Reisadvies Roemenië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 19-10-2021 | Nog steeds geldig op: 20-10-2021

Roemenië ziet Nederland als risicoland (gele lijst). De kleurcode voor Roemenië is geel. Bij terugkeer vanuit Roemenië naar Nederland moet u een coronabewijs laten zien. Lees het hele reisadvies.

Heenreis naar Roemenië

 • Roemenië ziet Nederland als risicoland (gele lijst). Er gelden inreisbeperkingen om naar Roemenië te reizen. Lees de rubriek ‘Coronavirus’ wat dit voor u betekent.

Coronabewijs

Terugreis naar Nederland

Meer informatie

 • Lees verder voor het volledige reisadvies van Roemenië.
Kaart bij reisadvies Roemenië
Download 'Kaart bij reisadvies Roemenië' (PDF, 365 kB)

Coronavirus

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU) en Schengen. U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. Neem een print van de QR-code mee.

Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het reisadvies voor u vertrekt. Daar vindt u de voorwaarden en uitzonderingen. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.

Inreisbeperkingen Roemenië

U kunt met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat) naar Roemenië reizen als :

 • u volledig gevaccineerd bent minimaal 10 dagen voor aankomst, of;  
 • u een herstelbewijs hebt van COVID-19. Er zitten minstens 14 en maximaal 180 dagen tussen de positieve uitslag en de aankomst in Roemenië, of;
 • u een negatieve PCR-test heeft van niet ouder dan 72 uur. U bent ouder dan 6 jaar en jonger dan 16 jaar en u kunt een negatieve PCR-test laten zien die niet ouder is dan 72 uur. Kinderen onder 6 jaar zijn zonder test vrijgesteld van de quarantaineverplichting.
 • u op doorreis bent of een overstap heeft in Roemenië en het land binnen 24 uur zult verlaten.
 • u hoeft dan niet in quarantaine.

Reist u zonder coronabewijs? Er geldt een quarantaineverplichting van 14 dagen als u vanuit Nederland naar Roemenië reist. U kunt vanaf de 10e dag de quarantaine beëindigen, als u op de 8e dag een PCR-test laat uitvoeren en de uitslag daarvan negatief is.

Coronavirusmaatregelen

Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Roemenië stabiel te houden hebben de autoriteiten maatregelen genomen.

Het dragen van een masker wordt overal in openbare binnenruimtes geëist, inclusief winkels en openbaar vervoer, maar ook op drukke buitenlocaties.

Het hangt af van besmettingscijfers of lokale autoriteiten de maatregelen aanscherpen.

Bij een besmettingscijfer boven 3/1000 inwoners wordt toegang tot horeca alleen met een coronabewijs toegestaan.

Bij een besmettingcijfer boven 6/1000 en minder dan 7,5/1000 inwoners geldt er tussen 20:00 en 05:00 uur een avondklok in het weekend (vanaf vrijdagavond). Winkels sluiten om 18:00 uur.

Bij een besmettingscijfer boven 7,5/1000 inwoners geldt een dagelijkse avondklok en gaan de winkels elke dag om 18:00 uur dicht.

De avondklok geldt niet voor volledig gevaccineerde personen, die langer dan 10 dagen geleden gevaccineerd zijn.

U kunt de besmettingscijfers voor heel Roemenië vinden op de website van de Roemeense overheid.

Bij een besmettingscijfer onder 3/1000 gelden de volgende maatregelen:

Culturele/sportieve evenementen (binnen/buiten)

 • U heeft een bewijs/certificaat nodig waaruit blijkt dat 10 dagen verlopen zijn na volledige vaccinatie, of;  
 • Een negatief RT-PCR testbewijs niet ouder dan 72 uur, of;
 • Een negatieve antigeentest niet ouder dan 48 uur, of;
 • Een bewijs dat u zich in de periode van 15 tot 180 dagen vanaf besmetting met COVID-19 bevindt.

De algemene maatregelen zoals het dragen van een masker en het respecteren van de coronamaatregelen gelden hier.

Bezoek aan musea

 • Dragen van een masker en het respecteren van de coronamaatregelen.

Bezoek aan horeca

 • Tussen 05.00 en 02.00 uur mogelijk met 100% bezetting. De coronamaatregelen moeten gerespecteerd worden.

