Nederland Wereldwijd

Mijn Nederlandse rijbewijs is in het buitenland in beslag genomen. Wat nu?

Woont u in Nederland en is uw Nederlandse rijbewijs in het buitenland in beslag genomen? Dan mag u pas weer autorijden wanneer u uw rijbewijs terug heeft.

Let op: Geef uw rijbewijs nooit op als vermist als deze in het buitenland is ingevorderd. Vraag ook geen nieuw rijbewijs aan. Doet u dat wel en komt uw rijbewijs alsnog aan bij de RDW? Dan verklaart de RDW uw nieuwe rijbewijs ongeldig. U moet dan opnieuw examen doen om een rijbewijs te krijgen.

Verschil inbeslagname rijbewijs en rijontzegging

Houdt u zich in het buitenland niet aan een verkeersregel? Dan mag een politieagent uw Nederlandse rijbewijs afpakken. Dit heet uw rijbewijs in beslag nemen of invorderen. U kunt ook een tijdelijke rijontzegging krijgen. 

Bij een rijontzegging mag u niet autorijden in dat land, maar wel in Nederland. Bij inbeslagname of invordering van uw rijbewijs mag u helemaal niet autorijden. U moet namelijk altijd en in elk land een geldig rijbewijs kunnen laten zien. 

Verder reizen zonder rijbewijs

Wilt u na de invordering van uw rijbewijs verder reizen met de auto? U mag zelf niet meer autorijden. Heeft uw partner of iemand anders binnen uw huishouden een geldig rijbewijs? En rijdt diegene ook regelmatig in uw auto? Soms kunt u een autoverzekering afsluiten als eigenaar zonder rijbewijs. U moet dan opgeven wie de regelmatige bestuurder is. Vraag bij uw autoverzekeraar naar de mogelijkheden.

Rijbewijs terugkrijgen

Het kan soms lang duren voordat u uw rijbewijs terug heeft. Na de invordering sturen de lokale autoriteiten uw rijbewijs naar de RDW in Nederland. Dat kan meteen gebeuren of pas als de periode van de rijontzegging voorbij is. De RDW stuurt uw rijbewijs daarna door naar uw woongemeente. Daar kunt u uw rijbewijs ophalen. 

Check uw verzekering

Uw autoverzekeraar krijgt automatisch bericht van de invordering van uw rijbewijs. Sommige verzekeraars willen u dan niet meer verzekeren en zetten uw autoverzekering stop. U bent dan niet meer verzekerd.

Heeft u uw rijbewijs weer terug na de periode van invordering? Dan wordt uw autoverzekering vaak duurder. Als uw autoverzekeraar uw verzekering heeft stopgezet, dan moet u een nieuwe verzekering afsluiten.  

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons

Ook nuttig

Mijn Nederlandse rijbewijs is kwijt of gestolen. Wat nu?