden en treinen uitvallen. Reizen kan vertraagd worden. Houd hier rekening mee.

Meer informatie over lawinegevaar kunt u vinden op de website van European Avalanche Warning Service (informatie in het Engels).

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Roemenië en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Het verkeer in Roemenië is chaotisch en gevaarlijk. Pas op voor reizen over de weg na zonsondergang. De wegen zijn vaak slecht en niet alle automobilisten gebruiken hun verlichting. Ook rijden er karren zonder licht en loopt er vee op de weg.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Roemenië op de website van de ANWB.

Verkeersovertreding

Bij een verkeersovertreding kan de Roemeense politie uw rijbewijs invorderen. U kunt uw rijbewijs terugvragen als u het land verlaat. Dit moet u zelf schriftelijk aanvragen. Dit verzoek moet door een notaris worden ondertekend en moet u daarna zelf indienen bij de overheid.

Vignet

Een vignet (Rovinieta) is in Roemenië verplicht op de nationale wegen. U kunt deze aanschaffen bij grensovergangen en de meeste tankstations.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Roemenië.

Drugs

In Roemenië is het in bezit hebben van drugs strafbaar. Er kunnen hoge boetes en gevangenisstraffen worden opgelegd.

Prostitutie

Prostitutie is verboden in Roemenië.

Verkeersovertreding

Bij een verkeersovertreding kan de Roemeense politie uw rijbewijs invorderen. U kunt het rijbewijs terugvragen als u het land verlaat. Dit moet u zelf schriftelijk aanvragen. Dit verzoek moet door een notaris worden ondertekend en moet u daarna zelf indienen bij de autoriteiten.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Roemenië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten: Algemene alarmnummer: 112

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Boekarest

Kijk voor meer informatie op de website van de Nederlandse ambassade in Boekarest.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Let op: In ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u vaak minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven