NederlandWereldwijd

Mijn Nederlandse rijbewijs is in het buitenland in beslag genomen. Wat nu?

Is uw Nederlandse rijbewijs buiten Nederland in beslag genomen? Dan mag u pas weer autorijden wanneer u uw rijbewijs terug heeft.

Let op: Geef uw rijbewijs nooit op als vermist als deze in het buitenland in beslag is genomen. Vraag  geen nieuw rijbewijs aan. Doet u dat wel en komt uw in beslag genomen rijbewijs aan bij de RDW? Dan verklaart de RDW uw nieuwe rijbewijs ongeldig. U moet dan opnieuw rijexamen doen om een rijbewijs te krijgen.

Verschil inbeslagname rijbewijs en rijontzegging

Houdt u zich in het buitenland niet aan een verkeersregel? Dan mag een politieagent uw Nederlandse rijbewijs afpakken. Dit heet uw rijbewijs in beslag nemen of invorderen. U kunt ook een tijdelijke rijontzegging krijgen. 

Bij een rijontzegging mag u niet autorijden in dat land, maar wel in Nederland. Bij inbeslagname of invordering van uw rijbewijs mag u helemaal niet autorijden. U moet namelijk altijd en in elk land een geldig rijbewijs kunnen laten zien. 

Verder reizen zonder rijbewijs

Wilt u na de invordering van uw rijbewijs verder reizen met de auto? U mag zelf niet meer autorijden. Heeft uw partner of iemand anders binnen uw huishouden een geldig rijbewijs? En rijdt diegene ook regelmatig in uw auto? Soms kunt u een autoverzekering afsluiten als eigenaar zonder rijbewijs. U moet dan opgeven wie de regelmatige bestuurder is. Vraag bij uw autoverzekeraar naar de mogelijkheden.

Rijbewijs terugkrijgen

Het kan soms lang duren voordat u uw rijbewijs terug heeft. Na de invordering sturen de lokale autoriteiten uw rijbewijs naar de RDW in Nederland. Dat kan meteen gebeuren of pas als de periode van de rijontzegging voorbij is.

  • Woont u in Nederland? Dan stuurt de RDW uw rijbewijs terug naar uw adres in Nederland. Dit is het adres waarmee u staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).
  • Woont u buiten Nederland? Neem dan contact op met de RDW om te vragen hoe u uw rijbewijs terug kunt krijgen.

Check uw verzekering

Uw autoverzekeraar krijgt automatisch bericht van de invordering van uw rijbewijs. Sommige verzekeraars willen u dan niet meer verzekeren en zetten uw autoverzekering stop. U bent dan niet meer verzekerd.

Heeft u uw rijbewijs weer terug na de periode van invordering? Dan wordt uw autoverzekering vaak duurder. Als uw autoverzekeraar uw verzekering heeft stopgezet, dan moet u een nieuwe verzekering afsluiten.  

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons

Ook nuttig

Mijn Nederlandse rijbewijs is kwijt of gestolen. Wat nu?