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Instructies kunt u lezen op de website van de Roemeense GGD (informatie in het Roemeens).

Meer informatie?

Ga naar de website van de Europese Unie waar u meer informatie kunt vinden over de voorwaarden voor inreizen. Ook kunt u daar de lokale coronamaatregelen vinden, zoals bijvoorbeeld de regels over mondkapjes en over de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.

Medische zorg

De gezondheidszorg in Roemenië is minder goed dan in Nederland. Buiten de grote steden zijn de medische voorzieningen beperkt.

De autoriteiten hebben sinds 2010 hun inentingsprogramma voor onder andere de mazelen verbeterd. Veel mensen zijn nog niet of niet helemaal gevaccineerd. Vooral jonge personen en personen met een lage weerstand kunnen besmet worden.

Terugreis naar Nederland

U hoeft als u uit Roemenië terug naar Nederland reist niet in (thuis)quarantaine.

U heeft als u terugreist uit Roemenië een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

 • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Of;
 • Een testbewijs (PCR/NAAT-test of antigeentest). Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland. Of;
 • Een herstelbewijs in de vorm van een positief PCR/NAAT-testresultaat. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden zijn en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen. Uw herstelbewijs moet afgegeven zijn door een EU-lidstaat.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
 • Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.

Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringende advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te testen op dag 2 en 5 na aankomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Roemenië te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Reischecklist Roemenië

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Roemenië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor de landen op deze lijst is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen. Voor alle andere landen geldt dat u uw paspoort mee moet nemen.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor Roemenië heeft u geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Roemenië een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check in welke landen u een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Roemenië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Roemenië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Criminaliteit

Wees op uw hoede zoals u dat ook op andere plekken zou zijn. In de grotere steden bestaat het risico van kleine criminaliteit. Kijk uit voor zakkenrollers op drukke plaatsen zoals markten en in het openbaar vervoer. Laat geen waardevolle spullen achter in uw auto. Parkeer uw auto in een drukke omgeving of op een bewaakte parkeerplaats. Neem niet te veel contant geld mee.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Wees ook overdag op uw hoede en vermijd sloppenwijken.
 • Bewaar waardevolle spullen en documenten op een veilige plek, bijvoorbeeld in een hotelkluis of heuptasje.
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen. Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Natuurgeweld

In de Roemeense wintersportgebieden komen lawines voor. U moet zich houden aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Bij veel sneeuwval kunnen wegen onbegaanbaar worden en treinen uitvallen. Reizen kan vertraagd worden. Houd hier rekening mee.

Meer informatie over lawinegevaar kunt u vinden op de website van European Avalanche Warning Service (informatie in het Engels).

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Roemenië en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Het verkeer in Roemenië is chaotisch en gevaarlijk. Pas op voor reizen over de weg na zonsondergang. De wegen zijn vaak slecht en niet alle automobilisten gebruiken hun verlichting. Ook rijden er karren zonder licht en loopt er vee op de weg.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Roemenië op de website van de ANWB.

Verkeersovertreding

Bij een verkeersovertreding kan de Roemeense politie uw rijbewijs invorderen. U kunt uw rijbewijs terugvragen als u het land verlaat. Dit moet u zelf schriftelijk aanvragen. Dit verzoek moet door een notaris worden ondertekend en moet u daarna zelf indienen bij de overheid.

Vignet

Een vignet (Rovinieta) is in Roemenië verplicht op de nationale wegen. U kunt deze aanschaffen bij grensovergangen en de meeste tankstations.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Roemenië.

Drugs

In Roemenië is het in bezit hebben van drugs strafbaar. Er kunnen hoge boetes en gevangenisstraffen worden opgelegd.

Prostitutie

Prostitutie is verboden in Roemenië.

Verkeersovertreding

Bij een verkeersovertreding kan de Roemeense politie uw rijbewijs invorderen. U kunt het rijbewijs terugvragen als u het land verlaat. Dit moet u zelf schriftelijk aanvragen. Dit verzoek moet door een notaris worden ondertekend en moet u daarna zelf indienen bij de autoriteiten.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Roemenië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten: Algemene alarmnummer: 112

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Boekarest

Kijk voor meer informatie op de website van de Nederlandse ambassade in Boekarest.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Let op: In ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u vaak minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven